Pozdrav svima,
Imam 146 boxera iz 96.god. sa ugrađenim Landi Renzo plinom. Još od jesenas imam problema sa cukanjem (trzanjem) kad se motor ugrije na nekih 80-ak stupnjeva. Zimus je problem "nestao" (valjda zbog hladnijeg vremena motor i nije dosezao kritičnu temperaturu), da bi se sa proljećem opet pojavio. Problem je nešto više izražen na plinu nego na benzinu. Klasika. Zna se ugasiti kad se zaustavim i tad pali jako teško, treba ga dobro izverglati i moliti Boga da opet ne moram stajati. A moram. Svjećice i bobina su novi, kablovi par mjeseci stari.
Bio sam već kod nekoliko mehaničara, što klasičnih što "plinaša", svako ima neku svoju priču. Dijagnostika plina kod jednog je utvrdila da su dva plinska injektora loša i da ih treba zamijeniti. Drugi mi opet kaže da su injektori dobri i da ne bacam pare dok ne riješim da mi dobro radi na benzin. Na benzinu se priča svodi na to da su "vjerovatno injektori" pošto dijagnostika pokazuje da su svi senzori u redu, itd.
Malo sam listao forume i razgovarao sa ljudima koji su nekad vozili boxere. Uglavnom, postoji mogućnost i da su u pitanju vakuumska crijeva koja povezuju cilindre i ne znam šta još, a može još biti i senzor radilice, ako sam dobro shvatio. Kad to spomenem mehaničarima uglavnom dobijem odgovor da to nije "samo tak" nego treba sve provjeriti, a da su na kraju ipak vjerovatno injektori.
Zamjena injektora (ako uopće jesu injektori) mi je malo prevelika investicija za auto tih godina i vrijednosti, s obzirom na to da ne znam hoću li time riješiti problem. Već sam napamet, po savjetu dvojice mehaničara zamijenio bobinu, samo da bi ustanovio da nije u njoj problem. Sam se nešto previše i ne kužim u mehaniku i sve na autu mi radi mehaničar koji trenutno nema rješenje za problem, niti se meni dade više voziti auto nekome ko će samo nagađati ili reći da bi ga trebao ostaviti par dana i "malo se poigrati s time". Sve to košta, a ja sam u dilemi da li da više ulažem u 20 i kusur godina staro auto ili da, bez obzira što sam, kao i svi alfisti emotivno vezan za njega, počnem pomalo listati Njuškalo.
Da li je neko imao slično iskustvo da mi može dati kakav savjet?