Zdravo svima, ja sam novi kolacic ovdje...
Posjedujem Alfu 145 1.4 boxer...
I imam par problema... Naime, u Fiat-ovom servisu, mehanicar mi rece da bih trebao mijenjati Spanere i Zupcasti, i komplet mjenjac, dakle sta ja znam sta ide vec - lamela, korpa itd (moze li mi neko nabrojat ako zna)...
Dakle ovaj komplet za mjenjac bi kostao oko 340km... sta vi mislite o tome... i ako neko zna gdje kako i sta, mozda jefnitije, i za ove spanere i zupcasti isto ako nije problem, hvala...
U drugom servisu cijena spanera i zupcastih je ovakva:
Spaner 1 - 60km
Spaner 2 - 74km
Zupcasti - 2x28km
190km
Ruke 80km
Ukupno 270km
Odem kod hote na pregled cisto, lik uze pajser gleda selene itd sta se vec gleda pajserom
, kaze eto fina je, trebas nove selene i lafete, ne znam koliko rece cijena sve al mi bilo skupo nisam bio parali i nisam radio... odem kod ovoga gore pomenutog, kaze samo lijevi selen ti lupa to ti je 90km ukupno (neka 2 selena, jedan 16 drugi 19km, gume za spanere i kakve jos vec gume, i ruke)... i hajd zamijenim ja to...
Auto mi je uzasno tvrdo i neudobno... ne znam da li je do amortizera ili sta... (vozio sam prije Bmw 318 kocku 87', ne znam moze li poslije tog auta ova alfa biti bas toliko neudobna :S, sta vi mislite?)
Kazem ovom mehanicaru da proba da vidi, kaze u redu ti je sve to je tako... ne mogu da vjerujem ako je auto tako tvrdo, svaku najmanju rupu osjetim :S
Kada upalim, kazaljka obrtaja se malo popne, pa se vrati na 900 obrtaja i ok je... nakon nekoliko sekundi padne ispod 500 obrtaja i zatrza kao da ce se ugasiti (ja nista ne diram)... pomoc?
Evo htjedoh da odem do auta i uzmem ovaj papiric sa cijenama, ali sam bukvalno pola sata pokusavao da otkljucam, dakle ne radi mi taj sistem daljinskog otkljucavanja/zakljucavanja... (i kakav je to sistem, je li ovo infracrveno kao na obicnim daljinskim upravljacima od tv :S ?) Pokusao sam da onim malim kljucicem set off alarm skroz, ali ne mogu da okrenem...
Jednom mi je auto ostalo cijelu noc daleko na parkingu da ne bih palio alarm da ne smetam nekome... sutra dodjem otkljucam kljucem... udjem stavim milimetar daljinac od senzora - i nece... tek nakon par pokusaja smilovao se... Ako je do baterija - imam nove u jednom daljincu (baterija sa istim kodom) taj novi nece nikako, ovaj stari samo kada kljucem otkljucam pa udjem, tada koristi...
Lijevi podizac stakla... nije otisao motor (bio sam kod elektricara), nego ona zupcasta plastika - puklo par zubaca i sada preskace... moze li se to nabaviti ikako...
Abs nekad gori nekad ne gori :S do cega bi moglo bit...
Motorno ulje sam mijenjao skoro... shellovo je ulje polusinteticko cini mi se..
Ponekad mi se uzasno "cuje" miris benzina... kao da je otvoren rezervoar direktno ispod mene :S... (skoro mi je "trokirala bubina" pa je zamijenih, i kabl neki koji ide u nju je trokirao, i on je zamijenjen, poslije toga mozda mjesec dana - kad stisnem gas recimo u 4 brzini - obrtaji skoce sa 3 na 5500 - 6 hiljada a auto isto vuce... ali to je vec nekako nestalo :S) - ovo sam saznao da lamela proklizava.
Volan mi nije PRAV nego kao da je 1cm udesno... (ono kad vozilo ide pravo) moze li se to vratiti ikako jer me nervira pravo...
Motor za zadnji brisac "riknuo", u nekom alfa servisu kaze mi lik: "Ne znam tacno, to trebamo naruciti, ali ne vjerujem da bi te doslo ispod 350km :S:S" ziva istina, u drugoj radnji mi kaze covjek da je isti motor sto meni treba 147km... Skinem ja brisac jebaji ga
... Ima li gdje sta polovno... bezze mi izletit tolike pare samo za motor :S...
Prednji brisaci mi nekako rade uzasno brzo, cak i kad su na onom prvom stepenu... i metlica lijeva mi mrlja a nove metlice zamijenio... Sta kako, je li i kod vas isto ovako brzo kako li je?... je li normalno ovo kod mene?
Sajla od gasa mi je skoro pukla i nisam uspio naci nigdje... ne smijem se zaputiti dok je ne sredim a jedino rjesenje koje trenutno imam jeste da mi napravi neki covjek iz Visokog... niko nema novu sajlu.
Molim vas ako imate neko iskustvo sa nekim od ovih problema, ili ako znate ljude, brojeve telefona, adrese... da pomognete...
Inace sam iz Sarajeva, ali evo ne mogu da nadjem ove dijelove nikako, pa sam odlucio da se raspitam i na ovom forumu.
Hvala jos jednom.