12-05-2026, 21:37:13

Autor Tema: Podešavanje nagiba kotača / trapa / (špur)  (Posjeta: 101978 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
Odg: Podešavanje nagiba kotača (špur)
« Odgovori #150 u: 09-01-2014, 22:43:47 »
Nisam sto posto koga pita...tebe ili mene...al čujemo se pa možemo neki mini meet  :craz

dogovoreno  :da:
Nije bolest sve što boli

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #151 u: 09-01-2014, 22:45:13 »
dogovoreno  :da:

Imaš kakvu preporuku di na valjke?
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline buzz11

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site
« Odgovori #152 u: 09-01-2014, 22:46:03 »
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #153 u: 09-01-2014, 22:47:17 »
Imaš kakvu preporuku di na valjke?

nemam ali naći ćemo jer me i to zanima  :craz
Nije bolest sve što boli

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #154 u: 09-01-2014, 22:48:41 »
nemam ali naći ćemo jer me i to zanima  :craz

Jedno usputno pitanje vezano za valjke, pošto nikad nisam bio, jeli on tamo na njima postiže max brzinu? Kako vrši mjerenje?

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #155 u: 09-01-2014, 22:50:07 »
 :off

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline Pekar

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • više dobrih ljudi
    • Đakovo
« Odgovori #156 u: 10-01-2014, 18:47:51 »
Zanimljivo je da je meni lik pokazivao kako se nemože namjestiti nagib, a na stroju nije mogao naći nigdje podatke za 159 nego mi je radio sa podacima za 166 ( kaže da je isto kao  za 159).
Ja nisam kontrolirao tlak i prešao par tkm sa tlakom 1,9 bara na prednjim gumama 225/45/18 što je dovelo do potrošenosti oba ruba, a pogotovo unutarnjeg.Nije previše ali to više nije to.
Na ljeto trebam staviti nove.

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #157 u: 10-01-2014, 19:13:57 »
1.9 bara da to nije malo premalo, ja na 147 215/40/18 imam prednje na 2.8 bara

Offline pajo_patak

• Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
« Odgovori #158 u: 10-01-2014, 23:50:44 »
ja sam bio skeptičan kad me tip pitao tko mi je rekao da se ne može. i onda kad je skinuo auto sa stroja...razlika drastična  :da:

Ili neznanje ili ljenost...ne znam ni sam. ja sam isto od svi čuo da se ne može. Pa i kod nekih eminentnih špuraša u Zagrebu.
Dečko očito zna znanje. Inače slaže špur na autima za trke. Dok je petljao oko mog auta onda mi je objašnjavao...na trkama da koriste 70% špura zbog bla, na pogonskim kotačima se malo zatvori zatur jer se kod naglog starta kotači izbace, odnosno otvore, pa ako su u nuli onda se gubi grip i pravac, a ako su malo zatvoreni kod starta dođu u nulu pa imaju puni grip i pravac...i bogtepitaj šta mi je još sve napričao. Nisam mogao pratit više nakon dvije minute. Ja sam samo ipak tupi inženjer informatike  :hehe:

ti si ovde pobrka sve moguće i nemoguće pojmove i falia cilu filozofiju
ova teorija o pomicanju vida unutar samog mosta osim ako rupe nisu šlicane mi je iskreno malo sumljiva, da je to tako tvornički napravljeno, ali eto nisam proba kako je to na 156 pa nemogu tvrdit
ako je to rađeno onda je to vrlo loše i nesigurno jer ima puno boljih načina za štelanje nagiba
zatur nema veze sa tim šta pričaš, to je kut nagiba amortizera u odnosu na hvatište na muldi i kuglu na donjoj vilici i fiksan je, nemože se štelat bez modifikacija, kao ni nagib što se nebi trebao osim ako je to stvarno tako tvornički napravljeno na 156
može se štelat samo trag kotača, odnosno koliko su kotači paralelni jedan s drugim, a to o čemu ti on priča nije nikakva trkaća filozofija nego je tako podešen i svaki cestovni auto samo sa malo drugačijim brojkama. radi se o tome da se kad daš gas vilica u selenima malo giba zbog naprezanja i kotači mjenjaju trag. zbog toga se na autima sa prednjim pogonom sprijeda podešava malo otvoren, a zada je stvar obrnuta, jer se kod kočenja također mjenja geometrija i podešeno je tako da kotači pod silom dođu otprilike u nulu.
kod spuštenih auta se zbog položaja vilica remeti cijeli princip rada ovjesa i bez nekih prerada i pravilnog štelanja ovjesa nikad to neće funkcionirat kako treba i trošit gume ravnomjerno.

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #159 u: 11-01-2014, 00:33:16 »
ova teorija o pomicanju vida unutar samog mosta osim ako rupe nisu šlicane mi je iskreno malo sumljiva, da je to tako tvornički napravljeno, ali eto nisam proba kako je to na 156 pa nemogu tvrdit
ako je to rađeno onda je to vrlo loše i nesigurno jer ima puno boljih načina za štelanje nagiba
zatur nema veze sa tim šta pričaš, to je kut nagiba amortizera u odnosu na hvatište na muldi i kuglu na donjoj vilici i fiksan je, nemože se štelat bez modifikacija, kao ni nagib što se nebi trebao osim ako je to stvarno tako tvornički napravljeno na 156
može se štelat samo trag kotača, odnosno koliko su kotači paralelni jedan s drugim, a to o čemu ti on priča nije nikakva trkaća filozofija nego je tako podešen i svaki cestovni auto samo sa malo drugačijim brojkama. radi se o tome da se kad daš gas vilica u selenima malo giba zbog naprezanja i kotači mjenjaju trag. zbog toga se na autima sa prednjim pogonom sprijeda podešava malo otvoren, a zada je stvar obrnuta, jer se kod kočenja također mjenja geometrija i podešeno je tako da kotači pod silom dođu otprilike u nulu.
kod spuštenih auta se zbog položaja vilica remeti cijeli princip rada ovjesa i bez nekih prerada i pravilnog štelanja ovjesa nikad to neće funkcionirat kako treba i trošit gume ravnomjerno.

Da skratimo, može li se štelovat nagib ili ne?

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site
« Odgovori #160 u: 11-01-2014, 10:51:41 »

Kolega ako si pazljivo procitao sta sam napisao shvatio bi i bez ovolikog pisanja da se ne kuzim bas puno u to. Napisah da sam tupi informaticar. Prepricao sam otprilike sta mi je covjek govorio.
Onako zdravo seljacki i laicki mogu rec da me vid dobro sluzi i da ono sto ja vidim je to da mi prednji kotaci vise nisu nagnuti ko zenske ikserice. Dakle covjek je izvukao nagib. Nitko nije slicao rupe na mostu. Nit bi ja dao da mi itko izvodi takve nekakve zahvate. Auto vise ne papa gume i to je sve. Radim 1000-1500 km tjedno pa ti mogu tvrdit da ne jede gume vise jer sam od kad je radeno napravio 2500 km. Ja sam isto od svih cuo da je to nemoguce, al jbg oci me ne varaju jos uvijek.
U tehnikalije zatura, nagiba, nula, pluseva i minuseva ne ulazim. Nije moje podrucje.
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #161 u: 11-01-2014, 12:18:17 »
svaka vilica na autu, bilo kojem ima lufta u rupama srafa koji mm 1-2 u obje strane se da cak navuc i do pola centimetra razlike u sirini traga a isto tako su i rupe gore u salicama jer niti jedna rupa nije za sraf m10 promjera 10m svaka je 11 kad se vilice pobacaju gore i posrafe onda imas zbrda zdola slozeno sve i moze klapat na serijskom ovjesu normalno a i nemora u autu starom 15g. sve je vec dosadtno razraubano pa se dobije jos vise pomaka i onda imas kaos i onda netko tko radi po nekima teski fus napravi pravu stvar.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Pekar

• Sa stažom
  • više dobrih ljudi
    • Đakovo
« Odgovori #162 u: 11-01-2014, 12:40:05 »

1.9 bara da to nije malo premalo, ja na 147 215/40/18 imam prednje na 2.8 bara
Ma normalno da je premalo.
Ovi što montiraju stavili i ja nisam kontrolirao.Možda su bili napumpali na 2,2 pa je sa vremenom pao, ali svejedno nije trebao biti nikako ispod 2,5 .Ja sam kriv što nisam prije kontrolirao, ali kuda ide sve ovo kada ja moram kontrolirati profesionalce.
Isto kada sam trebao prodati felge sa gumama čovjeku koji ima punto grande.Došli kod vulkanizera da mu odmah montira, a dva majstora me uvjeravaju da je nemoguće jer je na puntu grande 4x98, a corsa 5x100.
Ja mu objasnim da grande ima 5x100 i isti promjer srednje rupe a on tvrdi da ima katalog koji kaže suprotno( nije ga gledao). Onda sam otišao sa čovjekom na parking i sam montirao jednu da dokažem.

Offline TOMMY_BOY

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 8v GTB2256v
    • Croatia Križevci
« Odgovori #163 u: 11-01-2014, 12:47:54 »
Ma normalno da je premalo.
Ovi što montiraju stavili i ja nisam kontrolirao.Možda su bili napumpali na 2,2 pa je sa vremenom pao, ali svejedno nije trebao biti nikako ispod 2,5 .Ja sam kriv što nisam prije kontrolirao, ali kuda ide sve ovo kada ja moram kontrolirati profesionalce.
Isto kada sam trebao prodati felge sa gumama čovjeku koji ima punto grande.Došli kod vulkanizera da mu odmah montira, a dva majstora me uvjeravaju da je nemoguće jer je na puntu grande 4x98, a corsa 5x100.
Ja mu objasnim da grande ima 5x100 i isti promjer srednje rupe a on tvrdi da ima katalog koji kaže suprotno( nije ga gledao). Onda sam otišao sa čovjekom na parking i sam montirao jednu da dokažem.

Ispod 2.5 ih nije imati mi pumpamo gume 235-45/18 na 2.8 nekad 3.0 ako su slabo napumpane auto više troši i sve ide jedno s drugim,nadam se da sam u pravu  :ok:

Offline Pekar

• Sa stažom
  • više dobrih ljudi
    • Đakovo
« Odgovori #164 u: 11-01-2014, 13:01:27 »

Ispod 2.5 ih nije imati mi pumpamo gume 235-45/18 na 2.8 nekad 3.0 ako su slabo napumpane auto više troši i sve ide jedno s drugim,nadam se da sam u pravu  :ok:
Istina, ja napumpao na 2,7 i na mokrom provjerio gazni sloj koji je bio idealan.Samo gume su daleko od idealnih( potrošene).

Offline pajo_patak

• Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
« Odgovori #165 u: 11-01-2014, 19:21:19 »
svaka vilica na autu, bilo kojem ima lufta u rupama srafa koji mm 1-2 u obje strane se da cak navuc i do pola centimetra razlike u sirini traga a isto tako su i rupe gore u salicama jer niti jedna rupa nije za sraf m10 promjera 10m svaka je 11 kad se vilice pobacaju gore i posrafe onda imas zbrda zdola slozeno sve i moze klapat na serijskom ovjesu normalno a i nemora u autu starom 15g. sve je vec dosadtno razraubano pa se dobije jos vise pomaka i onda imas kaos i onda netko tko radi po nekima teski fus napravi pravu stvar.

rupe na muldama 156, kako kape amortizera, tako i aluminijskog nosača su fiksne da fiksnije nemogu bit. da i nisu, mogle bi imat jako mali, odnosno nikakav efekt na nagib/zatur.
u te teorije o širim rupama na mostu ne virujem dok ne vidim na svoje oči šublerom da je to to...na tim vidama su sile toliko velike da mi je jednostavno nemoguće povirovat da se to neće rašetat pri prvom boljem kočenju ili oštrijem ulasku u zavoj. eventualno da se podloške vare za most naknadno, ali to definitivno nije predviđeno za radit na serijskom autu.

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #166 u: 11-01-2014, 19:54:23 »
rupe na muldama 156, kako kape amortizera, tako i aluminijskog nosača su fiksne da fiksnije nemogu bit. da i nisu, mogle bi imat jako mali, odnosno nikakav efekt na nagib/zatur.
u te teorije o širim rupama na mostu ne virujem dok ne vidim na svoje oči šublerom da je to to...na tim vidama su sile toliko velike da mi je jednostavno nemoguće povirovat da se to neće rašetat pri prvom boljem kočenju ili oštrijem ulasku u zavoj. eventualno da se podloške vare za most naknadno, ali to definitivno nije predviđeno za radit na serijskom autu.

...upravo takvo je i moje mišljenje... :ok:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #167 u: 12-01-2014, 05:39:07 »
159 ce ko i svaka 156 malkoc vise iznutra vise trosit, ako bas toliko smeta i neko zeli jednako izlizane neka si kupi powerflex za gornju vilicu i miran je ako nejde ispod -30. Ja sam sad sa eibachom na - 30-35 i taman sjelo sve ljepo u zeleno sto sa origi ovjesom ni kad je nov :), ajd mozda dok je u tvornici :). Ja zadovoljan ;)

Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 2.0 JTS & 75 3.0 12v & 595 Comp. & Abarth 124
    • Losinj
« Odgovori #168 u: 12-01-2014, 13:39:03 »
meni je 156-ica na -50 i nema nekog neravnomjernog trosenja, sve orginal napred

Offline ukemi

• Sa stažom
  • 159 1.9 16v Ti, 156 GTA
    • Opatija
« Odgovori #169 u: 14-01-2014, 20:00:08 »
Evo kad je ovdje vec bila rasprava o tome tu cu napisati pa neka moderator stavi u neku temu 156 ako ima.
Danas bio štelati trap na 156 GTA. Nagib zadnjih kotača se može štelati a prednjih ne. S tim da ja imam Bilstein B14 i štela se sa gornjim šarafom na zadnjim amortizerima. Možda na original amortizerima to neide.

Offline Face_Off

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS + Honda CBR600RR
    • Vrgorac
« Odgovori #170 u: 14-01-2014, 22:30:10 »
Evo kad je ovdje vec bila rasprava o tome tu cu napisati pa neka moderator stavi u neku temu 156 ako ima.
Danas bio štelati trap na 156 GTA. Nagib zadnjih kotača se može štelati a prednjih ne. S tim da ja imam Bilstein B14 i štela se sa gornjim šarafom na zadnjim amortizerima. Možda na original amortizerima to neide.

koliko ja znam prednji nagib je fiksan, samo se moze na krajnicama otvorit ili zatvorit trap naprid (ovisi sta triba da se vrati an tvornicke postavke...)
Mika Hakkinen, Spa 2000: "...and it was great, great overtaking...
I loved it! I'm not sure if the Michael did.."

Offline ukemi

• Sa stažom
    • Opatija

Offline ukemi

• Sa stažom
    • Opatija
« Odgovori #172 u: 18-01-2014, 15:44:29 »
Može savjet i preporuke koliko da naštelam nagib kotača na zadnjem ovjesu na 156GTA da bude ok za cestu brza vožnja?
Sada su -2.5 stupnjeva. Malo bih smanjio jer mislim da će mi ovako dosta jesti unutarnji rub gume a ne vozim se na stazi svaki dan  :rolll:

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #173 u: 05-03-2014, 01:49:37 »
Može savjet i preporuke koliko da naštelam nagib kotača na zadnjem ovjesu na 156GTA da bude ok za cestu brza vožnja?
Sada su -2.5 stupnjeva. Malo bih smanjio jer mislim da će mi ovako dosta jesti unutarnji rub gume a ne vozim se na stazi svaki dan  :rolll:

Nije samo nagib vec i spur koji treba biti za dobru voznju.

Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk 2

Offline Alfa166DA

• Starosjedioc
    • Daruvar
« Odgovori #174 u: 15-05-2014, 19:38:00 »
na svojoj 166 sam neki dan mijenjao prednje donje vilice jer mi je desni kotač imao krivi nagib i trošio je unutarnji rub, gornja su mjenjane prije oko 40 000 trw sam stavio original i još su ispravne i mogu vam reči da postoji mogućnost štelanja nagiba ali se to nikome ne radi, na mostu postoje 2 šarafa koje drže vilicu i između mosta i vilica nalaze se podloške koje se po potrebi mogu izbaciti ili ubaciti i time kotač mjenja nagib a na zadnjem mostu sam našao desni plivajući selen da ima lufta i sutra mi stiže drugi dok sam na desnoj strani prošle godine mjenjao tzv. "bananu" (gornje rame) i na desnoj strani je unibal OK, samo sam primjetio da cijeli most padne dolje nekih 3-4mm na ona 4 šarafa sa mojima se drži za šasiju, (to još moram rješiti),,  te sam također našao da se i na zadnjim kotačima može štelati nagib i to na 4 imbus šarafa koji drže selen od te "banane"

- problem je što se to malo kome od majstora kada dođeš na optiku ne da raditi već ti "kao" naprave optiku uzmu 150-200 kn i ne naprave ništa posebno, imao sam prošle godine takvo iskustvo gdje su mi nakon kao izvršene optike rekli da prednji desni i stražnji desni imaju krivi nagib ali da je to jer je auto imao "teški karambol" a auto je kod mene 6 godina i prijašnjih godina nije imao karambol, bilo sve ispravno pa su onda zadnji digli na dizalicu i skupa s njima sam otkrio da "banana" na kugli ima lufta pa su mi nakon što sam to promjenio ponovo radili optiku za iste novce uz to da sam se morao s njima malo pregovarat,

- na prednjim vilicama u biti je bilo lufta samo na selenima koji idu prema kabini a i kugle su bile dosta mekane ali nije bilo lufta, a auto je kod mene napravio 110 000 a tek sam na nekih 90 000 počeo ove radove na ovjesu uz naravno redovne optike koje su bile dobre dok je sve bilo OK, kada se pojavio luft oni su i dalje radili ali to nij bilo to
098 871 798

Offline Robi0909

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 166 2,4 JTD
    • Gračac
« Odgovori #175 u: 02-06-2014, 22:51:03 »
Ima li itko problem sa neravnomjernim trošenjem guma na alfi 166?ja sa tim imam problema ali nitko da otkrije u čemu je problem.U 10. mj prosle god sam kupio nove zimske gume.vozio sam se na njima sve do neki dan i primjetio sam da mi je na desnoj strani naprijed i nazad znatno vise potrosen unutarnji rub nego vanjski.na lijevoj su strani donekle ravnomjerno potrošene.bio sam kod mehaničara i što se tiče trapa naprijed i nazad je sve ispravno i nema nigdje nikakvih luftova.danas sam bio na optici i majstor mi je rekao da je špur u redu ali da nagib kotača ne valja i da se nagib nemože štelati.lijeva je strana na granici ali desna ne valja nikako.bio sam kod par mehaničara i nitko mi nezna reći u čemu je tu problem,zašto ne valja nagib kotača i kako da to riješim.samo govore kako je to težak auto i da nije ništa čudno da troši gume.sada su stavljene nove ljetne gume ali će i na njima poderati unutarnji rub ako ne nađem neko riješenje.jeli itko imao takav problem i zna li itko šta bi moglo biti da taj nagib ne valja?da li postoji neka opcija štelanja tog nagiba?
« Zadnja izmjena: 02-06-2014, 22:53:18 od Robi0909 »

Offline Alfa166DA

• Starosjedioc
    • Daruvar
« Odgovori #176 u: 02-06-2014, 23:29:48 »
Ima li itko problem sa neravnomjernim trošenjem guma na alfi 166?ja sa tim imam problema ali nitko da otkrije u čemu je problem.U 10. mj prosle god sam kupio nove zimske gume.vozio sam se na njima sve do neki dan i primjetio sam da mi je na desnoj strani naprijed i nazad znatno vise potrosen unutarnji rub nego vanjski.na lijevoj su strani donekle ravnomjerno potrošene.bio sam kod mehaničara i što se tiče trapa naprijed i nazad je sve ispravno i nema nigdje nikakvih luftova.danas sam bio na optici i majstor mi je rekao da je špur u redu ali da nagib kotača ne valja i da se nagib nemože štelati.lijeva je strana na granici ali desna ne valja nikako.bio sam kod par mehaničara i nitko mi nezna reći u čemu je tu problem,zašto ne valja nagib kotača i kako da to riješim.samo govore kako je to težak auto i da nije ništa čudno da troši gume.sada su stavljene nove ljetne gume ali će i na njima poderati unutarnji rub ako ne nađem neko riješenje.jeli itko imao takav problem i zna li itko šta bi moglo biti da taj nagib ne valja?da li postoji neka opcija štelanja tog nagiba?
na zadnjim kotačima može štelati nagib i to na 4 imbus šarafa koji drže selen od te "banane
098 871 798

Offline Silver007

• Na probi
  • *
  • Svim sredstvima do cilja!
    • Sisak - Sunja
« Odgovori #177 u: 02-06-2014, 23:41:46 »
vrlo jednostavno riješenje za prednji nagib, za ovo riješenje mi je pričao jedan kolega koji je to radio na svojoj alfi 166, a isto se radi i na 156....za ostale ne znam, a ovaj link je tu stavljen par postova prije pa ga ja kopiram da ne morate tražiti
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.569810036389762.1073741837.191126750924761&type=3&uploaded=18

Offline Alfa166DA

• Starosjedioc
    • Daruvar
« Odgovori #178 u: 03-06-2014, 08:20:41 »
vrlo jednostavno riješenje za prednji nagib, za ovo riješenje mi je pričao jedan kolega koji je to radio na svojoj alfi 166, a isto se radi i na 156....za ostale ne znam, a ovaj link je tu stavljen par postova prije pa ga ja kopiram da ne morate tražiti
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.569810036389762.1073741837.191126750924761&type=3&uploaded=18

dobro zamišljeno samo koliko dugo taj sistem može izdržati, t.j. što ako i kada se seleni na toj gornjoj vilici uslijed pritiska zakrenu u kučištu  i koja svrha selena kada šaraf nije u centru ( s jedne strane je krut a s druge opet mekan, zbog ekcentrične rupe za šaraf ne može biti jednako čvrst na oba kraja),, ne znam, možda je rješenje OK ali barem na 166  gdje su na prednjem selenu donje vilice 2 šarafa i štangica tu se bez ikakvog problema između mosta i vilice mogu dodavati i oduzimati pločice i time na kotaču dolazi do različitog nagiba, kod mene su nove donje i gornje vilice a opet mi desni kotač ima nagib 2,06 stupnjeva a lijevi 1,20 i upravo se spremam ovih dana da to saštelam, majstorima na optici se to ne da raditi jer "nemaju vremena" ali kažu napravi i dođi besplatno ćemo izmjeriti nagib pa kada ga dovedeš u red saštelati ćemo i špur koji su neki dan štelali ali uslijed mjenjanja nagiba doći će i do promjene špura
098 871 798

Offline Robi0909

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 166 2,4 JTD
    • Gračac
« Odgovori #179 u: 03-06-2014, 16:03:42 »
barem na 166  gdje su na prednjem selenu donje vilice 2 šarafa i štangica tu se bez ikakvog problema između mosta i vilice mogu dodavati i oduzimati pločice i time na kotaču dolazi do različitog nagiba, kod mene su nove donje i gornje vilice a opet mi desni kotač ima nagib 2,06 stupnjeva a lijevi 1,20 i upravo se spremam ovih dana da to saštelam, majstorima na optici se to ne da raditi jer "nemaju vremena" ali kažu napravi i dođi besplatno ćemo izmjeriti nagib pa kada ga dovedeš u red saštelati ćemo i špur koji su neki dan štelali ali uslijed mjenjanja nagiba doći će i do promjene špura

Jel misliš da se na ovoj štangici može štelati nagib?