12-05-2026, 22:28:46

Autor Tema: Podešavanje nagiba kotača / trapa / (špur)  (Posjeta: 102000 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • GT
    • Solin
Odg: Podešavanje nagiba kotača (špur)
« Odgovori #120 u: 05-11-2012, 17:44:37 »
asimetricne gume mi trosi isto a simetricne uvijek vise lijevu  :da:
Meni su do sad uvijek bile simetrične. Sad sam stavio asimetrične pa ćemo vidjeti.

danijel147

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #121 u: 05-11-2012, 18:02:36 »
Do sad sam uvjek imao asimetrične pa ne mog
u komentirat ovo zadnje.
A što se tiče prebrzog trošenja gume sa nutarnje strane i ja sam imao isti problem sve dok nismo stavili trag kotača u nulu (tvornički je malo previše otvoren, kotači gledaju na van)
Sad se troše ravnomjerno a i auto puno bolje drži pogotovo se primjeti po mokrom.
 :mah:

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #122 u: 05-11-2012, 18:38:34 »
kad sam stavio ove gume, volan sam uvijek morao imat malo zaokrenut u lijevo. mislim cesta  :?: :000: , ali sam primjetio na cesti di nema pada, ravna kao staklo. ako pustis volan pocne vuc u desno ( sa pirelli p zero nero uvijek isla ravno - asimetricna ). odem nastelat trap. sve podesi , odem na provu opet isto. pustis volan pocne lagano ic u desno. govorim decku sta se desava a on zove gazdu. dode lik pogleda gume i nasmije se.  na alfu i bmw se ne   :ne: :ne: stavljaju simetricne gume, sta je veca colaza i manji profil to dolazi vise do izrazaja. prije sam imao stalno asimetricne i nikad se to nije desavalo. za provu sam stavio zimske 205/55/16 asimetricne i pustis volan ide ravno .

Marine nebi smjelo biti na Dami i na 159 mogu voziti po ravnoj cesti kolko hoces ne vuce nikuda. Ovjes, seleni spur itd.
Spur ne vrijedi stelati sa rabljenom gumom, jer se nece dobro nastelat, najbolje kad je skroz nova kod mestra na optiku i ako je sa ocjedom sve u redu i nije previse spusten trebao bi biti u Toletanciji, na granici ali u Toleranciji.

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #123 u: 05-11-2012, 21:28:22 »
spur je stelan drugi dan nakon sta su stavljene nove gume, a ovjes je 100% u redu.
i prva 147 mi je trosila unutarnji rub i to od prvog dana  :da:
« Zadnja izmjena: 05-11-2012, 21:28:59 od Marin krk »

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #124 u: 05-11-2012, 23:15:28 »

Spur ne vrijedi stelati sa rabljenom gumom, jer se nece dobro nastelat,

Potpuno je nebitna guma jer se optika pričvrsti za felgu.

Offline Deniro

• Na probi
  • *
    • Buje
« Odgovori #125 u: 06-11-2012, 00:15:41 »
Dali mi netko može otkriti tajnu kako se štela nagib prednjih kotača na 156-ici?

Offline dumpors

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #126 u: 06-11-2012, 00:57:17 »
tajna je da se ne stela.
...and did you exchange a walk on part in the war for a lead role in a cage...

Offline destriero

• Sa stažom
  • Stojadin 75,Stojadin 164
    • Langerdorf
« Odgovori #127 u: 06-11-2012, 02:06:42 »
A jeste nauku iz ovoga napravili ,špur je u banani a očito je i nešto od ovjesa otišlo  ::)
kada bi ljudi govorili samo ono sto znaju...kakva bi tisina nastupila...

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #128 u: 06-11-2012, 15:10:33 »
Potpuno je nebitna guma jer se optika pričvrsti za felgu.

da u pravu si samo auto ne lezi na felgi nego na gumama ;), Viktore tu nisi u pravu. Spur ne stima ako se stela spur sa izlizanim ili jednostrano izlizanim gumama. Optika drugacije lezi na felgi kad se auto spusti, zapravo stelas spur pod krivim ustanovljenim podacima koje dobijes kad auto spustis.

Al ajd ako nije ko sto ja pisem zasto onda barem tu kod nas u svabiji nece stelati sa istrosenim gumama. Ostavi sad nacin proodaje nemoraju se gume kupti kod Vulkanizera.
Ajd mi ti onda objasni teoriju u kratkim crtama zasto krivo znam ili mislim.
Thx

@ destriero stelanje spuar i je nauka ;), mozes na istom autu dosta poboljsati ili pogorsati sto se tice ponasanja na cesti :)

@ Deniro nagib se mislim nemoze kod novijih autiju stelat, stari Mecan i neki drugi su imali Excentar na vilici di je jos islo.

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #129 u: 30-01-2013, 18:47:36 »
sori sto dizem staru temu, no rijesio sam problem zanosenja zadnjeg trapa u 166 sto me mucilo mjesecima, u pitanju je bila regulacija trapa, tj. kao sto su neki i napisali ovdje, treba ga otvoriti.

skidojeb1

• Gost
« Odgovori #130 u: 30-01-2013, 20:17:39 »
dali se to još zove optika ili špur?

Offline Sesta166

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 166 2.4 20V ex i Giulietta 2.0 ex i Stelvio Q4
    • Zenica
« Odgovori #131 u: 30-01-2013, 21:00:52 »
 :ok:
Owning an Alfa Romeo is like having a supermodel as a girlfriend. Yes, she is a bit stupid. Yes, she is expensive but fuck it! She is soo damn HOT!!!

DrAnte

• Gost
« Odgovori #132 u: 21-08-2013, 09:13:18 »
Nije mi jasna ta priča da zadnji ovjes od alfe uzrokuje pojačano tošenje gume. Jel to za*bancija s ciljem da ne priznaju jamstvo?

Offline ukemi

• Sa stažom
  • 159 1.9 16v Ti, 156 GTA
    • Opatija
« Odgovori #133 u: 09-01-2014, 17:08:58 »
Evo mali update i novotarija za stelanje nagiba prednjih guma na 159 i izbjegavanje nejednakog trosenja:

http://shop.alfisti.net/Tuning-Styling/Alfa-159/Suspensions/PU-Suspension-Bushes-Set-For-The-Upper-Wishbones-Front-Axle::6438.html

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #134 u: 09-01-2014, 18:44:46 »
Evo mali update i novotarija za stelanje nagiba prednjih guma na 159 i izbjegavanje nejednakog trosenja:

http://shop.alfisti.net/Tuning-Styling/Alfa-159/Suspensions/PU-Suspension-Bushes-Set-For-The-Upper-Wishbones-Front-Axle::6438.html

jel budeš to uzimao?
Nije bolest sve što boli

Offline ukemi

• Sa stažom
  • 159 1.9 16v Ti, 156 GTA
    • Opatija
« Odgovori #135 u: 09-01-2014, 18:48:13 »
Ne. Vise volim da ima camber malo veci  ::)

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site
« Odgovori #136 u: 09-01-2014, 18:53:12 »
Svaka 159 troši gume iznutra pa čak i nova
(iz tvornice), jer se ne da štelati nagib prednjih kotača

Ne znam za 159, al za 156 sam tu istu priču čuo milijun puta i onda se desi sljedeće...spustim auto i naprijed nagib na kotačima ajme majko, papa gume nemilosrdno. Dođem kod čovjeka na špur, ima tip svemirski stroj. Kažem ja jebga ovo je uzalud kad se nagib neda štelat. Frajer me pogleda u čudu i veli, a tko ti je to rekao. Kažem ja svi. Frajer niš ne kaže. Namjesti auto na stroj, ode ispod auta, otpusti donju vilicu našpana i voila stoje kotači ravno ko svijeća. Dakle da se nagib poštelat samo se to nikom neda radit.
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #137 u: 09-01-2014, 19:02:43 »
Ne znam za 159, al za 156 sam tu istu priču čuo milijun puta i onda se desi sljedeće...spustim auto i naprijed nagib na kotačima ajme majko, papa gume nemilosrdno. Dođem kod čovjeka na špur, ima tip svemirski stroj. Kažem ja jebga ovo je uzalud kad se nagib neda štelat. Frajer me pogleda u čudu i veli, a tko ti je to rekao. Kažem ja svi. Frajer niš ne kaže. Namjesti auto na stroj, ode ispod auta, otpusti donju vilicu našpana i voila stoje kotači ravno ko svijeća. Dakle da se nagib poštelat samo se to nikom neda radit.

bumo išli do njega  :hehe:
Nije bolest sve što boli

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #138 u: 09-01-2014, 19:06:37 »
bumo išli do njega  :hehe:

Slobodno...kažem ne znam kako je na 159, al na 156 donje vilice na rupama na mostu imaju 2-3 mm lufta za štelanje. kad vilicu potegne do kraja unutra prema mostu na vrhu kotača dobije 5-6 mm koji izbace kotač prema van i poravnaju ga ili obratno ako strši oda izbaci vilicu. Bilo je i meni  :hehe: dok nije završio. Nakon toga mi je bilo  :clap: Štaviše, znaš da sam ti rekao da me baca preko uzdužnih neravnina ko lud...sad toga više skoro da i nema.

Po tome šta je na tim slikama tih vilica kojima se na 159 postigne da se nagib da štelat u principu je isti drek samo elegantnije riješen. To su ekscentri koji vilicu ili povuku unutra ili gurnu van.
« Zadnja izmjena: 09-01-2014, 19:08:21 od buzz11 »
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #139 u: 09-01-2014, 19:37:34 »

...ovo prvi put čujem...koliko ja znam, na mostu su rupe fiksne da fiksnije nemogu biti (skidao ih nebrojeno puta), 4 komada, za svaki selen po dvije...alan sa foruma je produživao donje vilice da bi dobio bolji camber...

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #140 u: 09-01-2014, 19:50:54 »
...ovo prvi put čujem...koliko ja znam, na mostu su rupe fiksne da fiksnije nemogu biti (skidao ih nebrojeno puta), 4 komada, za svaki selen po dvije...alan sa foruma je produživao donje vilice da bi dobio bolji camber...

naravno da su fiksne rupe, al su šire od šarafa 2 mm. ja gledo šta mi čovjek radi jer sam mislio da baljezga. odpustio vilicu, zakvačio za nju onu traku za stezanje tereta na kamionima, drugi kraj negdje na šasiju i zategao. vilica se malo povukla, kotač se ispravio majkemi. nisam toliko lud da ne vidim da sad stoje oba ravno, a prije ko treba sa iksericama. ne samo to...prije mi je lijevi kotač bio u blatobranu više od desnog. desni je prelazio u ravninu vanjskog ruba, a lijevi je bio prst unutar unutarnjeg ruba. sad ni toga više nema. obadva su u identičnom položaju.
bio sam na špuru u zagrebu...tip mi nije poštelao ni poziciju volana kako treba, zatur na zadnjem lijevom mu je ostao zatvoren jer se, po njemu, nije moglo bolje od toga...wtf...a ovaj mi je sve sredio ko curica. čak je i volan centrirao tvornički.
istina bog dečko je potrošio dobrih 45 minuta da sve bude kako treba. u zg mi je tip poštelao za 15 minuta i kitu je valjalo. Nije valjalo ništa.
da ne kažem da mi nitko nikad nije na alfi gume izbalansirao od prve. uvijek sam morao na popravni. dečko mi je i gume izbalansirao tako da sad volan ni ne trepri ko list na povjetarcu, a kamoli da treska.

nda...i jedan stari maher mi je rekao...niskoprofilne gume se nikad ne balansiraju kad se tek montiraju na felgu nego nakon 100, 200 odvoženih kilometara. Taj dečko mi je ponovio to isto.
Pa sad jebga ili ja pušim fore ili dečko fakat rastura.

Kako god..kotači sad stoje ko svijeća, auto se nikad nije tako dobro ponašao na cesti i volan je miran da mirniji ne može bit. pa nek ja možda i pušim foru bitno da sad sve štima  :hehe:
« Zadnja izmjena: 09-01-2014, 19:54:37 od buzz11 »

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #141 u: 09-01-2014, 20:03:56 »
...ajd baš ću detaljnije bacit oko na to slijedeći puta...nije da me hebe nagib, nego znatiželje radi... :hap:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #142 u: 09-01-2014, 20:08:13 »
...ajd baš ću detaljnije bacit oko na to slijedeći puta...nije da me hebe nagib, nego znatiželje radi... :hap:

:hehe: samo nemoj sad bespotrebno raskapat auto da bi to išao gledat  :hap:
kod mene ja fakat nagib bio katastrofa, a sad je ok. hebeš ga. nešto je skemijao  :clap:

vidiš ovo recimo

na ovoj se slici dobro vidi. slikano je drito na sredini auta. pogledaj koliko se vidi desni, a koliko lijevi kotač...sad toga više nema...dobro nema ni ovog ružnog lipa  :hehe:
« Zadnja izmjena: 09-01-2014, 20:12:28 od buzz11 »

Online Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #143 u: 09-01-2014, 21:07:59 »
 :clap:  zanimljivo, baš ćemo pogledati kod zamjene selena donjih vilica.  +

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #144 u: 09-01-2014, 21:21:05 »
Slobodno...kažem ne znam kako je na 159, al na 156 donje vilice na rupama na mostu imaju 2-3 mm lufta za štelanje. kad vilicu potegne do kraja unutra prema mostu na vrhu kotača dobije 5-6 mm koji izbace kotač prema van i poravnaju ga ili obratno ako strši oda izbaci vilicu. Bilo je i meni  :hehe: dok nije završio. Nakon toga mi je bilo  :clap: Štaviše, znaš da sam ti rekao da me baca preko uzdužnih neravnina ko lud...sad toga više skoro da i nema.

Po tome šta je na tim slikama tih vilica kojima se na 159 postigne da se nagib da štelat u principu je isti drek samo elegantnije riješen. To su ekscentri koji vilicu ili povuku unutra ili gurnu van.

To ti je tako kad se posla uhvati znalac. Meni isto nebrojeno puta iste priče, da je nemoguće namjestiti nagib... i kod 156 i kod 147, to je kao po defaultu za Alfe.
Radi se o neznanju... a svi se skrivaju iza toga, optužuju tvornicu da je namjerno tako napravila...
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #145 u: 09-01-2014, 21:33:11 »
:clap:  zanimljivo, baš ćemo pogledati kod zamjene selena donjih vilica.  +

ja sam bio skeptičan kad me tip pitao tko mi je rekao da se ne može. i onda kad je skinuo auto sa stroja...razlika drastična  :da:

To ti je tako kad se posla uhvati znalac. Meni isto nebrojeno puta iste priče, da je nemoguće namjestiti nagib... i kod 156 i kod 147, to je kao po defaultu za Alfe.
Radi se o neznanju... a svi se skrivaju iza toga, optužuju tvornicu da je namjerno tako napravila...

Ili neznanje ili ljenost...ne znam ni sam. ja sam isto od svi čuo da se ne može. Pa i kod nekih eminentnih špuraša u Zagrebu.
Dečko očito zna znanje. Inače slaže špur na autima za trke. Dok je petljao oko mog auta onda mi je objašnjavao...na trkama da koriste 70% špura zbog bla, na pogonskim kotačima se malo zatvori zatur jer se kod naglog starta kotači izbace, odnosno otvore, pa ako su u nuli onda se gubi grip i pravac, a ako su malo zatvoreni kod starta dođu u nulu pa imaju puni grip i pravac...i bogtepitaj šta mi je još sve napričao. Nisam mogao pratit više nakon dvije minute. Ja sam samo ipak tupi inženjer informatike  :hehe:

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #146 u: 09-01-2014, 21:45:30 »
ja sam bio skeptičan kad me tip pitao tko mi je rekao da se ne može. i onda kad je skinuo auto sa stroja...razlika drastična  :da:

Ili neznanje ili ljenost...ne znam ni sam. ja sam isto od svi čuo da se ne može. Pa i kod nekih eminentnih špuraša u Zagrebu.
Dečko očito zna znanje. Inače slaže špur na autima za trke. Dok je petljao oko mog auta onda mi je objašnjavao...na trkama da koriste 70% špura zbog bla, na pogonskim kotačima se malo zatvori zatur jer se kod naglog starta kotači izbace, odnosno otvore, pa ako su u nuli onda se gubi grip i pravac, a ako su malo zatvoreni kod starta dođu u nulu pa imaju puni grip i pravac...i bogtepitaj šta mi je još sve napričao. Nisam mogao pratit više nakon dvije minute. Ja sam samo ipak tupi inženjer informatike  :hehe:

Kod mitskog Kolopera ista stvar i meni..... A Split neću ni spominjati.... uvijek ista objašnjenja, suma sumarum - nemoguće  :wal:

Treba naći tu ekipu koja je po utrkama, oni znaju ....

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #147 u: 09-01-2014, 21:53:10 »
nego kad ti ono dolaziš da mi idemo na  :pivo: :smilie_keks: pa na špur  :craz
Nije bolest sve što boli

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #148 u: 09-01-2014, 21:55:19 »
nego kad ti ono dolaziš da mi idemo na  :pivo: :smilie_keks: pa na špur  :craz

Dolazim i ja, idemo na špur  :craz :hehe:

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #149 u: 09-01-2014, 22:06:35 »
Dolazim i ja, idemo na špur  :craz :hehe:

Nisam sto posto koga pita...tebe ili mene...al čujemo se pa možemo neki mini meet  :craz