Kada govorimo o tome koje je ulje bolje treba znati da se ulje sastoji od osnove za ulje (80%), a ostalo (20%) su raznorazni aditivi koje određeni proizvođači stavljaju unutra,a osnovu za ulje koliko je meni poznato proizvode svega tri tvornice u svijetu i od njih nabavljaju svi proizvođači.
Razlika je u sitnim nijansama, a odluku o tome koje je ulje bolje većina ljudi donosi na osnovu marketinga proizvođača i prijateljskih savjeta .
Kod ulja je bitno pridržavati se preporuke proizvođača i viskoziteta, jer je to najvažniji podatak, iako većina misli da je za sve motore najbolja sintetika.
Ako se sintetika stavi u vozilo koje staro desetak godina napraviti će se više štete nego koristi, jer prije nije bilo tako fine strojne obrade cilindra motora i razmak između stijenke cilindra i karika bio je puno veći nego kod današnjih motora.
Kada bi u takav stari motor nalili sintetiku viskoziteta 5w/40, koja je mikroskopski gledano sitnijih granula od polusintetike 10w/40, odnosno mineralnog ulja 15w/40 , to ulje bi jednostavno procurilo kroz taj razmak i nebi adekvatno izvršilo svoju funkciju podmazivanja, hlađenja i čišćenja cilindra kao što bi to napravila polusintetika ili mineralno ulje koje je proizvođač preporučio.
Ne vidim svrhu stavljati sintetiku ako mi je proizvođač naveo da koristim "10w/40 semi-synthetic - moderate (hot) climate", ili "5w/40 semi-synthetic cold climate" ( auto mi je 10/2003 jtdm)