C/P sa jednog fpruma iz 2010/11
Ahoj svima! :cheers: Evo da se i ja malo ubacim, a iza Nove ću i malo više pisati o ovom, odnosno što LUK i SACHS govore o tim dvomasenim zamašnjacima, ali isto tako i zašto Valeo i dalje radi isključivo jednomaseni model.
Naime, svima je poznato da je praksa do sada bila jednomaseni zamašnjak i uredno se prelazilo i po pola miliona kilometara a da se možda mijenjao samo set kvačila, a zamašnjak je trajao i trajao i t d...
No danas gledam da je to sa dvomasenim zamašnjakom, na VAG koncernu pogotovo, veliki problem. Ali da se ne brinete i Mazda ima takav isti problem na svojim dizelašicama, ali i Opel, PSA i Renault isto tako i kada me ljudi traže ponudu za sve to u kompletu, kada čuju cijenu, onda pitaju ima li što jeftinije, no mnogi me pitaju da li ima/postoji varijanta jednomasenog zamašnjaka, jer bi radije stavili takav, u koji imaju povjerenja iz prethodnih iskustava, pa za modele kod kojih postoji varijanta jednomasenih zamašnjaka (koje radi Valeo) 99% ih se odlučuje za tu varijantu. Pa iako se osjeti razlika u radu između ova dva modela/sistema, kažu da su zadovoljniji, no kako je to ionako još uvijek sve dosta friško i još nitko od njihi nije napravio 50tkm, prerano je govoriti o svim simptomima i mogućim problemima.
Ali kako sam vidio i kod samih majstora, pa čak i kod ovlaštenih, svi radije preporučaju taj Valeov jednomaseni, jer koliko god je to taj model, on je ipak rađen prema specifikacijama tih motora i prilagođen za takav rad. S druge strane, lakši je i bolje podnosi više okretaje i rađe se vrti. A i ona bitna razlika je lameli, jer na lameli koja dolazi na dvomaseni zamašnjak uglavnom nema one opruge na sebi, već je sistem opruga ugrađen u zamašnjak.
Isto tako kad govorimo o jednomasenim zamašnjacima iliti nekim sport izvedbama (jer za ovaj redovni asoriman niti LUK, a niti SACHS ne rade jednomasene zamašnjake prema niti jednom redovnom katalogu) to isto se mora razlučiti, jer sportski setovi kvačila su totalno nešto drugo i nije baš za svakodnevnu uporabu, nego za ganjanje i trke, tako da i na to treba obratiti pažnju.
Ja osobno nisam pobornik niti jednog, niti drugog modela, ali jednostavnom gledam što se događa okolo i ravnam se prema svojim kupcima, ali mehaničarima, a s druge strane, ja sam najviše za ono što je original ugrađivano, no isto sam i za to ako taj original ne valja (a to nije samo na jednom tipu auta), onda definitivno to treba mijenjati, jer kad pogledamo u VAG koncernu da se nalaze i LUK i SACHS u prvim ugradnjama (jer kao LUK je prvi smislio taj princip dvomasenog zamašnjaka) očito su u koncernu htjeli jednoga zamjeniti drugim, kao bit će bolje, no bez obzira na to koji od njih je u prvoj ugradnji, očito su problemi i sa jednim i drugim, a koštaju previše novaca da bi se to često mijenjalo.
A i da se razumijemo, ima dosta i kemičara koji stavljaju sve i svašta izvan ovih redovnih firmi (SACHS, LUK, VALEO), pa se opet rade razne kombinacije, a naravno, da bi se ušparala koja kuna i to je razumljivo, no na kraju to opet dođe skuplje.
Pa da evo pokušam rezimirati sve skupa:
Neću reći i ne mogu to izjaviti da je jednomaseni zamašnjak (to govorim isključivo o Valeu, niti jedan drugi ne dolazi u obzir) bolji u odnosu na dvomaseni, ali praksa (moja prodajna) pokazuje da sve više ljudi i mehaničara traži baš taj set, em što je jeftiniji, ali svi oni govore da se pokazao kao dobar odabir i da nema nekih značajnih razlika i osjetnih problema.
S druge strane, oni koji kupuju dvomasene, isto tako nemaju nekih problema, ali su u nekom strahu da im to opet brzo ne "prosvira" kao što im je to bio slučaj sa prethodnim, odnosno, ako su imali LUK u prvoj ugradnji, onda su se odlučivali za SACHS, a oni koji su imali SACHS, oni su pak htjeli probati LUK....
Na žalost, tako možemo u nedogled, pa iako bih najradije predložio da se o tome svemu očituje neki ovlašteni servis, ali poznata je priča da svi oni navijaju za dvomaseni, jer je i znatno skuplji i njima ide više novaca, a opet s druge strane, kad dolazi do problema i reklamacija, te čak i prijetnji tužbom i novinama, te kad sve ide iz njihovog džepa, onda je jednomaseni odličan i da rješava sve probleme, te da čak i garantiraju za njega....
I na kraju svega, pazite gdje kupujete robu, jer ima na tržištu lažnjaka, pa čak i rabljenih/repariranih dijelova, a prodaju se kao pod nove...