21-04-2026, 06:48:09

Autor Tema: Chip tuning  (Posjeta: 477688 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • 156 2.0 JTS & 75 3.0 12v & 595 Comp. & Abarth 124
    • Losinj
Odg: Chip tuning
« Odgovori #2700 u: 24-03-2014, 23:34:00 »
jel treba tu jos malo katrana dodati ili je ok ovako na oko?

Offline Greco

• Trade Count: (+2)
  • Starosjedioc
  • 156 sp 2.4 m-jet
    • Apsyrtides
« Odgovori #2701 u: 24-03-2014, 23:38:37 »

Provjeri cijev poslije MAF-a, mislim da je pukla.
"There's nothing the world needs less and there's, nothing I want more..."

Offline chakija

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #2702 u: 24-03-2014, 23:42:22 »

no smoke, no fun :)
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #2703 u: 25-03-2014, 06:09:56 »
Ma dobro, ovo je samo kod paljenja :)

Offline DDino156jtd

• Ovisnik o alfistima
    • Kraljevica
« Odgovori #2704 u: 25-03-2014, 06:47:43 »

Si bio na valjcima?   :hehe:

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 2.0 JTS & 75 3.0 12v & 595 Comp. & Abarth 124
    • Losinj
« Odgovori #2705 u: 25-03-2014, 07:48:03 »
 :craz

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #2706 u: 25-03-2014, 08:54:51 »
Si bio na valjcima?   :hehe:

redovito se on valja  :hehe:

Offline Jester

• Učim polako
    • Viškovo, Rijeka
« Odgovori #2707 u: 04-04-2014, 22:35:10 »
Pozdrav svima,

htio bih znati koliko bi koštalo remapiranje 156-ice 1.9JTD 8v 85kW i koliko se može dobiti od remapa? I da li znate nekoga (osobu ili firmu) tko se bavi s time? Hvala :)

Offline Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
  • AR 145 1.4TS & 156SW JTD
    • Vinodol
« Odgovori #2709 u: 08-04-2014, 23:53:53 »
Nekoliko pitanjca za one koji se bave tuningom...(motor je JTD 85kW 115KS)

Jedan tjuner mi je tjunao moj SW (poslao sam mu mejlom, on mi ga modificirao i poslao nazad) pa gledam malo sto je uradio...vidim da je u DW mapi max IQ sa 70mg dignuo na 80mg, u BL mapi je max tlak podigao sa 2350 na 2556 a SVBL je digao sa 2400 na 2501. Malo mi je čudno da je u BL mapi tlak veći od SVBL-a a i ovih 80mg mi se čini nekako previše; premda i originalnih 70mg mi je nekako puno za 1.9 motor i 115KS...je to OK što je napravio ili bi moglo bit kakvih problema?

Po netu sam našao informaciju da je za EDC15C7 sigurnije upisivati mapu sa Gallettom umjesto sa MPPS, ali meni  pri čitanju Galletto puca (tj. prvi put prođe OK, a ako ponavljam čitanje onda pukne na nekom postotku...moram ištekat pa ponovo uštekat interface sa kompa i auta da opet proradi OK), dok MPPS uvijek radi kako treba. Da li je sigurno upisat mapu sa MPPS-om ili da ipak idem sa Gallettom?

Primjetio sam da svaki put kad pročitam SW, unutra se na određenom mjestu pojavljuju novi podaci...nekako mi se čini da je to podatak koliko puta je isčitan software? Taj dio mu ne smeta prilikom upisa?

Ako mi se nešto shebe prilikom upisa software-a...workaround je skidanje chipa i programiranje direkt preko programatora? Chip je AM29F400BT-70SE ?

I zadnje pitanje...koliko Nm podnosi stock mjenjač i kuplung?

Pozdrav i zahvaljujem na odgovoru, ako netko ima volje da "otkrije" koju tajnu zanata (može i na PM ako ne želite podijeliti sa svima)...ne bih htio shebat auto radi loše tuniranog SW-a, iako (barem po netu) vidim da je tip majstor u tome (a sad dal mi je poslao dobar uradak ili nesto eksperimentalno...)...

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #2710 u: 09-04-2014, 08:58:09 »
sjedni u auto odi do ZG da ti to čovjek odradi kako treba i samo gas jer mi se čini da ćeš uskoro postati renomirani tuner i onda bude  :wal: kad nešto stane

e da ne znam ni jednog renomiranog tunera koji ti bude mapu poslao na mail bez da zna stanje auta  :ok:
« Zadnja izmjena: 09-04-2014, 08:59:02 od danko0013 »
Nije bolest sve što boli

Offline alfa166tuner

• Trade Count: (+8)
  • Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #2711 u: 09-04-2014, 10:11:17 »
2danko: 95% chiptunera, imaju slave uredaje i rade upravo to. Ocitaju mapu posalju masteru i vtaye ju natrag, mapa je cjelo vrijeme enkriptirana i sam tuner ni nevidi sta je napravljeno. I naravno danas ima tolko toga da ni vrhunski ct nemoze detaljno poznavat sve vrste ecua, motora njihive limite i sve sto je potrebno da se uradi kvalitetan remap, pa je i uobicajeno da se tada mapa kupi od nekog ko se u taj tip bolje razumije.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Offline Vasko

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #2712 u: 09-04-2014, 12:21:42 »
Jedno malo neobično pitanje, da ne kažem glupo: da li se remapom mogu mijenjati i ostali parametri "mozga" auta?

Drugim riječima: da li se uz remap motora može promijeniti vrijednost otpora koju mora čitati centralina kada gleda da li je koja lampadina pregorena? Da li se može definirati automatsko zatvaranje stakala prilikom zaključavanja uz dulje držanje tipke zaključavanja? Da li se može dodati paljenje pozicijskih svjetala po otključavanju?

Ono, da li bi se moglo kozmetički urediti auto jer mislim da su sve te gluposti isto tako definirane u nekom software-u...

Eto, spremam se na remap pa zašto da mi meštar ne napravi i tako nešto ako se može onako usput recimo.

Offline alfa166tuner

• Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #2713 u: 09-04-2014, 13:35:19 »
2vasko:  te stvari su ti u body kompu i na nekim autima se mogu kodirat. Remapom se mogu npr gasit greske(dtc), ali i neke stvari tipa egr, klima i opcenito podesavat svi parametri tipa na kolko stupnjeva se pali ventilator

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #2714 u: 09-04-2014, 15:05:37 »
sjedni u auto odi do ZG da ti to čovjek odradi kako treba i samo gas jer mi se čini da ćeš uskoro postati renomirani tuner i onda bude  :wal: kad nešto stane

e da ne znam ni jednog renomiranog tunera koji ti bude mapu poslao na mail bez da zna stanje auta  :ok:

Nije mi namjera postati nikakav tuner...istrazujem za svoj gust jer me to zanima i ovako mogu sam tjunirat sto mi je interesantno te vratiti na original remap kad hocu...i opet tjunirat kad hocu...

Ima na netu dosta tuner kuca kojima mozes poslat mapu, platis i oni ti vrate nazad. Ovaj koji mi je to napravio ima dosta dobre reference...dosta ljudi ga hvali po forumima, mozes mu vidjet uratke po youtubeu i sl.

Onaj koga zanima samo snaga i gas...za takve je jednostavnije odeš, platiš i vozi. Ja se ne namjeravam ganjat sa nikim i ovo me interesira čisto zbog vlastite znatiželje jer su mi elektronika i auti/motori hobi; a imam dovoljno profesionalnog posla da mi ne pada na pamet se još i ovime bavit profesionalno. Jedino što mi zbog mog posla auto treba svakodnevno pa ga ne bih htio shebat...a i iz istog razloga nemam vremena obilazit tunere.

Svakome svoj gušt...

Offline Sale

• Starosjedioc
  • Punto JTD 330, Civic, A6 3.0TDI
    • Zagreb
    • FB: Auto Evolution
« Odgovori #2715 u: 09-04-2014, 21:02:26 »
@sike: 1.9 drzi 80 grama kod mene i na eco mapi ;)
ugl ide preko, ako hoces nesto genijalno, imas covjeka tu pa navrati ;)
13.09@402m - powered by Auto Evolution
www.facebook.com/autoevolutionhr

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #2716 u: 09-04-2014, 23:20:03 »
@sike: 1.9 drzi 80 grama kod mene i na eco mapi ;)
ugl ide preko, ako hoces nesto genijalno, imas covjeka tu pa navrati ;)

Hmm...mislim da to ipak nije 80mg već 80mm^3...da su sve vrijednosti za IQ u mm^3 a ne u mg. Sada i AFM ima smisla...

Offline alfa166tuner

• Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #2717 u: 10-04-2014, 09:04:54 »
Jtd mjeri u mm3, za dobit grame treba pomnozit s 0.83  i onda iz toga i mg zraka dobijete afr

Offline alfa166tuner

• Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #2718 u: 10-04-2014, 09:11:16 »
Nije mi namjera postati nikakav tuner...istrazujem za svoj gust jer me to zanima i ovako mogu sam tjunirat sto mi je interesantno te vratiti na original remap kad hocu...i opet tjunirat kad hocu...

Ima na netu dosta tuner kuca kojima mozes poslat mapu, platis i oni ti vrate nazad. Ovaj koji mi je to napravio ima dosta dobre reference...dosta ljudi ga hvali po forumima, mozes mu vidjet uratke po youtubeu i sl.

Onaj koga zanima samo snaga i gas...za takve je jednostavnije odeš, platiš i vozi. Ja se ne namjeravam ganjat sa nikim i ovo me interesira čisto zbog vlastite znatiželje jer su mi elektronika i auti/motori hobi; a imam dovoljno profesionalnog posla da mi ne pada na pamet se još i ovime bavit profesionalno. Jedino što mi zbog mog posla auto treba svakodnevno pa ga ne bih htio shebat...a i iz istog razloga nemam vremena obilazit tunere.

Svakome svoj gušt...

Virijeme koje moras potrosit da bi kvalitetno razumio kako ecu radi, i da napravis kvalitetnu mapu, daleko nadmasuje vrijednos i vrijeme koje ces potrosit ako ga odvedes nekom da ti to napravi. Nikako nije isplativo ic to sve proucavat da bi napravio remap samno na jednom ili par auta. A to inace vrijedi za sve u zivotu, pa neces ic  karikiram studirat medicinu da bi izljecio samo jednog covjeka.. Itd

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #2719 u: 10-04-2014, 09:18:09 »

Virijeme koje moras potrosit da bi kvalitetno razumio kako ecu radi, i da napravis kvalitetnu mapu, daleko nadmasuje vrijednos i vrijeme koje ces potrosit ako ga odvedes nekom da ti to napravi. Nikako nije isplativo ic to sve proucavat da bi napravio remap samno na jednom ili par auta. A to inace vrijedi za sve u zivotu, pa neces ic  karikiram studirat medicinu da bi izljecio samo jednog covjeka.. Itd
:ok: :da:
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Vasko

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #2720 u: 10-04-2014, 09:57:54 »
Ako to covjeku pricinjava zadovoljstvo onda se isplativost ne pojavljuje u jednadzbi. Koliko je nekome isplativo ici igrati nogomet vikendom sa ekipom?

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #2721 u: 10-04-2014, 14:59:02 »
Ako to covjeku pricinjava zadovoljstvo onda se isplativost ne pojavljuje u jednadzbi. Koliko je nekome isplativo ici igrati nogomet vikendom sa ekipom?

ovome se ekipa neće strgati ako pogriješi dok njegov motor može se strgati pa osim ako ga i mehanika ne veseli zajedno sa servisiranjem turbina nek se pusti ćorava posla
Nije bolest sve što boli

Offline Vasko

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #2722 u: 10-04-2014, 18:20:55 »
Sve pet, ali recimo da ga ja razumijem.

X puta sam radio x stvari s kojima sam prošao skuplje nego da sam išao kod majstora i dobio lošiji rezultat, ali nemoš mazgu sa puta stjerat.

Dobro, istini za volju, više puta sam prošao više nego duplo jeftinije i dobio odličan rezultat. Ne zato jer majstor ne zna tako nego mu se ne isplati oko nekog detalja zafrkavati tri dana (ne pričam samo o autima).

Svatko zna za sebe i bitno je kada se radi tako iz razonode da se radi na SVOJEM vlasništvu i sve pet.

Ja znam da ću ja definitivno kod majstora raditi remap (eto nisam toooliki entuzijast po tom pitanju iako tko to ne bi volio znati)

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #2723 u: 10-04-2014, 20:02:33 »

Sve stoji sto si napisao, ali kao sto sam rekao, svakome svoj gust. Meni nije uopce bitno natunirat auto, nego me zanima kako radi. Razlika je izmedju necega sto ti treba i necega sto zelis nauciti / napraviti radi gusta. Neki ljudi i po stare dane odu studirati neki fax jer ih to zanima, a ne iz potrebe. Mozda u mladjim danima bi mi bilo bitnije natjunirat auto koliko ide pa da se mogu qrcit od semafora do semafora...sad me to vise ne zanima; vise me zanima princip rada i mogucnost kakve modifike po mojem gustu sto nece napravit  niti jedan tuner (niti ce shvatiti zasto bi ja to htio). A jasno da za sve treba vremena...proucavam je to vec neko vrijeme, gledam po forumima sto ljudi rade, gdje grijese i naravno pokusavam dobiti cim vise informacija da mi kompletna slika bude jasnija u glavi. Naravno, kroz sve sto sam do sada vidio/nasao i sto pretpostavljam...donio sam neki zakljucak o tunerima, bili oni profesionalni ili ne. Svaki reversni engeenering je nagadjanje, metode pokusaja i pogreski i prema svemu sto sam do sada "naucio" je da je citav point samo u dobrom nagadjanju i otkrivanju mapa, cemu sluze i koji su podaci unutra...te kada se iste primjenjuju. Bez uvida u source koda software-a niti najprofesionalniji tuner ne moze 100% biti siguran da li je zaista sve napravio kako treba. Upravo zbog tih metoda pokusaja i pogreski za biti tuner treba vremena. Naravno, vjerovatno netko mozda i moze doci do kakve interne dokumentacije rada softwarea i opisa mapa od strane proizvodjaca...ali znaj ga tko to ima i da li uopce itko ima.

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #2724 u: 10-04-2014, 20:12:48 »
Jtd mjeri u mm3, za dobit grame treba pomnozit s 0.83  i onda iz toga i mg zraka dobijete afr

Neki kazu s 0,84...al nebitno. Interesantno je da je u original DW mapi max 70 mm3, a u smoke limiter 72...a kad sam mjerio parametre tokom vožnje program mi je zalogirao max 66,13 mg/i na 2044 rpm-a sa 100% gasa, 1022 bara tlaka goriva, 2153 boost mbara i 1030 mg/i zraka.

E sad, ako je ovih 66,13 zaista mg, onda bi to ispalo 79mm3 što je daleko iznad DW i SL mape. Dal to onda i program izbacuje podatke u mm3? Auto je sa stock mapom.

Offline alfa166tuner

• Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #2725 u: 10-04-2014, 21:40:41 »
Neki kazu s 0,84...al nebitno. Interesantno je da je u original DW mapi max 70 mm3, a u smoke limiter 72...a kad sam mjerio parametre tokom vožnje program mi je zalogirao max 66,13 mg/i na 2044 rpm-a sa 100% gasa, 1022 bara tlaka goriva, 2153 boost mbara i 1030 mg/i zraka.

E sad, ako je ovih 66,13 zaista mg, onda bi to ispalo 79mm3 što je daleko iznad DW i SL mape. Dal to onda i program izbacuje podatke u mm3? Auto je sa stock mapom.

zavisi o gorivu, (As of 2010, the density of petroleum diesel is about 0.832 kg/l )
logira ti mm3

Offline SiKe_145

• Pripravnik
  • **
    • Vinodol
« Odgovori #2726 u: 11-04-2014, 10:28:24 »
zavisi o gorivu, (As of 2010, the density of petroleum diesel is about 0.832 kg/l )
logira ti mm3

Hmm...sad imam jedno zanimljivo pitanjce...kako SW u ECU-u koji je proizveden 2005-e zna za promjenu gustoće goriva 2010-e?

Jer..ako se ne varam, ECU računa masu usisanog zraka i prema tome mora ubrizgati određenu masu goriva?

Offline irsq4

• Sa stažom
    • Vinkovci
« Odgovori #2727 u: 14-04-2014, 20:50:22 »
2 Pitanja:

1. Kada se učitava mapa sa ECU-a, dali se na PC snima kopija, ili se iz ECU premješta na PC, drugim rejčima ostaje prazan. Ili kod ponovog snimanja mape (download na ECU). treba prvo erase ECU, pa onda download to ECU?

2. Ako je masa usisanog zraka mg/cyc manja od postavljene vrijednosti (desired air quantity mg/cyc), - onda će ECU dati i manju količinu goriva?

:thanks

Torretta

• Gost
« Odgovori #2728 u: 27-05-2014, 11:13:31 »
remapirat

koja bi bila neka okvirna cijena remapiranja? kolika bi se snaga mogla izvuć iz tog motora bez da pati previše? koji bi sistem ispuha bio najefikasniji

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #2729 u: 27-05-2014, 11:19:26 »
2 Pitanja:

1. Kada se učitava mapa sa ECU-a, dali se na PC snima kopija, ili se iz ECU premješta na PC, drugim rejčima ostaje prazan. Ili kod ponovog snimanja mape (download na ECU). treba prvo erase ECU, pa onda download to ECU?

2. Ako je masa usisanog zraka mg/cyc manja od postavljene vrijednosti (desired air quantity mg/cyc), - onda će ECU dati i manju količinu goriva?

:thanks
mapa kad se čita org ostaje u ECU kakva je..kad se upisuje, org se pobriše i snima se org modificirana

da
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila