17-09-2026, 11:28:44

Autor Tema: Gume  (Posjeta: 845518 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline pingo

• Član Alfa Kluba 8
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • 156 sw & 33 serija 1
    • kamen/split
Odg: Gume
« Odgovori #6360 u: 01-04-2017, 10:41:13 »
Niko nije glup I da financije to omogucuju svi bi imali nove gume premium proizvodjaca, ne samo gume nego sve pa automataski vecina koja sudjeluje u raspravi nebi ni vozila Alfe   :D :D
Prijatelja mozes odgurnuti:
a. rukama b. djelima
Ova druga varijanta je za cili zivot

Cro-Alfa

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #6361 u: 01-04-2017, 11:19:57 »
Niko nije glup I da financije to omogucuju svi bi imali nove gume premium proizvodjaca, ne samo gume nego sve pa automataski vecina koja sudjeluje u raspravi nebi ni vozila Alfe   :D :D
ajde pingo muci! Sve moras otkrit :D

Offline KA2001MR

• Ovisnik o alfistima
    • Duga Resa
« Odgovori #6362 u: 01-04-2017, 11:22:43 »
Ma to stoji svakako, ali opravdavati kupnju jeftinih guma jer je glupost kupiti skuplju je u najmanju ruku smjesno.

Ali smatram da su gume jedna od stvari za koje se potrudis dati najvise novaca koliko mozes.
To i kocnice su jedne od najbitnijih stvari koje ti doslovno mogu spasiti zivot i na tome ja nikada nebi stedio
« Zadnja izmjena: 01-04-2017, 11:23:23 od KA2001MR »
........

Offline pingo

• Član Alfa Kluba 8
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 sw & 33 serija 1
    • kamen/split
« Odgovori #6363 u: 01-04-2017, 13:33:21 »
Da ali bolje gume daju bolji grip pa si sigurniji u voznji i samim tim vozili brze pa bi zaustavni put moguce bija jos duzi.... U svakom slucaju glupa rasprava i cisto sumnjam da ce neko prominit svoje misljenje zbog nekog argumenta ovde napisanog.

Ja Sam vozija i Na polovnim i Na michelinu, kumhu, fuldi, sportivi, bridgestoneu...... I uvik bi nacin voznje prilagodija autu/gumama s kojim sam raspolaga
Prijatelja mozes odgurnuti:
a. rukama b. djelima
Ova druga varijanta je za cili zivot

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 2.0 & 75 3.0 & Tonale & 595 Comp. & Abarth 124
    • Losinj
« Odgovori #6364 u: 01-04-2017, 15:48:19 »
Mislim da bi bio jako interesantan sljedeći test: na auto staviti neke premium gume stare 3-4 godine s pola profila, pa onda neke nove čunga-lunga i onda nove srednje klase. Sve ista dimenzija i na iste felge. I napraviti kočenje 100-0.

Evo iz prve ruke. Nove "srednja žalost klasa" uniroyal 3 je minimalno ista kao 2 godine stara GY Assy2 sa 5t km. A čim je ista znači da je bolja jer se čovjek na dobro lako nauči.

Jeftiniju gumu sam probao u obliku zimskog Nexen i skinuo sam ih nakon valjda 1000km. Po kiši i suhom su bile užas, čak bi rekao opasne.

Isto mislim da je kvaliteta guma puno bitnije kad je auto zapucan u pod, na tvrdim amortizerima i anti-rollu jer je puno lakše opteretiti gumu do max. Recimo serijala 159 sa 1700kg manje osjeti za par nijansi lošiju gumu. Ovo je moje mišljenje bez dokaza. Samo laprdam.
Isto mi se cini kao da kad vratim gume nazad nakon promjene ljeto-zima da "nisu vise prave".

Razgovor je na tu temu već lagano gotov, ali ak može jedna mala replika. Ne želim ti promijenit mišljenje ili nešto, ali trebaš sagledat i s jedne strane s koje ne gledaš.

Tak da nhf :)

:ok:
Razmjenjujemo iskustva naravno. Nisam rekao, ili barem nisam želio ici u tom smjeru, da su debili sa jeftinijim gumama. Nego obratno, imao sam osjećaj da se želi reci da je guma sa vrha police bacanje novaca. Ne želim da mi netko kaže da je bacanje novaca kupnja dobre gume.

Offline Alfaniac

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #6365 u: 01-04-2017, 20:27:12 »
Razmjenjujemo iskustva naravno. Nisam rekao, ili barem nisam želio ici u tom smjeru, da su debili sa jeftinijim gumama. Nego obratno, imao sam osjećaj da se želi reci da je guma sa vrha police bacanje novaca. Ne želim da mi netko kaže da je bacanje novaca kupnja dobre gume.
Skužio sam kad sam drugi put pročito post, ali mi se nije dalo editat. U svakom slučaju je krajnje neumjesno ići čovjeku prigovarat za gume, bilo da kupuje skupe ili jeftine, individualan izbor. Ne sviđa mi se samo kako neki ljudi ovdje rezoniraju, kad su šanse ne minimalne, nego praktički nemoguće da imaš slučaj u životu di ti guma odlučuje život ili smrt. I čak i da imaš takav nekakav slučaj, smatram da te ni Michelin ne bi izvadio iz situacije u koju si se ili sam stavio ili netko drugi (nešto drugo) vlastitom nepažnjom/nesrećom.

U život opasnim situacijama ti jedino naklonjene zvijezde spase glavu, a mi možemo raspravljat sad koje sve sitnice/nesitnice mijenjamo na autu, koliko često i za koliko novaca. Neću sudit gumu po "korici" već je idemo isprobat, novu novcatu i ako ne valja, Bože moj, kupimo drugu, pa treću itd. Ja sam u svakom slučaju zadovoljan i s odazivom i prijanjanjem svih guma koje sam do sad stavljao na svoju Alfu, i ne mislim mijenjat gumu jer je Štef ili Mirko rekao da je ona neka druga bolja (njemu).

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #6366 u: 01-04-2017, 21:58:59 »
U krivu si, ako dobra guma ima bolji zaustavni put od "manje" dobre, u istim uvjetima, itekako odlučuje. Kad uspiješ stati na vrijeme, ne znaš da si nešto izbjegao da su neki uvjeti bili drugačiji.
Recimo zakašnjelo kočenje kod neuočavanja pješaka.

Al naravno, svatko nek radi kak hoće, ionak svi mi za sebe mislimo da smo najpametniji i donosimo najbolje odluke za razliku od nekog drugog koji nije takaF

Offline Alfaniac

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #6367 u: 02-04-2017, 12:19:52 »
Ah, "u krivu sam"... poanta je da mi kažeš s kojom izjavom sam u krivu, a ne vadit iz konteksta.

Ne idem se pravit pametan, idem ti reći svoje razloge zakaj uzmem jeftiniju gumu spram skuplje. Ne zagovaram da imaju isti zaustavni put, niti se uvjeravam takvo što. Govorim ti da nisam bio u situaciji, i da smatram da neću biti u takvoj situaciji poučen iskustvom do sad. Samo to, kao nekakvo opravdanje zašto ću uzeti i do 500kn jeftiniju gumu od one koja se smatra višom klasom.

Jednostavno ne vozim hazardno, i makar mi auto nije samo za od točke A do B, ne utrkujem se od semafora do semafora. Vozim oprezno i defenzivno, kada se trebalo ukopati u mjestu, ukopao sam se i uvijek je bilo dovoljno vremena za uvidjeti situaciju na cesti i stati. To ovisi od osobe do osobe i teško se može dokazati nekakvim studijama.

Na kraju krajeva, puno ja sad tu s*rem, pa ispada da ti želim nekaj nametnut. Sve kaj sam htio ovime reć je da, po meni, postoji razlog i opravdanje zašto ne utrošiti na npr. Michelin i kupit Uniroyal, Kumho i slično kaj se smatra, hajmo reć, srednjom klasom. Da ne bi ispalo da sam ostao nedorečen, ali mislim da je to to od mojih argumenata. Tko se i dalje ne slaže, neka mu. Ja ostajem pri svom da je guma guma u tom pogledu.

Offline Vendetta

• Član Alfa Kluba 5
  • Sa stažom
  • *
  • Montreal Verde Giulia QV
    • Split
« Odgovori #6368 u: 02-04-2017, 12:24:13 »
Kako vam se da... svake godine 3./4. mjesec iste priče  :D

Kupite šta vas volja KBK.

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Krafna

Offline Alfaniac

• Pripravnik
  • **
    • Zagreb
« Odgovori #6369 u: 02-04-2017, 12:33:52 »
Bu, za kaj onda postoji forum :tooth

Offline teoz

• Sa stažom
  • Alfa GT 1.9 JTD
    • otok Korčula
« Odgovori #6370 u: 02-04-2017, 16:10:31 »
Premium gume su u svakom pogledu bolje ali i skuplje. Međutim da li su optimalno rješenje za nekoga to sad ovisi o svakome pojedinačno. Znam lika koji je vozio Audi A3 S line quattro, svaka 3 miseca mjenjao komplet premium guma. Isto tako svakih 4-5 miseci mjenjao je kočione pločice. Ali taj je auto gazio, doslovno svaki dan po dosta kilometara i to po magistralnim lipo vijugavim cestama. Neko bi rekao da je glup i da je bolje onda uzet jeftine gume kad ih toliko troši. Ali onda nebi mogao ni blizu gazit koliko gazi. Bi li mu život bio ugroženiji, neznam jer takvom vožnjom i sa najboljim gumama je ugrožavao život sebi i ostalim sudionicima u prometu jer je doslovno vozio kao da je na stazi.
Poanta priče svak radi što hoće i troši na što hoće. Troškove i razloge ne treba opravdavat nikome nego samo sebi. Glupo je omalovažavati druge jer imaju drugačija razmišljanja, ako je neko zadovoljan određenom gumom i sebi je opravdao to uštedom, performansama pa čak i samim time što ima gume određene marke samo za pokazivanje, super!

Mislim da je lik iz priče s Audijem budala, neovisno na kojim je gumama ali on na tim gumama uživa i radi što ga veseli. Isto tako masu ljudi vozi na premium gumama kao bakica, a ima ih i što divljaju na jeftinim gumama. Ali sve je to nebitno, ko voli nek izvoli. Ne postoji ispravno/neispravno rješenje jer da postoji svi bi vozili iste aute s istim djelovima i na istim gumama.

Osobno trenutno imam premium gume koje sam dobio s autom i odlične su. Da li mi trebaju takve gume? Vjerojatno ne. Hoću li opet uzet slične gume? Vjerojatno hoću jer si taj trošak mogu opravdat. Mišljena sam da je bitno imati dobre gume ali ne nužno najskuplje. Loša guma je loša guma i mene neznam kako niska cijena ne može natjerati da vozim na takvoj gumi. Isto tako ne treba uzdizati u nebesa premium gume ako ih se koristi u nekim okolnostima normalne svakodnevne vožnje. U takvim slučajevima guma neke srednje klase bi 100% ispunila potrebe i to za manje $$$.

Ponavljam, ovo je samo moje mišljenje.

Eto, my two cents  :pivo:

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #6371 u: 02-04-2017, 16:19:49 »
Jel svi vi svaki dan jedete samo biftek i ramstek, iliima dana i kad jedete piletinu ili npr sv. vratinu?

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #6372 u: 02-04-2017, 16:28:51 »
Ah, "u krivu sam"... poanta je da mi kažeš s kojom izjavom sam u krivu, a ne vadit iz konteksta.

U krivu si tu

Ne sviđa mi se samo kako neki ljudi ovdje rezoniraju, kad su šanse ne minimalne, nego praktički nemoguće da imaš slučaj u životu di ti guma odlučuje život ili smrt.

Opis posla su mi prometne nesreće

Offline Boban

• Pripravnik
  • **
  • nikad nije kasno za alfu!
    • Novi Sad
« Odgovori #6373 u: 02-04-2017, 22:04:29 »
Jel svi vi svaki dan jedete samo biftek i ramstek, iliima dana i kad jedete piletinu ili npr sv. vratinu?
...Danas baš krkao vrat na roštilju  :lol
ono kad osetis poglede ka tebi

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Losinj
« Odgovori #6374 u: 02-04-2017, 22:26:35 »
Danas sam se napokon malo zivlje provozao sa Uniroyal 3 i razočarao sam se. Kad se ugriju počnu puštati kao zimske gume.

Offline Marekk

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #6375 u: 03-04-2017, 00:56:56 »
Danas sam se napokon malo zivlje provozao sa Uniroyal 3 i razočarao sam se. Kad se ugriju počnu puštati kao zimske gume.

To ti je to  :ok:
te rasprave o gumama na forumu nikad ne vode riješenju.
Nek ose kune u savu jer ide magistralom i izganja se ono 2 3 6 zavoja s 80, tu drzi i zimska kineska zeocyutung guma, ali čim malo življe provozaš onda vidiš zašt su conti mišlen i ostali premiumi najbolji, jer uvijek guma ima rezerve, ako je auto spospban i vozač ima zrna u glavi.
Al na svakom forumu i na stranim nevezano za marka auta ima tema o gumam i skroz oprečno, više te zbuni nego doprinese odabiru.
Ja sam zadovoljan recimo nekim osrednjim gumama na autima makar su sportsih gena ali nebi se niš brže vozio ni da imam gore neznam kakve gume, imam tu kočnicu u glavi i to je to, zašt onda da dam duplo više za gumu. Zimi mi je bitno da uspjem se popest na brdo gdje ivim i tu mi kines najbolji se pokazao, za 200E kupim nove, vozim 2 god i opet uzmem nove, tolk oejdna Conti košta recimo

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Mike20

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Losinj
« Odgovori #6376 u: 03-04-2017, 01:03:09 »
To ti je to  :ok:
te rasprave o gumama na forumu nikad ne vode riješenju.
Nek ose kune u savu jer ide magistralom i izganja se ono 2 3 6 zavoja s 80

fun fact, iza mene se vozio decko sa novim sava uhp 215/45/17 i on nije imao problema sa gumama

ovo drugo si dobro rekao, treba izgleda biti sportska guma, onda su razlike u nijansama

bas me sad interesiraju one yokohame sta sam za 75icu uzeo, makr kad nju vozim to nije do limita. ona ne prasta greske kao 156

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #6377 u: 03-04-2017, 11:37:15 »
..... zimska kineska zeocyutung guma...

Aaaaaaaaa, De ima toga za kupiti ?  :lol
Jel ima kod FrUlana?

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #6378 u: 03-04-2017, 12:32:01 »
...Danas baš krkao vrat na roštilju 
Poanta je bila u tome da prica o gumama ispada takva da se svima namece da se kupuje uvijek najbolje i najskuplje, a istovremeno se jede sve i svasta, nosi roba u skladu s mogucnostima, u principu zivi se u skladu s mogucnostima.

Nekome Michelin, nekome Nexen, nekome Sava.
Mislim da je najvaznije biti svjestan guma na kojima vozis i prilagoditi se tome. A sleper te uvijek moze pobrat na cesti, vozio ti na Continentalu ili Hilfyu.

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #6379 u: 03-04-2017, 13:54:29 »
Hankook zimske hvale tu a meni nije baš guma koja ulijeva povjerenje.
Osrednja žalost od gume, ako ne pričekaš da se ugriju čak i opasne. Ne drže ni u vožnji ni na kočenju kad su hladne.
Zaključak - nezadovoljan.
E sad ovo "ne drže" je relativno , zavisno kako se tko vozi jbg.

Tu ima puno većih znalaca pa ako netko može objasniti zašto nankang nije klizao na hladno a hankook vrti i u 4toj ako stisnem. Ista stvar na kočenju.
Obe nove, ista dimenzija , iste felge, iste kočnice , isto auto, isti vozač.
Obe isto koštale.3200kn 4 kom.

I da , ako budem mogao sljedeće će bit od neke marke. Ili kako je pingo rekao , voziš u skladu s onim što imaš na felgi  :hap:
« Zadnja izmjena: 03-04-2017, 13:57:26 od GTzadar »
.... sempre gilles ....

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #6380 u: 03-04-2017, 14:40:23 »

Ni jedan dan  ne jedem meso . Ali stavljam bolje gume  :hop:

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #6381 u: 03-04-2017, 15:10:32 »
Ni jedan dan  ne jedem meso . Ali stavljam bolje gume  :hop:

E takvi su najgori  :smijeh :smijeh :lol

Offline Boban

• Pripravnik
  • **
  • nikad nije kasno za alfu!
    • Novi Sad
« Odgovori #6382 u: 03-04-2017, 15:11:11 »
Batalite ovu priču...ko ima koliko para i  mogućnosti kupuje sebi šta hoće!I oprez u vožnji,predviđajte situaciju na putu da ne bude kasno.
ono kad osetis poglede ka tebi

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #6383 u: 03-04-2017, 15:12:55 »
E takvi su najgori  :smijeh :smijeh :lol

Gladni nervozni biž  :smijeh
.... sempre gilles ....

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #6384 u: 03-04-2017, 18:05:49 »
Batalite ovu priču...ko ima koliko para i  mogućnosti kupuje sebi šta hoće!I oprez u vožnji,predviđajte situaciju na putu da ne bude kasno.

Upravo tako. Budi svjestan auta i svega na njemu i nema problema

Offline Boki

• Starosjedioc
  • Brera Spider Tbi
    • Kraljevica
« Odgovori #6385 u: 03-04-2017, 22:45:26 »
Kakva su iskustva s P zero nero GT? Nešto si ih razmišljam uzet za ljeto pa su preporuke ili kritike dobro došle.

Offline krk4n

• Ovisnik o alfistima
  • 159 tka
    • Zagreb
« Odgovori #6386 u: 03-04-2017, 23:03:15 »
Kakva su iskustva s P zero nero GT? Nešto si ih razmišljam uzet za ljeto pa su preporuke ili kritike dobro došle.

Guma kojoj  je glavni opis da je atraktivna i dizajnerska. Iskustva s pirellijem su tvrdo, bucno i dugotrajno.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #6387 u: 04-04-2017, 09:19:34 »
Čitao upravo na internetu o novom ADAC-ovom testu guma. U tim prilikama se sjetim gume AVON ZV3. Kad sam stavio nove gume na auto bio sam oduševljen. Stvarno najbolja guma u životu koju sam imao prvih 1000 km, fantazija. Na 1500 km su već počele slabije držati, a na 25.000 km sam ih bacio jer su postale opasne po život. Nisu više valjale ni ljeti po suhome, živa plastika. Da je ta guma bila na testu sigurno bi bila među najboljima jer testiraju nove gume.
Da bi se ocijenila neka guma trebaš ih imati na autu bar 2 godine  :cigara:

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #6388 u: 04-04-2017, 09:27:52 »
Nisam imao P Zero Nero nit Zero Nero Gt ali sam imao P Zero Rosso i sada imam P Zero i mogu reci da su gume vrhunske
Bolje i od Potenze RE050A i od Dunlop Sport Maxx
Jedina u rangu s P Zero je Michelin PS 2 od ovih koje sam probao

Tako da smatram da je i Nero Gt dobra s obzirom sa je to noviji model tj. evolucija P Zero Nero modela

Imao je Maki P Zero Nero Gt pa pitaj njega za iskustva

Offline Davor

• Član Alfa Kluba 16
  • Starosjedioc
  • *
  • GTV, Giulia Q2
    • Zagreb
« Odgovori #6389 u: 04-04-2017, 13:01:51 »
Nisam imao P Zero Nero nit Zero Nero Gt ali sam imao P Zero Rosso i sada imam P Zero i mogu reci da su gume vrhunske
Bolje i od Potenze RE050A i od Dunlop Sport Maxx
Jedina u rangu s P Zero je Michelin PS 2 od ovih koje sam probao

Tako da smatram da je i Nero Gt dobra s obzirom sa je to noviji model tj. evolucija P Zero Nero modela

Imao je Maki P Zero Nero Gt pa pitaj njega za iskustva
Potvrđujem ovo za pzero. Odlična guma

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk