17-09-2026, 12:14:36

Autor Tema: Gume  (Posjeta: 845542 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline GTzadar

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
Odg: Gume
« Odgovori #3240 u: 01-12-2012, 09:00:15 »
Zato što su obično malo skuplje (Yokohama) i rijetke su kod nas..malo dućana ih drži

Mi smo na 164 još 1998. na preporuku mehaničara (koji je bio vozač utrka btw. :)) stavili Yokohamu A520 i guma je bila čudo, ali se potrošila u valjda 2 sezone

S Toyom nemam iskustvo ali imaju i oni dobrih modela guma

Yokohama - čuo i ja sve najbolje o toj gumi
Toyo - imao ,vozio ... također sve najbolje , ali brzo otišle ... jbga ali opet ću ih staviti ...ili yokohama...
2 sezone neka traju ja zadovoljan, samo da pruže dobar osjećaj u vožnji.
.... sempre gilles ....

Offline VIPER999

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 155 & Alfetta in progress
    • Malinska, Otok Krk
« Odgovori #3241 u: 01-12-2012, 23:04:41 »
U planu sam stavljanja felge na moju 146cu ... e sad kako sam kopao po netu ... ima ih u clasičnoj verziji 15" sa 195/50 gumama, 16" sa 205/45 ili 195/45 gumama i 17" ... ove 17ce me opako zanimaju ... i vidim da su na njima gume 225/35 ... e sad bojim se da je to malo premali profil za naše ceste ...

Offline Paso

• Član Alfa kluba 14
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV 3.0, GT 1.9, Giulia 2.2 JTDM, Giulia 2.0 Turbo
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #3242 u: 02-12-2012, 02:12:05 »
Ja imam Yokohame kupljene davno, prije krize, street-race model "Parada", vrhunske su po suhom, kontrolabilne, brze, ne puštaju iznenada, a po kiši su ok dok su nove, a sada su već opasne. Jako su glasne. Normalno i da se brzo troše. Kupio bih ih opet da nisu tako suludo skupe, u mojoj dimenziji su fu*king 2560 kn komad. Mislim da idem sada opet nazad na Toyo, nisu bitno lošije po suhom, a tiše su i znatno jeftinije...

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #3243 u: 02-12-2012, 09:00:41 »
Ja imam Yokohame kupljene davno, prije krize, street-race model "Parada", vrhunske su po suhom, kontrolabilne, brze, ne puštaju iznenada, a po kiši su ok dok su nove, a sada su već opasne. Jako su glasne. Normalno i da se brzo troše. Kupio bih ih opet da nisu tako suludo skupe, u mojoj dimenziji su fu*king 2560 kn komad. Mislim da idem sada opet nazad na Toyo, nisu bitno lošije po suhom, a tiše su i znatno jeftinije...

Koji tocno model toyo-a?
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline reddevill

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS , BMW E60
    • Njemacka - Stuttgart
« Odgovori #3244 u: 02-12-2012, 09:43:42 »
U planu sam stavljanja felge na moju 146cu ... e sad kako sam kopao po netu ... ima ih u clasičnoj verziji 15" sa 195/50 gumama, 16" sa 205/45 ili 195/45 gumama i 17" ... ove 17ce me opako zanimaju ... i vidim da su na njima gume 225/35 ... e sad bojim se da je to malo premali profil za naše ceste ...
najbolje bi joj pasala guma 195-50-15, mislim da ti je ova od 17 velika i preširoka, neznam dali bi ti prednje gume strugale po unutarnjem djelu blatobrana kada bi smotao volan.
C2H5OH U KRVI/ THE VARIATOR GANG

Offline Basta

• Pripravnik
  • **
  • Alfa 156 1.8+lpg
    • Zagreb
« Odgovori #3245 u: 02-12-2012, 11:42:32 »
Neznam zašto ljudi stavljaju velike kotače i full široke gume u nadi kao da če im auto bolje držati cestu---KRIVO guma drži cestu ali ono što daje največe svojstvo je sami ovjes pogotovo gewinde,ja nikada nebi stavljao velike kotače i neznam kakve gume...prvo ovjes što bolji,štelajući po visini i tvrdoči i može i ostati na serijskoj gumi i auto če bolje držati cestu i biti upravljiviji s manjom potrošnjom i itd....
Za lovu velikih felgi i širokih guma može se kupiti jako kvalitetan ovjes s kojim ste Bog i batina na cesti s normalnim gumama a izgled će doći sam po sebi jel se sve da naštelati visina i itd....

Guma po meni Bridstone potenza R 050A ---ljetna malo bučna ali drži ko ljepilo na cesti
                                                                 ----zimska Goodyear ultragrip 8

To je samo moje mišljenje....
Dosta je bilo niskih okretaja....

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #3246 u: 02-12-2012, 12:14:08 »
najbolje bi joj pasala guma 195-50-15, mislim da ti je ova od 17 velika i preširoka, neznam dali bi ti prednje gume strugale po unutarnjem djelu blatobrana kada bi smotao volan.
ili 195/55/15

zuna

• Gost
« Odgovori #3247 u: 02-12-2012, 12:15:57 »
 :mah: što mislite o fulda gumama (ljetnim), made in france :?:

Offline Paso

• Član Alfa kluba 14
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV 3.0, GT 1.9, Giulia 2.2 JTDM, Giulia 2.0 Turbo
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #3248 u: 02-12-2012, 13:32:21 »
Koji tocno model toyo-a?

Išao bih sada na Toyo Proxes T1 Sport. Nakon temeljitog istraživanja ispadaju najbolji izbor za novac u kontekstu mojih potreba male kilometraže. Prije Yokohami sam imao Toyo Proxes T1S i bile su super.
« Zadnja izmjena: 02-12-2012, 13:33:04 od Paso »

Offline -164-

• Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #3249 u: 02-12-2012, 13:35:44 »
Išao bih sada na Toyo Proxes T1 Sport. Nakon temeljitog istraživanja ispadaju najbolji izbor za novac u kontekstu mojih potreba male kilometraže. Prije Yokohami sam imao Toyo Proxes T1S i bile su super.

odi na Good Year F1 Assymetric 2..

frend (commendatore) ih ima na gt 3.2 u istoj dimenziji kao ti - 225/35/19 (i na istim felgama :)

kaže da je najbolja guma na kojoj je vozio

u sloveniji nisu ni preskupe - 170 eura je komad

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #3250 u: 02-12-2012, 13:42:30 »
Malo se priča o yokohama i toyo gumama a često su u vrhu ponude. Zašto?

Đani Alajbeg i ja smo radili paralelni test guma Good Year Eagle F1 i Toyo R888 na istom autu sa istim ovjesom u razmaku od 20 minuta. To je njegov trkaći Punto GT turbo sa 250 ks. Napravili smo mini stazu na onome parkingu na Malačkoj. Sa Eagle F1 je radio vrijeme 13 sekundi, a sa Toyo R888 je radio 12,5 sekundi. koja stotinka tamo-amo, ali desetinke sam upamtio. Toyo R888 je znatno mekša i bolje drži, jedina mana je što se brzo troši. Trkači slickovi su još bolji od nje, ali nismo tada testirali jer ima samo 8 felga.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #3251 u: 02-12-2012, 13:43:06 »

Da kazu da nisu lose :ok:
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Zagy

• Gost
« Odgovori #3252 u: 02-12-2012, 13:49:37 »

frend (commendatore) ih ima na gt 3.2 u istoj dimenziji kao ti - 225/35/19 (i na istim felgama :)

istina. Ja sam kupil prošle godine tu gumu i prezadovoljan sam u dim 215/45 r 17

Offline pajo_patak

• Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
« Odgovori #3253 u: 02-12-2012, 14:15:55 »
Neznam zašto ljudi stavljaju velike kotače i full široke gume u nadi kao da če im auto bolje držati cestu---KRIVO guma drži cestu ali ono što daje največe svojstvo je sami ovjes pogotovo gewinde,ja nikada nebi stavljao velike kotače i neznam kakve gume...prvo ovjes što bolji,štelajući po visini i tvrdoči i može i ostati na serijskoj gumi i auto če bolje držati cestu i biti upravljiviji s manjom potrošnjom i itd....
Za lovu velikih felgi i širokih guma može se kupiti jako kvalitetan ovjes s kojim ste Bog i batina na cesti s normalnim gumama a izgled će doći sam po sebi jel se sve da naštelati visina i itd....

Guma po meni Bridstone potenza R 050A ---ljetna malo bučna ali drži ko ljepilo na cesti
                                                                 ----zimska Goodyear ultragrip 8

To je samo moje mišljenje....

gewinde nisu ništa drugo nego klasični amortizer i opruga sa mogućnosti podešavanja, obično samo visine kako je to kod ovih "jeftinijih", i uglavnom klasičan jednosmjerni amortizer. ništa posebno osim ako ne pričamo o vrhunskim ovjesima poput kw-a, bilsteina i tako...ali to košta
po mom iskustvu i pričama puno iskusnijih puno se više dobije sa kvalitetnom oprugom i amortizerom tipa eibach opruga, amortizer koni sport ili bilstein b6, b8 ovisi o oprugi.
ako uzmeš u obzir onda 145 o kojoj se priča, na tvorničkih 14" sa 175 gumom koliko već ide to je ništa, imaš usku balonku koja se mora uvijat i opet nema idealnog gripa. kad staviš recimo 7x15 sa 195 50 gumom, to je već druga priča, pogotovo sa kvalitetnom gumom. ne zahtjeva svako isto od auta, pa nemože ni tvornički auto bit idealan za svačiji način vožnje, a uvik se sve poboljšat može

Offline VIPER999

• Ovisnik o alfistima
  • 155 & Alfetta in progress
    • Malinska, Otok Krk
« Odgovori #3254 u: 02-12-2012, 17:02:56 »
gewinde nisu ništa drugo nego klasični amortizer i opruga sa mogućnosti podešavanja, obično samo visine kako je to kod ovih "jeftinijih", i uglavnom klasičan jednosmjerni amortizer. ništa posebno osim ako ne pričamo o vrhunskim ovjesima poput kw-a, bilsteina i tako...ali to košta
po mom iskustvu i pričama puno iskusnijih puno se više dobije sa kvalitetnom oprugom i amortizerom tipa eibach opruga, amortizer koni sport ili bilstein b6, b8 ovisi o oprugi.
ako uzmeš u obzir onda 145 o kojoj se priča, na tvorničkih 14" sa 175 gumom koliko već ide to je ništa, imaš usku balonku koja se mora uvijat i opet nema idealnog gripa. kad staviš recimo 7x15 sa 195 50 gumom, to je već druga priča, pogotovo sa kvalitetnom gumom. ne zahtjeva svako isto od auta, pa nemože ni tvornički auto bit idealan za svačiji način vožnje, a uvik se sve poboljšat može

istina ... vrhunski ovjes košta ali neka, bit će i to jednog dana ... kako sam se informirao i zahvaljujem se svima ... kompromis je napravljen, 16" felge s 205/45 gumama Toyo, trenutno su opruge Eibach -30 ali su banana amortizeri, do proljeća to rješavam i onda prije ljeta nove šlapice ...

Offline GrandeNera

• Na probi
  • *
    • Vrgorac, Opuzen.
« Odgovori #3255 u: 02-12-2012, 18:02:40 »

Svak ima neko svoje mišljenje (često i subjektivno). Recimo neki dan mi jedan Vučlkanizer priča da su Good Year F1 i Dunlop Sport Max loše gume i da ih ne preporuča. :?: :?:

To je njegovo mišljenje, odeš pročitati testove oni kažu recimo nešto drugo, ali te se gume ne testiraju po našim cestama, oni recimo (karikiram) odu na stazu tipa Hockenhaima i na idealnoj podlozi testiraju gume :handclap: :handclap:.

Meni je Dunlop osobno bio u redu :song: :song:, iako je istina da je prebučan, ali koliko vidim ima onih kojima ni to ne smeta   :craz
"Sanjam Crveni Alfa Romeo..." - Life`s  too short to drive boring cars!!!

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #3256 u: 02-12-2012, 18:38:14 »

Ja sam bija prezadovoljan držanjem, mekoćom, odličan osjećaj na volanu... i tihe su !
Mekane i osjetljive na udarne rupe .... dobile balone sa unutarnje strane ,7-8000 km ....

Sljedeći ljetni set vraćam se na toyo  :da:
« Zadnja izmjena: 02-12-2012, 18:39:02 od GTzadar »
.... sempre gilles ....

Offline Davor

• Član Alfa Kluba 16
  • Starosjedioc
  • *
  • GTV, Giulia Q2
    • Zagreb
« Odgovori #3257 u: 02-12-2012, 18:59:30 »
:mah: što mislite o fulda gumama (ljetnim), made in france :?:
kupio sam felge sa fulda carat exelero 225/45/17.
nisam bio zadovoljan... loše su držale, pogotovo po kiši :da: nisam ih ni potrošio do kraja :rolll:

btw (moja iskustva)
dunlop sportmax tt 225/45-17 odlična po suhom i morom
Michelin pilot primacy hp 205/55-16 isto tako
Toyo proxes T1-R 195/50-15 Dobre ali premekane i brzo se troše
Toyo proxes T1-S 195/50-15 isto tako

Offline Basta

• Pripravnik
  • **
  • Alfa 156 1.8+lpg
    • Zagreb
« Odgovori #3258 u: 03-12-2012, 09:35:22 »
Goodyaer F1 je jedino dobar po kiši sve ostalo zadnje smeće od gume koju sam ikada imao nema ripni koja če ti držati start,zavoj i kočenje jel gleda u V tak da nikad više "riblju kost"ak se misliš vozit malo brže,
Toyo i Yokohamu imao jako dobre gume ali s ganjanjem gume doslovce nestaju,brzo se troše,Michelin super guma jako skupa ali dugotrajna kad se potroši i dalje je dobra spram ostalih proizvođača.
Dosta je bilo niskih okretaja....

Offline Greco

• Starosjedioc
  • 156 sp 2.4 m-jet
    • Apsyrtides
« Odgovori #3259 u: 03-12-2012, 09:41:13 »
Goodyaer F1 je jedino dobar po kiši sve ostalo zadnje smeće od gume koju sam ikada imao nema ripni koja če ti držati start,zavoj i kočenje jel gleda u V tak da nikad više "riblju kost"ak se misliš vozit malo brže,
Toyo i Yokohamu imao jako dobre gume ali s ganjanjem gume doslovce nestaju,brzo se troše,Michelin super guma jako skupa ali dugotrajna kad se potroši i dalje je dobra spram ostalih proizvođača.

Taj F1 o čemu pričate je gsd3 i mislim da se ne proizvodi više, imao ju je prijatelj na 166, odlična po kiši
suho ok, a zamjenila ju je f1 asy i f1 asy2, imao obadvije, trenutno f1asy2 i guma odlična, najviše me se
dojmila po kiši, vozim kao da je suho :o000: po suhom ista kao sportmax tt ali po kiši bolja.
"There's nothing the world needs less and there's, nothing I want more..."

Offline Plavac

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo GT
    • Karlovac
« Odgovori #3260 u: 04-12-2012, 15:06:18 »
Đani Alajbeg i ja smo radili paralelni test guma Good Year Eagle F1 i Toyo R888 na istom autu sa istim ovjesom u razmaku od 20 minuta. To je njegov trkaći Punto GT turbo sa 250 ks. Napravili smo mini stazu na onome parkingu na Malačkoj. Sa Eagle F1 je radio vrijeme 13 sekundi, a sa Toyo R888 je radio 12,5 sekundi. koja stotinka tamo-amo, ali desetinke sam upamtio. Toyo R888 je znatno mekša i bolje drži, jedina mana je što se brzo troši. Trkači slickovi su još bolji od nje, ali nismo tada testirali jer ima samo 8 felga.
Tak se priča o gumama. :ok: F 1 je bila odlična guma u svim uvjetima. Imao ju "frišku" mejd in Džermani. Zemlja proizvodnje može igrati zbog prilagodljivosti klimatskim uvjetima.

Zagy

• Gost
« Odgovori #3261 u: 04-12-2012, 18:00:14 »
ja sam rekal za f1 assimetric 2 koja nema veze da f1 staroom

Offline Plavac

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo GT
    • Karlovac
« Odgovori #3262 u: 04-12-2012, 18:07:14 »
ja sam rekal za f1 assimetric 2 koja nema veze da f1 staroom
  Ma kužim al meni se ova prva pokazala bolja od ove asimetrik. Možda teško za vjerovat al razlika očita.

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #3263 u: 09-12-2012, 13:51:21 »
...mnogi govore da je za zimsku gumu bolje imati što užu dimenziju, tako sam i ja bio istog uvjerenja zadnjih par godina vozeći se na 215/45R17 zimskim gumama...proklinjao sam dan kada sam ih uzeo, jer kada bi snijeg zapadao, ući u moju ulicu (koja ide u brijeg, podno Sljemena) bila je nemoguća misija...gume koje sam koristio su bile GoodYear Ultra Grip Performance...

...ove godine sam uzeo nove gume, GoodYear Ultra Grip 8 i opet u istoj dimenziji (hebiga, kad patim na izgled  :hap:) i u potpunosti se uvjerio u suprotno...jučer, danas, ralica kroz moju ulicu još nije prismrdila, auto ide gore dole bez imalo zastoja...čudo jedno... :drive:

...dakle, ipak i kod zimskih guma postoje manje kvalitetne i više kvalitetne gume...

...UG8, definitivno preporuka... :da:

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline Bavarac

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 GTA, 155 1.8 TS 16V S
    • Zadar
« Odgovori #3264 u: 09-12-2012, 14:20:50 »
Kad pričamo o gumama mogu puno tog reći iz vlastitog iskustva, ali ono što je definitivno da ista guma ne paše na svaki model auta, pogona, dimenzije jednako dobro... Po pitanju osjetljivosti na gume Alfe su za Bmw mala beba, to jest svaka guma više manje drži na njima ako je iole zvučnijeg proizvodjaća, dok na bmw u nije tako ni blizu...
Po nekakvoj mojoj rang listi broj jedan guma mi je Michelin Pilot sport2, bez konkurencije... Na pilotu supersportu nasljedniku ps2 se nisam vozio, a nakon michelina može proć Continental, tiše su od Michelina, ali je Michelin nijansu više sportski...
Na Alfama poslije svih Bmw-a nisam tako osjetljiv na gume uopče... Solidan mi je i Dunlop... Imao sam Sportmax, sportmax tt i sportmax rt.
Isto tako važno je i to da kad se kupi supersportska guma i stavi na auto koji se vozi lagano i ne sportski ta guma se stvrdne, pretvara u kamen i propada... Nikakvog smisla nema.... Bolje je onima koji se tako voze da idu na nekakvu touring verziju gume.
Viva Italia

Offline -164-

• Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #3265 u: 11-12-2012, 21:14:11 »
Kad pričamo o gumama mogu puno tog reći iz vlastitog iskustva, ali ono što je definitivno da ista guma ne paše na svaki model auta, pogona, dimenzije jednako dobro... Po pitanju osjetljivosti na gume Alfe su za Bmw mala beba, to jest svaka guma više manje drži na njima ako je iole zvučnijeg proizvodjaća, dok na bmw u nije tako ni blizu...
Po nekakvoj mojoj rang listi broj jedan guma mi je Michelin Pilot sport2, bez konkurencije... Na pilotu supersportu nasljedniku ps2 se nisam vozio, a nakon michelina može proć Continental, tiše su od Michelina, ali je Michelin nijansu više sportski...
Na Alfama poslije svih Bmw-a nisam tako osjetljiv na gume uopče... Solidan mi je i Dunlop... Imao sam Sportmax, sportmax tt i sportmax rt.
Isto tako važno je i to da kad se kupi supersportska guma i stavi na auto koji se vozi lagano i ne sportski ta guma se stvrdne, pretvara u kamen i propada... Nikakvog smisla nema.... Bolje je onima koji se tako voze da idu na nekakvu touring verziju gume.

slažem se

ja trenutno imam Michelin PS2 225/40ZR18 92Y na Gt i najbolje su gume na kojima sam vozio...a bile su i tvornička ugradnja na mojoj Gt
prije sam imao Pirelli P Zero Rosso 225/40ZR18 92Y koje su bile super ali me nerviralo što nemaju dovoljnu zaštitu ruba felge pa su mi rubovi felgi stršali van i bili skloniji ogrebotinama

Prije njih sam još imao kratko Bridgestone Potenza RE050A 225/40ZR18 88Y koja je bila super i ima užasno čvrste bočnice pa je malo neudobnija ali se i ne uvija toliko

Još sam vozio i na Dunlop SP Sport Maxx 225/45ZR17 koje su bile dosta bučne i neudobne ali su i držae cestu solidno

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #3266 u: 15-12-2012, 12:18:14 »
ima tko iskustva sa Michelin Pilot Sport 3  , kolko čitam na nekoj str dobla je odlične ocjene korisnika,
makar znam da ima ljudi zaljubljenih u određene marke guma, pa čisto da vidim vaše mišljenje ?

radi se o 225/45/18 dimenziji ljetna guma

Offline baresa

• Na probi
  • *
  • 156 SW JTD 16V
    • Split
« Odgovori #3267 u: 15-12-2012, 19:14:44 »
Prije sam vozio na Exalto PE2, jako dobra guma čija je nasljednica upravo Pilot Sport 3.
PS3 imam sad, u dimenziji 205/55/16 i opravdala mi je sva očekivanja.  :ok:

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #3268 u: 16-12-2012, 22:40:50 »
jel imao tko conti cs5?
Nije bolest sve što boli

Offline Bavarac

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 GTA, 155 1.8 TS 16V S
    • Zadar
« Odgovori #3269 u: 17-12-2012, 16:54:01 »
jel imao tko conti cs5?

Nisam ih vozio ali pojedini vozači čije mišljenje cijenim ih drže za jedne od top...
« Zadnja izmjena: 17-12-2012, 16:54:32 od Bavarac »
Viva Italia