S obzirom da na mojoj bijeloj 156 imam ono veliko originalno Alfino krilo iz sport-pack opreme ja sam iz tabora koji nema problema sa spojlerima!:) No, ono što ja gledam kod spojlera je uvijek prvo funkcionalnost. Ako nije funkcionalan, onda je kič, ako je kič, onda to za mene ne prolazi. Originalno krilo kod 156 je aerodinamični, a ne downforce spojler i to mi je ok. S druge strane, dobre aerodinamične spojlere uglavnom izvode samo sami proizvođači jer jedino oni propisno testiraju stvar u zračnom tunelu i sam spojler projektiraju tako da to ima smisla, tj. da zaista odbacuje vrtloženja dalje od auta i smanjuje ukupan otpor zraka. Zato sam vrlo rezerviran kada ekipa stavlja ne-downforce spojlere nekakvih šrot marki na auto bez ikakve logike i provjere. Mislim da na taj način samo povećavaju težinu i vjerojatno povećavaju otpor zraka umjesto da ga smanje.
E sada, originalno Alfino krilo je meni super za 156 prije facelifta jer je cijeli auto dizajniran u takvim potezima i rezovima, dok su facelift modeli zaoštreni i onda mi više smisla ima i neki malo grublji spojler, pogotovo za tvoju koja je sva razbacana mišićima. No, bio bih oprezan s tim je li to zaista nešto korisno ili bi tek bio bekorisni komad koji je tu tek "da izgleda". Sumnjam da ćeš ti imati priliku testirati stvar u tunelu, pa vidjeti ima li to smisla ili ne, pa bi trebalo naći neki dobar stručni tekst o third-party spojlerima aerodinamičnog tipa, pa vidjeti što kažu inženjeri. Ili - ne ići na aerodinamični spojler, nego na downforce, pa onda nema toliko filozofije, bitno da pritiskom oteža zadnji kraj.