15-04-2026, 01:06:29

Autor Tema: Savjet kod kupovine polovnog automobila Alfa Romeo & (ostali automobili)  (Posjeta: 65342 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dama 166

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
nebi nikad kupio alfu od vlasnika koji ima manje od 30 god, ko je u tim godinama kupi teško da neče odoljeti da je gazi kad god mu se pruži prilika

Zaboravi na taj kriterij, ja imam 41 godinu i gas je do poda gdje god se može. Od 17-te godine i prvoga auta uvijek autima "vadim mast", svi su bili tunirani i svi su prodani u odličnom stanju, na zadnja dva sam dao garanciju na motor godinu dana uz neograničenu kilometražu. Ali nikad, doslovno nikad nisam prešao 5000 km, a da nisam promijenio ulje. Ljudi sa tom "štednjom" na ulju unište motore.

edit

i dok se motor ne zagrije nema forsiranja

Mislim da je najbitnije da se auto jel zimi ili ljeti ne turira sa hladnim motorom i da se kolko tolko njeguje da je to onda to. Kad vidim vozace da na minus stupnjevima lijepo do daske pa se kasnije zale oso dihtung  na bloku, ili voda u ulju. Take bi ja ....... . normalno uz sve je potrbna i neka mala sreca kod kupovine.

Offline Shoei

• Ovisnik o alfistima
  • 156 GTA
    • Velika Gorica
ja sam uz auto dobio fakture svih pa i najmanjih radova na autu, cijeli registrator...takav se ne odbija :ok:
With my attitude, I could be by myself and still enjoy company...

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
    • Njemacka, Stuttgart
ja sam uz auto dobio fakture svih pa i najmanjih radova na autu, cijeli registrator...takav se ne odbija :ok:
to bez daljnjega, takvo sto se nesmije odbiti ako je netko ozboljan kupac. :clap2: :clap2: :da: :da:

Offline AR

• Pripravnik
  • **
  • 156 V6
    • Pula
pa nisu svi ispod 30 godina koji voze alfu alfisti i da znaju kako treba sa tim autom postupati, ima bisera kad ga upale ujutro totalku na gas i da čuju zvuk ili npr kad stanu na semaforu u leru pa gas do blokade i čekaju tako dok limitator prekida i tako minutudvije..., pa od takvih me strah jer neki je kupe samo za foliranje i topljenje a ne jer se kuže što su kupili

BigSaint

• Gost
Koja je svrha ovog posta :?: :mad:, pa uvjek ima papaka, ali tko bi normalan to napravio! :rolll:

Offline deko

• Sa stažom
    • Dubrovnik/Zagreb
dobra je tema pa radi papaka je i otvorena da se sazna sto prodaju i sto treba izbjegavati pri kupnji:)

BigSaint

• Gost
dobra je tema pa radi papaka je i otvorena da se sazna sto prodaju i sto treba izbjegavati pri kupnji:)

Aludirao sam na ovaj post gore, a ne na cijelu temu! :mad: :ok:

JTD_Hunnter

• Gost
Evo da i ja podijelim svoje iskustvo :cigara:

Kad sam krenuo u potragu za autom, od početka sam si zacrtao neke stvari koje ja tražim od auta...bio sam prilično krut oko toga koji model, koja oprema, koliko kilometra, popratna dokumentacija (servisna) svi ključevi itd.

Kasnije je ipak trebalo doći do nekih kompromisa, ali ne bih preporučao da se popušta puno, jer riskirate doći kući sa kramom...ja sam oko nekih stvari popusti, recimo elektronika klime me nešto zeza i tako, ali ipak je najbitnije da u globalu sve radi...

Za početak važan je prvi dojam koje auto ostavlja, ali ne prvi dojam sa 15 metara, nego prvi dojam kad ga se pogleda iz bliza i iznutra...odmah se može vidjeti koliko vas prodavač mulja ako je auto u lošem stanju, no ako je auto bolje zakamufliran, e onda treba u inspekciju...

Prvo onako od oka pogledati da li su vanjski dijelovi auta svi u istoj nijansi boje, to je nabolje gledati izbliza na spojevima (recimo vrata i prednji branik), ako se izbliza gleda lako se može uvidjeti razlika u nijansi ili konzistenciji metalik laka i tako...treba vidjeti da li svi spojevi imaju jednako debel procijep i da li su linije među djelovima paralelne...

Zatim treba dignuti haubu, pa prije motora, valjalo bi pogledati spojeve haube (vijke koji ju drže) da se vidi da li je hauba skidana, jer se uvijek pozna trag, zatim se gledaju blatobrani kako na spojevima sa šasijom da se vidi da li su oni skidani...

Valja također pootvarati sve što se na autu da otvoriti i pogledati nanjepnice koje se nalaze iza, naprimjer vernicatura originale sa kodom, valjanost airbega na vratima, na haubi najepnica od ulja koje se preporuča i tako, jer se te naljepnice, ako se auto farba ne vračaju...

Kod motora je za diesele važno da ne dimi pri paljenju i da iz auspuha koliko toliko ne smrdi (diesel smrdi ovako i onako, ali kad je razjeban osječa se loše sagorijevanje) valjalo bi čekati da se motor malo ugrije jer je po buci svaki JTD krama kad se tek upali  :crazy:...lijepo bi bilo da auto ima povijest, tj kada, gdje i što je popravljano na jemu, intervali servisa, pa pogledate malo pohabanost iznutra, papučice ne bi smjele pokazivati neku posebnu izlizanost (recimo da je neka strana glatka ili da se već pozna željezo) bar do neki 200kkm...

Neznam šta bi još rekao, ako se sjetim napiše...možda je nešto od ovoga i glupost, ali tako sam ja tražio...

sokre

• Gost
Kad si kupio alfu?

JTD_Hunnter

• Gost
Pred mjesec dana...ravno mjesec

sokre

• Gost
i ja takvu kupujem.
imaš kakve brojeve telefona za mene?  :hap:

sokre

• Gost
E da, jedno pitanje.
Jel ima kod alfe godina nakon koje nije moguće prekriti krivu kilometražu?
Znam kod bmw-a nakon 1998.g. nema više švercanja s kilometrima ... a sad kod alfe?

Offline Shoei

• Ovisnik o alfistima
  • 156 GTA
    • Velika Gorica
E da, jedno pitanje.
Jel ima kod alfe godina nakon koje nije moguće prekriti krivu kilometražu?
Znam kod bmw-a nakon 1998.g. nema više švercanja s kilometrima ... a sad kod alfe?

za alfu neznam, al ni ovo za bmw ne stoji :ne2: :ne2: evo, u petak švercer dofurao 318d 2002. auto imao 213tkm, evo danas popodne je već na 97000 :hehe: :hehe: :hehe:

sokre

• Gost
Nije problem skinut, na svakom se može, ali na e46 i poslije linijama je složeno da ostaje zapisna kilometraža u kompu. Može pisat puno manje na kilometraži, ali kad se spoji na orginalnu dijagnostiku(neznam točno koja verzija, ali ovlašteni servis u čk ima) na njoj se vidi stvarna kilometraža. Jedino ako staviš komplet drugi soft onda se briše, al onda se opet vidi kad je soft mjenjan pa opet možeš zaključiti kaj je bilo.
Znači, ima li alfa tak nešto?

JTD_Hunnter

• Gost
i ja takvu kupujem.
imaš kakve brojeve telefona za mene?  :hap:

Nemam, zapravo imam, ali ih ne bi dao ni neprijatelju, jer su kante...hehe...provjeri da li jedan forumaš prodaje jednu 145, bio je oglas na starom forumu, meni se nije svidjela zbog slabe opreme...

sokre

• Gost
Ma sve kaj zovem, sve saloni/uvoz/ sve imaju oko 80 tisuća kilometera ... kad ih pitam jel prava kilometraža svi vele da je, a kad velim ja bi došao s kompom da provjerim onda počinje pa znate ... hmmm.... najvjerojatnije je prava ... nemogu garantirat ... znate moram vam reći i da su sicevi već malo pri kraju ... i tak slično ... :gun:
Nakon takvih odgovora, samo velim hvala, doviđenja.
Već tjedan dana zovem i nisam našao nekaj kaj bi vrijedilo ići pogledat ...

JTD_Hunnter

• Gost
Ma sve kaj zovem, sve saloni/uvoz/ sve imaju oko 80 tisuća kilometera ... kad ih pitam jel prava kilometraža svi vele da je, a kad velim ja bi došao s kompom da provjerim onda počinje pa znate ... hmmm.... najvjerojatnije je prava ... nemogu garantirat ... znate moram vam reći i da su sicevi već malo pri kraju ... i tak slično ... :gun:
Nakon takvih odgovora, samo velim hvala, doviđenja.
Već tjedan dana zovem i nisam našao nekaj kaj bi vrijedilo ići pogledat ...

Isti problem sam ja imao kad sam tražio...salone izbjegavaj, ja sad kod svih salona vidio samo jednu poštenu 146 1.9 JTD bez klime iz Belgije...ove ostale su bile katastrofa, sve pohabane, a na kilometraži uredno 90kkm...traži od ljudi koji ga prodaju...iako su iz uvoza, ali da su ih bar koju godinu oni imali...tako je moja

Offline deko

• Sa stažom
    • Dubrovnik/Zagreb
http://www.autogodine.hr/rabljeni/2006/11/06/alfa_romeo_156_sw_2_4_jtd_2003_-_117_300_km/

ovo moze mozda pomoc iako milsim da smo ovo vec negdje komentirali  moze link od ovoga posta

Offline Shoei

• Ovisnik o alfistima
  • 156 GTA
    • Velika Gorica
Nije problem skinut, na svakom se može, ali na e46 i poslije linijama je složeno da ostaje zapisna kilometraža u kompu. Može pisat puno manje na kilometraži, ali kad se spoji na orginalnu dijagnostiku(neznam točno koja verzija, ali ovlašteni servis u čk ima) na njoj se vidi stvarna kilometraža. Jedino ako staviš komplet drugi soft onda se briše, al onda se opet vidi kad je soft mjenjan pa opet možeš zaključiti kaj je bilo.
Znači, ima li alfa tak nešto?

na alfi mislim da nemreš vidit točnu kilometražu al možeš vidit način na koji je auto vožen, ono, zabijanje u blokadu i slično :ok:

sokre

• Gost
E da, to i na mojem e36 bilo vidljivo na kompu. Kad sam došel na servis, a on meni jesi ga stiskal do 7100 ...  :)))
« Zadnja izmjena: 23-11-2006, 08:53:06 od sokre »

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
    • Njemacka, Stuttgart
pa el jesi  :))) :))) :?:

sokre

• Gost
Jesam, al bil je baš stari kraj mene i malo prije toga sam mu objašnjaval kak se sporo vozim(dobil sam sliku od policije) ... pa je bil krivi trenutak ...

BigSaint

• Gost
I onda kažu da je tehnologija dobra! :clap:

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
    • Njemacka, Stuttgart
al ce biti ime oca majke, i dva boda   :mad: :mad:

Offline Papi

• Sa stažom
  • AR 156 2.4 JTD SW
    • Samobor
Ljudi kupujem alfu 145 1.8 ts,2000 god,140tkm,covjek od kojega ju kupujem ju je cuvo ono do bola auto ima sve(kako on tvrdi i spreman je u bilo koji alfin servis otic sa njom)originalno od alfe,cak su i presvlake na zicevima originalne za alfu 145 1.8TS,6Xairbag,siber sva elektrika ,4Xfelge sa ljetnim f1 gumama i 4Xcelicne felge sa zimskim gumama,siber+sva elektrika(sajbe,siber i retrovizori),autoradio sa cdom i svi orginal zvucnici ,auto se vidi da je uzdrzavan jer sam frajera na blef ulovio i auto mu je stalno bio cist ko suza ono sve se blistalo,rezerni kljucevi,kod kljuc i servisnu knjizicu,pristaje na svaki tip provjere auta.vec 10god samo ima alfe i prodaje ovu jer mu dolazi redizajn 156,kaj bi trebo pogledat tocnije oko toga auta jer nisam neki ekspert za to.

:?: :?: :?: :?: :?: :wal: :wal: :gun: :gun: :gun:
(:  Moja obitelj je moj ponos a ne auto :)

sokre

• Gost
Da ne radi ko dizel kad upališ(varijator faze), da mu okretaji ne variraju u leeru(motorić leer gasa).
U servis na komp radi eventualnih grešaka na kompu i provjera lamba sonde i debimetra, pitat kad je veliki servis(dosta skup).
To je specifično za ts motore.
« Zadnja izmjena: 25-11-2006, 19:09:04 od sokre »

Offline Papi

• Sa stažom
  • AR 156 2.4 JTD SW
    • Samobor
Vozio sam se u autu i auto radi onako predobro,kaj se tice toga kako radi i dok je bio upaljen  dok se zagrijavo na park radio je kontinuirano i nije bilo nikakvih bar meni ne cudnih zvukova ili tako nes,auto frajer cijeni 4 soma eura ali samo motor jer on po njegovoj tvrdnji neprodaje auto nego motor i motor cijeni 4 soma ni euro nize a kaj se tice opreme i svega reko je da ga to nedira a za motor zna kaj ima i kazem jos 1 spreman je na sve mrtvo i zivo,servis je radi svake godine ima auto 4 god jer ga je tada dofuro iz njemacke auto je tada ima kao 106tkm,i servis je svako ljeto raden,ima neke originalne svjecice od alfe za koje je dao,tako on tvrdi 500kn po komadu,svaki dio od remena i svega je original od alfe.tako da neznam moram samo jos pogledat tocno to dal je sve uredu sa limarijom jer je reko da auto nije bio udaren . :000: :000: :000:

sokre

• Gost
Onda ga limarijski pregledaj, idi u servis i nek ga spoje na komp.
Ak ti ne smeta kaj nema klimu cijena je povoljna.
Svoju 145 1.6 t.s., 1998.g.(starija linija), 2.vlasnik(nije uvoz), 80 000 km, veliki servis(remenje, klizači, varijator,debimetar,lambda sve novo)s klimom sam prodal za 4000 eura i od kupca prijenos.

Offline Papi

• Sa stažom
  • AR 156 2.4 JTD SW
    • Samobor
Ma nije meni bed za klimu,ko sljivi klimu ono kaj mi je najvaznije je motor jer kaj ce mi klima da se poljeti hladim u njoj ak ju necu  moci vozit,jer po meni je najvaznije da je motor auta ono tip top,ako ne to onda barem dobar a oprema i sve ostalo ono ako ima onda mi to dode ko bonus. :party:

Offline deko

• Sa stažom
    • Dubrovnik/Zagreb
4 soma po meni nije puno ako je auto kako je ti kazes odlican a jos je i 2000 god :ok: :ok: :ok: