16-06-2026, 00:48:52

Autor Tema: benzinac i dizelaš (prednosti, mane, prošlost, sadašnjost i budućnost)  (Posjeta: 96351 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
Vasko
Electro-dizel drive nije ful elektricni pogon. I dalje se przi dizel za struju. I nema nekog benefita. Tek motori rade na konstantnom opterecenju, a to je bolje za dizelase

Da i dalje prži nafta ali imaš bolju distribuciju energije, pogotovo kod radnih brodova i brodova specijalne namjene.. I upravo to što si rekao, diesel uvijek radi u sweet spotu, što se donekle postiže i sa pitch propelerom.

Brodove treba sa jedrima riješiti!¨ :smijeh

Offline noiser

• Ovisnik o alfistima
  • Bezalfist
    • Kaštela i di posal odvede
Da i dalje prži nafta ali imaš bolju distribuciju energije, pogotovo kod radnih brodova i brodova specijalne namjene.. I upravo to što si rekao, diesel uvijek radi u sweet spotu, što se donekle postiže i sa pitch propelerom.

Brodove treba sa jedrima riješiti!¨ :smijeh
A mogu i na vesla :D . Od strojara cu doc do veslaca. Bar ce bicepsi bit ogledni primjerak :tooth
« Zadnja izmjena: 28-06-2017, 19:45:36 od noiser »
"Alfa males buys BMW, Alfa's are for nice people"

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
Mislim da su za potrebe struje najbolje umrežene mini elektrane , dakle svaka kuća dio mreže i nadopunjavaju se, recimo ja danas potrošio manje, susjedu treba više itd, višak se pohranjuje u obližnje "skladište", recimo jedno svakih 100 kuća
To bi bila velika prednost rješavanje gubitaka, jer u RH, navodno se gubi do 50% od mjesta proizvodnje struje do potrošača-nek me isprave pametniji ako griješim, to je ogromna količina struje. Ovako bi se gubilo  daleko manje.

Sa EV1 je skoro došlo do revolucije, auto je ia za današnje pojmove napredan, a pričamo od 30 godina u prošlosti.

Ove norme i ti razni filteri dokazuju da su ICE motori došli do neke svoje granice ekologije

Offline noiser

• Ovisnik o alfistima
  • Bezalfist
Vozija se nedavno u elektricnom autu i hibridu (taksi). Voznja elektricnim autom skuplja nego u benzincu, u hibridu ista cijena. Pitan vozaca zasto je skuplje? Kaze da je cijena u startu ogromna, plus jednog dana kad riknu baterije, cijena novih para gace. Ajde neka, kazen mu ja. Iduci put izbjegavan el taksi  :D
Hibrid je zanimljiv, puni ga voznja, puni ga kocenje. Jedino nizbrdica ne puni. Al zasad je benzinjara ipak benzinjara  :da: te dizel za puno kilometara

Offline S.M.

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
    • Spalato
Vozija se nedavno u elektricnom autu i hibridu (taksi). Voznja elektricnim autom skuplja nego u benzincu, u hibridu ista cijena. Pitan vozaca zasto je skuplje? Kaze da je cijena u startu ogromna, plus jednog dana kad riknu baterije, cijena novih para gace. Ajde neka, kazen mu ja. Iduci put izbjegavan el taksi  :D
Hibrid je zanimljiv, puni ga voznja, puni ga kocenje. Jedino nizbrdica ne puni. Al zasad je benzinjara ipak benzinjara  :da: te dizel za puno kilometara

BEV nije budućnost, bar ne u nekom većem postotku. Čak nije ni Toyotin FHEV. Zašto nije? Pa kada će skoro 48V MHEV moći postići 70% efikasnosti za oko 20% cijene. Plus će ga jer je ispod 60V moći servisirati tvoj meho.

I ona stvar na pola puta. PHEV. U novoj Chrysler Pacifici, kod nas nekada bio Voyager tu segmentu, se nudi PHEV opciji sa realnim dometom na bateriji od 50 km. Znači odeš na posao, natrag, sve na struju. Kada ideš negdje dalje ide se na klasični motor. Doduše i tu ćeš moći kombinirati.

U Europi će ostati dizel. Mahom kod poslovnih limuzina i/ili velikih SUV modela.

Offline maki147

• Član Alfa Kluba 6
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 GTA
    • Sisak
Cobra, krivo si me razumio. Nisam ja protiv plina. Tko ne voli diesel, plin je sasvim ok solucija za voziti benzinski motor bez velikih troškova što se tiče samog goriva. Samo sam spomenuo kako bi bilo šteta da ju netko nabavi i stavi unutra plin. 2.5 sa plinom još može proći jer ih realno ima još dosta i nije neka posebna verzija, pa da drži vrijednost. 156 je dobila GTA oznaku nakon nekih 40ak godina što ju Alfa Romeo nije koristila. Stvarno je šteta dirati taj motor koji ima neku povijesnu vrijednost.
Kakav plin u takvom auto...opcenito to nije auto za svaki dan bio sa pliom ili bez...mali nafras sastrane i to je to...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: kizo

Offline cava

• Trade Count: (+8)
  • Starosjedioc
    • Split
Bestija, javi se... Obicno si glumatalo izgleda  :Crazy
Behind the red line

Offline maXonja

• Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 2.0 JTDm | GTV 3.0 V6 | Spider 2.0 TS
Baš sam se prvo beštije sjetio kad sam ovo pročitao  :clap:

Offline cava

• Starosjedioc
    • Split
Normalan i pristupacan covik, zaljubljenik u talijane, vozi 156 GTA svaki dan i to po jednoj od najlipsih cesta Vrgorac-Makarska ( dnevno 70km) 50kn mu je 100km uzivanja kakvog rijetko ko od alfista moze dozivit, a pogotovo svakodnevno.  :mah:
Behind the red line

Offline abatenoj

• Ovisnik o alfistima
  • 156 light busso
    • Old Castle
Onda cu ja moju zapalit, jer em nije nista specijalno i jos je bezvezni 2.5 s plinom  :metak

Tbird

• Gost
Onda cu ja moju zapalit, jer em nije nista specijalno i jos je bezvezni 2.5 s plinom  :metak

:smijeh :smijeh vode ljudi filozofsku raspravu o autu kojeg si svaki iz rasprave moze priustiti, ali ih jebe ona druga strana medalje pa vec kad ne mogu oni priustiti tocenje, traze od potencijalnog kupca da bude "pravi" i da toci, a oni ce se voziti na plin i dizlo  :lol :lol :lol
Kak Prkačina da slusam na tv-u  :D

50kn mu je 100km uzivanja kakvog rijetko ko od alfista moze dozivit, a pogotovo svakodnevno.  :mah:

Bit ce prije 70-90kn, ali neka je!!!  :clap:  :gay:

denis147

• Gost
« Zadnja izmjena: 01-02-2018, 20:46:49 od denis147 »

Offline cava

• Starosjedioc
    • Split
nikad nece budo trosit 18l otvorene ceste.. znam sta pricam, ima sam 2kom 2.5 paralelno, a znam i Bestijinu sta je i kakva je.. 60kn max
Behind the red line

Offline draak

• Ovisnik o alfistima
  • LD 12
    • Bruxelles
166ica koja je tenk naspram 156ice nema teoretske sanse da trosi 18L otvorene, da ju ne znam kako gazis

Sent from my Samsung Note 8 using Tapatalk

:ar:

Tbird

• Gost
Pricate o otvorenoj...Vrgorac-Makarska, jel to neka brza cesta, ili?  :?
Ja sam pretpostavljao da je nesto kao nasa Plominka, spora otvorena cesta, ali tjera na dinamicku voznju (60-120km/h)  :clap:
Nije bas da "krstaris" jer bi bilo ekvivalentno da udjes gladan u pizzeriju i narucis pizza cut  :clap: :lol
« Zadnja izmjena: 01-02-2018, 20:34:31 od Tbird »

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
Plinjara majka,stavio bi ga i u 8c  :n065:

Offline Cobra

• Ovisnik o alfistima
  • Audi A3
    • Zagreb centar
Moja Djurdja trosi 55kn plina po ZG......

Sent from my iPhone using Tapatalk

Tbird

• Gost
http://amp.index.hr/article/1028509/jos-jedan-gigant-najavio-ukidanje-dizelasa

Jos par godina, pa odlaze i oni u povijest :hap:
Proizvodnja potpuno neisplativa, kako su nedavno objasnili u Porsche-u.

Offline senk

• Trade Count: (+9)
  • Sa stažom
    • Garešnica
Normalno da neisplativo, pa morali bi konstruirati motor koji stvarno zadovoljava norme sada kada su ih uhvatili  :tooth

Tbird

• Gost
Renault je takodjer najavio isto, bit ce u ponudi samo jedan-dva bazna dci i to samo za odredjene modele...dal od sljedece ili preksljedece godine, zaboravio, citao pred koji tjedan.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
Tako je kad se politika umiješa u inžinjerski posao.
Nemoguće je napraviti motor sa 100% stupnjem djelovanja, a da ga kojim slučajem naprave onda bi došli političari i tražili da se za 5 godina napravi motor sa stupnjem djelovanja 110%.

Tbird

• Gost
Dizel zagadjuje visestruko od benzinca, i periferija koja sluzi neutraliziranju toga je postala preskupa, treba tome dodati i udio dizelasa u ukupnoj proizvodnji osobnih automobila. Slicna je sudbina zadesila i 2T motore, tako da se proizvode jos samo u prhvatljivim segmentima trzista motocikala. To je nazalost takav slijed dogadjaja. Cilj je stimulacija postepenog prelaska na "hibridne" sustave, sto su kako u Porscheu tako i ostali proizvodjaci priznali, da ce se vise okrenuti istome.

Offline bestija

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • karavan
    • Vrgorac
Bestija, javi se... Obicno si glumatalo izgleda  :Crazy

Evo me :mah:...malo kasnim, al pravi san George Clooney  :hat:
''Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere''.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
Dizel zagadjuje visestruko od benzinca, i periferija koja sluzi neutraliziranju toga je postala preskupa, treba tome dodati i udio dizelasa u ukupnoj proizvodnji osobnih automobila. Slicna je sudbina zadesila i 2T motore, tako da se proizvode jos samo u prhvatljivim segmentima trzista motocikala. To je nazalost takav slijed dogadjaja. Cilj je stimulacija postepenog prelaska na "hibridne" sustave, sto su kako u Porscheu tako i ostali proizvodjaci priznali, da ce se vise okrenuti istome.

Ovisi što se gleda. Dizel proizvodi manje CO2 , a više NOx od odgovarajućeg benzinca. Čađa kod novijih dizela praktički ne postoji.

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 2.0 JTS & 75 3.0 12v & 595 Comp. & Abarth 124
    • Losinj
Mislim da planiraju brodove prebaciti na dizel ili dizel tržište prebaciti u aziju, jer jednostavno nema smisla. Gdje ce pobogu sa svim tim dizelom? Pumpat nazad u zemlju?

Tbird

• Gost
Pa vozit ce i dalje teretna vozila, radni strojevi, vlakovi, brodovi...i pokoji autić  :tooth

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
Gdje ce pobogu sa svim tim dizelom? Pumpat nazad u zemlju?

To je najmanji problem. Postoji "cracking" s kojim se dizel pretvori u benzin + lpg + metan + vodik

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=33858

Offline noiser

• Ovisnik o alfistima
  • Bezalfist
To je lagani prdac u vitar. Kad će Kinu i Indiju pribacit na benzin ili hibrid, električni. A tu je 40% svjetske populacije. Da ne pišen šta se sve u tim zemljama prži....a di su vojske, avio promet, brodski promet..... Triba krenit od negdi, slažen se. Al dok je naftni lobi u igri (čitaj zarada), to je sve sprdačina
Dok je profit glavna svjetska religija, nema napretka. Ni moralnog ni tehnloškog
« Zadnja izmjena: 27-02-2018, 14:25:33 od noiser »

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
Svi komercijalni ostaju dizel.
Netko je napisao da su novi dizeli oslobodjeni cadje.
Makni dpf pa da vidis.
Vecina je limitirana snagom dok se dpf ne ugrije.
A i sami injektori su postali sve skuplji i kompliciraniji jer traze enormne kolicine goriva u jakooo uskom rasponu.
Dizel je prljav motor
Kamion ima uze radno podrucje, brod ima jos uze isto kao lokomotiva, strojevi itd. Svi se vise manje vrte na najefikasnijem podrucju rada I tamo se moze jakooo smanjit cadja, nox itd plus iskoristivost bude odlicna.
Osobno vozilo se ocekuje da radi od 1500-5000rpm + hrpa radnih sati u praznom hodu. Cijena ide u nebo i uvijek su kalkulacije u igri i postaje ne isplativo im se jebat sa time.
Bengac bude uvijek cisci, tisi, mirniji od dizela.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Tbird

• Gost
Sve se bojim se da bi se za nekih 6-8god. povijest mogla ponoviti, sa cijenama benge od 12-13kn/lit. :wal: :wal: :wal: