Na više mjesta sam pročitao da je 2.0 TS smeće od motora. Istina?
I ako jest, zašto?
pa sama skračenica ti kaže "TS" = naime radi se o skračenici za Trebam Servis
po meni i mojemu iskustvu trenutačno kao drugi vlasnik AR 145 2.0 16v qv i sa prijeđenih 176000km motor ne pokazuje neposlušnost što se tiče vitalnih dijelova (pumpa ulja,karike,ventili).Ne štedim ga ali ga niti ne ubijam,nema niti razloga jer auto ide i više nego dobro u gradskoj vožnji vrtnje do 4200o/min (dakle svih pet brzina da koristiš do tih okretaja policija ti može pisti kaznu za neprimjerno ponašanje u prometu),dosta sam i na autocesti (redovno u Karlovcu,Splitu ili Rijeci),kada prođem rotor u Remetincu zapeglam i ne štedim,vrtim ga,obično ga držim na 170km/h,tu i tamo dignem ga na puni gas i držim ga i po 10 min (po km/satu pokazuje 220km/h a GPS pokazuje 212km/h).Istina je da ga redovno održavam (ulje svakih 8 do 10 000km selenia 20k,) za ostalo po preporuci proizvođača.Istina je da sam do sada radio samo jedan veliki servis ali je po PS-u proizvođača a i taj motor zahtjeva veliki servis u principu svakih 80000km.Istina je isto tako da ima svojih strujnih mušica (tipa relej) ili da ti se pokvari baš neka vitalna stvar ali ništa čudno za auto koji ima toliku km.
Eto to je recimo moje mišljenje o tome tipu motora,motor je po meni za tu tehnološku godinu jako dobar ali mu je izgleda stvarno bitno dali je održavan.Da imam love na bacanje baš bi ga dao na detaljniju dijagnozu tipa izmjere tlakova i općenite rashodovanosti(ventili,radilica,karike).Definitivno mi se sada bliži za nekih 15do 20000km opet veliki servis (svijećice,remenje,varijator faze(koji je uizgred budi rečeno mijenjan samo jedanputa i ništa se ne čuje),pumpa vode...Napravit ćemo i to i dalje po gasu kao i obično,očekujem da se neće "razletiti kao što pričaju" nego da če dogurati barem do 350 000 bez diranja letečih,radilice,klipova i popiganih ventila ili strganih karika