Znaci ovako;
Felge:
1. Nitko ne gleda proizvodjaca ako je dimenzija guma i colaza upisana, a isto tako nitko ne gleda koje su felge na autu ako recimo nemas upisanu 18” gumu, koju mozes upisati jer je xy auto sa njom atestiran u HR, nego jednostavno dodjes na tehnicki i zamolis na registraciji da ti upisu sve moguce dimenzije i miran si...
2. Mozes upisati i sve od prije homologirane dimenzije u knjizicu u bilo kojem trenutku za vrijeme dok je auto registriran, ali onda se to naplacuje 100kn i opet nitko auto ne gleda, a niti felge...
Konkretno drugi auto koji imamo u kuci na sebi moze imati po homologaciji od 16”-19” i ja sam na teknicki dosao sa 16” i upisao uz registraciju sve dimenzije koje mogu ici na taj auto za 0kn i dalje mogu recimo staviti odgovarajuce gume u recimo 18” na bilo kojoj felgi koju mi srce pozeli i nitko mi nista nece reci, jer kod nas gledaju samo dimenziju guma...
3. Kada se atestira dimenzija koja u originalu nije isla na neki auto, uzet cemo primjer 156 sa 18” felgom i gumom, dakle ovako, ako su felge original Alfine, u vecini slucajeva ce se samo poslikati zigovi i dimenzija guma u visinu i sirinu (sada me uzmite za rijec, jer ne znam tocno, ali mislim da je 2%), ne smije biti veceg odstupanja od 2% u visinu i sirinu ukupnih dimenzija sirine i promjera kotaca, bilo na vise ili manje...
U ovome slucaju kada se atestira dimenzija koja nikada nije isla na konkretan auto, gleda se dakle gore navedeno, plus sto se i “testira” dali negdje struze, tj u svim smjerovima mora biti minimalan luft izmedju kotaca i bilo kojega dijela karoserije sa svih strana od 8mm, a felga kao takva ne smije viriti van gabarita karoserije...
Stavljanje auta na navoze, ako nije mijenjano nista na ovjesu nije obavezno...
4. Tuv za felge...
Nekada traze i tuv za felge, ali ne zato da vide dali je ta felga atestirana za konkretno Alfu ili za neki drugi auto, jer konkretno za Alfu Romeo je atestirana jedino ORIGINALNA felga, ali to nije niti bitno, a nije ni bitan raspon rupa, niti centralna rupa, zato postoje konusni sarafi i prstenovi za centriranje koji se mogu legalno kupiti, nego se to trazi da se provjeri NOSIVOST felge, a to bi se u praksi uvijek trebalo traziti za NEORIGINALNE felge, ali mogu to traziti za bilo koje felge, a i ne moraju, to ovisi o ispitivacu i eventualno o onome piskaralu u CVH, koji ce taj atest odobriti ili nece ili ce traziti nadopunu dokumentacije...
5. Recimo atestirajte dimenziju 18 na 156 sa xy dimenzijom guma i sa xy aftermarket felgom, dakle neoriginalnom, auto se obavezno slika i odredjeni model felge se upisuje i u ovom slucaju po zakonu, JEDINO TA FELGA U 18” MOZE BITI NA AUTU...!...
Sto kod nas opet nitko nece raditi probleme, ali recimo odite u Sloveniu, imajte upisanu dimenziju guma, ali na autu su neoriginalne felge, za koje vi naravno nemate atest jer kod nas ga nitko ne trazi, Slovencu je los dan i skine vas sa ceste, pa imate veliki problem...
Znam konkretan primjer za to, pa ne pricam bez veze...
Decko ima M4, na njemu 20” koje moze imati na autu bez ikakvoh atesta, jer je 20” za taj auto homologirano, sto i je, ali si je kupio zPerformqnce felge i Sovenac mu je napravio probleme, ne prolazi kaj imas papire od felgi u ladici, kao sto ni ne prolazi kada imas vinjetu, a nisi ju nalijepio na staklo...

...
Ovjes;
Bilo da stavite gevinde ili samo pruge, oni bi vas trebali traziti;
-vaganje auta
-spur (ne stariji od 6 mjeseci)
-certifikat za opruge/gevinde
-potrvdu o ugradnji
Moze biti racun ili vlastorucno napisana izjava na obicnom listu papira i lupljenim zigom servisa, da je sve ugradjeno po pravilima struke
-auto se slika
-auto obavezno ide na navoze po principu, navozi se zadnji lijevi kotac na navoz, pa se mjeri prednji desni, upet ne smije biti nigdje manje od 8mm lufta uzmedju kotaca i bilo kojega dijela karoserije i tako u krug za svaki kotac posebno...
Nekada kada nisu imali navoze, to se radilo na nacin da se recimo tovario gepek, sjedala su u auto 2-3-4 druga kontrolora i tako dalje...
-najniza tocka auta ne smije biti niza od 10cm
-mjeri se visina auta na atestu
E sad, tu postoji caka, jer vi kada atestirate auto, vi bi se teoretki trebali voziti uvijek na toj visini, niti nize, niti vislje, jer naravno ak atestiras auto sa gevindama i uz to imas i felge i gume koje si prijavio, pa kaj ces napraviti, naravno odsarafiti ces auto na visoko ili na najvislje, ako imas stelanje bounda i rebounda ili mozes stelati na opruzi, stavil bus sve na najtvrdje da prodjes na atestu, pa onda kada sve prodje, postelas si kak tebi pase i zapucas auto opet kak kome pase na visinu koja mu pase...
E to u principu se nebi smjero raditi, jer ako naletite na milicajca koji je danas zivcan, zena mu nije dala ili ga hebe danima i on je sav cangrizav, naletite vi, krivo mu sjednete, danas je bas odlucio nekoga hebat, posalje vas na izvanredni, vi naravno niste ispravni i eto ti problema...

...
Od ostalih stvari;
Strut barovi, distance i lajtunzi, u principu za sve treba priloziti papire, ali se jako cesto ne upisuju, pa ako netko ide sa time na atest, pa mu kontrolor kaze da to ne treba, za svaki slucaj, ja bih trazio da mi to daju na pismeno...
Mozda sam nesto i zaboravio, ali nadam se da sam nekome pomogao...

...
Sent from my iPhone using Tapatalk