@ zdravka Lijepo si to složila. Ako ti kažeš tako, ja se onda slažem. Pa neka za sad ostane na tome.

Evo da se sad opet vratim na temu i odgovorim na ovo:
vozio sam breru 2.4 jtd i TT-a 2.0 TFSI i ti auti se ne mogu uspoređivati. Nema veze što je jedan diesel a drugi benzinac, oba imaju 200 ks i premda su mi talijanski auti na prvom mjestu, breru nebi NIKAD kupio, auto je apsolutni promašaj i u početku je osuđen na propast. Izgleda odlično ali samo izvana, ne može takav auto iznutra izgledati kao limuzina. Šteta za alfu ali i zagriženi alfisti priznaju da je auto promašaj.
Prvi, “nikad” dio o kupnji se nema što posebno komentirati. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ma kakvo ono bilo, uostalom forum i služi i za iznošenje mišljenja. Ja, npr. ne bih nikad kupio TT, već zbog njegovog izgleda koji mi se nikako ne sviđa. Ipak, ne bih smatrao za potrebno, premda je ovo Alfa-forum, takvo što ničim izazvan i pisati, i to još velikim slovima, jer takva osobna i posve subjektivna mišljenja o sviđanju i nesviđanju nemaju praktički nikakve koristi za ostale sudionike foruma.
Komentirao bih sad radije ono o limuzinskom izgledu unutrašnjosti. Naravno, bilo bi savršeno i idealno kad bi svaki auto bio posve različit od drugoga. Ali to bi bilo za tvornicu ekonomski neizdrživo. U vrijeme kad mnoge Alfe dijele pregršt dijelova s Fiatima, kad krasni auto osebujnog sportskog štiha (GT) koristi skoro posve
istu unutrašnjost od “običnog” i niže pozicioniranog kompakta (147) prigovarati činjenici na
sličnu unutrašnjost 159-ke i Brere izgleda posve neumjesno. Pogotovo jer se ne radi o limuzinskoj unutrašnjosti tipa Cadillaca nego od sportske limuzine s iznimnim karakterom (159). Jer su u tvornici ispravno zaključili da nitko, ili pak zanemariv broj ljudi, neće odustati od kupnje Brere samo zato što dijeli elemente unutrašnjosti s Alfom 159, ali mnogi, ili bar bitno veći broj ljudi, bi mogli odustati od kupnje Brere kad bi ona bila skuplja tisuću ili više eura i time nadmašila cijenom svoje direktne konkurente kao TT, samo zato da bi tvornica mogla vratiti troškove uložene u razvoj i poizvodnju posve drugačije, nove unutrašnjosti.
To mi je na tragu tekstova koji se mogu pročitati u nekim našim specijaliziranim auto časopisima gdje vrli domaći novinari pišu stvari kao “…volan, instrumenti i mjenjač preuzeti su od Alfe 159 i posve su identični.” Volan npr. nije identičan jer:
a) Kod Brere je za 1 stupanj okreta kotača volan potrebno okrenuti za 12,7 stupnjeva, dok kod 159 to iznosi 13 stupnjeva. Dakle, volan je direktniji i ima manje okretaja od krajnje lijeve točke do desne, ma kako ta razlika na papiru izgledala mala.
b) volan na Breri može se spustiti u niži, okomitiji (nazovimo ga i “sportskiji”) položaj nego na 159-ki da bi se kompenzirao položenije prednje staklo, te niža linija krova i niži položaj sjedenja u Breri.
c) koliko sam uspio vidjeti na slikama i u salonu volan na “običnoj” 159-ki je izrađen od jedne vrste kože dok na “običnoj” Breri vidim dvije vrste – običnu i perforiranu.
Pa sad ako ja, običan, prosječno obaviješten korisnik auta posve izvan automobilske industrije znam za te tri razlike, kad bi pitali nekog inženjera iz proizvodnje AR-a on bi vjerojatno naveo 10 razlika u volanu uključujući i one dinamičke i stupnja potpomognutosti servom. Ali naši specijalizirani (ma što to značilo) novinari (čast izuzecima, npr. Lariniju) znaju naravno puno više pa pišu takve besmislice, a oni koji ih čitaju mogu misliti da je to stvarno tako kao što je tamo napisano.
Usput ću se osvrnuti i na one postove o nekakvom nevjerojatnom “ljuljanju” Brere u zavoju. Ispada kao da je Brera po svemu zamišljena kao neki ultimativni sportski automobil, skoro već F1, pa otkud sad odjednom to nekakvo ljuljanje?! Sve se to uklapa u koncepciju koja je u tvornici i bila zamišljena, pa tako i nešto mekaniji, udobniji ovjes, što automatski ne mora značiti da auto i slabije leži u zavoju. Spomenut ću i da se na početku proizvodnje Brere u službenim tvroničkim prospektima, press materijalima, testovima i časopisima navodila visina auta od 1371mm. U međuvremenu visina je promijenjena na 1341m, dakle tri centimetra manje. Budući da se, dakako, ne vide nikakve promijene u liniji krova i sličnom očito je razlika nastala korištenjem nižih i čvršćih opruga, pa je auto sad postao manje “ljuljav”. (Hajde, reći ćemo da su kritike nekih ovdje na forumu urodile plodom!)

Sve dobija i malo drugu dimenziju ako spomenem da sam na netu bio našao službeni podatak AR marketinga po kojemu je ciljana populacija kupaca Brere stara od negdje 38 do 55 godina. (A tu je često masa važnija od Masse!) :hehe: Treba li onda takve sitnice i dalje komentirati??! (Dakle zaključimo, ako Brera nekome iz bilo kojeg razloga nije po volji neka se prvo zapita spada li on uopće u tu ciljanu skupinu kupaca.)
I da post ne zvuči preozbiljno i/ili predosadno (zbog duljine se u svakom slučaju ispričavam) reći ću još i ovo: Čak niti instrumenti u 159-ki i Breri nisu posve isti. Jer u 159 (bez nadoplate) oni noću svijetle crveno, a u Breri bijelo. A budući da se tu radi o nekoj neobičnoj nijansi bijele koja slično kao i ksenon žarulje ima u sebi notu plavkastoga koja me neodoljivo podsjeća na susjedov VW, a to onda izgleda toliko drugačije, privlačnije i toliko hm, hm …sportskije.