Da predstavim moj auto "for life" kad već ne radim ništa oko njega zadnje dve godine (u gradjevinskim radovima

).
Nekako se sve počelo kupovinom Giuliete

i sa prvim odlaskom na ARCS skup i track day na Navaku u okviru njega. Kompletna atmosfera i druženje u okviru TD-a mi je baš prijala. Nakon treće voženje na Navaku, palo mi na pamet da mi je možda dobra ideja da kupim auto samo sa tom namenom. Čak sam i imao ideju da je to i finansijski dobar potez jer ne trošim Giuliettu sa sve gumama i kočnicama.

Uz razgovoru sa ljudima koji su u svemu tome duže od mene, pala je odluka da se kupi 145 pre svega zbog jednostavnije/jeftinije konstrukcije. Ideja je bila da se uzme što jeftinija 145, da se ubace gewinde, neke krštenije gume i vozi dok ne isupusti dušu. Uz ideju da je to finansijki pametan potez, ovo je još naivniji deo mog plana.

Da ne dužim previše, slika pre i posle:

Počela je život kao 1,6 TS 1999 godište.
Od modifikacija:
Motor:
Vrlo brzo ubačen 2.0TS E2 iz 146 TI sa nekih 260.000km na satu.
Ubačen varijabilni usis. Fabrički je aluminijumski.
Ugašena "mala bregasta".
K&N filter.

Izmerena snaga sa 1,6 strujom (za koju kažu da je ista kao 2,0 ali da napomenem):

Nakon toga ubačena 2,0 struja i manja i lakša remenica Elemet.

Pre remenice:
https://youtu.be/WQrbbrOv7icPosle:
https://www.youtube.com/shorts/LGfyJMF9NgkUz servis to je manje više to.
JTS bregaste čekaju da se ubace i da proverim zašto ne radi vakum na varijabilnoj usisnoj pa da odem na merenje i remap. Nadam se da ću se makar približiti fabričkoj snazi od 155ks.

Menjač:
KAAZ lamelasti šper
Kraći diff od 1,4
Custom short shifter
Trap:
Prednje FK gewinde od Punta MK2 sa 10kg/cm jačim oprugama.
Pozadi progresivne FK opruge i šteleri sa B6 amortizerima.
Napred i nazad Eibach 26mm/22mm balans štangle.
Ubačena quick rack letva.
Custom made krajevi spona na unibolima:

Kupljene i viljuške od Multiple koje su 10mm "izbačenije", samo nemaju kačenje b.štangle pa je to plan preko zime da se odradi jer se nadam da ću imati više vremena.

Stavljene štelujuće šolje amortizera isto na unibolima. Doduše od nekog Subarua jer su jeftinije bile i dostupnije pa pravljena adapter ploča jer se jedna rupa nije gađala.

Kočnice:
Napred Quinton Hazell + DS2500

Nazad Brembo bušeni + DS Perfomance

Svih šest creva pravljena ojačana pancirna.
Plan je da se izbaci ABS centrala koja trenutno ima ulogu samo EBD-a i ubaci ručni ventil.

Karoserija i ostale sitnice:
Izbačeno sve što treba i ne treba
Kilaža spreman za stazu, bez mene unutra.

Leksani
Kadica sa pojasom u četiri tačke.
Izmešten akumulator u gepek zbog raspodele mase.

U planu je da se ubaci EL servo pumpa umesto mehaničke kako bi se malo smanjili gubici snage, a i sprečilo stalno pregrevanje ulja.

Ima tu još sitnica koje planiram preko zime da se odradim samo je pitanje koliko toga ću stići jer na proleće se vraćam fizikaliji..
Koja nasumična slika sa vožnji:

E da, gledam ove slike pa se setih da od prvog izlaska na stazu 2020 pa do zadnjeg 2022 i 13 odvozanih TD-a sa njom vreme popravljeno za 8 sekundi: 1,44 do 1,36. Kako je konfiguracija Navaka sada izmenjena, to je postalo manje više bitno za naredne vožnje za koje se nadam da ću spremiti auto u godini koja dolazi.