20-04-2026, 09:26:30

Autor Tema: Downpipe za 1.9 JTD 8v (Euro3) i 1.9 JTDm 16v (Euro4 sa DPFom)  (Posjeta: 55245 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivan149

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 159 2,4, 159 2,4sw gtv 3.0 V6 turbo
    • BiH
Odg: Downpipe za 1.9 JTD 8v (Euro3) i 1.9 JTDm 16v (Euro4 sa DPFom)
« Odgovori #120 u: 23-06-2015, 23:08:09 »
Ček ti si iz italije morao naručiti cijev svarenu na dvije prirubnice, u pm nije čudo da akrapovicu cvate cvijeće za posao

Poslano sa mog HTC One_M8 koristeći Tapatalk
Pa znas da kukam ima vise od pol godine, koga god pitqm zna, dovucem auto il donesem kat druga prica, e nebi ja to radio, dugo traje, oce da sjeku katalizator, i prije neku nocgledao nest na ebay i vidim to i odlucim da se vise necu zajebavat i narucim, gotova misa
#drobipare

Offline marek1

• Sa stažom
    • Sesvete
« Odgovori #121 u: 23-06-2015, 23:13:56 »
Za raditi 1 komad je prevelika cijena, posla itd, a kad napraviš šablonu i znaš što gdje ti treba i ide, nacrtas prirubnice onda to pojednostavljuje proizvod i onda može ići cijenom. Tako na ebayu ima netko iz it koji stanca samo te downpipeove za nekoliko auta i cijena je 100-130 eura +shiping.

Offline ivan149

• Ovisnik o alfistima
  • 159 2,4, 159 2,4sw gtv 3.0 V6 turbo
    • BiH
« Odgovori #122 u: 23-06-2015, 23:25:28 »
Za raditi 1 komad je prevelika cijena, posla itd, a kad napraviš šablonu i znaš što gdje ti treba i ide, nacrtas prirubnice onda to pojednostavljuje proizvod i onda može ići cijenom. Tako na ebayu ima netko iz it koji stanca samo te downpipeove za nekoliko auta i cijena je 100-130 eura +shiping.
Taj sam i uzeo 150 sa shipingom, jednostavno izgubio zivce, nije mi se dalo dalje moljakat, najgori su dio prirubnice, pogotovo ona vband, uglavnom ocekuje se u sljedecih 10ak dana, a sutra stice bmc i FMIC pa cemo vidjet kako to radi u kombinaciji
#drobipare

Offline KA2001MR

• Ovisnik o alfistima
    • Duga Resa
« Odgovori #123 u: 24-06-2015, 01:31:35 »
Koliko je pametno sve skinut i katalizator i srednji lonac i samo stavit zadnji protocni lonac?
........

Offline allroad

• Ovisnik o alfistima
    • Travnik, BiH
« Odgovori #124 u: 24-06-2015, 02:01:23 »
Koliko je pametno sve skinut i katalizator i srednji lonac i samo stavit zadnji protocni lonac?

kod mene je tako i ne vidim nista lose. mada kako ja vidim i po autima od kolega i po netu, ispade najbolje kad nema nista tj. kad nema nikako restrikcija.. al ja nikako ne podnosim onda onaj zvuk tj. galamu

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #125 u: 24-06-2015, 06:10:05 »

:ok: potpisujem

Evo ja imam sav alat i iskustvo za izradu, ali kad bih radio 1 komad radije bih kupio gotov nego se zezao sa izradom. Dosadašnje iskustvo kaže da za prototip ima 3-5 x više posla nego kad radiš serijski.
I nije to kao što neki misle "spojiti dvije prirubnice". Ajde probaj, pa onda reci.
Moje iskustvo: oko 6-7 sati za napraviti kalup. Oko  6-7 sati za napraviti prvi downpipe. Za sljedeći će trebati manje, ali pričamo o prvom.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #126 u: 24-06-2015, 06:41:59 »
Npr. kako se iskomplicira stvar prvi put: donesem gotov downpipe na strojnu obradu da mi poravna ploču jer se prilikom zavarivanja iskrivila 0.3 mm. Nije puno, ali treba strojna obrada. I onda problem: ne može stati u stroj, ali doslovno/bukvalno za 1 mm. I nema teorije da stane, osobno se uvjerio. I šta sad: otišao doma , brusilicom otkinuo komad (ne može stati u pilu), vratio se nazad, napravili strojnu obradu (ravnanje), urezali 2 navoja M8 i sad će mi trebati 1-2 sata za ponovo uskladiti sve sa kalupom. Pouka: drugi put na strojnu obradi nositi ploču i zavarenu cijev dužine 15 cm.

Offline Boki

• Starosjedioc
  • Brera Spider Tbi
    • Kraljevica
« Odgovori #127 u: 24-06-2015, 09:33:45 »
Ja stavljam downpipe umjesto predkata, al onaj gl. katalizator ostaje... Mislim da bu to cist ok!

Sent from my ajfon

Zašto si se odlučio za to, a ne za skidalje srednjeg kata i stavljanje cijevi umjesto njega? Dobiva li se na ovaj način nešto više, jer ovaj drugi način mi se čini jednostavniji i jeftiniji.
Imaš li zadnji lonac serijski, protočni ili je skinut?

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #128 u: 24-06-2015, 09:58:11 »
Npr. kako se iskomplicira stvar prvi put: donesem gotov downpipe na strojnu obradu da mi poravna ploču jer se prilikom zavarivanja iskrivila 0.3 mm. Nije puno, ali treba strojna obrada. I onda problem: ne može stati u stroj, ali doslovno/bukvalno za 1 mm. I nema teorije da stane, osobno se uvjerio. I šta sad: otišao doma , brusilicom otkinuo komad (ne može stati u pilu), vratio se nazad, napravili strojnu obradu (ravnanje), urezali 2 navoja M8 i sad će mi trebati 1-2 sata za ponovo uskladiti sve sa kalupom. Pouka: drugi put na strojnu obradi nositi ploču i zavarenu cijev dužine 15 cm.

Ne nužno...

Prvo, vidio sam po tvojim varovima da prejaku struju koristiš, a i premalo plina...
Drugo, ako imaš na stroju impulsnu struju, stavi postavke na 60% on time i da vidiš  :Thanks:

A uostalom kad variš to staviš na deblji komad aluminija ili bakra (bolje bakra) da odvede suvišnu toplinu i ne trebas nikakvu strojnu obradu...

Znao sam varit cijevi od 1 mm na prirubnice od 20 mm debljine i sve je bilo cakum-pakum  :ok:

Al pošto Viktore ti sve znaš, ovo sam đabe pisao
Nakon prve ide druga...

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #129 u: 24-06-2015, 10:03:53 »
Zašto si se odlučio za to, a ne za skidalje srednjeg kata i stavljanje cijevi umjesto njega? Dobiva li se na ovaj način nešto više, jer ovaj drugi način mi se čini jednostavniji i jeftiniji.
Imaš li zadnji lonac serijski, protočni ili je skinut?

Pa ja se vodim logikom da je taj cijeli sistem napravljen da ima katalizatore...tako je projektiran.
Tko drapa jače auto DP je preporuka, ali treba imati na umu da i preveliki protok plinova tj premali back-pressure nije dobar...
Recimo na benzincima znam da u nekim slučajevima izgore ispušni ventili..
Tako da mi je ovo zapravo najbolja kombinacija tj prilagodba, rasteretiti turbinu sa DP i maknuti onaj predkat koji je sigurno začepljen (prvi je na redu i gutso je sva sranja 150 t km) a onaj drugi ce ipak stvoriti malo povratnog pritiska
i stišati cijelu stvar , da bude ugodna uhu...

Nisam baš crazy da slusam divljeg dizela svaki dan kako hropće  :craz
Nakon prve ide druga...

Offline alfa166tuner

• Trade Count: (+8)
  • Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #130 u: 24-06-2015, 10:13:05 »
Ako saletu nisu izgorili ventili onda valjda ni nemogu :)

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #131 u: 24-06-2015, 10:15:10 »
Ako saletu nisu izgorili ventili onda valjda ni nemogu :)

Hahah  :hap:

Ha gle, naznacio sam da nisam siguran al dobro kazes... Ak je njemu prezivilo onda su od titana valjda  :clap:
Nakon prve ide druga...

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #132 u: 24-06-2015, 11:15:41 »
Pa ja se vodim logikom da je taj cijeli sistem napravljen da ima katalizatore...tako je projektiran.
Tko drapa jače auto DP je preporuka, ali treba imati na umu da i preveliki protok plinova tj premali back-pressure nije dobar...
Recimo na benzincima znam da u nekim slučajevima izgore ispušni ventili..
Tako da mi je ovo zapravo najbolja kombinacija tj prilagodba, rasteretiti turbinu sa DP i maknuti onaj predkat koji je sigurno začepljen (prvi je na redu i gutso je sva sranja 150 t km) a onaj drugi ce ipak stvoriti malo povratnog pritiska
i stišati cijelu stvar , da bude ugodna uhu...

Nisam baš crazy da slusam divljeg dizela svaki dan kako hropće  :craz

Nisam nikad ni čuo ni vidio da je na dizelu izgorio ventil. Bilo je slučajeva kad im je zazror bio nula (potpuno raštelovani) pa nisu izgorili. Kod dizela je manja temperatura ispušnih plinova nego kod benzinca i to je razlog.
Za turbo motor važi pravilo: što manji otpor na ispuhu to bolje. Kod atmosferca ima ulogu rezonancija ispušnih lonaca, a kod turbo motora rezonancija nula bodova jer turbina to sve ubije.

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #133 u: 24-06-2015, 11:45:50 »

Nisam nikad ni čuo ni vidio da je na dizelu izgorio ventil. Bilo je slučajeva kad im je zazror bio nula (potpuno raštelovani) pa nisu izgorili. Kod dizela je manja temperatura ispušnih plinova nego kod benzinca i to je razlog.
Za turbo motor važi pravilo: što manji otpor na ispuhu to bolje. Kod atmosferca ima ulogu rezonancija ispušnih lonaca, a kod turbo motora rezonancija nula bodova jer turbina to sve ubije.
Ovisi kakav je turbo.. Ako ima wastegate onda ne stoji to sto si napisao!

Sent from my ajfon
Nakon prve ide druga...

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #134 u: 24-06-2015, 13:37:09 »
Stoji, jer ako i ima WG protok plinova kroz njega je relativno mali i to baš kad je maksimalno punjenje, a tada efekt rezonancije ne radi. Kod trkačih atmosferskih motora kod veće snage rezonancija ne radi i poželjan je što direktniji auspuh.
Npr. kod ST trkaćih auta (atmosferci) postoje dva odvojena auspuha: jedan za niže i srednje okretaje, a drugi direktniji za visoke.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #135 u: 24-06-2015, 13:44:14 »
https://www.dieselnet.com/tech/diesel_exh_pres.php

Evo neto u vezi protoka i tlaka u auspuhu. Normalno, što je veći otpor u auspuhu da auto slabije ide, više troši (negativni rad pri taktu ispuha) i više se grije motor.

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #136 u: 25-06-2015, 10:14:46 »
Stoji, jer ako i ima WG protok plinova kroz njega je relativno mali i to baš kad je maksimalno punjenje, a tada efekt rezonancije ne radi. Kod trkačih atmosferskih motora kod veće snage rezonancija ne radi i poželjan je što direktniji auspuh.
Npr. kod ST trkaćih auta (atmosferci) postoje dva odvojena auspuha: jedan za niže i srednje okretaje, a drugi direktniji za visoke.

Ne stoji...
jer ako ti je sistem tj wastegate dizajniran da otvara na određenom tlaku u sklopu sa predkatom i katom, a ti ih makneš i smanjiš back pressure, onda wastegate neće otvarat i dolazit ce do overboosta i ECU ce gasit dovod goriva...
Dolazit ce do Boost creep-a

To definitivno nije pozeljna stvar!

Zakljucak nije da nije pozeljno osloboditi ispuh, nego da treba i određene dijelove tog sistem isto tako prilagoditi  :ok:

Nije to Štef daj zmiksaj morta da tu malo nabacim  :craz

P.S. hvala na linku, znam se sluziti internetom
« Zadnja izmjena: 25-06-2015, 10:16:46 od SS »
Nakon prve ide druga...

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #137 u: 25-06-2015, 10:32:23 »
Zašto bi se WG brinuo o tlaku iza turba? Mislim zašto bi se otvarao i zatvarao u ovisnosti o tom tlaku?   Šta se ne otvara/zatvara on u ovisnosti o tlaku na tlačnoj strani puhala? Ili na usisnoj strani turbine.. po meni nikako na ispušnoj strani turbine - neznam točno samo teoretiziram, ali neznam zašto bi njega brinuo taj tlak.

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #138 u: 25-06-2015, 10:36:47 »
Zašto bi se WG brinuo o tlaku iza turba? Mislim zašto bi se otvarao i zatvarao u ovisnosti o tom tlaku?   Šta se ne otvara/zatvara on u ovisnosti o tlaku na tlačnoj strani puhala? Ili na usisnoj strani turbine.. po meni nikako na ispušnoj strani turbine - neznam točno samo teoretiziram, ali neznam zašto bi njega brinuo taj tlak.

WG se brine o tome zato da ne dolazi do prevelikog tlaka...kada dodje on otvara i izbacuje "waste"...ispuh i usis rotori su povezani istom osovinom..ako se ispuh zavrti prebrzo isto tako i nafila previše zraka u cilindre, a onda bi moglo biti svasta s motorom, zato ECU tu nastupa i gasi dovod goriva

To je poveznica  koju trazis  :ok:

Kak je napisao Alfa166Tuner o tome se kod VNT turba bavi upravo VNT koji ti je sa strane ispuha
« Zadnja izmjena: 25-06-2015, 10:43:06 od SS »
Nakon prve ide druga...

Offline Vasko

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #139 u: 25-06-2015, 11:50:51 »
Sve jasno.. WG otvara kada puhalo nafila preveliki tlak i time smanjuje tlak na usisu turbine..     Turbina i puhalo su na istom vratilu, to mi je isto jasno...   Ali mi nije jasno kako back pressure regulira rad turbine odnosno puhala.  No dobro da ne offtopičarimo previše, pustimo to tako he he

Offline IvanGT

• Administrator
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • - -
    • Zagreb
« Odgovori #140 u: 25-06-2015, 12:04:44 »
Sve jasno.. WG otvara kada puhalo nafila preveliki tlak i time smanjuje tlak na usisu turbine..     Turbina i puhalo su na istom vratilu, to mi je isto jasno...   Ali mi nije jasno kako back pressure regulira rad turbine odnosno puhala.  No dobro da ne offtopičarimo previše, pustimo to tako he he

pa ovako laički sve je otvoreno i ispušnim plinovima nema otpora do izlaza od ispuha koje su imali
dok je bio prekat i kat.. pa je protok bio sporiji i time se turbina sporije zavrtila...
kad toga nema plinovi brzo izlaze van i time brže zavrte turbo..pa prije i postigne tlak..
i kod većih okretaja može postić prevelik tlak..iako se to meni na bivšem JTDu 8v nikad nije dogodilo
šta god da sam joj radio...iako je teoretski moguće da se dogodi..ali i to se može poštelat na WGu.
na novijim to se regulira VNTom i može se mapom podešavat kako hoćeš da otvara i zatvara krila na turbini.

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #141 u: 25-06-2015, 12:18:45 »
Eto... Prosto ko pasulj

Sent from my ajfon
Nakon prve ide druga...

Offline hussar0203

• Ovisnik o alfistima
  • Đurđa SW
    • Bjelovar
« Odgovori #142 u: 25-06-2015, 12:51:02 »
Pa jel 1.9 16v ima WG? VNT je onaj aktuator na turbini sto regulira krilca?

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #143 u: 25-06-2015, 12:54:42 »
Pa jel 1.9 16v ima WG? VNT je onaj aktuator na turbini sto regulira krilca?

Pa mislim da nema WG tj da ima VNT
Nakon prve ide druga...

Offline hussar0203

• Ovisnik o alfistima
  • Đurđa SW
    • Bjelovar
« Odgovori #144 u: 25-06-2015, 12:56:37 »
Pa tak sam i ja to pohvatao. Znaci kad sam otvorio cijeli ispuh mirao sam malo pritvoriti VNT da prije nabije tlak. Sada mi u piku puni na nekih 1.7 sto mislim da je sada ok. Map mijeri do 2 pa ga kasnije baca u SM

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #145 u: 25-06-2015, 12:58:57 »
Pa tak sam i ja to pohvatao. Znaci kad sam otvorio cijeli ispuh mirao sam malo pritvoriti VNT da prije nabije tlak. Sada mi u piku puni na nekih 1.7 sto mislim da je sada ok. Map mijeri do 2 pa ga kasnije baca u SM

Nisam tu doma...cekamo Alfatunera da nas prosvjetli  :hap:
Nakon prve ide druga...

Offline alfa166tuner

• Trade Count: (+8)
  • Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #146 u: 25-06-2015, 13:17:42 »
Ako ti izmjereni tlak prati trazeni nediras nista. Ako je premali zarvaras vnt/wg ako je prevelik otvaras i to je to.   Kod turbaka je to jednostavno sto protocniji auspuh bez lonaca to bolje. Opet ne preveliki dp jel zamislite si to ko slauf kad smanjis crijev ista kolicina vode brze ide, ako prosiris sporije pa ti se moze desit da usporis plinove izgubis boost. Al ovaj dp sto viktor rad i slicni nema nikakvih negativnih stvari

Offline SS

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #147 u: 25-06-2015, 13:21:02 »
Ako ti izmjereni tlak prati trazeni nediras nista. Ako je premali zarvaras vnt/wg ako je prevelik otvaras i to je to.   Kod turbaka je to jednostavno sto protocniji auspuh bez lonaca to bolje. Opet ne preveliki dp jel zamislite si to ko slauf kad smanjis crijev ista kolicina vode brze ide, ako prosiris sporije pa ti se moze desit da usporis plinove izgubis boost. Al ovaj dp sto viktor rad i slicni nema nikakvih negativnih stvari

Ok, al slazemo se da uvijek nekaj treba postelati...bilo da ti stelas tj radis na mapi rad VNT-a ili da se porta ili mijenja opruga na WG?!  :?:

Mislim, to je ona poanta koju cijelo vrijeme želim reći
Nakon prve ide druga...

Offline hussar0203

• Ovisnik o alfistima
  • Đurđa SW
    • Bjelovar
« Odgovori #148 u: 25-06-2015, 13:21:05 »
Pa bas to. Malo sam pritvorio vnt i sad je ok. Debljina je mislim 50 ili 55, nista vece nego standard cijevi. Sad se tlakovi donekle podudaraju....

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #149 u: 25-06-2015, 13:21:22 »
Sve jasno.. WG otvara kada puhalo nafila preveliki tlak i time smanjuje tlak na usisu turbine..     Turbina i puhalo su na istom vratilu, to mi je isto jasno...

To je to, ni više ni manje, WG je u vezi sa tlakom u usisnoj grani  :ok:
WG služi da se ne prekorači zadani tlak u usisnoj grani, a informaciju dobiva od MAP senzora.
Verzije koje nisu kompjuterizirane (stariji TD motori) imaju cjevčicu direktno spojenu na usisnu granu i kad se prekorači zadani tlak mehanički se savladava otpor opruge i lagano otvara WG ventil.