01-05-2026, 21:16:33

Autor Tema: Prolupala radilica , trajnost motora i mjenjača - diskusija  (Posjeta: 70830 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156
    • ZG Pešča
Odg: Prolupala radilica , trajnost motora i mjenjača - diskusija
« Odgovori #420 u: 03-10-2011, 22:20:41 »
pljuje se po fiatu al ja se sa tim nebi složio nikako... eto mojih primjera pa ukratko moje iskustvo

Punto GT 1.4 turbo 1995god uzeo sa 102000km, vozio punih 60000km u iberu, znači kad kažem u iberu to bi značilo stiskanje i gaženje. Ima tu ljudi koji me znaju ulje sa mjenjao svakih 5-6t km grijao ga prije SVAKE vožnje makar pred sat vremena bio upaljen na radnoj, hladio ga nakon odlaska u dućan. Po pisti na grobniku sam radio 10 krugova u punom gasu dok se gume nisu do žica izjele i u svo to vrijeme promijenio sam samo turbinu iz nekih drugih razloga. Taj isti mali 1400cc motor sa svojih 150-160ks i tlakovima od 1.2 bara neke konstante recimo, dan danas vozi bez grede i vjerujem da je već na oko 200000km a da nije otvoren motor

Taj režim 2.0 QV nebi trpio ja stavljam jaja u škrip. Mi neznamo zašto TS nije do kraja razvijen ali ne vidim razloga da Fiat bude krivac tome kad je taj motor u Alfi ne u Fiatu

Bravo HGT 2.0 20v evo motor ima 220000km, kompresija je kao tvornička, ulje ne troši, suh je, miran je ne variraju okretaji na leru itd itd, provjeren kod vrsnih mehaničara prije kupovine dakle auto za kojeg svi kažu da je smeče, petak vamo namo on je u boljem mehaničkom stanju od novih auta

prijatelj u lanci-i kappi 2.0 20v petak ima 270000km neotvaran, drugi prijatelj fiat coupe isti 2.0 20v motor 255000km neotvaran osim servisa.

dakle ja sam probao dva fiata ajmo tako reć top u svojoj klasi motora i meni se dopadaju, ne kao alfin V6 ali alfin V6 ako nije održavan je đavo u kući i nebi ga volio imat  :bic:

ps. dobio sam jednom davno jednu informaciju od svog mehaničara i zanima me šta vi mislite o tome... kako sam ja mijenjao ulje na svakih 5000km od prilike rekao mi je da to ne radim, barem ne dok se ulje malo ne zacrni jer ulje ima deterdžentska svojstva i ispire motor stoga intervali nebi smjeli biti prekratki??

Ulje ima deterđentska svojstva d abi rastopilo naslage isto tako ima disperzivne sastojke kako bi te naslage raspršilo na što sitnije djelice.
Nije to ko ivasol da skida ulje sa stjenke cilindra.
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #421 u: 03-10-2011, 22:23:24 »
ma to s vremenom popusti kad vidis da je sve normalno na autu,sasvim normalno da si malo u strahu koji s vremenom popusti.Isto je tak i lopovima kad ih uhvate pa se okrecu jel ih ko prati...tak ti je i meni u logoru bilo kad su me jednu noc digli, poslje sljedece 2 noci sam samo promatrao oceli opet.srecom nisu me vise dirali i tad se opustis :happ:
Teško, barkod mene kad znam za probleme tog motora sambio u kontantom strahu a sve je radilo kak spada.

Offline Joke

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • 164-2.0 TS,166-2.4 JTD,156-1.9 JTD, Ducato 2.8 JTD
    • Split
« Odgovori #422 u: 03-10-2011, 22:35:25 »
Svi alfini benzinci se mogu sakrit iza TS-a 8V. Jebeš motor kojega stisneš na autoputu jednom, dvaput i vratiš se kući sa radilicom u komadićima ili barem sa dvije litre potrošenog ulja. To vrijedi za sve 16 v TS motore. Od 1.4 do 2.0.  Tko je ijedan od tih motora vozio na desetke puta autoputem punim gasom i vozi ga i danas bez otvaranja haube i ikakvih popravaka i problema. Nitko... Ja jesam svoga 8V,nebrojeno puta i još se vozim za radilicom u jednom komadu i palim svako jutro kao i uvijek. Da sutra krepa, odradio je i previše do sada, a neće krepat kao što nije ni do sad. Nema dugo sam vozio, blokada u petoj. 7400 okretaja. I ujutro ću ga opet upalit i krenut na posao kao i ovih zadnjih nekoliko godina. Zadnji pravi alfin vrhunski, trajni i pouzdani motor. Ovo sve drugo su pizdarije.
Oko kuće jedan auto i hrpa traktora...

Offline tool75

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #423 u: 03-10-2011, 22:36:37 »
A čuj iskustva su svakakva ima dobrih ima i loših, meni se rasuo i JTD s 5 cilindara i evo sad TS  dok s svima mrskim boxerom iz 70-ih imam savršena iskustva bolja od bilo kojeg japanca.

Danas sam bio kod mehe, poslikao si neke stvari za budućnost, otkrio dosta toga, našli smo mjesta nekim poboljšanjima i tako to.....

Zajedno smo se čudili TS 16v glavama koje smo počupali s oba moja motora, uz njih na stolu je bila glava nekog audija 1.8 20v...pa to je smijurija za alfinu glavu :hehe: :hehe: :hehe: usput smo saznali da TS 16v CF1/CF2 i CF3 nemaju iste klipove, da omjer kompresije nije isti jer CF3 ima niži omjer kompresije zbog drukčijeg oblika čela klipa ali pad snage nadoknađuje varijabilnim usisom i tako neke bitne stvari...Zanimljiv je taj TS 16v za vidit kad ga raskopaš, meho kaže da je prava šteta što an radilici nema čepova za čišćenje uljnih kanala kao na starim fiatima, fiat je jedini proizvođač u svijetu koji je to imao :ok: Otvorili smo pumpu ulja, uzeli mjere za pločice za podložit oprugu da malo dignemo tlak i tako to.....

Trebao bi imat čepove u obliku alu štiftva koji se probuše i ubace novi. Ili nema uopće  :?:
« Zadnja izmjena: 03-10-2011, 22:53:38 od INTCP »

Offline RoadRunner

• Koordinator
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Sprint,33-Q4,145box16v,156-1.8ts,MiTo tjet,Brera
    • Vukovar
« Odgovori #424 u: 03-10-2011, 22:38:46 »
Boxerica je zakon  :craz :mah: :ok:
Gas Guzzler

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #425 u: 03-10-2011, 22:39:39 »
alfa nema ni jedan svoj motor od kad je pala pod fiat, ak ima pisite.!

sve kaj ima alfa je izvedenica iz fiata i fiatova kemija

jtd je fiatov.. prvo se radio kao td100 aka vuf-vuf tdi da bi postao jtd. taj td sam negdi citao da je ubiti bio testni primjerak da se ispita kolko je pozdana masina.

i fiat je radio dobre motore, ubiti jedini dobri fiatovi motori su malih kubikaza.. pogledaj fiatovu paleu fire motora tj. od 806 do 1242ccm u gp puntu se jos koristi 1242 sa 8v i mislim 70 ks.. kod mene u puntu mk2 sam saznal eto da mi auto ima nekih 250000km vadim mu mast dost cesto i ide i prdnul mu dihtung glave i nije se raspal.. i ima ih hrpa sa 200-300 iljada. motor iz punta mk1 turbo i unica turbo je super motor.. stari fiatovi motori su odlicni.. fiatov petak nije uopce los motor pogotovo vis motor i ak se malo pazi na njega trajal bu pun kufer.

motori mozda nisu indenticni jer ima vise verzija al najbolja stvar je u tome kaj svi imaju ono lose zajednicko, razlika ima vecinom u hodu, promjeru i obliku cela klipa al blok, radilica, uljna i to je sve isto samo se na drugu mjeru obrađuje.

treba napravit u excelu tablicu sa popisom motora i podacima koji je od kojeg izasal.

i kolko znam stari 2.0 16v turbo nema bas puno veze sa 2.0 ts..

i ts je jako napredan motor u glavi ali jako retardiran u bloku i razvodu ulja i to govori i boxer niko ne brani ts ili nekaj. jer moras bit lud da velis da je odlican motor u kompletu, al da ima ebacku glavu ima, da se more nadrkat more.. i vjerojatno onaj ko stavi externu pumpu ulja na ts-a i slozi mu komplet dovod ulja na novo i digne na 200 konja bu se valjda s njim vozil sigurne i duze i bolje nego neko ko ga pazi i mazi.

i potpis na roadrunnera  :alfisti:
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Role 156

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #426 u: 03-10-2011, 22:53:57 »
Kakve filozofije  :metak kad vidim kakvi pacijenti pisu neda mi se vise nista ni pisat  :wal: nedirajte mi Ts-a eno ga vrti 184 tkm bez ikakvih problema  :clap: A honde i ostala prometala nemojte ni spominjat :mad:
Varijator sekta

Offline tool75

• Ovisnik o alfistima
    • RI
« Odgovori #427 u: 03-10-2011, 22:56:57 »
 :kokice:
« Zadnja izmjena: 08-11-2013, 23:57:01 od INTCP »

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #428 u: 03-10-2011, 22:58:52 »
ceker varaš se TD 100 nema veze s JTDom.
 TDi tehnologijiu je fiat imao godinu dana prije (1988) Audija u Cromi 2.5 tdid ali je motor bio pregrub u radu još nije bio zreo pa ga je fiat brzo povukao. TDI je bio uglađeniji u radu zato je ostvario komercijalni uspjeh.
JTD je druga priča.

Offline Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #429 u: 03-10-2011, 23:34:49 »
 TDi tehnologijiu je fiat imao godinu dana prije (1988) Audija u Cromi 2.5 tdid ali je motor bio pregrub u radu još nije bio zreo pa ga je fiat brzo povukao. TDI je bio uglađeniji u radu zato je ostvario komercijalni uspjeh.
JTD je druga priča.
na ita forumu prije jedno godinu i pol nasao podatak da je jedina razlika u glavi i razvodu. i neke sitnice.

o ovom td100 motoru pricam http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=2695
a ovo je 1.9 multijet samo radi usporedbe http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=110781
a ovo je stari famozni td originale  :craz : http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=2574 kojeg za 5 min dignes za 20 ks

i upoznat sam sa tim da je fiat prvi izbacio direktno ubrizgavanje u "serijsku" proizvodnju al mu falilo kultiviranosti ili bolje receno struje mu je falilo da ga izregulira malo pa je taj auto radio ko pneumtaska stemerica i to doslovno..

i to je taj tdid 2.0 u cromi: http://www.carfolio.com/specifications/models/car/?car=2794
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline gandi

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • Tempra, full+ oprema, bez kože, klime i ABS-a
    • Fiume
« Odgovori #430 u: 03-10-2011, 23:43:17 »
to je vjerojatno čisto marketinški bilo preseljeno iz Alfinih TS 8v motora gdje su morali staviti dvije svjećice ali na 16v motorima su glupost i čisto bacanje para i kompliciranje :da:

Može objašnjenje zašto je 8v TS morao imati dvije svječice?
:?: :?: :?: :?: nije valjda da je tolko bila ruzna da si glavu kroz otvor za skije gurnio   :funny: :funny: :funny: :funny:

Offline Uzzy

• Ovisnik o alfistima
    • Solin
    • GTV
« Odgovori #431 u: 03-10-2011, 23:49:33 »

Ventili su bili preveliki i nije bilo mista za jednu u sredini,zato dvi sa strane :ok:

Anton

• Gost
« Odgovori #432 u: 04-10-2011, 00:56:05 »
od ovih priča alfa najbolja najbrža i priče o dizanju u nebesa, a sve drugo na cesti smeće mi se iskreno  :puke: :puke: :puke:  a taj motor se očito raspadne svaki, nije valjda toliko teško priznati a svi vozite ušminkane fijate/opele pod alfinom značkom :wal:

Sjaši !

Offline clubber

• Pripravnik
  • **
    • BIH
« Odgovori #433 u: 04-10-2011, 08:51:58 »
JTD je druga priča.

TD i.d. iz Crome ima direktno ubrizgavanje kao TDI, i po tome je pionir, a nije common-rail, kao ni TDI. Radna zapremina je 1929 ccm i nije preteča JTD-a, već direktnog ubrizgavanje dizela, bez pretkomora. Common-rail je nešto drugo.

TD100 jeste baza za prvi JTD - 1910 ccm, kao i stari 2.4 TD125 - 2.387 ccm - razlika je u ubrizgavanju.

Offline Marko11

• Sa stažom
  • PUG 508
    • Sisak
« Odgovori #434 u: 04-10-2011, 09:08:44 »
A stvarno ste otišli predaleko, od kad citam ovu temu ujutro krecem 10 min ranije na posao da stignem izmoliti par ocenaseva i par zdravo marija, a ako naide u to doba kakva zivina ritualno prinesem zrtvu bogovima :wz da se radilica ne raspadne putem na posao :batin
Imam 226tkm i vozi bez problema (strah me ovo sada i napisati), na 150tkm promjenjeni leteci, karike i jos sam bio ljut kakav je to auto kada na 150tkm treba polugeneralka, sada vidim da sam ja izvukao bolji primjerak sa proizvodne trake :craz

Offline AlfaZD

• Član Alfa Kluba 10
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Alfe, starije od 1990
    • Zadar
« Odgovori #435 u: 04-10-2011, 09:11:37 »
A stvarno ste otišli predaleko, od kad citam ovu temu ujutro krecem 10 min ranije na posao da stignem izmoliti par ocenaseva i par zdravo marija, a ako naide u to doba kakva zivina ritualno prinesem zrtvu bogovima :wz da se radilica ne raspadne putem na posao :batin
Imam 226tkm i vozi bez problema (strah me ovo sada i napisati), na 150tkm promjenjeni leteci, karike i jos sam bio ljut kakav je to auto kada na 150tkm treba polugeneralka, sada vidim da sam ja izvukao bolji primjerak sa proizvodne trake :craz

i sad ti je krajnje vrijeme da ponovno promijeniš leteće.
Alfe u srcu, Alfe u garaži, u Alfi na cesti

Offline Marko11

• Sa stažom
  • PUG 508
    • Sisak
« Odgovori #436 u: 04-10-2011, 09:16:11 »
Ma kakve letece, sada mijenjam cijeli motor, pripremam umjesto velikog servisa, koji je uskoro na redu, novi motor. Vec je na stolu, 2.0, bude sve novo u njemu (osim hebene radilice). :mah:

Offline Mika

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #437 u: 04-10-2011, 11:52:09 »
Znao sam da su klipovi različiti, kad sam prodavao svoje klipove nisu odgovarali...
Nisam znao da su tolko različiti motori...  :wal:

I veliš da je CF3 najlošiji... Jel znaš možda od kad su se ugrađivali ti motori?

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #438 u: 04-10-2011, 11:55:38 »
CF3 je euro3 sa 150 ks ja mislim  :?:
mozda od 2002. naovamo?

Offline Face_Off

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS + Honda CBR600RR
    • Vrgorac
« Odgovori #439 u: 04-10-2011, 11:58:11 »
CF3 je euro3 sa 150 ks ja mislim  :?:
mozda od 2002. naovamo?

kod mene 1.8 CF3 2001 140KS.... prije su imali 144KS
Mika Hakkinen, Spa 2000: "...and it was great, great overtaking...
I loved it! I'm not sure if the Michael did.."

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #440 u: 04-10-2011, 12:29:43 »

jer su u odnosu na Nord promjenili kut ventila kao i njihovi veličinu pa nisu imali mjesta za svječicu blizu centra, stoga su stavili dvije na bokove,time su dobili ravnomjernije paljenje smjese i veću snagu, svječice pale skoro istovremeno zato da se plamen s obije svjećce ne bi preklopili na naslabijem dijelu klipa centru.

iskopčaj jedan razvodnik na 8v i auto ide osjetno slabije.

Prvi twin spark se pojavio krejam šezdesetih u utrkama, neki su imali i 16V glave ( postoji za nabaviti u engleskoj 12 i 16V glava) samo košta poprilično.

sikeri

• Gost
« Odgovori #441 u: 04-10-2011, 12:41:35 »
kako bilo da bilo i sad mozete se svi skupa poklat ili kaj god, al da taj motor valja on bi trebal radit sa super 3 onom kantom od 10l za par kuna bez da mu ikaj bude.!

a ne da mu moras servirat najbolje ulje, stavljat dodatne kilere, omotavat grane, prerađivat uljne pumpe i to sve na jednom serijskom motoru da bi bio relativno pouzdan.. to onda nije pravi motor i to nemoze niko dokazat da taj motor valja, istina i bog da on ide, da je bio skoro ako i ne vrh tehnike u svoje vrijeme, al kaj to znaci kad to nemoze iskorisiti kad se raspada od dna do vrha, ak se ne raspadne dole onda se bu raspal gore.!

zalosno kaj jedan stari 2.0 ts 8v ima 10 ks manje nego 16v. a traje 3x vise od 2.0 koji doslovno ak ga krivo pogledas se raspadne u rastavno sastavne dijelove.. toga bas nema drugdi u drugim brendovima..

mislim da bi se svi slozili s time da bi radje imali 2.0 od 120 konja koji bude bez problema odvrtio 300000km i nebu se raspal ak mu ulje dodje na minimum, ak ga koji put na hladno stisnes da mu se radilica ne zaljepi za letece i takve stvari..!

mozemo mi bit najveci alftisti na svijetu al kad nevalja onda nevalja pa da je od zlata.! 

pa honda je imala iz 1.8 200 i nekaj konja pa se nije raspadal svako malo al ljudi to je 200konja iz 1.8 i taman da traje i 100000vec bi se prozvakalo nekak jer ima konja ko alfin v6. tak da se nemremo izvlacit previse na to da je prejak motor.

da bi ubiti taj ts 16v vozil trebalo bi cim kupis auto masina van, i stavit drugu prerađenu uljnu pumpu, prosirit kanale uljne u bloku ugradit kiler ulja i koristi 10-50 ulje.! da bi on serisjki vozil.!
Mislis na Integru, imala je 190-tak konja, a ja znam jednu koja je otvarana na 85-90tis. Km. a pazena i mazena  :ok:  :pivo:

Offline Role 156

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #442 u: 04-10-2011, 12:55:20 »
kod mene 1.8 CF3 2001 140KS.... prije su imali 144KS
:da: CF2(euro 2) =144 ks(106kw) i CF3(euro3)=140ks(103kw)  :da: mislim da je CF3 krenio 2001.g.  :ok:
Varijator sekta

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #443 u: 04-10-2011, 13:38:08 »
Priznajem da nisam pročitao ni 20% ove teme, pa ne znam da li je možda već predloženo rješenje problema.
Po meni je nedospustivo da motor sa 150 ks koji ima hlađenje klipova uljem nema hladnjak ulja. Pa imala ga je Prisma, Delta, Tipo, Alfe 155, 145, 146 svi TD sa 80-90 ks. Imao ga je Uno TD sa 70 ks. Rezultat toga što nema hladnjaka ulja je pregrijavanje ulja koje na visokim temperaturama gubi viskozitet, što bi u narodu rekli "postaje kao voda".
Rješenje: U motor staviti Selenia Racing 10W 60 koje ima široki raspon viskoziteta i zadržava ga na visokim temperaturama.

Evo usporedbe 3 ulja od Selenie (skinuo sa web stranica Selenia)

Crvena strelica pokazuje viskozitet u cSt (cento Stoks) i vidi se da je Selenija Racing uvjerljiv po tom pitanju.

Praktični primjer: Đani Alajbeg je prvi vlasnik Alfe 156 2.0 T.S. 1999. g. (nema hladnjak ulja) i sada ima 200 i nešto tisuća km. Nikad nikakvih problema, s tim da od 30.000 pa do danas u motoru ima Selenia Racing ulje kojega mijenja na 10.000 km. On inače vozi PH brdo i autoslalom, pa nije da je baš vozi penzionerski.
« Zadnja izmjena: 04-10-2011, 13:40:07 od Viktor »

denis147

• Gost
« Odgovori #444 u: 04-10-2011, 13:45:52 »
upravo to ja od prvog dana stavljan racing :ok: :da:

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #445 u: 04-10-2011, 13:56:43 »

@ Viktor  kad zašteka pumpa ulja nema to ulja koje će pomoći nažalost...Problem mojeg motora nije bilo ulje nego tvornička greška na pumpi ulja :sad:

Nisam sve čitao  :mah:

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #446 u: 04-10-2011, 17:46:34 »
dobro ima li kakvih mogucih kontraindikacija za racing 10w60 u uporedbi sa 20k 10w40  :?:

Offline hojta

• Sa stažom
    • Sarajevo
« Odgovori #447 u: 04-10-2011, 18:08:21 »
Pa veći viskozitet znači da je pumpa više opterečena.

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #448 u: 04-10-2011, 18:11:51 »
Pa veći viskozitet znači da je pumpa više opterečena.

pa viskozitet nema alternativu, njega ako nema onda zbogom motoru, valjda je pumpa ulja sposobna da odvrti bar 250.000 km

ima li neki interval zamjene pumpe ulja, ja ga nisam nasao, koliko ja znam to traje citav vijek motora i ne mijenja se tek tako ni na jednom poznatom i nepoznatom autu

ja se vise bojim sta se desava sa 10w60 uljem na niskim temperaturama kakve su npr zimi dok se motor ne ugrije..moze li gusce ulje zastopati kanale  :?:

osim toga, vidi se da je viscosity index i za racing i za 20k jednak = 150  :?:
kako se onda dodje do racunice da je viskozitet bolji za racing  :?:
« Zadnja izmjena: 04-10-2011, 18:20:24 od alfa166twinspark »

Offline zvrk

• Sa stažom
  • nije još alfa...ali je ipak talijan :)
    • Zagreb - Kvatrić
    • www.potrcko.com.hr
« Odgovori #449 u: 04-10-2011, 18:40:00 »
Na visokim temp. Racing zadržava viskozitet, dok 20K ne toliko i u toj mjeri kao Racing....

A što se tiče zime, što nije Racing isti po tom pitanju kao i 20K..? oba ulja podnose do -25C...tj. imaju oznaku 10w.... Jel tako?
potrčko