21-04-2026, 21:12:42

Autor Tema: Ulja za TS 16v motore  (Posjeta: 43729 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156
    • ZG Pešča
Odg: Ulja za TS 16v motore
« Odgovori #90 u: 18-01-2011, 18:51:04 »
isto Mobil ulje, u servisu di stalno idem prije su stavljali seleniu 20k, ima več dosta kako su prešli na Mobil...ja sam zadovoljan s tim uljem a valjda je i auto :craz
mobil Special S 10w-40?
Imao to u 145ici i nisam bio oduševljen imao u puntu i bacio van jer nisam bio zadovoljan.
Nikad više.
MObil 1 je pak druga priča
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline peco146

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • alfa 156 1.9 JTD
    • pula
« Odgovori #91 u: 18-01-2011, 22:40:51 »
mobil super s 10w-40, od prvog dana ga stavljam u motor i odgovara i autu i meni :ok:
možda ti imas neugodna iskustva, sta nije bili u redu :?:

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #92 u: 18-01-2011, 22:49:08 »
predugo mu treba da nabije tlak, ostavlio talog ča ga je punto 55 trošio, to je bilo jedino ulje uz inu deltu 5 koje je trošio

Offline peco146

• Sa stažom
  • alfa 156 1.9 JTD
    • pula
« Odgovori #93 u: 18-01-2011, 23:02:24 »
a da nije ina delta 5 ostavio taloga? ne znam nisam nikad imao obicaj u isti motor sipati 2 razlicita ulja, recimo kad sam vozio fiata trpo sam mu samo seleniu i s njom sam bio zadovoljan, sad u alfu trpam samo mobil, nemam primjedbi-za sada

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #94 u: 18-01-2011, 23:07:37 »
u puntu e bila ina delta 5 ne u alfi. a u puntu i alfi je bio mobil.

nisam bio sretan s time nimalo, jako dugo je trbalo dok nabije tlak, onda sam ga izbacio van stavio Lukoil i sve 5.

Offline peco146

• Sa stažom
  • alfa 156 1.9 JTD
    • pula
« Odgovori #95 u: 18-01-2011, 23:17:47 »
nisam se nikada susreo sa tim uljem :ne2: niti cuo, kakvo je :?:

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #96 u: 18-01-2011, 23:41:08 »
serija Lukoil luxe je OK, po riječima čovjeka koji uvozi motul, ima dobar sastav.
ovo je druga tura u puntu i nemrem se požaliti.
Soldinda polusintetika je ovaj 10w-40 sa sintetikom 5w-40 nemam iskustava

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #97 u: 19-01-2011, 09:01:37 »
odkad to rusi ulja rade??! nebi od njih ulje uzeo pa da ga u ferrari prvu ugradnju stavljaju  :hehe: :hehe: :hehe:

jako dugo, ova serija Luxe je nova radjena je u EU ( ploesti rumunjska ko i OMV ulja).

Stara serija je dobra za lade.

Mozda je predrasuda da imaju srot al Lukoil je velika kompanija koja se gur ai na EU trziste i ne mogu si priustiti prodavat srot.

Dal bi to stavio u 16V TS neznam, a opet kad pogledam koliko je 20K pretpotopno ulje...

Offline Mirsad

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.0TS+LPG
    • Sarajevo
    • [Premier ĐĄasual Dating  Actual Women]
« Odgovori #98 u: 20-01-2011, 07:57:59 »
Kolik ja imam iskustva sa uljima 156, 2.0ts nikako seleiu20K pije ko lud pogotovo ljeti. Za 2.0 ts obavezno gradaciju 10-60 masina pravi veliku toplotu i ono izgori. QV

Offline Tare071

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • ima kolekciju auta :-)
    • Sarajevo
« Odgovori #99 u: 26-01-2011, 17:36:44 »
da malo probudimo temu......

išao sam kod mog majstora jer mi dolazi interval za zamjenu ulja, pa sam malo spomenuo priče i forum i motore alfine TS i naravno preporučena ulja. Moj majstor je odmah u startu rekao da on shellova i totalova ulja nikad u auto ne bi stavio iz razloga što to nisu ulja prve klase a još dodatno taj isti total u bosni pakuju i prepakuju u širokom brijegu tako da ima dodatno nepovjerenje i s te strane.
Nadalje pričali smo o neravnomjernoj potrošnji ulja konkretno selenije u TS 16V motorima i ona to objašnjava ovako, prenosim čovjekove riječi. Alfe niko ne mazi i 90% motora im je chipovano i u tom nekom agresivnom režimu vožnje naravno auto ulje troši. A pošto su auta chipovana, pomaknuto je paljenje smjese goriva tako da i podmazivanje i potrošnja ulja nije više u okvirima propisanima od strane fabrike. Isto tako on kaže da su TS 16V motori izrazito nasvirani već fabrički i on svakom koji je prešao preko 150 hiljada kilometara savjetuje otvaranje motora i kontrolu letećih i karika, jer naprosto motor je tako napravljen i tako ga se kolje da većini to treba iskontrolisati prije 200 hiljada km jer motor voli da se razleti (što mi svi znamo ovde). Od ulja on savjetuje seleniju, kaže da selenija izbacuje i novija ulja, savjetuje za 1.6 TS motore seleniu K/energy a za baš izraubovane motore koji baš neumjereno troše ulje seleniu HPX ali to ukoliko auto troši litar ulja na hiljadu km.......
Od ostalih brendova ulja, on kaže da naravno postoje kvalitetnija ulja od selenie, nije ona nikakvo zlatno tele, ali je upitno koliko se može dobiti sa tim uljima jer je neumjerena cijena u skladu sa dobitkom recimo dati 20e za litru ulja. Za seleniu ipak tvrdi da je rađena u saradnji sa alfinim/fiat inženjerima i da najbolje godi motoru........

ovo je neka skraćena varijanta prepričana, šta znam lik je najbolji mehaničar u BiH za alfe, radi samo alfe, vozi alfe a uz to je i trkač brdskih staza
 :mah:
"Rightous infliction of retribution manifested by an appropriate agent"

Offline DOVLA

• Trade Count: (+8)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 sw 1.9jtd Ti
    • zagreb,đubrava
« Odgovori #100 u: 26-01-2011, 20:39:54 »
mislim da je 15tkm malo previše za bilo koji od motora pa i novije generacije,a u konačnici nije ni jedan motor isti tj. stanje na istim km nemora biti identično i naravno ovisi kako i gdje ga je neko vozio i naravno održavao,a na svakom od nas je da proba ulje različito ulje pa neka sam prosudi koje je bolje  :mah:
PRODAJEM DOBAR FRIŽIDER.Dobro hladi i ima ostavu za jaja,malo boli kad zalupiš vrata

Offline DOVLA

• Trade Count: (+8)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 sw 1.9jtd Ti
    • zagreb,đubrava
« Odgovori #101 u: 26-01-2011, 20:51:34 »
to mi je ludost na 20tkm mijenjat ulje pa da je i maslinovo po 100kn ispast će van vodica,niko ne računa da motor u leru na semaforu odradi neke sate i još 20tkm pa to je cca 25  :gun:
nije ni čudo da se motori rasipavaju :kosa:
PRODAJEM DOBAR FRIŽIDER.Dobro hladi i ima ostavu za jaja,malo boli kad zalupiš vrata

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #102 u: 26-01-2011, 20:52:50 »
90% alfi čipanih?? Pa u koj zemlji to, u kini???? Pa ovo je tema o ulju u 16v benzincima za koje se zna da čipanje ne donosi gotovo ništa a košta kao svetog petra kajgana i ja bih rekao 0,9% ih je čipanih ako i toliko tak da ovo oko pomicanja paljenja su gluposti.

Taj tvoj je totalno pobrkao lončiće, pogotovo oko shella i totala i ovih punjenja i prepakiravanja, veći vic nisam čuo još uvijek. I rauš iz varaždina doma pakira shell jer ga dobije u bačvama a ambalaža dolazi zasebno, godmila proizvođača tako rade

Ja ću ti reći ovo:

Ulij seleniu i paralelno ulij u drugi auto s istim motorom shell, total ili neko drugo ulje iste gradacije i napravi s oba auta 15tkm i idi s njima u isto vrijeme na servis i ispusti jednom i drugom ulje i vidjet ćeš koliko je selenia rjeđa, doslovno voda u motoru :da:

Vidi ja sam rekao ono što je čovjek meni rekao, moguće da je ta priča bila pojednostavljena za mene jer se čovjeku nije dalo objašnjavati ili je smatrao da nisam dovoljno tehnički potkovan da to shvatim. Neću da ga branim ali čisto sumnjam da je pobrkao lončiće i da je toliko neozbiljan jer još nisam čuo da za njeg neko kaže da je loš majstor, ljudi ga ili vole ili ne vole radi nabusita stava ali obično kad zagusti svi idu njemu tako da znam da je dosta stvari popravio koje drugi nisu mogli....
Ja nisam zadovoljan seleniom da se ne lažemo iz svih pobrojanih razloga koje si i ti kolega nabrojao, jednostavno mislim da ulje prebrzo izgara i auto ga neravnomjerno troši. Meni se ne sviđa boja mog ulja u motoru nakon pređenih 8k i vrlo rado bih probao nešto bolje, za ove selenie koje je on pobrojao ne znam ništa, izuzev da je ova selenia K energy za JTS motore i novije multi-air. To je ono što sam po netu uspio pokupiti....
A to za čipovanje, mislim nebitno, alfe benzinci mahom ne voze dede koje ih šaltaju na 2k RPM, mislim da je više mislio da većina vlasnika čepi svoje auto.....

Ja cijenim svaki savjet i upravo radi toga sam postao ovo što mi je čovjek rekao,  u konačnici svejedno mi je hoće li me ulje koštati par eura skuplje ako će biti bolje
 :ok:

« Zadnja izmjena: 26-01-2011, 20:55:23 od Tare071 »

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #103 u: 26-01-2011, 23:27:09 »
Mislim da ti je majstor dobro rekao.Sto se tice chip-a,mozda je mislio sve ukupno na Alfe,a stvarno ih ima doooosta chipovanih,nego nebitno.Mislim da je u pravu za otvaranje motora nakon 150 000,samo je jedini problem utvrditi koliko je auto stvarno presao.
Koliko uopste moze kostati zamjena letecih,ako bi to rijesilo problem?
Sto se tice ulja......Dzabe pojedinima da im das ono sto sipaju u F1 ili WRC,opet bi im prolupao motor.Licno sipam Racing i nastavljam s njim. :da:
Cuore Sportivo

Offline alfa 156 1.7

• Starosjedioc
  • 156 1.8 T.S SP, Bravo t-jet 150
    • Krk, Rijeka
« Odgovori #104 u: 27-01-2011, 00:03:12 »
ja trpam zlatnu i pokazala mi se puno bolja od 20k,  a jeftinija je  :craz
Vozim na plin
prema prirodi sam dobar i fin

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #105 u: 27-01-2011, 07:35:40 »
Mislim da ti je majstor dobro rekao.Sto se tice chip-a,mozda je mislio sve ukupno na Alfe,a stvarno ih ima doooosta chipovanih,nego nebitno.Mislim da je u pravu za otvaranje motora nakon 150 000,samo je jedini problem utvrditi koliko je auto stvarno presao.
Koliko uopste moze kostati zamjena letecih,ako bi to rijesilo problem?
Sto se tice ulja......Dzabe pojedinima da im das ono sto sipaju u F1 ili WRC,opet bi im prolupao motor.Licno sipam Racing i nastavljam s njim. :da:

Mislim da je leteće spomenuo kao predostrožnost, leteći i karike. Mislim da sami leteći nisu skupi ali je fol raskopati motor, jer to mi vuče na generalku opasno......
Za količinu pređenih kilometara šta znam, nisam vidio da se to može nekako provjeriti, gledao sam tog majstora kako kopča jednu alfu na kompjuter i kaže da je čačkano sa satom kilometraže ali nisam skontao po čemu to zna i da li zna išta više dodatno izuzev da je neko nešto dirao.....
Za ulje se još nisam odlučio, pokupit ću neke podatke odavde sa foruma i drugih foruma, ne mislim da ću ostati na seleniji 20k kako god.......

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #106 u: 27-01-2011, 10:37:13 »
karike je isopalio zato jer se to moze fino napaltiti.
Motor kojeg sam otvorio i koji je sad u 145 ici je imao kompresiju 11,5-12  s 250 000. leteci su bili gotovi spremni za zamjenu.

moj prvi razvaljeni je imao 14,5-12,5-12,5-14,5

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #107 u: 27-01-2011, 11:13:38 »
karike je isopalio zato jer se to moze fino napaltiti.
Motor kojeg sam otvorio i koji je sad u 145 ici je imao kompresiju 11,5-12  s 250 000. leteci su bili gotovi spremni za zamjenu.

moj prvi razvaljeni je imao 14,5-12,5-12,5-14,5

a ne znam, moguće, to je ono što je rekao....
Ja svoj motor ne planiram rastvarati, toliko zagriženi alfista NISAM, neka vrti dokle vrti. I ovako je održavam i više nego što treba

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #108 u: 27-01-2011, 11:26:00 »
jedini koji ima problema s karikama je 1,6 77kw. njemu se zapeku pa troüi ula nenormlano

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #109 u: 27-01-2011, 11:34:24 »
koji je tvoj savjet za ulje kolega Hesus, bataliti selenku ili ne?

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #110 u: 27-01-2011, 11:38:48 »
nesto novije od 20K i golda.
Za ganjanje racing ili Mobil 1 rally formula5w-50 odnosno motul 10w-60 ili toal racing 15w-50

za svaki dan Quarz 7000 10w-40, vani ljudibas ne toce puno selenie treba vidjet malo jel s euopce mogu te nove dobaviti kod nas, al koliko sma citao to susve hc ulja.

za 2,0 svakako full sinteiku jer ima visi stupanj izagranja od polusitetike.

Znaci Ne Synthetic technology, ili Synstehis, ili Hydro synthetic to su sve HC ( poboljsana mineralna)

Fully synthetic!
tu je izbor
selenia racing
castrol rs ( skupo u tri coska a nis specijalno)
Motul V300
Mobil 1 5w-50
Total Racing
Elf racing ( ne competition jer to je defakto Quartz 9000)
LM Synthoil hightech
« Zadnja izmjena: 27-01-2011, 11:43:37 od Isus »

Offline Hondo

• Pripravnik
  • **
  • AR 145 1.6TS
    • Bjelovar
« Odgovori #111 u: 27-01-2011, 11:48:37 »
Vozim 145 1.6TS nekih 7-8 mjeseci, auto ima po urici nekih 140.000km a koliko je to realno sam Bog zna. U njega je uljevana Selenia 20K i ja sam je nastavio koristiti. U cca 7.000km koliko sam do sada prešao nisam trebao doljevati niti mrvicu a ulje je i dalje svijetlo i čisto na šipki.
Slična iskustva imam sa 20K na Puntovim fire motorima gdje je potrošnja zanemariva (zamjetna jedino u ljetnim mjesecima sa visokim temperaturama).
Ukratko, ja protiv Selenie 20K ne mogu reći lošu riječ i iskreno sumnjam da je bilo koje polusintetsko ulje tog ranga puno bolje ili lošije od 20K.
Seleniu Racing sam vozio u GTA i nisam bio zadovoljan jer ju je motor trošio. Nakon toga sam probao Castrol Racing i ista stvar odn. čak je potrošnja bila i malo veća. Onda sam probao Motul i vidio stvarnu razliku. Potrošnja zanemariva, a ulje miriši.
Iskustva sa Valvolineom i Mobilom su mi loša, a Shell koji sam vozio u Škodinim TDI motorima je nestajalo naočigled i koštalo da ti se smrači.
Ukratko, hoću reči da mislim da tu nema pravila i isto tako treba uzeti u obzir da su neki motori konstrukcijski predviđeni da troše ulje (recimo Alfin V6 u GTA) i sama potrošnja ulja ne treba biti dokaz za ništa.
...i sve to dođe na svoje...

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #112 u: 27-01-2011, 11:54:48 »
Ovisi koji Mobil mobil 1 su vrhusnak ulja ali ona special X super S su drek.

Fire motor se moze podmazivati i s putrom i trositi ce 10 grama na 1000km i napraviti s time 500 000km  :craz jedino kaj je punto ikad trosio je bila ina delta 5 i to na grobniku  :craz i mobil super s ovak u gradu.  :rol:

Bolja ulja nije odlucujuca o njegovoj kvaliteti.
Ulja koja imaju dosta detrdjenata se prije zacrne je poberu garez iz motora, ali moraju imati i dosta disprezanata koji ce tu garez i cestice zatvoriti unutar strukture.

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #113 u: 27-01-2011, 12:01:51 »
Vozim 145 1.6TS nekih 7-8 mjeseci, auto ima po urici nekih 140.000km a koliko je to realno sam Bog zna. U njega je uljevana Selenia 20K i ja sam je nastavio koristiti. U cca 7.000km koliko sam do sada prešao nisam trebao doljevati niti mrvicu a ulje je i dalje svijetlo i čisto na šipki.
Slična iskustva imam sa 20K na Puntovim fire motorima gdje je potrošnja zanemariva (zamjetna jedino u ljetnim mjesecima sa visokim temperaturama).
Ukratko, ja protiv Selenie 20K ne mogu reći lošu riječ i iskreno sumnjam da je bilo koje polusintetsko ulje tog ranga puno bolje ili lošije od 20K.
Seleniu Racing sam vozio u GTA i nisam bio zadovoljan jer ju je motor trošio. Nakon toga sam probao Castrol Racing i ista stvar odn. čak je potrošnja bila i malo veća. Onda sam probao Motul i vidio stvarnu razliku. Potrošnja zanemariva, a ulje miriši.
Iskustva sa Valvolineom i Mobilom su mi loša, a Shell koji sam vozio u Škodinim TDI motorima je nestajalo naočigled i koštalo da ti se smrači.
Ukratko, hoću reči da mislim da tu nema pravila i isto tako treba uzeti u obzir da su neki motori konstrukcijski predviđeni da troše ulje (recimo Alfin V6 u GTA) i sama potrošnja ulja ne treba biti dokaz za ništa.

Za fashion guru alfiste  :hehe:

Offline Hondo

• Pripravnik
  • **
  • AR 145 1.6TS
    • Bjelovar
« Odgovori #114 u: 27-01-2011, 12:02:13 »
Slažem se Isus. Onda se i ti slažeš samnom da jedini relevantni pokazatelj kvalitete ulja je njegovo ponašanje u motoru odn. pritisak koji stvara pri određenim temperaturama i okretajima jer o tome direktno ovisi kvaliteta podmazivanja pokretnih dijelova, a to se najbolje vidi na manometru koji nažalost nemaju svi auti odn. danas to nema gotovo ni jedan, tako da sve ovo kaj čitam ovdje je samo rekla kazala.  :craz :mah:
« Zadnja izmjena: 27-01-2011, 12:07:47 od Hondo »

Offline Hondo

• Pripravnik
  • **
  • AR 145 1.6TS
    • Bjelovar
« Odgovori #115 u: 27-01-2011, 12:03:59 »
Za fashion guru alfiste  :hehe:
...i metroseksualce!  :hehe:
Koliko god to smiješno zvučalo, Motulova ulja miriše poput nekih žvakačih guma ili sirupa protiv kašlja.  :)

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #116 u: 27-01-2011, 12:15:14 »
Slažem se Isus. Onda se i ti slažeš samnom da jedini relevantni pokazatelj kvalitete ulja je njegovo ponašanje u motoru odn. pritisak koji stvara pri određenim temperaturama jer o tome direktno ovisi kvaliteta podmazivanja pokretnih dijelova, a to se najbolje vidi na manometru koji nažalost nemaju svi auti odn. danas to nema gotovo ni jedan, tako da sve ovo kaj čitam ovdje je samo rekla kazala.  :craz :mah:
Slazem i nadodati cu.
Pritisak i sposobnost ulja da film ne puca odnosno njegova HTHS vrijednost ( High temperature High Shear), to je u sustini najbitnije i ono sto stiti motor od zaribavanja.

20K i Gold tu zakazu u 2.0 motorima zato i je nova preporuka racing.
neka druga 10w-40 ulja us sigurno bolja ali opet nemogu nikad biti toliko dobra kao sintetika!

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #117 u: 27-01-2011, 12:25:58 »
Faktički ja bih mogao ići sa Mobil 1 5w-50 uljem, ako dobro razumijem način označavanja, sa ovih prvih 5 bih dobio ulje koje je dobro "na hladno" i na kratke relacije koje često vozim, a sa ovom 50kom ide termička izdržljivost kad se motor zagrije za ganjanje?

Jel to to?
« Zadnja izmjena: 27-01-2011, 12:27:53 od Tare071 »

Offline gturcic

• Pripravnik
  • **
  • Fiat Coupe 20vt+ / Lancia Delta 1.9mjeTT
    • Rijeka
« Odgovori #118 u: 27-01-2011, 12:48:38 »
Faktički ja bih mogao ići sa Mobil 1 5w-50 uljem, ako dobro razumijem način označavanja, sa ovih prvih 5 bih dobio ulje koje je dobro "na hladno" i na kratke relacije koje često vozim, a sa ovom 50kom ide termička izdržljivost kad se motor zagrije za ganjanje?
Jel to to?

Otprilike, 5W-50 oznaka znači da se ulje u testove "hladnih uvjeta" prolazi kao single-grade ulje viskoznosti 5, a testove "toplih uvjeta" kao ulje viskoznosti 50. Te oznake su indeksi, tj. brojevi ne znače ništa konkretno, moglo bi pisati a npr. Aw-C kad bi se prizvođači dogovorili da se viskoznost ulja označava s A B C...

Ulje se dobiva od baze (mineralna, hc-mineralna /obrađena/ i laboratorijska sintetika /esteri, PAO/) koja je monogradna; viscosity modifiera (kemikalija koja mijenja inače "linearan" pad viskoznosti s porastom temperature) i aditiva (npr. da ne dimi plavo kod izgaranja).
Problem je što se sa starenjem viscosity modifier i aditivi raspadaju, pa nakon 5tkm imaš npr 10w-40 ulje, nakon 10tkm 15w-30 i nakon X kilometara ulje gradacije osnovne baze (npr 25w-25 tj. monograde 25).

Ovo je dosta općenito; netko će dopuniti s tehnički razrađenijim obješnjenjem...

Offline Tare071

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo
« Odgovori #119 u: 27-01-2011, 13:08:00 »
Otprilike, 5W-50 oznaka znači da se ulje u testove "hladnih uvjeta" prolazi kao single-grade ulje viskoznosti 5, a testove "toplih uvjeta" kao ulje viskoznosti 50. Te oznake su indeksi, tj. brojevi ne znače ništa konkretno, moglo bi pisati a npr. Aw-C kad bi se prizvođači dogovorili da se viskoznost ulja označava s A B C...

Ulje se dobiva od baze (mineralna, hc-mineralna /obrađena/ i laboratorijska sintetika /esteri, PAO/) koja je monogradna; viscosity modifiera (kemikalija koja mijenja inače "linearan" pad viskoznosti s porastom temperature) i aditiva (npr. da ne dimi plavo kod izgaranja).
Problem je što se sa starenjem viscosity modifier i aditivi raspadaju, pa nakon 5tkm imaš npr 10w-40 ulje, nakon 10tkm 15w-30 i nakon X kilometara ulje gradacije osnovne baze (npr 25w-25 tj. monograde 25).

Ovo je dosta općenito; netko će dopuniti s tehnički razrađenijim obješnjenjem...

respect +  :ok: