da malo probudimo temu......
išao sam kod mog majstora jer mi dolazi interval za zamjenu ulja, pa sam malo spomenuo priče i forum i motore alfine TS i naravno preporučena ulja. Moj majstor je odmah u startu rekao da on shellova i totalova ulja nikad u auto ne bi stavio iz razloga što to nisu ulja prve klase a još dodatno taj isti total u bosni pakuju i prepakuju u širokom brijegu tako da ima dodatno nepovjerenje i s te strane.
Nadalje pričali smo o neravnomjernoj potrošnji ulja konkretno selenije u TS 16V motorima i ona to objašnjava ovako, prenosim čovjekove riječi. Alfe niko ne mazi i 90% motora im je chipovano i u tom nekom agresivnom režimu vožnje naravno auto ulje troši. A pošto su auta chipovana, pomaknuto je paljenje smjese goriva tako da i podmazivanje i potrošnja ulja nije više u okvirima propisanima od strane fabrike. Isto tako on kaže da su TS 16V motori izrazito nasvirani već fabrički i on svakom koji je prešao preko 150 hiljada kilometara savjetuje otvaranje motora i kontrolu letećih i karika, jer naprosto motor je tako napravljen i tako ga se kolje da većini to treba iskontrolisati prije 200 hiljada km jer motor voli da se razleti (što mi svi znamo ovde). Od ulja on savjetuje seleniju, kaže da selenija izbacuje i novija ulja, savjetuje za 1.6 TS motore seleniu K/energy a za baš izraubovane motore koji baš neumjereno troše ulje seleniu HPX ali to ukoliko auto troši litar ulja na hiljadu km.......
Od ostalih brendova ulja, on kaže da naravno postoje kvalitetnija ulja od selenie, nije ona nikakvo zlatno tele, ali je upitno koliko se može dobiti sa tim uljima jer je neumjerena cijena u skladu sa dobitkom recimo dati 20e za litru ulja. Za seleniu ipak tvrdi da je rađena u saradnji sa alfinim/fiat inženjerima i da najbolje godi motoru........
ovo je neka skraćena varijanta prepričana, šta znam lik je najbolji mehaničar u BiH za alfe, radi samo alfe, vozi alfe a uz to je i trkač brdskih staza