20-04-2026, 03:13:27

Autor Tema: Poliranje farova  (Posjeta: 85240 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chaos

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
    • Zadar
Odg: Poliranje farova
« Odgovori #150 u: 18-06-2020, 18:51:25 »
Danas odvezem auto na poliranje farova,sve 5 i prilazim autu kad imam sta vidit...tip mi branik spalio polirkom jer nije zastitio okolo nista.sutra cemo vidit kolika je steta za popravak :Tongue:

Jeftinije bi ti bilo da si odma kupija nove farove.
Ništa osobno, ali mene stvarno fascinira za kakve sitnice ljudi voze svoja auta nekom drugom, čisto da nebi malo šporkali ruke i izgubili uru vrimena i 50-ak kuna.

Offline Romeo155

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #151 u: 22-06-2020, 09:32:42 »
Takav xenon far nije jeftin...nemam vremena ni zivaca ja cackat oko toga za 70kn cca po faru koliko vecina uzima za poliranje.Auto sređen na njegov trošak ali opet za popizdit da se može tako nešto i desit.

Offline dinko156ti

• Pripravnik
  • **
    • sisak
« Odgovori #152 u: 22-06-2020, 14:31:38 »
Sa cime zastitit far nakon poliranja a da nije bezbojni lak? Moze i neki link

Offline dgas

• Starosjedioc
    • Vinkovci
« Odgovori #153 u: 22-06-2020, 14:45:29 »
Sa cime zastitit far nakon poliranja a da nije bezbojni lak? Moze i neki link

Keramika, vosak... imaš ovdje u kompletu https://www.bauhaus.hr/quixx-set-za-poliranje-farova.html
Sonax ima nekakve maramice za zaštitu i sl.

Zašto ne lak ali 2k, imaš neko loše iskustvi ili :what:

Offline Paso

• Član Alfa Kluba 13
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV 3.0, GT 1.9, Giulia 2.2 JTDM, Giulia 2.0 Turbo
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #154 u: 22-06-2020, 18:30:48 »
Samo da komentiram da ta UV zaštita premazivanjem sredstvom u koje je natopljena maramica je prilično jadno i kratko traje. Svakako bih to lakirao ako postoji lak koji to kvalitetno odrađuje. Ima li tko iskustva?

Offline dgas

• Starosjedioc
    • Vinkovci
« Odgovori #155 u: 22-06-2020, 19:19:35 »
Ni meni se ne sviđa to premazivanje svako malo, planirao sam isprobati 2k lak nešto ovakvo:
https://www.spraymax.com/en/products/product/clear-coats-and-spot-blender/2k-clear-coat/
http://www.telack.com/shop/index.php?route=product/product&path=66_65&product_id=602

Jednokomponentni lak nema šanse da drži kako treba ali 2k bi trebao biti ok...

« Zadnja izmjena: 22-06-2020, 19:22:49 od dgas »

Offline dinko156ti

• Pripravnik
  • **
    • sisak
« Odgovori #156 u: 22-06-2020, 20:31:55 »
Keramika, vosak... imaš ovdje u kompletu https://www.bauhaus.hr/quixx-set-za-poliranje-farova.html
Sonax ima nekakve maramice za zaštitu i sl.

Zašto ne lak ali 2k, imaš neko loše iskustvi ili :what:

Nemam nikakvog iskustva i to je problem 🤣. Nije mi bas svejedno da idem lakirat pa da nesta zaj.bem x puta.

Offline chaos

• Starosjedioc
    • Zadar
« Odgovori #157 u: 22-06-2020, 23:18:05 »
Svakako bih to lakirao ako postoji lak koji to kvalitetno odrađuje. Ima li tko iskustva?

Reno Clio Sport - prvi put ispolirano na mokro do 2000 i opiturano sa Hempel 2K transparent lakom dok su frovi bili na autu. Greška! Velika! Prvo previše glatko ispolirano, pa lak slabije vata. Drugo, dok su farovi na autu, lak počne zbog sunca i kiše disati po rubovima. Izdržalo dvi ipo godine.

Pokušaj broj dva. Izbrušeno do 800. Više od toga nije potrebno jer se lak sam razlije do kristalne čistoće. Skinuti farovi i stavljen 2K lak, ali tako da malo prelazi sa zadnje strane, tj. da se prelije preko rubova. Sad to već 4 godine traje i nema naznaka da je di prodisalo.

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Paso

Offline dumpors

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #158 u: 24-06-2020, 11:08:57 »
znaci samo vodobrusni i direktno lak bez ikakvog poliranja, zanimljivo :Hm
...and did you exchange a walk on part in the war for a lead role in a cage...

Offline Paso

• Član Alfa Kluba 13
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #159 u: 03-10-2020, 21:34:44 »
Je li netko na kraju probao ovaj:

http://www.telack.com/shop/index.php?route=product/product&path=66_65&product_id=602

Ima li nekih drugih koji su lokalno dobavljivi u centrima koje nude takve stvari? Možda netko ima info za Rijeku, Wurth? Itea na Viškovu?

Offline Paso

• Član Alfa Kluba 13
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #160 u: 31-10-2020, 19:26:38 »
OK, nabavio sam 2K lak (Itea, Viškovo) i uzeo sam primer za plastiku. Sutra idem u brušenje i lakiranje.

Ima li tko još kakav savjet u zadnji tren? Koliko primera staviti?

Offline dgas

• Starosjedioc
    • Vinkovci
« Odgovori #161 u: 31-10-2020, 19:53:47 »
OK, nabavio sam 2K lak (Itea, Viškovo) i uzeo sam primer za plastiku. Sutra idem u brušenje i lakiranje.

Ima li tko još kakav savjet u zadnji tren? Koliko primera staviti?

Najbitnije je da površina bude što hrapavija da se lak bolje primi, ja neću stavljati ni primer kad budem radio i preko 1500 nebih brusio... najbolje je skinuti farove da se ne napravi rub gdje se kasnije može guliti, prešpricati u tri ruke i nikako ne polirati farove prije lakiranja, to su neki savjeti koje sam našao na tu temu.

Offline Paso

• Član Alfa Kluba 13
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #162 u: 31-10-2020, 21:38:46 »
Hvala! Gledam po netu i dva su smjera, jedini kažu primer svakako, drugi samo stave 2K. Idem pokušati izguglati što je na kraju bolje...

Offline dgas

• Starosjedioc
    • Vinkovci
« Odgovori #163 u: 31-10-2020, 22:33:10 »
Hvala! Gledam po netu i dva su smjera, jedini kažu primer svakako, drugi samo stave 2K. Idem pokušati izguglati što je na kraju bolje...

Ja sam baš zato odlučio da neću stavljati primer pa što bude... negdje sam i pročitao da je bolje špricati lak na hrapaviju površinu da bolje drži, zato i netreba brusiti visokim gradacijama. Na kraju će biti isti klinac sa primerom i bez njega. :Crazy

Offline Paso

• Član Alfa Kluba 13
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #164 u: 01-11-2020, 23:03:13 »
Eto me s izvješćem nakon današnje operacije! :)

Pomagao mi je Boris koji je donio i svoj rezervni far od 147-ice i dobro da je to napravio jer smo imali loše iskustvo s primerom. Znači ideja je bila raditi "by the book" i staviti prvo sloj prozirnog primera za plastiku. Činilo se sve ok, ali nakon desetak minuta su se na sloju primera pojavile pukotine, poput korijena, kao da se primer s nekih točki rasprši. Pomislili samo da je možda far nedovoljno dobro očišćen (bio je samo detaljno obrušen), pa ga je Boris opet sada obrusio i zatim detaljno očistio alkoholom. Nije se ponovilo na tim mjestima, ali je na jednom drugom i to nakon drugog sloja primera (prvi je bio zaista lagan, svega par sekundi raspršeno).

Nisam želio riskirati zezanciju s primerom i dvostruko brušenje farova na autu, pa sam odlučio ići bez primera s 2K lakom. Nakon brušenja 600, 800, 1000 i 1500 (naizmjence vodoravno i okomito uz puno vode) očistio sam ih dobro alkoholom. I onda nanio prvi lagani sloj i nakon dvije minute drugi nešto deblji. Nakon sat vremena sam to ponovio i onda na kraju, četiri sata kasnije, dao i treći sloj.

Ne izgleda loše, ali lak ostavlja "orange peel" efekt, tj. kore naranče, i nema veze s podlogom, probao sam paralelno i na drugoj površini. Koliko sam gledao i čitao, to je često normalno i ovisi o vrsti laka. Pričekat ću 48 sati da se dobro dobro osuši i onda ispolirati.

Javim se kada i to odradim...
« Zadnja izmjena: 01-11-2020, 23:27:24 od Paso »

Offline dgas

• Starosjedioc
    • Vinkovci
« Odgovori #165 u: 02-11-2020, 07:56:44 »
Koji si lak koristio, za špricu ili spej?
Gledao sam par tutorijala gdje koriste sprej i vrijeme sušenja između slojeva je nekih 15-20min.
Nisam stručnjak za lakiranje ali koliko sam vidio ovo za narančinu koru kažu da ima veze sa par stvari od debljine sloja laka do temperaturnih uvjeta...

Offline Paso

• Član Alfa Kluba 13
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #166 u: 02-11-2020, 19:21:33 »
Sprej sam koristio, neki njemački, piše da je profi i tako i izgleda, kupio sam u Itei, oni inače opskrbljuju auto limare i lakirere. Temperatura je bila oko 20, slojevi vrlo tanki, dovoljno sam čekao između slojeva, odmah se počelo "grišpati". Nema veze, čekam da se dobro osuši, pa ćemo u poliranje i onda ćemo vidjeti.

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: dgas

Offline Paso

• Član Alfa Kluba 13
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #167 u: 04-11-2020, 02:25:24 »
Evo me, operacija farovi je gotova! :)

Nakon 48 sati sušenja 2K laka ispolirao sam ih i to bi sada trebalo potrajati jer imaju UV zaštitu. Ne izgledaju kao novi, ali su odlični za gotovo 17 godina star auto.

Poliranje "narančine kore" nije nikakav problem, treba uzeti vodobrusnog papira gradacije 2000 i čim nestane neravnina stati, pustiti da se osuši i vidjeti je li sve ravnomjerno. Ako jest, tada krenuti s nekom finom pastom za poliranje i za kraj uzeti neki moderni nano-ovo-ono-bullshit polish i dotjerati do sjaja.

Od savjeta mogu dati taj da cijeli far izolirate ljepljivom trakom, a ne tak natezanjem najlona gdje se može - lak se ipak provuče ispod i onda sam imao ekstra posla to ukloniti. Sve skupa zadovoljan sam i isplatilo se truda, a sada ćemo vidjeti koliko će trajati.
« Zadnja izmjena: 04-11-2020, 02:27:01 od Paso »

Online Alfistic

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa romeo world
    • Čakovec
« Odgovori #168 u: 04-11-2020, 05:50:38 »
Pošto je sprej u pitanju neće predugo ali još ste vi to dobro izvukli. Primer se stavlja obavezno, "cvao" vam je jer ste stavili predebeli sloj primera u prekratkom vremenu. Primer se stavlja minimalno, tek toliko da zamagli far i lak se stavlja nakon minimalno sat vremena. Trebali ste uzeti neki UHS 2k lak i napraviti to špricom, onda imaš posao da se smrzneš. Dprejevi imaju puno razrjeđivača i omekšivača u sebi, čvrstoća laka je puno slabija i puno kraće traje. Na kraju ga još ubiješ brušenjem da bi ga ispolirao
Rasprave s budalama nemaju nikakvog smisla, prvo te navuku na svoj nivo a onda dotuku iskustvom.

Offline tkubasa

• Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #169 u: 04-11-2020, 13:30:04 »
Je probao tko lijepiti one prozirne folije? Mislim da 3M ima nesto takvo. Rus (TestLab YT kanal) je to lijepio kao trajno rijesenje. Čak je lijepilo popunilo fine riseve pa je kasnijim mjerenjem imao i mrvu vecu prozirnost  :dontno:

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #170 u: 04-11-2020, 19:47:14 »
Je probao tko lijepiti one prozirne folije? Mislim da 3M ima nesto takvo. Rus (TestLab YT kanal) je to lijepio kao trajno rijesenje. Čak je lijepilo popunilo fine riseve pa je kasnijim mjerenjem imao i mrvu vecu prozirnost  :dontno:

Imam ih ja. Istina za volju ne 3M, nego nekog kineza ali sumnjam da je razlika, vinil je vinil. Traje po 2-3 g ali nije za klasične halogene farove, i vjerojatno nije za Xenon. Halogen pregrije i pregori onaj dio gdje je najače svjetlo. Ako imaš LED svjetla je super, i super prozirno je.

« Zadnja izmjena: 04-11-2020, 19:47:49 od boris »

Offline tkubasa

• Pripravnik
  • **
    • Ri
« Odgovori #171 u: 04-11-2020, 21:51:42 »
Ok i kad pregori kako ti kazes, jel ostavi spaljeno na plastici ili samo ponovno navuces foliju?

Offline boris

• Član Alfa kluba 18
  • Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 Q
    • Rijeka
« Odgovori #172 u: 04-11-2020, 22:35:41 »
Ok i kad pregori kako ti kazes, jel ostavi spaljeno na plastici ili samo ponovno navuces foliju?

Malo se uhvati i na plastici, ali da se skinuti i ispolirati. Ali nije za halogenke... morao bi foliju najmanje 2-3 puta godišnje mjenjati.
« Zadnja izmjena: 04-11-2020, 22:36:16 od boris »

Offline Paso

• Član Alfa Kluba 13
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #173 u: 04-11-2020, 22:51:00 »
Pošto je sprej u pitanju neće predugo ali još ste vi to dobro izvukli. Primer se stavlja obavezno, "cvao" vam je jer ste stavili predebeli sloj primera u prekratkom vremenu. Primer se stavlja minimalno, tek toliko da zamagli far i lak se stavlja nakon minimalno sat vremena. Trebali ste uzeti neki UHS 2k lak i napraviti to špricom, onda imaš posao da se smrzneš. Dprejevi imaju puno razrjeđivača i omekšivača u sebi, čvrstoća laka je puno slabija i puno kraće traje. Na kraju ga još ubiješ brušenjem da bi ga ispolirao

Vjerujem sve, ali to onda traži profesionalaca koji ima špricu, kompresor itd, ovo je startu bio tek "napredniji DIY" projekt u vlastitoj garaži :), pa sam zadovoljan što sam to izveo s minimalno resursa i nula iskustva tog tipa. Kladio bih se da nije bio predebeo sloj primera, jedva da je pokrio površinu, možda je bio neki trag masnoće ili nešto treće...

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #174 u: 04-11-2020, 23:44:29 »
Uvijek sam imao sranja s tim prajmerima za plastiku a i za aluminij, kad uzmeš kvalitetniji sprey bude top.
Najveća razlika je u tvrdoci samog laka, ovaj iz spreja je mekši i prije ga istuca i izgrebe.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Paso

• Član Alfa Kluba 13
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Zaljev, Rijeka
« Odgovori #175 u: 05-11-2020, 00:10:46 »
Uvijek sam imao sranja s tim prajmerima za plastiku a i za aluminij, kad uzmeš kvalitetniji sprey bude top.
Najveća razlika je u tvrdoci samog laka, ovaj iz spreja je mekši i prije ga istuca i izgrebe.

Ajde vidjet ćemo! Koliko je tebi izdržalo? Jesi li koristio običan lak ili dvokomponentni?

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #176 u: 05-11-2020, 09:17:24 »
Obican iz spreja, nije mi se dalo špricu mazat radi tog, dvije godine na oba auta koja sam radio, nakon tog sam prodao pa ne znam za dalje, ali vremenom se pojave točkice od kamencica i sl. Daleko manje nego zutilo itd kako bude bez laka.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline kizo

• Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #177 u: 23-08-2024, 16:22:28 »

evo da pitam kako najbolje riješiti farove

Offline hanszg

• Na probi
  • *
    • Zagreb
« Odgovori #178 u: 23-08-2024, 16:55:34 »
Daj bilo kojem detailing centru koji imaju uslugu poliranja farova.

Ja sam svoje prosli mjesec sredio.

Ako planiraš sam, trebaju ti brus papiri (ovisno o jačini oštećenja, počneš sa P800, završiš s P2000/3000, pa nakon toga ide poliranje s grubom i finom pastom i naravno na kraju zaštita u vidu nekog sealanta/kreamike).

Ima puno yt videa kako to napraviti.

Offline robyakarider

• Sa stažom
  • Brera
    • Poreč
« Odgovori #179 u: 23-08-2024, 17:29:12 »
Ma koji 800, izgrebati ce svjetlo da vise nikad ne ispolira crte