Evo friških iskustva sa unosom iz Italije.
Auto je 159 SW, 2008g, 110kw, 168000km. Kupljena u ovlaštenom autosalonu u Trstu. Nakon plaćanja auta preko računa jer se u Italiji ne može plaćati kešom preko 1000€ došli smo kamionom po nju. Došli tamo, sjeli za stol i onda prodavač kaže da moram platiti još 120€ za prijenos vlasništva u Italiji (passaggio di proprietà). Nakon malo natezanja vidio sam da ne popušta, izvadio eure i platio. Dobio sam račun gdje to nije bilo navedeno nego samo ukupna suma. na računu NIJE bila naznačena IVA, glasio je na mene ali bila je samo ukupna cijena. Auto sam sve skupa platio 6620€.
Sa autom u Pulu na homologaciju, predao sve papire i COC. Tamo poslikali auto, provjerili broj šasije i dok sam ja išao uplatiti na banku i vratio, auto i papiri su bili spremni za dalje. Vremenski nam je trebalo cca 20 minuta za sve.
Došli na carinu i pitam carinika šta trebam. On me šalje u jedan ured i tamo predajem sve papire. Čovjek rekao da idem kod auta i čekam. nakon pola sata dolaze on i carinik i kaže da nema te opreme u katalogu. Na svim papirima piše SPORT oprema a on ima samo emozione, distinctive, progression i TI. Popisao nabrzaka svu opremu koju ima i išli u ured. Tamo gledamo koja oprema je najsličnija. Na kraju je odabrao progression i dodao xenon, krovne nosače, senzor za kišu... Nakon par minuta mi kaže da je procjena 68000kn i da moram uplatiti 11545kn posebnog poreza. Čovjek iz prvog ureda mi daje 2 uplatnice i tek tada shvaćam da je on špediter. Njegova uplatnica je na 125kn. Plaćam sve i vraćam uplatnice. Onda slijedi 3h čekanja i dobivam porezno rješenje i sve ostale papire.
Kako porezna više ne radi sa strankama idem sredit osiguranje. Tamo pitam curu dali ja trebam platiti 5% poreza i ona ne zna. Nakon zivkanja došli smo do cure u poreznoj koja to radi i ona kaže ako je auto kupljen u autokući, ne treba platiti porez. Još jednom, na računu nisam imao naznačenu IVA-u nego samo ukupnu sumu auta.
Sa svim papirima idem na tehnički, tamo vrti sve papire, gleda račun od autokuće i ništa ne pita. Napravio tehnički i idem na policiju po tablice (od bivšeg auta). Tamo isto vrti sve papire i ne pita ništa osim 35kn taxenih. Uzima sve, zaklama sve skupa, pečati mi prometnu i daje tablice. Ja vani, tablice na auto i

Za sada samo ova slika pa kad se srede neke sitnice ide ostatak