18-06-2026, 20:56:51

Autor Tema: Giulietta 1.4 MA 170  (Posjeta: 2324 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lxg6892

• Trade Count: (0)
  • Učim polako
  • Spol: Muški
  • Stelvio Veloce 2.0 280KS
    • Makarska
Giulietta 1.4 MA 170
« u: 17-06-2022, 15:20:28 »
Pozdrav svima,

Krajem 11og mjeseca 2020-te sam kupio svoje prvo auto, i prvu Alfu, bijelu Giuliettu 1.4 MA iz 2010-te. Bila je medju najjeftinijima na oglasima, ako ne i najjeftinija, bila je u Splitu, ali je Baric bio brzi i uzeo je od vlasnika iz Splita, ali sam je nekoliko dana nakon uzeo od Barica. Cili zivot sam oko Alfi, tako da je jedini odabir bio neka Alfa, i ova Giulietta je uletila, plan je uvik bio benzinac, tako da je odluka pala na nju.
Kupljena je sa 242tkm, uvezena je iz Slovenije 2018-te, ima ugradjen LPG sustav. MA jedinica je promijenjena 2018-te, kasnije je promijenjeno kvacilo, diskovi i pakne, nosac motora i akumulator, medju ostalim sitnicama.

Solidna je bila baza, ali dosta toga ima za raditi na njoj

Par slika kad sam je skupio u Sisku:

Odmah je promijenjeno ulje, filter ulja, MA filter, filter zraka  i svjecice, promijenjena oplata oko kotaca:

Onda je dosao ljetni set, 17" WSP replike kao sa Brere i 159:

Pa sam se nakon toga uhvatio malo limarije, srediti prednji branik koji je bio skroz unisten i vec prije krpan, pa sam se odlucio sam pripremiti braniki haubu(koja nije ispala bas dobro hah), usput sam ispjeskario i polakirao maglenke, skroz su bile oksidirane i plastifikat je otpadao:

Pa je dobila mali tretman dekontaminacije i pranja motornog prostora:

I onda prvi veliki kvar, otisla turbina, poslana u Rijeku na reparaciju:

Pa su usput prominjeni neki seleni na zadnjem kraju:

Nakon toga je bio mir par mjeseci, pa sam se uhvatio opet zadnjeg ovjesa, Bilstein B6 + QV opruge + Meyle HD stabilizatori, nagib je bio velik i nestabilna je bila, usput promijenjeni MAP senzor i senzor pritiska turbine

Usput je i rijeseno nesto hrdje i promijenjena brava u suvozacevim vratima:

Pa smo imali opet sagu sa turbinom, raspalo se jedno crijevo vakuuma i rezultat je bio iskrivljena osovina turba i luft, pa je opet poslana na reparaciju i montirana, usput ocistio separator uljnih para:

I zadnje je napunjena klima i promijenjena vakuum pumpa:

U medjuvremenu sam ubacio originalni RadioNav, original lonac sa 2 izlaza, Jopi mi je mijenjao jos neke selene, Poweflex umetak za nosac motora i selene prednje balans stange, napravljen veliki servis, promijenjeno ulje u kocnicama i getribi

Ima tu dosta sitnica sta sam napravio izmedju svega, i jos vise posla sta treba napraviti, sad smo na 272tkm, i valjda ce me sluziti dugo  :)

TL;DR Puno km, jos vise posla   :smijeh
« Zadnja izmjena: 17-06-2022, 15:40:13 od lxg6892 »

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
Odg: Giulietta 1.4 MA 170
« Odgovori #1 u: 17-06-2022, 17:15:02 »
Tko ne plati kurvu, plati likara, rekao bi jedan okorijeli alfista iz Splita :)  Nadam se da je bila dovoljno jeftina da pokrije troškove popravaka i da i dalje bude jeftinija od ostalih.  :wait:

Offline lxg6892

• Učim polako
    • Makarska
« Odgovori #2 u: 17-06-2022, 19:51:53 »
Tko ne plati kurvu, plati likara, rekao bi jedan okorijeli alfista iz Splita :)  Nadam se da je bila dovoljno jeftina da pokrije troškove popravaka i da i dalje bude jeftinija od ostalih.  :wait:

Dobro i kaze  :D

Koliko sam dosad ulozio, moga sam uzet jednu solidnu, nista na ovjesu nikad nije mijenjano, tako da ima posla, ali meni nikakav problem, ne sekiram se i gust mi je radit na njoj, samo da je vise love da mogu sve odjednom  :)

Offline robyakarider

• Sa stažom
  • Brera
    • Poreč
« Odgovori #3 u: 17-06-2022, 19:59:45 »
 barem znas da imas sve novo  :crazy:
ja isto tako razmisljam, bolje uzeti jeftinu kantu i dovesti je u red, normalno ako sam radis, da placas svaki popravak onda ne bi bas imalo smisla

Offline pajo_patak

• Sa stažom
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
« Odgovori #4 u: 17-06-2022, 21:29:17 »
Jel to Mirkov auto bia?
Kako vidim na slici di si mjenjao selene, tu mozes jos smanjiti nagib.
Koliko je stupnjeva sad uopce i koje si selene stavljao tu?
Malo ti glisira jer opruge za QV i obicnu nisu iste. Moze se rijesiti i ovako, gumena/plasticna podloska ispod opruge, pa si postelas visinu koju zelis. Mada...130E za H&R i prst u uho...al obavezno za obicnu, ne QV!

Offline lxg6892

• Učim polako
    • Makarska
« Odgovori #5 u: 18-06-2022, 01:04:01 »
barem znas da imas sve novo  :crazy:
ja isto tako razmisljam, bolje uzeti jeftinu kantu i dovesti je u red, normalno ako sam radis, da placas svaki popravak onda ne bi bas imalo smisla
Ma bitno da je sasija i motor dobri, ostalo se sve minja, sve se da rijesit kad iman alata hah

Jel to Mirkov auto bia?
Kako vidim na slici di si mjenjao selene, tu mozes jos smanjiti nagib.
Koliko je stupnjeva sad uopce i koje si selene stavljao tu?
Malo ti glisira jer opruge za QV i obicnu nisu iste. Moze se rijesiti i ovako, gumena/plasticna podloska ispod opruge, pa si postelas visinu koju zelis. Mada...130E za H&R i prst u uho...al obavezno za obicnu, ne QV!

Je, Mirkova je bila
Bia je na optici, nagib je na minimumu,  stavlja san poliuretane od Tedgum-a, nisu kruti ko Powerflex ali su malo cvrsci od gume
Znan da nisu iste, nakon sta san selene prominia je prista glisirat, od QV su cca 20mm nize, zato san i stavia Bilsteine, a opruge san platia skoro nista pa ajd'

Offline Max 1

• Na probi
  • *
    • Rijeka
« Odgovori #6 u: 18-06-2022, 12:00:27 »
Lijepa alfica,na koliko je mijenjana multiair jedinica i koliko te je došlo to zadovoljstvo?

Offline lxg6892

• Učim polako
    • Makarska
« Odgovori #7 u: 18-06-2022, 16:03:17 »
Lijepa alfica,na koliko je mijenjana multiair jedinica i koliko te je došlo to zadovoljstvo?

Hvala, mijenjana je kod pretproslog vlasnika, mislim da je sveukupna cifra bila oko 9tkn

Offline lxg6892

• Učim polako
    • Makarska
« Odgovori #8 u: 29-08-2022, 17:41:48 »
Update:

Na pocetku ljeta napunjena klima

Promijenjena vakuum pumpa

I detaljno oprana i navoskirana

Kupio sam novi scudetto, novije OEM znakove, i novi zamjenski branik(stari krpani se opet raspao, steta prijasnjeg lakiranja)

I onda sam narucio selene za prednji kraj, stabilizatore, B6 amortizere, kugle, i jos neke sitnice, i uz njih brtvu glave, brtvu poklopca, gumice ventila i vijke glave(pukle su bile dvije vide ispusne grane i iza njih je curilo ulje pa sam mislio da ce se trebat glava skidat, ali ipak nije, rijeseno je jednostavnije)

Rijesena glava, usput nasao da se raspalo crijevo s airboxa na turbo, naruceno novo u Prikratkog, sad treba cekati da stigne

Ovaj vikend bi trebao mijenjat prednje amortizere i ostale dijelove prednjeg ovjesa, i s tim sam rijesio komplet ovjes, iduce ce biti lakiranje novog prednjeg branika i jos neke kozmeticke sitnice :)
« Zadnja izmjena: 29-08-2022, 17:42:20 od lxg6892 »

Offline lxg6892

• Učim polako
    • Makarska
« Odgovori #9 u: 22-09-2022, 21:29:36 »
Rijesen je prednji ovjes, promijenjeni seleni na vilicama, stabilizatori, kugle, amortizeri i kape amortizera, usput je Jopi zavario nastavke auspuha koje vozim u gepeku ima godinu dana :D

I onda mi je stiglo 50% prednjih kocnica  :lol

Prosao sam farove polirkom brzinski, poceli su zutiti i zamutili se malo, moram to rijesiti trajno

A jucer smo postigli milestone, prvih (skoro) 40000 km skupa

I za kraj, danas montirao novu cijev od airboxa do turba (500kn  :o000:), staro se komplet raspalo

A u medjuvremenu svega toga, se pojavilo raznih problema, ne radi mi otvaranje gepeka na daljinski, niti zadnji brisac (pregledane zice na pregibu, nije do njih) i razvilo se neko lupkanje naprijed u prednjem ovjesu, na manjim brzinama kod skretanja i prilikom kretanja puca u negdje naprijed, ne znam do cega je, mozda poluosovina, mozda letva volana, nemam sad volje ni zivaca ni sredstava za borit se s tim...  :bomb:

Offline lxg6892

• Učim polako
    • Makarska
« Odgovori #10 u: 06-11-2024, 10:46:01 »
Mali update, posto sam kupio Stelvia auto sam proslijedio ocu.
Od tada su zamijenjeni kiler i kiler klime, mali servis i jos neke sitnice, sad je auto na ~320tkm.

Ako bude vecih promjena, update-at cu temu. :)

Offline piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #11 u: 06-11-2024, 10:55:08 »
posto sam kupio Stelvia auto sam proslijedio ocu.

di je tema, slike, dojmovi??
MiTo

Offline lxg6892

• Učim polako
    • Makarska
« Odgovori #12 u: 06-11-2024, 10:56:11 »
di je tema, slike, dojmovi??

Tema se pise, bit ce uskoro :)

Offline kizo

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #13 u: 07-11-2024, 10:07:26 »
neka tata malo uživa  :ok:

Offline lxg6892

• Učim polako
    • Makarska
« Odgovori #14 u: 07-11-2024, 21:28:49 »
neka tata malo uživa  :ok:

Pati za njom otkad je izasla, sad uziva u njoj, vec je nekoliko tkm presao :)