19-04-2026, 04:23:54

Autor Tema: Giulietta 2.0  (Posjeta: 10894 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pajo_patak

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Spol: Muški
  • Delta, Dedra, Giulietta
    • Split
Odg: Giulietta 2.0
« Odgovori #30 u: 24-11-2021, 10:06:30 »
Ako ti proklizava kvacilo, sam oduzima gas, pa je nornalno i da tlak turba padne
Dpf mozes pocistiti. Ili pokusaj ucinit dobru regeneraciju, al na autoputu negdi, peta i 3k rpm ima da sve izbaci. Ja bi osjetio da je tromiji tik pred regeneraciju, ako je zacementiran unutra nemas se sto misliti.
Ja bi to gasio sve, i dpf i egr pa ces eliminirati barem to...i lako moguce rijesiti problem. Swirl nitko nema problema na tim autima...ne diraj
Mapa kasnije obavezno...ali kvacilo je nejako samo od sebe  pa ako je imalo potroseno ne misli se :hap:

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #31 u: 24-11-2021, 10:14:34 »
Ako ti proklizava kvacilo, sam oduzima gas, pa je nornalno i da tlak turba padne
Dpf mozes pocistiti. Ili pokusaj ucinit dobru regeneraciju, al na autoputu negdi, peta i 3k rpm ima da sve izbaci. Ja bi osjetio da je tromiji tik pred regeneraciju, ako je zacementiran unutra nemas se sto misliti.
Ja bi to gasio sve, i dpf i egr pa ces eliminirati barem to...i lako moguce rijesiti problem. Swirl nitko nema problema na tim autima...ne diraj
Mapa kasnije obavezno...ali kvacilo je nejako samo od sebe  pa ako je imalo potroseno ne misli se :hap:
Kažem dojam je kao da klizne, uopće nemogu ocijeniti jel zaista kliže. Ali ako je to onda elektronika intervenira, nije kao kod starijih auta? Auto ima 170k i nikad nije mijenano kvačilo.
Sto se regeneracije tiče, uhvatio sam ga na djelu par puta. Trenutna potrošnja skoči za 2 litre i nakon nekog vremena se vrati. Koliko puta je pokušao pa nije uspio to neznam.
Za swirl nema opasnosti da proguta?

Sent from my SM-G780F using Tapatalk

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #32 u: 24-11-2021, 10:35:32 »
Ne oduzima sam gas a uostalom skočili bi i okretaji a to nije naveo nego samo u D da padnu crtice na tlaku.

Poslano sa mog M2011K2G koristeći Tapatalk

Nije bolest sve što boli

Offline Mika

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #33 u: 24-11-2021, 11:52:38 »
Ne oduzima auto gas ako kvačilo proklizava. Na mojoj Giulietti je proklizavalo kvačilo kad sam ju kupovao, i to se je manifestiralo tako da su okretaji rasli a auto nije ubrzavao. Elektronika nije intervenirala ni na koji način.

Najviše se je to moglo uočiti u 4. brzini u D modu kad se poklopi gas, onda je baš bilo očito da okretaji skoče i auto promijeni zvuk, a ne ubrzava.

Jel moguće da MAF senzor krivo očitava pa radi probleme?

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #34 u: 24-11-2021, 16:31:19 »
Jel normalno da se cuje taj zvuk kao da kaslje kada pustim gas. To nisam prije cuo.

Negdje sam citao da hoće zaglaviti geometrija turbine na 2.4 jtd. Jel moze I na 2.0?

Gledam da odem mehi I kažem sta sve da pogleda. Jer nije da se uvijek pokaze. Ovo prekidanje tlaka u 4oj i 5oj se događa cesce ako se auto vozika po gradu. Cim ga malo poteram na cesti smanji se ili se uopće ne javlja. Kada duže vozim konstantom brzinom i hoću ubrzati opet prekida. I tako to, nema nekog pravila.

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #35 u: 24-11-2021, 16:36:09 »
Jel normalno da se cuje taj zvuk kao da kaslje kada pustim gas. To nisam prije cuo.

Negdje sam citao da hoće zaglaviti geometrija turbine na 2.4 jtd. Jel moze I na 2.0?

Gledam da odem mehi I kažem sta sve da pogleda. Jer nije da se uvijek pokaze. Ovo prekidanje tlaka u 4oj i 5oj se događa cesce ako se auto vozika po gradu. Cim ga malo poteram na cesti smanji se ili se uopće ne javlja. Kada duže vozim konstantom brzinom i hoću ubrzati opet prekida. I tako to, nema nekog pravila.

Može biti i do geometrije, treba vidjeti šta se događa u trenutku, dakle dijagnostika i vožnja

Nije bolest sve što boli

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #36 u: 24-11-2021, 16:37:16 »
Last couple.of days I have started to hear the wastegate on the turbo.

Not noticed it before, but it seems it is getting louder (or maybe I have just tuned into it).

Car has only done 30k, so I wouldn't expect turbo to be on it's way out.

Could it just be a leak somewhere?

Anybody else had this issue?

Evo cp sa nekog foruma, točno je opisao sta se meni događa. Oni to zovu flutter.

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #37 u: 24-11-2021, 16:40:05 »
Može biti i do geometrije, treba vidjeti šta se događa u trenutku, dakle dijagnostika i vožnja

Budem tako i napravio. U vožnji ukazati na stvari koje se događaju, pa sta pokaže dijag.

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #38 u: 24-11-2021, 16:44:22 »
Red je i da koju sliku stavim.

Offline pajo_patak

• Sa stažom
    • Split
« Odgovori #39 u: 24-11-2021, 17:13:54 »
Oduzima Giulietta gas, barem moja koja je 2013. Skoci 200-300rpm i odreze ga nakon sekund i pomalo dalje u djire...u dynamic na 2000rpm najvise.
A na lameli jos pola mesa, originalna.
Prevelik je moment u dynamicu na tim okretajima.  Skoncentriraj se negdi na ravnoj cesti, 5-6 brzina i testiraj. Ako ces mapirat ili sachs ili neki performance jer je original (valeo) stvarno na limitu
To kasljuckanje na otpustanju gasa se i meni znalo cut ponekad, nekim cudom nestalo nakon gasenja ekologije i remapa :what:
Dpf regeneraciju skuzis po povisenim okretajima, nekih 950 rpm i druga brzina ventilatora vrti konstantno. Vozi ujednaceno u okretajima kako vec ide i ohladi ga nakon regeneracije obavezno.
Ili se rijesi sve ekologije i napravi remap jer je to najbolji upgrade na tom autu :hap:

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #40 u: 24-11-2021, 19:46:43 »
Znaci ako to radi tako onda bi on trebao kada poklopim gas i malo trznem po kvacilu isto napraviti? Nešto kao kada dižeš bajk na zadnji ili hoćeš rwd zbokariti. Clutch kick kako se to već zove.

Offline pajo_patak

• Sa stažom
    • Split
« Odgovori #41 u: 24-11-2021, 20:09:49 »
Ne znam, ne bi mu imao srca to napraviti, a ne bi ni preporucio da ne zdrobis sta. Ako kazaljka obrtomjera ne mrdne nervozno kad naglo das gas petom na 2k rpm u dynamicu, dobar je. Skuzio bi u po zvuku da krene malo u prazno na sekund.
Ugl natrpaj jos 50ak hp pod haubu pa ces mjenjat svakako...al ce barem ic :D

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #42 u: 25-11-2021, 09:36:36 »
Oduzima Giulietta gas, barem moja koja je 2013. Skoci 200-300rpm i odreze ga nakon sekund i pomalo dalje u djire...u dynamic na 2000rpm najvise.
A na lameli jos pola mesa, originalna.
Prevelik je moment u dynamicu na tim okretajima.  Skoncentriraj se negdi na ravnoj cesti, 5-6 brzina i testiraj. Ako ces mapirat ili sachs ili neki performance jer je original (valeo) stvarno na limitu
To kasljuckanje na otpustanju gasa se i meni znalo cut ponekad, nekim cudom nestalo nakon gasenja ekologije i remapa :what:
Dpf regeneraciju skuzis po povisenim okretajima, nekih 950 rpm i druga brzina ventilatora vrti konstantno. Vozi ujednaceno u okretajima kako vec ide i ohladi ga nakon regeneracije obavezno.
Ili se rijesi sve ekologije i napravi remap jer je to najbolji upgrade na tom autu :hap:

U kojem smislu oduzima gas?
Ja to nisam primjetio na svojoj, isto je 2013. godina, i lamela je nova.

Offline filip00

• Pripravnik
  • **
    • Slovenija
    • ride epic drive epic
« Odgovori #43 u: 25-11-2021, 13:11:34 »
Kad lamela kliže, onda se okretaji dižu u prazno, a auto ne ubrza.

Ovo sve opisano meni zvuči ko da je neko crijevo od turba negdje puknuto i onda kad turbo nafila puni tlak, pukotina se raširi i izgubi se tlak. Ne izgubi se skroz, ali dovoljno da padne pritisak na manji (koliko pukotina može izdržat) - i auto onda sukladno tome ide koliko ide s tim tlakom.

Ovo ne budeš riješio na forumu nego neka pogleda netko tko zna što radi i nek primarno pogleda sve cijevi i spojeve.

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #44 u: 10-12-2021, 21:06:23 »
Evo vratio se sa terena i uspio provozat auto. Definitivno se situacija pogoršava i sve sam sigurniji da je kvačilo. Sada najednom zaleti okretaje I nakon toga oduzme snagu pa ponovo ubrzava pa se okretaji zalete pa oduzme i kada dođe do nekih 3000 kao da ugrize i više nema simptoma. Cijelo vrijeme držim pun gas na D mode. U N mode se malo osjeti. 6ta najviše, 5ta manje, 4ta ponekad. Sve to između 2000 i 3000 okretaja.

Znaci rekao bi da julka ima neki vrag koji oduzme snagu ako primijeti klizanje kvačila. To mi je fascinantno. OK nije star auto Al nije ni nov. Da toga nema skuzio bi odma da kvačilo nevalja ovak je zamaskirano.
Probao sam poklopiti gas i malo pritisnut kvačilo da proklize i tad ne oduzima gas. Mora da ima neki senzor u papučici.

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #45 u: 13-12-2021, 07:39:34 »
Teško mi je vjerovati da bi auto imao senzor proklizavanja lamele, mislim da nisam nikad ni čuo za to.

Moja Giulietta je imala loše kvačilo kad sam kupio auto (2.0. 150 konja), proklizavala je lamela u 4., 5. i 6. u D modu, al nije bilo nikakvog ograničavanja snage. Kod stiskanja gasa se je vidjelo da se okretaji penju puno brže nego što auto ubrzava. To je trajalo par sekundi, između 2500-3500 okretaja, nakon čega je lamela uhvatila i držala.

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #46 u: 14-12-2021, 00:03:31 »
Ni ja ne vjerujem da ima nešto što direktno skuzi da kliže lamela nego bi prije rekao da se dogodi preveliki pritisak zbog turbine koja se zaleti pa očito wastegate ili neka elektronika ispusti, padne snaga i lamela onda opet uhvati.

BTW stvar se sad pogoršava drastično, sad N mode kliže već opasno. Nemožes ni preticati više, ali lagano  se može voziti. eto naručeno je kvačilo pa ćemo vidjeti kakvo je staro.

« Zadnja izmjena: 14-12-2021, 00:08:31 od hrc »

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #47 u: 14-12-2021, 07:26:25 »
Baš me zanima u čemu je problem  :ok:

Offline pajo_patak

• Sa stažom
    • Split
« Odgovori #48 u: 15-12-2021, 12:40:30 »
Sve kako sam ti rekao
Nadam se samo da si Sachs narucio ako ides na remap vec
Valeo zamasnjak se moze naci za ~2400kn, ja bi se i toga rijesio odmah i gas
Moja lamela je izgledala skroz ok sa dosta mesa kad je pocela pokazivat simptome, ali skroz blago u D na 2000rpm
I ne postoji senzor proklizavanja kvacila :) ...ali auto cita brzinu sa abs senzora sta ne odgovara stupnju prijenosa i okretajima...prilicno je jednostavno

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #49 u: 15-12-2021, 13:36:22 »
Ma kužim da nema senzor proklizavanja kvačila, ali teško mi je vjerovati da bi auto zbog proklizavanja kvačila ograničavao snagu.
Uz to, kak sam i već par puta napisao, na mojoj Giulietti je proklizavalo kvačilo i nije bilo nikakvog ograničavanja snage. Kad sam u 4. ili 5. brzini poklopio gas okretaji su skočili s 2000 na 3500 bez problema, nikakvog ograničavanja snage nije bilo.

Postoji mogućnost da su pametni talijani vidjeli da nekaj ne valja s lamelom pa su kod novijih godišta auta dodali taj "feature", da auto prati okretaje motora i okretaje kotača, pa računa kolko bi brzo auto trebao ići.

Offline robyakarider

• Sa stažom
  • Brera
    • Poreč
« Odgovori #50 u: 15-12-2021, 15:48:01 »
Ne znam za tvoga, ali neki auti imaju senzor okretaja na mjenjacu, pa mozda je to

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #51 u: 16-12-2021, 08:36:32 »
Sve kako sam ti rekao
Nadam se samo da si Sachs narucio ako ides na remap vec
Valeo zamasnjak se moze naci za ~2400kn, ja bi se i toga rijesio odmah i gas
Moja lamela je izgledala skroz ok sa dosta mesa kad je pocela pokazivat simptome, ali skroz blago u D na 2000rpm
I ne postoji senzor proklizavanja kvacila :) ...ali auto cita brzinu sa abs senzora sta ne odgovara stupnju prijenosa i okretajima...prilicno je jednostavno
Pa sad, naručeno je Sachs kvačilo, ali čitajući okolo, pitanje je sta bude u kutiji. Neki ljudi daju ruku u vatru da Sachs ne proizvodi lamele i da može biti svašta. Uglavnom neću se zamarati, treba to staviti na auto pa vidjeti kako se ponaša, a onda ćemo vidjeti jel ima kakve greške, sta je sa Dpf, sta je sa turbinom, map senzorom, egr itd. Možda jednostavno treba sve to pocisititi. Korak po korak.

Offline matayaARfan

• Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
    • Zagreb
« Odgovori #52 u: 16-12-2021, 10:18:07 »
Pa sad, naručeno je Sachs kvačilo, ali čitajući okolo, pitanje je sta bude u kutiji. Neki ljudi daju ruku u vatru da Sachs ne proizvodi lamele i da može biti svašta. Uglavnom neću se zamarati, treba to staviti na auto pa vidjeti kako se ponaša, a onda ćemo vidjeti jel ima kakve greške, sta je sa Dpf, sta je sa turbinom, map senzorom, egr itd. Možda jednostavno treba sve to pocisititi. Korak po korak.

Bitna je i higijena automobila. OBAVEZNO ga operi prije šarafanja i nakon, krucijalno...
 :undd: :gay:

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #53 u: 19-12-2021, 11:44:06 »
Evo snimio sam nekoliko videa na putu do mehaničara. Vidi se kako diže okretaje mada danas nešto manje. Cijelo vrijeme je gas do poda, u raznim brzinama, 3 4 i 5.

https://youtube.com/playlist?list=PL7lpS3cjJbtr8Qxg0YBorhrMHlKvMi3Jd

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #54 u: 19-12-2021, 11:45:35 »
Kvačilo.

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #55 u: 21-12-2021, 14:41:37 »
Alfica je doma, svi simptomi su nestali. Ubrzava bolje nego prije, ne trza, kvačilo mekano, bolje se salta( novo ulje), još samo spur rješiti.

Preporuke za spur? Serijala je visina. 18 colovan je.

Još samo da mi se duša oporavi od troškova i svi smo ko novi. Zamajac me izuo

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #56 u: 21-12-2021, 15:00:27 »
Ajde super, znači kvačilo je uzrok problema bilo  :ok:

Znači da fakat auto uspoređuje okretaje kotača i radilica i kad skuži da proklizava smanjuje snagu. Prvi put za to čujem.

Offline piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #57 u: 21-12-2021, 16:27:48 »
ja radim sve kod Bere u Autolabu na glavnom kolodvoru
MiTo

Offline ..miha..

• Sa stažom
    • N. Marof
« Odgovori #58 u: 21-12-2021, 17:41:33 »
Naravno da će smanjit okretaje, ako brzina "ostaje" ista a okretaji se povečavaju.Kako drugčije funkcionira asr :fp

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #59 u: 21-12-2021, 17:58:12 »
A eto nešto je očito.

Sad pošto me tak oženila, natočio sam pun tank goriva i bio na praoni. Više neznam kak da joj ugodim.