17-09-2026, 05:49:10

Autor Tema: Izmjena ulja u servo volanu  (Posjeta: 15076 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kalmageddon

• Trade Count: (+5)
  • Sa stažom
  • Spol: Muški
  • Cuore Sportivo
    • Vinkovci
Izmjena ulja u servo volanu
« u: 09-01-2018, 12:27:31 »
Poštovanje ekipa, pojavili su mi se neki cudni zvukovi dok stojim na mjestu u leru i malo pomjerim volan lijevo ili desno(max 1cm, ne više)..Inače nikada ne motam na mjestu bas zbog opterecenja na letvu nego malo krenem pa tek onda..

Ulje mi je u posudi tamno smeđe i oko minimuma je na mjeraču dok je auto hladan, znači kad prenoći i prije paljenja mjereno.. Moje pitanje je, pošto je auto 12 godina već(Alfa 147) i ja nisam mjenjao ulje u servu nikako, da li bi bilo pametno promjeniti ulje u sustavu i da li bi to eventualno moglo poboljšati rad samog serva i možda smanjiti škripanje? Hvala
La Meccanica Delle Emozioni
Alfa Romeo 147 JTDm 8V

Offline igorfiume

• Trade Count: (0)
  • Na probi
  • *
    • Rijeka
Odg: Izmjena ulja u servo volanu
« Odgovori #1 u: 10-01-2018, 10:20:30 »
I mene zanima isto jet imam isti problem,samo je moja alfa malo starija.

Offline Prta

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 155
    • Split
« Odgovori #2 u: 10-01-2018, 10:44:31 »
Meni je isto skripalo i nadoda san ulja i sve 5 kasnije
Dream. Build. Drive.

Offline litlebastard

• Član Alfa Kluba 7
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147,155,156,Spider...nekoliko 😅
    • zagreb
« Odgovori #3 u: 10-01-2018, 10:50:48 »
Pitanje je malo glupo(bez uvrede),12god.-pa sam možeš izvuć zakljućak!smeđe je jer je puno vlage,mora bit crveno!ulje iz koćnica(makar po definiciji to nije ulje) u pravilu mjenjaš svake 2god.(preporuka)!ono na sebe isto jako navlači vlagu pa pocrni.u motoru bi ti bila ista stvar da ga ne mjenjaš.zaključak-ti nemaš ulje u servu već mulj,stoga što prije promjeni i nadaj se da pumpa nije dobila po piksi!  :ok:
The perfect blossom is a reare thing.You could spend your life looking for one and it would not be a wasted life.

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Kalmageddon

Offline Kalmageddon

• Sa stažom
  • Cuore Sportivo
    • Vinkovci
« Odgovori #4 u: 12-01-2018, 14:19:57 »
UPDATE:

Škirpanje kod okretanja volana se ispostavilo da dolazi od prosvirale remenice alternatora, pa kada motam ide vece opterecenje na alternator i odatle zvuk..Kada motam sa ugašenim svjetlima nema zvuka skripanja, tako da to zujanje nema definitivno nikakve veze sa volanom.. A ulje idem da mjenjam za koji dan, uzeo sam Tutela Transmission GI/A, 2l, pa posto u sistem ide 1,2l ja se nadam da ce tih 0,8 biti dovoljno da se ispere sistem :D
Alfa Romeo 147 JTDm 8V

Offline igorfiume

• Na probi
  • *
    • Rijeka
« Odgovori #5 u: 12-01-2018, 14:31:57 »
Gdje se uopce ispusta ulje za servo na 147?

Offline litlebastard

• Član Alfa Kluba 7
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • zagreb
« Odgovori #6 u: 12-01-2018, 14:34:54 »
Na letvi
The perfect blossom is a reare thing.You could spend your life looking for one and it would not be a wasted life.

Offline litlebastard

• Član Alfa Kluba 7
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • zagreb
« Odgovori #7 u: 12-01-2018, 14:36:14 »
A mozes i na povratu.

Offline Kalmageddon

• Sa stažom
  • Cuore Sportivo
    • Vinkovci
« Odgovori #8 u: 12-01-2018, 14:36:25 »
Dobro pitanje, na posudi vidim 2 crijeva zakačena sa šelnama, mislim da se tu mora sve raskačiti, mislim da nema baš šaraf neki namjenjen baš za ispuštanje ulja...Radit ću kod majstora koji radi Alfe, neću sam ni pokušavati da ne zeznem nešto..
« Zadnja izmjena: 12-01-2018, 14:37:29 od Kalmageddon »
Alfa Romeo 147 JTDm 8V

Offline igorfiume

• Na probi
  • *
    • Rijeka
« Odgovori #9 u: 12-01-2018, 14:39:37 »
Ja sam mislio probati izvuci sa medicinskom spricom malo pomalo.

Offline Kalmageddon

• Sa stažom
  • Cuore Sportivo
    • Vinkovci
« Odgovori #10 u: 12-01-2018, 15:05:17 »
Ja sam mislio probati izvuci sa medicinskom spricom malo pomalo.

Nije ta šprica dovoljno dugačka, imaš 1,2l u sustavu, možeš gurnuti crijevo u posudu pa i u drugo crijevo crno koje je ispod posude dokle ide, pa ustima povući, napravis vakum, tako će iscuriti pola litre sigurno..
Alfa Romeo 147 JTDm 8V

Offline litlebastard

• Član Alfa Kluba 7
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • zagreb
« Odgovori #11 u: 12-01-2018, 16:19:35 »
Auto nesmije raditi bez ulja u servo sistemu jer se riskira kvar servo pumpe.ako se ima alat može se vakumom promjenit ili ispustit na letvi slobodnim padom na lajtungu!  :mehanic

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #12 u: 12-01-2018, 16:24:28 »
 Ja neki dan ispustao na povratu. Na povratu ispustas i odozgora sipas novo . Litru i pol zveknes i isprao si 100% sistem

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nakon prve ide druga...

Offline Kalmageddon

• Sa stažom
  • Cuore Sportivo
    • Vinkovci
« Odgovori #13 u: 12-01-2018, 22:52:10 »
Ja neki dan ispustao na povratu. Na povratu ispustas i odozgora sipas novo . Litru i pol zveknes i isprao si 100% sistem

Može neka slika da zaokružiš koje crijevo točno otkačiti? Hvala
Alfa Romeo 147 JTDm 8V

Offline Kalmageddon

• Sa stažom
  • Cuore Sportivo
    • Vinkovci
« Odgovori #14 u: 19-01-2018, 16:57:25 »
Pošto nikako ne stignem na servis da konačno zamjenim to ulje , danas sam napravio iduće:

Izvukao sa crijevom kompletno staro ulje iz servo posude, utočio do maksimuma novo, oko pola l, upalio auto, okrenuo volan pun lijevi, pun desni i odvozio auto, ulje je sada i dalje na max, nije više prljavo kao sto je bilo, vidi se da je crvenkasto ali naravno nije kao iz boce.. Moje pitanje je sad, planirao sam da sutra ponovim proces, posto se ulje izmjesalo(staro i novo), da opet izvucem na parkingu to iz posude i uspem jos pola L novog, mislim da ce svakako biti bolje nego da sam samo staro ostavio, makar da mi tako izdrzi kojih mjesec dana dok ne uhvatim vremena za servis pa da komplet sve isperu?
Alfa Romeo 147 JTDm 8V

Offline litlebastard

• Član Alfa Kluba 7
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • zagreb
« Odgovori #15 u: 19-01-2018, 17:14:56 »
Nećeš pogriješit  :ok:

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #16 u: 19-01-2018, 18:08:21 »
Tu ideju o isisavanju iz posude i uljevanju novog sam imao i ja, ali sam malo razmišljao pa sam odustao.

Naime, uzmimo za lakšu računicu da je u posudi polovica ulja, a u ostatku sistema druga polovica.
Promjeniš tih pola, naliješ pola novog. To procirkulira. Drugi dan ponovno vadiš pola, ali u toj polovici je i 1/4 ukupne količine novog ulja. Stavljaš opet pola. Potrošio si litru, a nisi zamjenio sve.
Da ponoviš to još jednom, opet ostaje 1/8 starog ulja, a i dalje nisi zamjenio sve.

Dakako, mislim da je bolje i pola litre novog nego ništa, ali pobonik sam onoga da ako se već nešto radi, da se napravi kako spada.
I meni se čini da je jako malo mjesta oko te posude, neznam kako izvest da skinem crijevo povrata i sve izbacim van, u kakvu posudu bi to ulje trebao lijevati, a da je dovoljno uska da stane u onaj uski prostor, a opet dovoljno volumenski velika da sve stane u nju.

I meni je litra Tutele spremna već 2-3 mjeseca, ali nikako to promjenit. A pretpostavljam da nije nikada ništa rađeno po tom pitanju, dakle uskoro 13 godina i 150tkm

Offline Kalmageddon

• Sa stažom
  • Cuore Sportivo
    • Vinkovci
« Odgovori #17 u: 19-01-2018, 18:49:15 »
Tu ideju o isisavanju iz posude i uljevanju novog sam imao i ja, ali sam malo razmišljao pa sam odustao.

Naime, uzmimo za lakšu računicu da je u posudi polovica ulja, a u ostatku sistema druga polovica.
Promjeniš tih pola, naliješ pola novog. To procirkulira. Drugi dan ponovno vadiš pola, ali u toj polovici je i 1/4 ukupne količine novog ulja. Stavljaš opet pola. Potrošio si litru, a nisi zamjenio sve.
Da ponoviš to još jednom, opet ostaje 1/8 starog ulja, a i dalje nisi zamjenio sve.

Dakako, mislim da je bolje i pola litre novog nego ništa, ali pobonik sam onoga da ako se već nešto radi, da se napravi kako spada.
I meni se čini da je jako malo mjesta oko te posude, neznam kako izvest da skinem crijevo povrata i sve izbacim van, u kakvu posudu bi to ulje trebao lijevati, a da je dovoljno uska da stane u onaj uski prostor, a opet dovoljno volumenski velika da sve stane u nju.

I meni je litra Tutele spremna već 2-3 mjeseca, ali nikako to promjenit. A pretpostavljam da nije nikada ništa rađeno po tom pitanju, dakle uskoro 13 godina i 150tkm

Ma znam sve, ali dobio sam od frenda 2l na poklon posto mu je ostalo viska u garazi tako da imam sad jos skoro 1,5l da to sve ispirem i mislim da ce to sveukupno biti dovoljno da se ispere tom metodom :D
Alfa Romeo 147 JTDm 8V

Offline litlebastard

• Član Alfa Kluba 7
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • zagreb
« Odgovori #18 u: 19-01-2018, 20:36:16 »
Zašto komplicirate?na letvi je lajtung kojeg treba otpustit i slobodnim padom će ulje iscurit samo van!kad sve iskapa naliješ novo,zvrtiš volan dok auto radi,provjeriš razinu i prst u uho!neš ti svemirske tehnologije  :wc:  :hat:

Offline Kalmageddon

• Sa stažom
  • Cuore Sportivo
    • Vinkovci
« Odgovori #19 u: 21-01-2018, 09:24:39 »
Evo ekipa ovako, pošto je to ulje 30kn u Srbiji po litri, frend mi je donio još 2l. Napravio sam kompletnu promjenu.

Pa za sve koji nemaju alata, dizalicu veliku, kanal u garaži evo najbrže solucije.

Potrebno:

1. 4l servo ulja
2. Plastična pumpica od tekućeg sapuna za ruke
3. Strpljenje i živci

Procedura:

1. Oprati vakum pumpicu od tekuceg sapuna, staviti je u cistu vodu i stiskati dok ne istjera sve iz sebe što je bilo , da bude u potpunosti čista te ju dobro osušiti.

2. Odsjeći jednu bocu od 2l da bude gore širok otvor, može vam eventualno netko bocu pridžavati dok ispumpavate ulje.

3. Staviti pumpicu od sapuna u posudu na autu sa uljem, i držati odsječenu bocu ispod mlaznice te početi ispumpavati ulje iz posude. Treba nekih 3 minute da se sve ispumpa van.

4. Kada je posuda prazna, doliti novo ulje do maksimuma, te upaliti auto, vidjet će te kako se miješa novo i staro ulje. Možete staviti pod kotače nešto da se olakša motanje lijevo i desno i okrenuti pun lijevi, pun desni i vratiti volan na sredinu. Nakon ovoga ulje u posudi će biti promješano staro i novo, tj postaće prljavo, tj barem prljavije nego novo iz ambalaze. UGASITI AUTO.

5. Ponavljati točke 3 i 4 dok ne potrošite sve 4l ulja. 1l je dovoljna za 2 puta napuniti posudu, znači u biti 8 puta će te puniti posudicu sa novim uljem.

6. Kada ste završili sve, upaliti opet auto sa otvorenom posudicom, namotati par puta lijevo i desno do kraja da se odzrači sistem, zavrnti čep i provjeriti nivo ulja, ako je do maksimuma, uspješno ste napravili zamjenu ulja u servo sustavu.

Nadam se da će ovo pomoći nekom kao što sam ja , tko nema previše alata, ko ne želi plaćati mehaničare za ovakve sitnice i tko nece da skida donju zastitu motora, skida sarafe sa letve volana, pa da se poslije boji da nešto nije dobro vratio, znači procedura je full jednostavna i funkcionira i košta oko 120kn.

REZULTAT: Sada volan kada motam, pogotovo na mjestu ili dok se tek jedva krećem ide puno više smooth. Ulje je sada u posudi crveno , ono staro je bilo crno, što bi kolega littlebastard rekao, to nije bilo ulje nego mulj unutra :D

Sretno
Alfa Romeo 147 JTDm 8V

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Vasko

Offline litlebastard

• Član Alfa Kluba 7
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • zagreb
« Odgovori #20 u: 21-01-2018, 10:06:37 »
Hm. . . Da. . . Za manje muke imaš kopče od crijeva koje se spajaju na posudu pa si mogao lakše ispraznit!sama posuda je pregrađena!odspojiš povrat i toćiš novo,a povrat tutneš u flašu od mljeka kad ti već nije bitno jer imaš 4 litre viška  :fp (sa zapaljenim autom) i gotov si za 5min!  :ok:  :gay:

Offline litlebastard

• Član Alfa Kluba 7
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • zagreb
« Odgovori #21 u: 21-01-2018, 10:15:54 »
. . . Znaš onaj crtić "zekoslav mrkva"-kaže: Dali će se sjetiti da patke znaju da lete. . . .  :witch:  :batin Ne,nije se sjetio  :song:  :tooth sory,moro sam,odma mi je to palo na pamet  :mah:

Offline Kalmageddon

• Sa stažom
  • Cuore Sportivo
    • Vinkovci
« Odgovori #22 u: 21-01-2018, 10:18:35 »
Hahah kako god, meni bitno da sam ja izmjenio ulje u sustavu da mi ne rikne pumpa, sve ostalo mi je nebitno hahah
Alfa Romeo 147 JTDm 8V

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #23 u: 21-01-2018, 10:51:51 »
. . . Znaš onaj crtić "zekoslav mrkva"-kaže: Dali će se sjetiti da patke znaju da lete. . . .  :witch:  :batin Ne,nije se sjetio  :song:  :tooth sory,moro sam,odma mi je to palo na pamet  :mah:

Kolega je pitao da mu se pokaže slikom koje crijevo bi trebao otpojiti i nije dobio nikakav odgovor. Kako je i sam napisao, nije htio riskirati sa pogađanjem pa je napravio najbolje kako je mogao. Po meni je napravio odličan posao koji je, i do detalja opisao na forumu - hvale vrijedno. Mislim da ću ja napraviti isto.

Znam da je tvoj komentar zafrkancija i da nije bilo ni trunke zle namjere u njemu ali sam morao malo uletiti :ok:

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Kalmageddon

Offline litlebastard

• Član Alfa Kluba 7
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • zagreb
« Odgovori #24 u: 21-01-2018, 12:10:56 »
Ja kad to radim pustim mu krv na letvi(iznad centralnog nosača,pod suvozačkim nogama)je lajtung,ključić 10 ili 13.Da prije scuri na vakum izvućem sve iz posude(oprat posudu ak je jaki mulj jer neke imaju sito na odlaznom djelu prema pumpi).kad je sve scurilo natoćiš novo na stranu pumpe(posuda je pregrađena),pustiš malo flush pa stegneš lajtung na letvi!ako ste dvojica jedan zapali,a drugi na vakum još malo izvuće iz povrata.ak si sam zapališ na 5-10sec i isprazniš posudu.nadoliješ,smotaš,provjeriš razinu i 99% ulja je novo u sistemu  :ok: Naravno poslje svega dobro zaliješ  :pivo:  :alfisti:

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: Vasko

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #25 u: 21-01-2018, 14:59:39 »
Ma sve je to dobro, ja sam na pocetku spricom isisavao komplet posudu ( moze se jer se natakne komad crijeva na spricu pa ide sve van) i sipao novo ulje, vozio par dana i opet, i tak par puta i bilo je rubin crveno unutra... sve je to ok i pali. Bitno ne zapustiti sistem .  Sad me ide izmjena kocionog ulja ... al to je trla baba lan
« Zadnja izmjena: 22-01-2018, 10:40:04 od SS »
Nakon prve ide druga...

Offline Kalmageddon

• Sa stažom
  • Cuore Sportivo
    • Vinkovci
« Odgovori #26 u: 22-01-2018, 10:03:58 »
Ma sve je to dobro, ja sam na pocetku spricom isisavao komplet posudu ( moze se jer se natakne komad crijeva na spricu pa ide sve van) i sipao novo ulje, vozio par dana i opet, i tak par puta i bilo je rubin crveno unutra... sve je to ok i pali. Bitno ne zapustiti sistem .  Sad me ide izmjena kocionog ulja ... al to je trla baba lan

Ma upravo to, to ulje nije preskupo, da jednom godišnje uradiš to po tom postupku sa isisavanjem posude i usipanjem novog , samo sa 1l ulja , nikada ne bi pocrnilo i uvijek bi bilo svježe unutra ..Najbitnije ne zapustiti sve i voziti 10 godina sa istim uljem..
Alfa Romeo 147 JTDm 8V

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #27 u: 22-01-2018, 10:12:47 »
Ma upravo to, to ulje nije preskupo, da jednom godišnje uradiš to po tom postupku sa isisavanjem posude i usipanjem novog , samo sa 1l ulja , nikada ne bi pocrnilo i uvijek bi bilo svježe unutra ..Najbitnije ne zapustiti sve i voziti 10 godina sa istim uljem..

U potpunosti se slažem, i da meni letva ne pušta lagano u mom sistemu bi bilo ulje koje je Luigi natočio davne 2006-e  :redf: :redf: :redf: :redf:

Ovako je sistem dobio nešto friškog ulja, ali to je sve zanemarivo - zato sam se i obradovao kada sam vidio ovu temu  :ok:

Offline filip_zg

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #28 u: 19-03-2023, 14:04:23 »
Dobra tema
Mogo bi ja nesto uraditi po tom pitanju na 159
Nudi se

Hidraulično ulje
FEBI BILSTEIN 06161
Hidraulično ulje
RAVENOL 1181002-
001-01-999
Hidraulično ulje
MOTUL 106399

Ima kakvih preporuka koje uzeti?
ex 156 1.6 TS, 159 1.9 JTS, 156 2.0 JTS. now: 159 2.4 JTD

Offline gurdich

• Na probi
  • *
  • 156 1.9 JTDm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #29 u: 30-08-2026, 16:28:52 »
Bok,
došlo je i meni ovo na red, a budući da je na 156-ici zeznutije izvuc povratno crijevo iz posude, gledam kako to sto jednostavnije napraviti i bez da skidam s letve.

Posuda ima pregradu i s donje strane je na pregradi otvor koji ih spaja. Ako ispraznim obje strane s crijevom da povučem ustima u neku flašu, i privremeno začepim taj otvor, onda bi imao odvojen povratni dio u posudi.

To znaci da bi nakon opisanog pražnjenja posude, ulio novo ulje u glavni dio, upalio auto na 2-3 sekunde, izvukao sto je pumpa nagurala u povratni dio, opet ulio novo ulje i tako nekoliko puta dok ne dobijem čisto u povratnom dijelu.