Pozdrav svima ...
Ja sam 2DIN Androida za svoju 159 nabavio prije 3 godine. U autu sam original imao onaj klasični radio, bez navigacije. Imam Bose. Prvo o trošku:
1. Uređaj - 2000kn
2. Carina - 1000kn
3. Canbus dekoder - mislim oko 300kn
4. Maska - 150kn
5. TV tuner - 500kn
6. ISO konektor - 30ak kuna
Znači cijela igra me koštala oko 4000kn i JAAAAKO puno živaca. Naime, da krenemo od početka. Htio sam isključivo Android uređaj na koji ću ja onda strpati aplikacije koje mi trebaju. Bilo mi je bitno i da ima ugrađen TV tuner što se poslije pokazalo kao greška, objasnit ću i zašto. Uređaj nije imao standardni ISO konektor nego gole žice koje je trebalo spojiti na auto. S obzirom da sam strujić po srednjoškolskom zanimanju i volim prtljati oko žica i elektronike, ovo mi je bio i svojevrsni izazov.
Dakle, prvo što sam trebao napraviti je skužiti koja žica kuda ide. Kako ne bi rezao originalni konektor koji dolazi od strane auta, kupio sam ISO konektor na koji sam onda lemio žice sa strane radija. Općenito, žice za zvučnike nisu nikakav problem, mislim da ih ima 8. Kako bi zvuk radio, morao sam spojiti i pobudu za pojačalo - u principu je to 12V koje ide direktno na pojačalo - bez toga nema zvuka. Prvi problem koji sam imao je da se radio nije palio kad bih upalio auto. Kako bi to riješio, morao sam uzeti CANBUS dekoder i otkriti koje žice sa CANBUS konektora na autu nose CANBUS komunikaciju i spojiti ih na taj dekoder. Napominjem da mi komande na volanu ne rade, ali to mi nije neki problem. Problem kod cijele instalacije je prostor kojeg ima užasno malo i kako bih uvalio 2DIN uređaj morao sam doslovno prepiliti limenu pregradu koja se nalazi u utoru za radio. Naime, ovaj originalni tvornički 2DIN uređaj samo izgleda kao 2DIN, a ustvari je 1DIN sa 2DIN maskom. Sam radio mi je jedva stao u rupu, a onda sam još morao strpati i ovaj dekoder. Uglavnom, s tim motanjem žica i guranjem unutra sam izgubio pola kose na glavi.
Nadalje, htio sam TV u autu i kupio sam uređaj s ugrađenim TV tunerom. Problem s njim je što nije hibridni. Hibridni tuner ima ugrađena 2 tunera i 2 antene te u svakom trenutku oba rade i to rješenje je danas nekakav standard za DVB-T u pokretu. Nakon što sam skužio da mi ugrađeni tuner ne radi zadovoljavajuće, naručio sam posebno DVB-T tuner koji sam instalirao u pretinac ispred suvozača. Taj tuner radi perfektno u Zagrebu i okolici gdje je pokrivenost signalom dobra. Kad izađete van, signal je slab i TV ne možete gledati. Vani recimo, pogotovo u Njemačkoj, signala ima svugdje i svugdje možete pratiti TV program. Uglavnom, TV u autu je zgodna stvar, daleko korisnija od socijalnih mreža i koliko god se činila neupotrebljiva, situacija je drugačija. Meni u autu TV radi 70% vremena i ne - ne plaćam pretplatu.

S obzirom da me carina oderala nenormalno, preporučujem kupnju sa EU skladišta ako je moguće.
Što se tiče samog uređaja, fali mu 1GB RAMa da bi sve bilo fluidno. Napominjem da od aplikacija imam instalirano samo iGO navigaciju, media player, custom launcher jer oni nemaju nikakav i možda još 2, 3 aplikacije. Nemam Facebook, Viber i slična sranja jer to stvarno nema smisla na ekranu u autu, ako zbog ničega drugog, onda zbog privatnosti jer ne želim da mi suputnici bulje u to kad su u autu sa mnom. Inače, mislim i da bi te aplikacije znatno usporile rad uređaja zbog male količine memorije tako da ne preporučam instalaciju.
Moja verzija Androida je 4.2.2 i sve što mi treba radi na tome. Da li vam treba 7.0 - ne. Da li vam treba 6.0 - ne. Da li bi bilo zgodno da je 5.1 - bi. S tim da morate paziti da ima uređaja koji vam u Settings pokazuju 5.1 ili čak višu verziju, a ustvari su 4.2.2. Sam uređaj zvuk pušta odmah nakon davanja kontakta što znači da ne morate čekati da se kompletno upali nego odmah čujete radio. Za puni start mu je potrebno nekakvih 20ak sekundi. Sa custom launcherom kakav je kod mene, treba mu 10ak sekundi više.
Kvaliteta zvuka je bolja nego sa original radiom. Imam osjećaj da je Bose prodisao. S vremenom su se desile 2 stvari, ponekad u pozadini čujem zujanje koje je ovisno o broju okretaja motora i nakon kontinuiranog slušanja radija od nekih 2 sata, prestane raditi.

Rješenje je da se uređaj ugasi i upali i to je to.

Nije da me nešto smeta jer tako dugo u komadu slušam radio 2 puta godišnje.
Suma sumarum, ja sam zadovoljan. U ono vrijeme ako sam htio takav brand name uređaj, morao bih dati za njega 12-15 tkn i još ne bi bio Android - dakle, ne bih ga mogao customizirati onako kako ja želim.
U prilogu su i neke slike ....