Moje višednevno istraživanje me za sada dovelo do ovih saznanja:
- najelegantnija opcija u smislu lake instalacije i tvorničkog izgleda je kupiti "tipski" kineski WinCE model koji je složen da bude plug&play i da dobro izgleda... No, ima dva minusa: cijena, kako god se okrene ispadne 500 eura, ako se uzima direktno iz Kine, onda je manje, ali taman toliko dođe razlika u dostavi, carini i PDV-u. Drugi minus mu je relativno stara tehnologija i po karakteristikama slab hardver u usporedbi s Androidima. Čisto sumnjam da će itko više raditi "tipsku" jedinicu za Alfe koje se više ne proizvode, tako da "to je to" po tom pitanju ako se želi imati OEM-look uređaj u 147/GT.
- alternativa je kupiti generic WinCE uređaj, "univerzalca" + maskicu i adapter za komande za volan. U tom scenariju sveukupni trošak može pasti i čak na samo oko 200 eura.
- skuplja opcija je kupiti pravi moderni i moćni generic Android uređaj, ali onda smo opet u razredu od 350 do 500 eura kada dodamo masku i adapter, pa ako ništa treba dobro razmisliti koji model uzeti i da provjereno dobro radi.
- preostala je opcija originalne Alfine navigacije/multimedije, ali toliko je zastarjela da mislim da ne vrijedi više od 100 eura, a ljudi na eBayu i dalje za nju traže i po 300-400 eura. To može biti zanimljivo samo nekom kolekcionaru koji želi da mu je auto baš u tvorničkom stanju iz muzejskih razloga. Nisam od takvih.

Ima li nešto peto što sam propustio?