Evo mojih zapažanja tijekom trodnevnog korištenja Stelvia kojeg mi je ustupio Autocommerce Split na čemu im se ovom prilikom zahvaljujem.
Radi se o Stelviu 2.2 jtdm 180 ks Q2, automatik + shifteri na volanu, na satu trenutno +11.000 km.
Slike detalja su ovdje:
http://www.njuskalo.hr/auti/alfa-romeo-stelvio-2.2-mjt-180-ks-q2-automatik-oglas-23534962Prvo ću kazati ono što bi trebao biti zaključak:
Do nedavno smo raspravljali o temi "Što je to prava Alfa?". E, pa zaboravite to pitanje kad pričamo o Stelviu. "On" ne da je "prava" Alfa - "On" je Alfa kakvu smo htjeli i sanjali!!!!!
Prvu vožnju sam odradio s Stelviom u svibnju (odmah po dolasku modela na naše tržište), ali vrlo kratku i već tada mi je bilo jasno da "On" nije konfekcijski SUV nego sportski automobil s dušom!
Ovaj put sam ga imao priliku koristiti 3 dana i to u uvjetima kakvi su mi svakodnevnica. Znači, puno gradskih kilometara, kratkih relacija, uskih i skliskih splitskih ulica s bezbroj "šahti" i potrebe za penjanjem na nogostup.
Zapažanja:
Prvi dojam je "wow" efekt. Crna koža koja miriše na luksuz, sjedalo koje se nakon gašenja odmiće 10 tak cm od volana kako bi izlazak bio dodatno olakšan, instrument tabla i display koji vrište "ja sam spasce shuttle!", detalji od PRAVOG karbona, ... ufffffff

Vožnja: na prvo mjestu komentiram automatski mjenjač koji je fenomenalan i jednostavno je "must have". Ovo tvrdim na temelju prethodne vožnje Giulie sa šest stupanjskim ručnim mjenjačem. Ako niste nikad vozili automatik ili jeste neki stariji model - zadržite mišljenje za sebe dok ne probate baš ovaj!
Pretpostavljam da je užitak u vožnji još veći kada je ovaj AT uparene s benzinskim motorom. Jedva čekam priliku isprobati ovu kombinaciju!
DNA sustav je također odlična stvar. "N" mod = mozak na pašu, "A" mod = upali kod neravnina i ležečih policajaca, "D" mod = iznenadi suvozače činjenicom da ta prelijepa SUV karoserija može driftati

Za one kojima je bitno - potrošnja: mjerač nije resetiran od izlaska na cestu, nakon 11.500 km piše 8,6 l/100 km.
Po meni vrhunski rezultat!
Pohvalio bi prtljažnik: ravna podnica, ogromna, lako dostupna, ispod podnice niz manjih rupa za sitnice, poklopac se diže i spušta tipkom. Bolje ne može!
Vožnju u gradu olakšavaju senzori "svuda oko nas" te kamera za vožnju unazad. I ovo nije beznačajno jer je "debeljko" širok +190 cm!
Bržu vožnju sam isprobao na brzoj cesti Solin - Klis - Dugopolje. A što reći, a ne napisati sam sebi prekršajnu prijavu?

Cestu drži ko vlak na tračnicama, naginjanja klasičnog za SUV-ove NEMA ni u "N" modu!
Premalo sam ga koristio da bi izlazio sa zamjerkama.
Ono što meni osobno ne odgovara su "Njegove" dimenzije. Na instrument tabli bi radije vidio okrugle otvore za ventilaciju nego "german look" pravokutnike. Tabla iz Giulie mi je lijepša jer je od sredine zakrenuta prema vozaču.
Ni bijela boja karoserije mi nije legla - kao ni na Giuliji. Stelvia sam ovih dana iz milja zvao "papamobil"

I da ponovim rečenicu iz uvoda:
"On" ne da je "prava" Alfa - "On" je Alfa kakvu smo htjeli i sanjali!!!!!