26-04-2026, 16:46:16

Autor Tema: TD / JTD / JTDm motori  (Posjeta: 452598 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Reno

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
    • Rijeka
Odg: TD / JTD / JTDm motori
« Odgovori #360 u: 02-04-2011, 15:25:30 »
a šta ako je u pitanju zamašnjak šta nebi onda i u vožnji ili dok radi na leru isto treslo :?: , jer meni samo zatrese dok ga palim/gasim..
meni je isto treslo kad ga gasim i bilo je do vakum ventila kojeg sam danas skinuo i ona neka tanka gumena brtva se skroz odvojila stegnuo malom selnom i sad vise ne trese  :clap:

Offline Nowa

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #361 u: 02-04-2011, 15:40:34 »
Meni se malo zatrese i citajuci ovu temu mislio sam da je nesto ozbiljno dok danas nisam uzeo da preparkiram punta 1.3mjet majko mila pa kad uporedim moj motor 2.4 175ks i tako reci tu bebu od motora pa meni se nista ne trese van normalnoga.Na puntu se jos i volan trese zamajac je ok vjerovatno nosaci od motora.

Offline Deniro

• Na probi
  • *
    • Buje
« Odgovori #362 u: 02-04-2011, 17:10:51 »
meni je isto treslo kad ga gasim i bilo je do vakum ventila kojeg sam danas skinuo i ona neka tanka gumena brtva se skroz odvojila stegnuo malom selnom i sad vise ne trese  :clap:
misliš na onaj ventil na usisu :?: moja 100 kw to nema

Offline Reno

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #363 u: 03-04-2011, 23:07:07 »
ima ovdje slika tog ventila u mojoj temi http://alfisti.hr/forum/index.php/topic,35074.380.html nebih ja znao jel ima do neki dan nisam znao ni sta je to  :craz

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #364 u: 04-04-2011, 08:07:05 »
pozdrav svima, imam 2.4 jtd 100kw e sad zanima me dali je normalno da taj jtd kad se pali i gasi trese i iman osjećaj ko da će mi se auto raspast  :funny: , kad upali radi ko sat i u vožnji nimalo ne trese samo gad ga gasim i palim... dali može biti do nosača motora? ima možda neko kakva iskustva sa tim?  :mah:

2.4 JTD 100kw nema leptir za gašenje na usisu i normalno je da motor kod gašenja zatrese.

E sad, ako su lošiji nosači motora, i ako zamašnjak ima previše lufta, onda je normalno i da jače zatrese...

Offline Alfa Wanabe

• Sa stažom
  • Fiat Tipo 146 1.6 boxer
    • Zagreb
« Odgovori #365 u: 06-04-2011, 08:34:31 »
Posalji mail na moj pp pa ti mailnem kompletni manual u pdf-u.
Voziti dizela je kao voditi ljubav sa kondomom. Ide, ali nije to to.

bimer

• Gost
« Odgovori #366 u: 09-05-2011, 19:06:20 »
dali je moguce na 1.9td promjeniti samo uljne karike, gumice i vodilice ventila, bez ostalih dijelova ako nije potrebno, ili se moraju i kompresijske mijenjati uz uljne obavezno? I kolika je cca cijena uljnih karika?

Anton

• Gost
« Odgovori #367 u: 13-05-2011, 21:26:54 »
MAF mi je malo u banani  :rolll:
kuzim ga tocno na 3000 kako zagusi auto
majcicu mu
pitao sam seba kaze cca 1200 kn
pa jel ima gdje jeftinije, tokic, ovo-ono....

ajmo iskustva, originali, zamjenski, pare, trajanje.....

Offline industrial

• Donator kluba
  • Trade Count: (+91)
  • Sa stažom
  • *
  • Alfa 156 JTD
    • Rijeka
« Odgovori #368 u: 13-05-2011, 21:36:50 »
a da kazes za koji je auto i motor :sado:

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #369 u: 13-05-2011, 21:44:08 »
MAF mi je malo u banani  :rolll:
kuzim ga tocno na 3000 kako zagusi auto
majcicu mu
pitao sam seba kaze cca 1200 kn
pa jel ima gdje jeftinije, tokic, ovo-ono....

ajmo iskustva, originali, zamjenski, pare, trajanje.....

...kupiš zamjenski original Bosch...cca 100€...

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Anton

• Gost
« Odgovori #370 u: 15-05-2011, 06:41:35 »
a da kazes za koji je auto i motor :sado:

isti ko tvoj JTD 115 ks  :ok:

...kupiš zamjenski original Bosch...cca 100€...

đe ba  :?:
da mi ne uvale krivi neki
moram znat neki broj ili nesto jel da  :?:

Offline alfa16v

• Trade Count: (+3)
  • Sa stažom
    • zaprešić
« Odgovori #371 u: 15-05-2011, 07:47:12 »
sa svoga starog prepiši broje i po tom odi kupiti.....

Offline brijac

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9jtdm
    • Donji Hrašćan
    • Alfa 159 SW
« Odgovori #372 u: 23-05-2011, 12:59:16 »
što je sa VM-ovim 2.5 td iz alfe 164?kak mu se kreće potrošnja,koje su mu boljke i kak mu je održavanje?kolko recimo košta veliki servis tog motora sa svim remenima,zatezačima,filterima..?

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #373 u: 23-05-2011, 13:05:28 »
TD 1929 ccm sve super pom meni nije ništa ali neki majstor objašnjava da to ne smije raditii :

- kada se stisne naglo gas i dok prima gas baca crni dim a kasnije na konstantnom gasu ili na turiranju malih obrtaja npr. između 2500 i 3000 nema ni kapi dima sve 5 a na nagli pritisak sa lera baci crni,,

što bi to moglo biti dizne, pumpa,, po menei ništa stračno,,, najbitnije je da kada se stisne iber sa kartera što vodi na filter zraaka da onda na mjerač od ulja ne baca ulje sljedećih 30-tak sekundi

To tako treba biti. Može se podesiti na Bosch pumpi da daje manje goriva, tada neće baciti crni dim pri naglom stiskanju pedale gasa, ali slabo ide.

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #374 u: 23-05-2011, 13:07:58 »
dali je moguce na 1.9td promjeniti samo uljne karike, gumice i vodilice ventila, bez ostalih dijelova ako nije potrebno, ili se moraju i kompresijske mijenjati uz uljne obavezno? I kolika je cca cijena uljnih karika?

Pošto se radi o velikom poslu, promijeni se sve navedeno.

Offline Isus

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #375 u: 23-05-2011, 13:08:31 »
karike se kupuju u setu po klipu znaci tri komada, nemam smisla mijenjati samo jednu, ako je ta istrosena, nisu niti druge bajne.

edit: viktor je bio brzi
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline sakelije

• Pripravnik
  • **
    • Zadar
« Odgovori #376 u: 23-05-2011, 13:10:25 »
Najbolji motor na svitu  :love: :love: :love: , servis je 5,5l ulja i filter.. nema remenja zatezača jel je prenos na zubčanike. Moj imao 400tk radi ko urica. Po gradu oko 9,5 litara otvorena 6-8l ovisi o kako voziš, prolazi tehnički na loži još lik pita jesam generalku radi kad je vidio eko test..  :smijeh :smijeh
Labudica moja ne mogu je prežaliti
164 TD VM 2,5 1990  :sad:
Umjereno uzivanje u vinu ne moze skoditi ni u najvecim kolicinama

Offline brijac

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9jtdm
    • Donji Hrašćan
    • Alfa 159 SW
« Odgovori #377 u: 23-05-2011, 23:46:48 »
jel to 115 ili 125 konja?koja je razlika među njima?

Offline Joke

• Ovisnik o alfistima
  • 164-2.0 TS,166-2.4 JTD,156-1.9 JTD, Ducato 2.8 JTD
    • Split
« Odgovori #378 u: 24-05-2011, 08:39:20 »
VM kad je dobar ne zahtijeva nikakav servis. To je izuzetno moćan motor. Nema ni fazni lanac ni remen, nema apsolutno ništa za mijenjanje osim ulja i pokojeg grijača. Ne smije ga se pregrijat jer lako stradaju brtve glave pa se uvijek mora voditi računa da je sistem hlađenja besprijekoran. Problemi nastaju ako je istrošen tj. pri kraju životnog vijeka. Generalna reparatura za njega tj. dijelovi je stravično skupa.
Oko kuće jedan auto i hrpa traktora...

Offline brijac

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9jtdm
    • Donji Hrašćan
    • Alfa 159 SW
« Odgovori #379 u: 24-05-2011, 10:50:19 »
po čemu se najbolje vidi da je pri kraju?za starije dizele je normalno da malo zadime,koji su još simptomi?

Offline sakelije

• Pripravnik
  • **
    • Zadar
« Odgovori #380 u: 24-05-2011, 11:09:38 »
Izmjeri mu kompresiju i moran si :ok:

Offline brijac

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9jtdm
    • Donji Hrašćan
    • Alfa 159 SW
« Odgovori #381 u: 24-05-2011, 11:39:14 »
koliko je prihvatljivo?tolerancija nesmije biti više od 0,5 ili?

Offline sakelije

• Pripravnik
  • **
    • Zadar
« Odgovori #382 u: 24-05-2011, 17:14:30 »
Mislim da Joke to zna točnije no bit je da ni jedan ne oscilira puno.

Offline sinisaBL

• Na probi
  • *
    • banjaluka BiH
« Odgovori #383 u: 10-06-2011, 01:06:45 »
pozdrav.koliko je ''pametno i dobro'' zatvoriti EGR ventil???sluzi li on samo kako neki kazu za smanjenje emisije stetnih gasova i eko normi???ili ima jos nesto?mislim da bi svi ti inzinjeri ako je samo to u pitanju smislili drugaciji nacin a ne vracanjem dijela ispusnih plinova u usisnu granu ponovo.mislim da auto postize brze radnu temperaturu kad nije zatvoren a samim tim zimi ce se brze zagrijati.koliko znam dizel motore nije dobro gaziti na hladno a koliko ko od nas ceka da se to zagrije krenes na posao pali i vozi :-)znaci ipak utice na dugotrajnost motora sa te strane.neki sto su ga zatvorili zale se da ne moze postici 90C ni poslije pola sata i vise voznje.i drugo moje pitanje je je li citavo mapiranje motora razni proracuni vazduha goriva itd.za ECU uradjeno sa uracunatim dijelovima gasova koje idu preko EGR u granu??i da li njegovim zatvarnjem se rementi to sve i normalna smjesa??da li ga je dobro zatvoriti na motorima sa turbo punjacima?i imaju li ti ispusni gasovi koji se propustaju preko EGR ikakve veze sa normalnim radom i pritiskom turbine?jer onda svi gasovi idu na auspuh logocno ako se zatvori.ima li on ikakve veze sa racunanjem ECU i mjerenjem MAF-a koliko ce zraka propustiti u granu?logicno mi je da ima jer vjerovatno treba vise ili manje zraka ovisno je li egr otvoren ili zatvoren u voznji.kako biti siguran sad recimo da ce se svi ti parametri sami od sebe nariktati kad zablindiramo fizicki EGR ako je sve povezano sa mapom motora??vjerovatno se moze zatvoriti bez posljedica na starijim dizelasima koji su vakuumski i nisu toliko vezani za elektroniku a ne bi trebalo na novijim motorima.a i skoro mi je prijatelj mehanicar rekao samo jednu stvar svi koji su mi dosli sa kvarom na turbini su imali zablindiran EGR .znaci zatvaranje EGR za i protiv?pozdrav

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #384 u: 10-06-2011, 08:09:17 »
Ja sam vozio jedno mjesec dana sa zatvorenim EGR-om, naručen je bio novi pa dok je stigao i dok sam ja stigao to promijeniti .... motor bez egr-a drugačije radi,  turbina se pali nekako agresivnije, zašto neznam  :?:....
Uglavnom, kad je montiran novi EGR lako je bilo za  primijetiti da motor radi uglađenije, nekako mekše.... zašto ?..opet neznam... nisam istraživao previše. Ali razlika postoji.
Također , SEb mije nešto napomenuo da ima veze sa radom turbine , što i kako nisam pitao dalje nego kupio novi  :craz:drive: .

Prekjučer sam bio na tehničkom , i parametri su bili daleko bolji od većina drugih auta (turbodizela) ... dali to ima veze sa egr-om ili načinom vožnje, neznam , trebalo bi malo ispitati. Recimo da ga nikad ne vozim ispod 2000 o/min.... e sad , koliko je to ok  :?: :?: :?: ...po parametrima ispada da je ok. I to što ja vozim oko 70% gradske vožnje..
.... sempre gilles ....

Offline Nowa

• Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #385 u: 10-06-2011, 10:50:48 »
pozdrav.koliko je ''pametno i dobro'' zatvoriti EGR ventil???sluzi li on samo kako neki kazu za smanjenje emisije stetnih gasova i eko normi???ili ima jos nesto?mislim da bi svi ti inzinjeri ako je samo to u pitanju smislili drugaciji nacin a ne vracanjem dijela ispusnih plinova u usisnu granu ponovo.mislim da auto postize brze radnu temperaturu kad nije zatvoren a samim tim zimi ce se brze zagrijati.koliko znam dizel motore nije dobro gaziti na hladno a koliko ko od nas ceka da se to zagrije krenes na posao pali i vozi :-)znaci ipak utice na dugotrajnost motora sa te strane.neki sto su ga zatvorili zale se da ne moze postici 90C ni poslije pola sata i vise voznje.i drugo moje pitanje je je li citavo mapiranje motora razni proracuni vazduha goriva itd.za ECU uradjeno sa uracunatim dijelovima gasova koje idu preko EGR u granu??i da li njegovim zatvarnjem se rementi to sve i normalna smjesa??da li ga je dobro zatvoriti na motorima sa turbo punjacima?i imaju li ti ispusni gasovi koji se propustaju preko EGR ikakve veze sa normalnim radom i pritiskom turbine?jer onda svi gasovi idu na auspuh logocno ako se zatvori.ima li on ikakve veze sa racunanjem ECU i mjerenjem MAF-a koliko ce zraka propustiti u granu?logicno mi je da ima jer vjerovatno treba vise ili manje zraka ovisno je li egr otvoren ili zatvoren u voznji.kako biti siguran sad recimo da ce se svi ti parametri sami od sebe nariktati kad zablindiramo fizicki EGR ako je sve povezano sa mapom motora??vjerovatno se moze zatvoriti bez posljedica na starijim dizelasima koji su vakuumski i nisu toliko vezani za elektroniku a ne bi trebalo na novijim motorima.a i skoro mi je prijatelj mehanicar rekao samo jednu stvar svi koji su mi dosli sa kvarom na turbini su imali zablindiran EGR .znaci zatvaranje EGR za i protiv?pozdrav

Poz ovako kod tene je 166 mjet ,a na mjet motorima se egr softverski zatvara dok je na Jtd masinama se on mehanicki zatvarao tj komad lima ili sta vec vidim da su cak i neke metalne kovanice radile posao,ja kada sam bio na tehnickome(vanrednome zbog zatamljenih stakala  :mad:) imao sam najbolji eco test ne znam kako je kod vas u HR ali u bih ima neka skala od 1 do 10 (mislim da je to kolicina CO2 da 1 odgovara 100g/km) kod mene je bilo nesto ispod 2 tu negdje koliko je i fabrika deklarisala.
Sad da ja nesto pitam ekipu koja ima 2.4 175 ks da li vama kada se vozeci nekom normalnom voznjom i onda kada gas ode do poda baci crnoga dima ne puno samo na djelic sekunde  ,vidjao sam na francuzima da se to desava u noramalnoj voznji,ja sam to primjetio da se to desi kada se turbina otvori ,ne gusim auto sto vise kada mi cesta i uslovi na njoj dozvole stisnem ja momacki obicno vozim na 1500rpm i tu negdje se i turbina otvara .Da li na 166 2.4 jtd 20v 175ks  ima DPF ?

Offline sinisaBL

• Na probi
  • *
    • banjaluka BiH
« Odgovori #386 u: 10-06-2011, 14:31:55 »
komso vozimo isti motor i kod mene baci sasvim malo kad naglo do poda stisnem i mislim da je to sasvim normalno jedan kolega je to mislim i objasnio da se to desava usljed nakupljanja i kondenzovanja uljnih para u IC .

Offline Nowa

• Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #387 u: 10-06-2011, 14:47:35 »
znam samo mi je se to jednom kada sam sipao na ini (u hr) nasuo dizel nisam ni gledao kad ono nasuo neki kako mi rekose na pumpi jeftiniji ali ne i slabiji  :?: pa mi je malo vise cadila malo bila tromija,gdje sipas dizlo moze i na PP da ne reklamiramo nikoga  :craz

Offline Sesta166

• Ovisnik o alfistima
  • 166 2.4 20V ex i Giulietta 2.0 ex i Stelvio Q4
    • Zenica
« Odgovori #388 u: 11-06-2011, 16:16:05 »
mislim da filter (dpf) ima verzija od 185 konja, mislim da su to zadnje verzije
Owning an Alfa Romeo is like having a supermodel as a girlfriend. Yes, she is a bit stupid. Yes, she is expensive but fuck it! She is soo damn HOT!!!

Offline Nowa

• Starosjedioc
    • Celinac(BiH)
« Odgovori #389 u: 11-06-2011, 17:43:44 »
mislim da filter (dpf) ima verzija od 185 konja, mislim da su to zadnje verzije
Ja znam momka koji ima tu sa 185 ks i njegova cadi kao kakav vw sad ad li je to do goriva ili do ulja koje sipa ne znam samo znam da se prema autu ponasa kao prema konjskim kolima
alfa je 2006 god luso oprema trula visnja boja bila je prije na pik.ba jos da mu vidite klip sto sam gledao 180km/h otvoren prozor on se nalaktio odvrno neki turbo folk  :puke: :puke:  i kao kulira