26-04-2026, 16:21:12

Autor Tema: TD / JTD / JTDm motori  (Posjeta: 452563 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chakija

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
Odg: TD / JTD / JTDm motori
« Odgovori #1680 u: 22-04-2014, 14:24:05 »
...pazi, ovdje on priča o pritisku 2,15-2,35 bar, što je zbroj apsolutnog i atmosferskog tlaka... :hap:
apsolutni je stvarni tlak u usisnoj?
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #1681 u: 22-04-2014, 14:49:29 »
...atmosferski tlak je uvijek 1 bar (otprilike), gdje god na kugli zemaljskoj...recimo, ECU mjeri tlak turba zbrojem tlaka u usisnoj + atmosferski...ćukica za pritisak turba ti pokazuje tlak bez atmosferskog...npr. meni turbo druka na 1.7 bar (tako mi kažemo), dok vrijednost preko ECU je 2.7 bar...kužiš sad?...

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1682 u: 22-04-2014, 14:53:10 »
...atmosferski tlak je uvijek 1 bar (otprilike), gdje god na kugli zemaljskoj...recimo, ECU mjeri tlak turba zbrojem tlaka u usisnoj + atmosferski...ćukica za pritisak turba ti pokazuje tlak bez atmosferskog...npr. meni turbo druka na 1.7 bar (tako mi kažemo), dok vrijednost preko ECU je 2.7 bar...kužiš sad?...
aha kužim kužim... al trebo je onda pisat o pravim vrijednostima, a ne šta ecu mjeri...zbunjuje ljude  ::) ...meni je bitna vrijednost u usisnoj.. tlak u njoj nema veze sa atmosferskim tlakom...

btw. iako me to malo zbunilo, jako mi je dobro došao taj citat jer frend ima taj problem s turbom... divlja mu tlak, skače i pada stalno...
« Zadnja izmjena: 22-04-2014, 14:54:18 od chakija »

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

jeremy

• Gost
« Odgovori #1683 u: 23-04-2014, 19:30:02 »
Poz svima. Vozim alfu romeo 159 16v 1.9. Imam problem pa ako mi neko moze pomoci kako da ga rijesim.
Vozim auto normalno od jednom pocinju jake vibracije iz motora tolike da ih osjecam cak na volan(kao da radi na 3 cilindra), menjac pocinje da mi bude tezak. Stanem ugasim auto upalim sve normalno vozim nekih 10-15 km normalno odjednom isti problem. I sve tako u krug. nekad posle puno vise km nekad posle 5 km.Po nekad je potrebno cak po par puta da ga gasim i palim da bi vibracije prestale. Upravo sam se vratio sa puta od 900km poludio sam bio. Majstor mi je rekao preko telefona da egr ventil prljav(da mogu slobodno da vozim jer sam ga zvao na 400km od kuce) ali kakve to veze ima sto tesko saltam brzine ali samo pri tim vibracijama kad nema vibracija auto radi perfektno?
Moja teorija je da je taj ventil zacepljen i da pri takvim vibracijama trese i menjac ili ti plutajuci zamajac zbog toga dolazi do tezeg saltanja brzina... Je li imao neko taj ili slican problem?

Offline buzz11

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site
« Odgovori #1684 u: 24-04-2014, 10:25:59 »
Poz svima. Vozim alfu romeo 159 16v 1.9. Imam problem pa ako mi neko moze pomoci kako da ga rijesim.
Vozim auto normalno od jednom pocinju jake vibracije iz motora tolike da ih osjecam cak na volan(kao da radi na 3 cilindra), menjac pocinje da mi bude tezak. Stanem ugasim auto upalim sve normalno vozim nekih 10-15 km normalno odjednom isti problem. I sve tako u krug. nekad posle puno vise km nekad posle 5 km.Po nekad je potrebno cak po par puta da ga gasim i palim da bi vibracije prestale. Upravo sam se vratio sa puta od 900km poludio sam bio. Majstor mi je rekao preko telefona da egr ventil prljav(da mogu slobodno da vozim jer sam ga zvao na 400km od kuce) ali kakve to veze ima sto tesko saltam brzine ali samo pri tim vibracijama kad nema vibracija auto radi perfektno?
Moja teorija je da je taj ventil zacepljen i da pri takvim vibracijama trese i menjac ili ti plutajuci zamajac zbog toga dolazi do tezeg saltanja brzina... Je li imao neko taj ili slican problem?

Zacepljen EGR i vibracije? Khm...ne znam da sam ikad cuo tako nesto. To da auto slabo vuce  i dimi to da.
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline sale kmx

• Učim polako
  • bitno da je talijan
    • bjelovar
« Odgovori #1685 u: 24-04-2014, 23:20:14 »
meni to vuce na zamajac  :rolll:

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #1686 u: 24-04-2014, 23:25:16 »
meni to vuce na zamajac  :rolll:

Hm...al onda bi konstantno tresao. Kod paljenja, gasenja, na ler gasu, kod ubrzanja itd  :rolll:
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2

Offline Mika

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #1687 u: 25-04-2014, 08:04:19 »
Ne mora biti, vjerojatno dođe do neke rezonantne frekvencije nakon određenog broja kilometara, ili na određenim okretajima i onda počne vibrirati  :ok:

Offline Alfa166DA

• Starosjedioc
    • Daruvar
« Odgovori #1688 u: 25-04-2014, 08:45:11 »
-- dobro je napisao kao da radi na 3 cilindra, vjerojatno tako i radi i nema snage i normalno je da se onda motor trese a zašto radi na 3 cilindra može biti više toga ali ja da sam na tvom mjestu otišao bih negdje provjeriti injektore
098 871 798

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #1689 u: 25-04-2014, 09:21:01 »
Ne mora biti, vjerojatno dođe do neke rezonantne frekvencije nakon određenog broja kilometara, ili na određenim okretajima i onda počne vibrirati  :ok:

Nema tu rezonantne frekvencije. Kad ode zamajac onda ode. Trese stalno. Ne dogada se da auto malo radi mirno, malo ne i da ide dobro ili ne. Znam iz iskustva kako izgleda kad dualmass krepa  :ok:

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #1690 u: 25-04-2014, 09:34:54 »
Postoji itekako, sve što rotira ima rezonantnu frekvenciju, pogotovo dvomaseni zamašnjaci.
Ako ode dvomaseni zamašnjak (imao sam taj slučaj na Stilu) ne trese stalno, u vožnji se to osjeti rijetko ili nikad. Najviše se to skuži kod paljenja ili gašenja auta, kad se zamašnjak zaustavi osjeti se da zavibrira cijeli motor i autu. To se događa jer zamašnjak dobije lufta, i kad stane onaj dio koji je vezan na radilicu, vanjski dio se još dva tri puta pokrene lijevo desno zbog oslabljenih opruga.
Još jedan simptom lošeg zamašnjaka je nemiran rad motora na ler gasu. Ako se u vožnji osjete vibracije dvomasenog zamašnjaka, taj je već pred stanjem raspadanja i trebalo bi ga hitno promijeniti   :ok:

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #1691 u: 25-04-2014, 09:55:50 »
Postoji itekako, sve što rotira ima rezonantnu frekvenciju, pogotovo dvomaseni zamašnjaci.
Ako ode dvomaseni zamašnjak (imao sam taj slučaj na Stilu) ne trese stalno, u vožnji se to osjeti rijetko ili nikad. Najviše se to skuži kod paljenja ili gašenja auta, kad se zamašnjak zaustavi osjeti se da zavibrira cijeli motor i autu. To se događa jer zamašnjak dobije lufta, i kad stane onaj dio koji je vezan na radilicu, vanjski dio se još dva tri puta pokrene lijevo desno zbog oslabljenih opruga.
Još jedan simptom lošeg zamašnjaka je nemiran rad motora na ler gasu. Ako se u vožnji osjete vibracije dvomasenog zamašnjaka, taj je već pred stanjem raspadanja i trebalo bi ga hitno promijeniti   :ok:

Taj je bio moj slucaj  :hehe:

Offline Mladen

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1692 u: 25-04-2014, 10:19:46 »
najbolje i najjeftinje je da ga se prikljuci na komp i provjere parametri u voznji i jel ima neku gresku
:Horse: :mehanic

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #1693 u: 25-04-2014, 10:21:33 »
Taj je bio moj slucaj  :hehe:

Dobro da si ga zamijenio prije nego što se raspao, jer ako se raspadne u vožnji napravi ogromno sranje, mislim da je Seb negdje stavio sliku kako to izgleda  :ok:

kikas

• Gost
« Odgovori #1694 u: 25-04-2014, 19:04:14 »
Pozdrav alfisti dizelaši :grinning-smiley-043:
Pošto sam do sad vozio benzinca a imam priliku uzeti jtd1.9 77kw to je 100 ks zanima me vaše iskustvo sa tim motorom dali je to 8v ili 16.
Na šta da se pripazi ili ima nešto što redovito odlazi, kakva je potrošnja i slično čisto ljudski savijet.
Hvala
« Zadnja izmjena: 25-04-2014, 19:13:25 od kikas »

Offline Argor

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #1695 u: 25-04-2014, 19:15:57 »
S motorom nikakvih problema, samo treba na vrijeme zamjeniti zupčasti, natezače i vodenu pumpu  :craz  zna se začađiti EGR i turbina, uglavnom ništa dramatično, to je motor toči i vozi.

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #1696 u: 25-04-2014, 19:41:07 »
danas po drugi put mjenjali distribuciju ( 160tkm ) i prilikom izmjene uocili da je na remenici popucala sva guma  :o000:
tako da je zamjenjena i remenica pa sad se moze mirno  :sleep:

Offline buzz11

• Ovisnik o alfistima
    • Personal web site
« Odgovori #1697 u: 25-04-2014, 19:47:54 »
Gledam neku 159 2.4 2009 godina. Motor je 200 KS? Zar su paralelno proizvodili 200 i 210 KS? Kakav je taj od 200 tog godista? Jel ima iste bolesti kao i oni prvi ili je to rijeseno?

Offline damir 166

• Starosjedioc
  • 166 2.4 JTD 20 V
    • Domaljevac, BIH
« Odgovori #1698 u: 25-04-2014, 19:54:35 »
Gledam neku 159 2.4 2009 godina. Motor je 200 KS? Zar su paralelno proizvodili 200 i 210 KS? Kakav je taj od 200 tog godista? Jel ima iste bolesti kao i oni prvi ili je to rijeseno?
sa automatskim mjenjačem je sa 200 ks i ovaj noviji,vjerujem da je riješeno,znat će to bolje netko objasniti...

kikas

• Gost
« Odgovori #1699 u: 26-04-2014, 00:33:09 »
kolika je cirka potrošnja 156 1.9 JTD 77KW

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1700 u: 26-04-2014, 00:39:11 »
kolika je cirka potrošnja 156 1.9 JTD 77KW
cirka od 5-6 otvorene do 8 gradske... Racunaj oko 6,5 prosjek

kikas

• Gost
« Odgovori #1701 u: 26-04-2014, 17:09:34 »
Evo da pitam i vas dali je netko imao problem sa alfom 1.9 JTD da imama grešku u motoru i ne vuče preko 3200 obrtaja auto pali i vozi

jeremy

• Gost
« Odgovori #1702 u: 28-04-2014, 01:15:06 »
Prikacio sam auto na dijagnostiku i vozio ga tako. Kad sam ga upalio ispred kuce sve normalno vozio se 5 min i poceo je da vibrira, za svo to vrijeme ja sam to snimao telefonom. kad je poceo jako da vibrira parkirao sam sa strane(vidjeces na videu) ugasio/ upalio isto ponovo tako(potrebno je po par puta to da radim da bi stale vibracije kako kad), krenuo sam on je poceo manje da vibrira ali ipak osjetno. na dijagnostiku sam popalio cilindre i egr da mi pokazuje jer sam htio da vidim gasi li cilindar. ja sam laik pa bi te zamolio da pogledas ovih par videa mozda ces ti vidjeti nesto da nije uredu. Jer jedan majstor mi govori egr(ja smatram da nije jer bi dimio prekidao na ler palio safe mode ali on nista). Drugi mi govoriu zamajac koji jeste u pocetnu fazu jer se cuje prilikom gasenja auta i rada u leru nekad malo vise nekad malo manje a nekad uopste9pogotovo kad pocne da vibrira motor tad i tesko salta). Posto sada nisam pri parama volio bi da idem sistemom eliminacije a da zamajac i set kvacila ostanu za kraj. Mene buni to ako je posao zamajac skr0z zar ne bi stalno tresao?
Ovdje sam posle jakih vibracija parkirao sa strane
http://youtu.be/fX4ufk_9aTo

Evo ispred kuce sve prestalo
http://youtu.be/Gt_omjU61-0

Na ovaj su bas bas jake vibracije cuje se kako radi masina
http://youtu.be/JA3DWXNvX9M

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #1703 u: 28-04-2014, 08:16:06 »
Prikacio sam auto na dijagnostiku i vozio ga tako. Kad sam ga upalio ispred kuce sve normalno vozio se 5 min i poceo je da vibrira, za svo to vrijeme ja sam to snimao telefonom. kad je poceo jako da vibrira parkirao sam sa strane(vidjeces na videu) ugasio/ upalio isto ponovo tako(potrebno je po par puta to da radim da bi stale vibracije kako kad), krenuo sam on je poceo manje da vibrira ali ipak osjetno. na dijagnostiku sam popalio cilindre i egr da mi pokazuje jer sam htio da vidim gasi li cilindar. ja sam laik pa bi te zamolio da pogledas ovih par videa mozda ces ti vidjeti nesto da nije uredu. Jer jedan majstor mi govori egr(ja smatram da nije jer bi dimio prekidao na ler palio safe mode ali on nista). Drugi mi govoriu zamajac koji jeste u pocetnu fazu jer se cuje prilikom gasenja auta i rada u leru nekad malo vise nekad malo manje a nekad uopste9pogotovo kad pocne da vibrira motor tad i tesko salta). Posto sada nisam pri parama volio bi da idem sistemom eliminacije a da zamajac i set kvacila ostanu za kraj. Mene buni to ako je posao zamajac skr0z zar ne bi stalno tresao?

EGR nije ... nema nikakve veze sa šaltanjem ...  :rolll:
.... sempre gilles ....

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #1704 u: 28-04-2014, 08:25:46 »

jel ti imaš još DPF ? ako imaš to ti je izvor svih problema, regeneracija u tijeku samo nešto se poje... pa je to jako bučno ili je jako zaštopan filter, zato se događa povremeno, tada kad se događa auto i slabije ide? to ejst kad prebaciš na BC potrošnju trenutna ti je u plafonu?

Nije bolest sve što boli

jeremy

• Gost
« Odgovori #1705 u: 28-04-2014, 14:44:08 »
Samo pocne da trese kao kad ti radi auto na tri cilindra ne znam kako da ti opisen. p[otrosnja mu je nornmalna prije 5 dana sam se vratio sa puyta od 900km 5.5 mu je bila potrosnja i javljao mi se taj problem bas bas tokom puta

jeremy

• Gost
« Odgovori #1706 u: 28-04-2014, 14:45:18 »
dpf imam vjerovatno ja ga nisam skidao

Offline siki

• Sa stažom
  • kapa coupe 2.0 turbobenzina&Tucson 1.6 turbobenzin
    • Benkovac,Kruševac
« Odgovori #1707 u: 28-04-2014, 14:48:35 »
 :?: :?: a da nije neki ventil izgorio(1 ili 2 na različitim cilindrima)onda radi kao da trokira-čas na 3 čas na 4 cilindra i trese li trese motor,a ide u vožnji se malo osjeti.(tako je meni doduše na benzincu prdnuo samo 1 ventil od 16 komada i popizdio sam-pri malim obrtajima trese,slabo vuče,ali preko 140 na /h kao da nije ništa,a teško kreće u prvoj,kad ga gasim sav zadrma.

Offline Mika

• Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9 JTDm
    • Krapina
« Odgovori #1708 u: 28-04-2014, 14:54:28 »
Ja bi na temelju ovih par video rekao da je problem u jednom od senzora. Ako bi se morao kladiti, rekao bi da je senzor radilice. Ne očitava točno položaje i zato ponekad auto nenormalno trese...

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #1709 u: 28-04-2014, 14:57:22 »
ja sve bacam na dmf bilo na kombiju od firme isto tako.. luap trese saltas koda je traktor kumplung otvrdne i onda prestane ugasis upalis i mir. i bilo tako par puta i od onda se cuje stalno al nelupa tak jako zna ga tu i tam strefit.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.