Iz svega što sam napisao nisam siguran da su ti jasni osnovni zakoni fizike. Što misliš zašto u auto sportu uvijek teže što lakšem motoru (ovjes i kotači na stranu) ili zašto se motor kod skupljih auta pomiče više prema sredini auta?
Kad spominješ start na semaforu i parkiranje vezano uz sposobnost manevriranja nisam siguran ni koliko voziš auto blizu limita po zavojima. To nema veze sa startom na semaforu ili parkiranjem.
Auto s težim nosom jače klizi preko nosa. Kako ćeš po Zagrebu primjetit dal je auto tromiji od istog modela s lakšim motorom u nosu. Može se al to se ipak radi na zavojitoj cesti gdje se auto može dovest blizu limitu.
Na semaforu možeš stavit i vreću cementa na motor. Možda je i bolje, jače pritišće kotače 
Nisam probao 2.4 210 u 159 kako treba, to sam i napisao. Probao sa 156 i znam o čemu pišem.
Što se tiče A4-vori, nisu sgevindane nego samo čipirane i spuštene Eibach fedrima. NO nisam to napisao da bi ispalo da je Alfa lošija nego da bude jasnije da je to stvar doživljaja.
Mani se prije 10-ak godina, dok sam vozio Passata sa 110 KS frendov golf sa 150 KS činio isto tako pasnim po život. Koju godinu poslije A3 sa 150 KS mi je bio taman za svakodnevicu 
Fizika mi je bila dobar dio studija zajedno sa matematikom :hehe: tako da u te vode ne bih pretjerano zalazio.
Motosport tezi ukupnom smanjenju mase automobila, a ne samo laksem motoru. Kada bi uspjeli napravit sestaka iste mase kao 4 cilindra, bila bi druga prica.
Ako pogledas realno, svaka malo ozbiljnija (cestovna) jurilica pod haubom skriva 5+ cilindara, a to sto auto s tezim motorom klizi lakse preko nosa u zavojim ne znaci da je i tromiji. Pitanje je koliko imas jaja i koliko poznas ono sta vozis, znas li sta sve mozes izvuc iz auta, a da ti ne vrati sprovodom...a to opet naravno nije garancija ni za sta.
posto mi je sarajevo fakticki drugi dom iz osobnih razloga, a ta relacija zg-sa mi je recimo 20 tkm godisnje. ako si ikad isao preko doboja, zenice i poznas tu cestu, sjednemo ti i ja, platim ti rucak, veceru i pivkana koliko mozes popit, dobijes smjestaj i onda mi kazes koliko je 2.4 trom po zavojima i koliko ja auto tjeram blizu limita ili ne.
nije motor 2.4 200 kila tezi od 1.9. Pricamo o rednom petaku, a ne V8.
I sve ovo je bezveze jer meni ne treba auto za vozit trke nego da se vozim ko gospon covjek kako mojim godinama i dolikuje, a sa 2.4 se ljepse osjecam nego sa 1.9. To je moj osobni stav i nije primjenjiv na druge pogotovo ne na silu

I da...ti si probao 156 sa oba motora, ja sam oba motora vozio godinama i vjerojatno i ja znam sta pricam. Oba motora imam i sad doma i oba vozim i sad. Nisu oba vise u 156, al svejedno.
Eto...Eibach pa i -30 daje potpuno drugi osjecaj voznje, stabilnosti, potpuno drugi handling. Nije isto stiskat auto nacipan 50 ks na stock ovjesu i na recimo to tako ipak primjerenijem ovjesu za to. Iako samo ubijanje u pod sa Eibachom i serijskim amortizerima nije neka potpuna sreca.
Imam 156 1.9 JTD 16v sa 140 ks. Probao sam nedavno jednu 156 2.4 JTD isto sa 140 ks. Ova 2.4 potegne bolje iz niskih okretaja, manja je turbo rupa, sad vidim da bi ta bolje odgovarala. Motor sa 4 cilindra se ne može voziti ispod 1500 rpm, a sa 5 cilindara može, samo dodaš gas na bilo kojim okretajima, ne buni se. Tu je ta caka u potrošnji, ako znaš kako voziti sa 2.4 možeš koristiti okretaje ispod 1500 i trošiti malo kao i sa 4 cilindra. Ali u principu motor sa više cilindara na istim okretajima troši više zbog više tenja.
Kada sam kupovao oba motora su mi bila opcija, što prije uleti. Uletila 1.9
Ako itko zna sta prica onda je to Viktor i to je sva mudrost i razlika izmedu 1.9 i 2.4. 2.4 moze sva sto i 1.9 uz puno manje naprezanja i maltretiranja motora dok je obratno neizvedivo koliko god se taj 1.9 nabrije.