12-06-2026, 11:49:00

Autor Tema: TD / JTD / JTDm motori  (Posjeta: 455384 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alfos

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Spol: Muški
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
Odg: TD / JTD / JTDm motori
« Odgovori #1170 u: 19-07-2013, 20:24:02 »
Na 80 i nešto tisuća km su počeli ... točno se sjećam di sam ulio gorivo jer sam išao direktno za ST na susret i odjednom mi auto ne ide kako je išao .....
Sve živo pregledali .. i na kraju 3/4 injektora dobila , 2 na rubu tolerancije , jedan preko tolerancije ....  :rolll:

Redovito mijenjan filter goriva svaku godinu, s time da ja prolazim godišnje cca do 10000 km ...
Neznam možda sam samo bio loše sreće jbga , neznam, ali čini mi se da nema nekog pravila osim činjenice da je gorivo nedovoljno čisto i da lako uništi injektore ...
a di si natocio ako nije tajna? :?:

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #1171 u: 19-07-2013, 21:34:39 »
a di si natocio ako nije tajna? :?:

A jedna starija inina pumpa u zadru ... nikad do tad i nikad  posli ... al eto  :rolll:
.... sempre gilles ....

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #1172 u: 19-07-2013, 21:52:52 »
znas ono pravilo... uvijek biraj novije pumpe( zbog taloga u tankovima)..sad vise nije toliko bitno ni cija je.. ja tocim na Lukoilu jer je kod nas trenutno najnovija pumpa

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1173 u: 19-07-2013, 22:01:08 »
znas ono pravilo... uvijek biraj novije pumpe( zbog taloga u tankovima)..sad vise nije toliko bitno ni cija je.. ja tocim na Lukoilu jer je kod nas trenutno najnovija pumpa
ha sad baš da su najnovije...luk je preuzeo crobenz pumpe... no svejedno, rado točim na luku jer po mojim iskustvima najjači dizel imaju
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #1174 u: 22-07-2013, 20:00:41 »
Ima li netko link sa, poo mogućnošću službenim, podacima o CO2 emisijama kod 1.9 JTDm motora.

Nije mi jasno, gledam 156 140/150KS i uglavnom piše 157 g, a kod GT 178 g (Euro 3), ili 165 g (Euro 4)

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #1175 u: 22-07-2013, 23:03:09 »
ha sad baš da su najnovije...luk je preuzeo crobenz pumpe... no svejedno, rado točim na luku jer po mojim iskustvima najjači dizel imaju
da, ali kod nas su bas komplet novu stanicu sagradili...

Offline Pekar

• Sa stažom
  • više dobrih ljudi
    • Đakovo
« Odgovori #1176 u: 23-07-2013, 07:35:54 »
Istina! I ja sam primjetio odmah razliku i od onda gledam samo tamo točiti.

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1177 u: 23-07-2013, 15:06:12 »
Istina! I ja sam primjetio odmah razliku i od onda gledam samo tamo točiti.
u odnosu na npr petrol, hodak i slične...puuuno manje dimi, ne smrdi jako na sumpor i brat bratu 10 konja više auto ima

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline Felini81

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 1,9 jtd SW
    • Bijeljina (BiH)
« Odgovori #1178 u: 24-07-2013, 08:13:23 »
Odakle poceti sa trazenjem problema u vezi potrosnje,vozim 156 SW 1,9 JTD (85KW) i potrosnja mi je bogami i preko 10l gledajuci kazaljku pokazivaca kolicine goriva u rezervoaru.Kazaljke naravno nisu precizne ali recimo kad ponistim km i zapamtim gde je kazaljka bila u trenutku tocenja i nakon predjenih recimo 200 km kazaljka je presla vise od polovine puta gledajuci od mesta gde se nalazila nakon tocenja.Koliko klima povecava potrosnju na 100 km da li neko zna i da li kvalitet goriva bitno utice na potrosnju?Najgore cega se plasim jesu injektori,skoro zamenih lamelu,zamajac e sad izgleda na red idu injektori.Toliko o kvalitetu JTD motora,izdrzljivi mogu dosta da predju do otvaranja a ovamo kad se sabere koliko se dotad ulozi mogao bi jos jedan motor kupit za te pare

Offline bebach

• Član Alfa Kluba 19
  • Sa stažom
  • *
    • ZG
« Odgovori #1179 u: 24-07-2013, 08:18:25 »
Senzor protoka zraka! To bi mi bilo na prvu gdje bih tražio.

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #1180 u: 24-07-2013, 08:27:46 »
Odakle poceti sa trazenjem problema u vezi potrosnje,vozim 156 SW 1,9 JTD (85KW) i potrosnja mi je bogami i preko 10l gledajuci kazaljku pokazivaca kolicine goriva u rezervoaru.Kazaljke naravno nisu precizne ali recimo kad ponistim km i zapamtim gde je kazaljka bila u trenutku tocenja i nakon predjenih recimo 200 km kazaljka je presla vise od polovine puta gledajuci od mesta gde se nalazila nakon tocenja.Koliko klima povecava potrosnju na 100 km da li neko zna i da li kvalitet goriva bitno utice na potrosnju?Najgore cega se plasim jesu injektori,skoro zamenih lamelu,zamajac e sad izgleda na red idu injektori.Toliko o kvalitetu JTD motora,izdrzljivi mogu dosta da predju do otvaranja a ovamo kad se sabere koliko se dotad ulozi mogao bi jos jedan motor kupit za te pare

Zavisi kako/gdje voziš.
Taj auto na otvorenom troši 5-7 litara (ovisno o tempu vožnje)
Ali ako se voziš po gradu, puno stojiš na semaforima, na kratke relacije kada se još ni ne zagrije, sa uključenom klimom, nije čudno da proguta i 10 litara...

Offline Surovi

• Starosjedioc
  • Alfa Romeo Croma 1.9 JTD 16V
    • Zagreb
« Odgovori #1181 u: 24-07-2013, 08:32:13 »
Razmišljaš tako o kvaliteti JTD-a (i ja sam) pa kupiš Audi TDi (i ja sam) pa te sve to košta više (pogotovo injektori) al ti može otić i bregasta jer im je to boljka, pa ležajevi s magnetnim slojem za senzore koji usput unište i senzore ABS-a, pa ti eksplodira kompresor klime jer im je i to boljka (ako imaš sreće mijenjat ćeš njega i bit će ok, a ako ne onda skoro cijeli sistem ili kad skužiš da nisi imao sreće opet kompresor al ovaj put i sve ostalo)...pa anlaser, MAF... onda te počne zezat instrument ploča jer je i to boljka u VW koncernu. Dalje nisam čekao :)
Sve ovo na Audiju s oko 120 tkm :(
« Zadnja izmjena: 24-07-2013, 08:35:02 od Surovi »

Offline Felini81

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 1,9 jtd SW
    • Bijeljina (BiH)
« Odgovori #1182 u: 24-07-2013, 08:43:07 »
Zavisi kako/gdje voziš.
Ali ako se voziš po gradu, puno stojiš na semaforima, na kratke relacije kada se još ni ne zagrije, sa uključenom klimom, nije čudno da proguta i 10 litara...

To sve sto si opisao i jeste istina,premda sam misljenja da je bas malo previse da predje 10 l cak i pod takvim okolnostima

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #1183 u: 24-07-2013, 09:37:53 »
To sve sto si opisao i jeste istina,premda sam misljenja da je bas malo previse da predje 10 l cak i pod takvim okolnostima

Ne znam kakvu vožnju imaš najčešće: grad, otvoreno.......? Ako imaš većino gradsku vožnju, onda je ok. Inače provjeri injektore i ostale stvari koje mogu zezati. :mah:

Meni u 159 (150KS) troši prosječno 6,5-7 litara s time da je otvorena cesta i autoput 80% vožnje. Kada je samo gradska vožnja onda troši oko 10 lit. Tako da meni jako ovisi vozim li u gradu ili na otvorenoj cesti. Npr . iznenadio sam se vozeći iz Njemačke 1.300 km u komadu. Prosj. potrošnja je bila 6,2 lit , a brziina stalno 140-150, a na dionicama gdje sam mogao često i 180km/h.......
« Zadnja izmjena: 24-07-2013, 09:39:00 od AriVatanen »

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #1184 u: 24-07-2013, 12:44:48 »

pricas o stvarima koje se mjenjaju jednom u 100 tkm ( lamela) ili 200 tkm (zamajsnjak , injektori, tu mozes dodat i turbinu) i to ako...tolko o kvaliteti JTD motora ...
potrosnja 10l za taj auto je prevelika taman da je 100% grad s klimom, iako je pitanje danas sta je gradska voznja...najbolji test napravis sa punim tankom. natocis do vrha i ponistis kilometre...napravis xy kilometara  i opet natocis do vrha, pa podjelis te dvije varijable tako ces dobit tocno kolko ti auto trosi...
Da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim  jer Ti si sa mnom....

http://zalauru.blog.hr/

Anton

• Gost
« Odgovori #1185 u: 24-07-2013, 14:51:26 »
Zavisi kako/gdje voziš.

Cudo je!
Jtd od 85 kw ne moze trositi 10 litara ni pod kakvim normalnim uvjetima!
Ni u gradu, ni pun, ni pod klimom da ga ganjas!
Moze trositi 8 na 100 i to je plafon.
Prosao sam s tim motorom 100 tkm i ne baljezgam bez veze.
Covjeku pusta spremnik goriva.

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #1186 u: 24-07-2013, 15:32:01 »
meni konstantno stoji average na 6,4-6,7 ali lagane gradsko kombinirane ljetne voznje.. znaci da ga pretezno drzim na 2000-2500 okr.. autocesta pri prosjeku od 160 kmh pokazuje 6,7-7,2... imam samo ugasen EGR i blagi remap.. 68000 km

Offline Felini81

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 1,9 jtd SW
    • Bijeljina (BiH)
« Odgovori #1187 u: 24-07-2013, 16:28:16 »
Cudo je!
Jtd od 85 kw ne moze trositi 10 litara ni pod kakvim normalnim uvjetima!
Ni u gradu, ni pun, ni pod klimom da ga ganjas!
Moze trositi 8 na 100 i to je plafon.
Prosao sam s tim motorom 100 tkm i ne baljezgam bez veze.
Covjeku pusta spremnik goriva.

Sta bi sa predlogom gde traziti uzrok tolikoj potrosnji,izuzev da ne pominjete injektore

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #1188 u: 24-07-2013, 16:41:45 »
ajde najprije izmjeri rezrevoar - dva kako sam ti napisao, dakle pusti prosjek 100 km, napravi recimo dva tanka pa vidi potrosnju. tu prati da se dogadja,dali auto dimi, nejde kako spada, zastajkuje na odredjenim okretajima i slicno....jedino sto si napisao je odokativna metoda potrosnje  po oprilike stanju kazljke...nadam se da i znas da plovak nije smjesten centralno na rezervoaru  i da kazaljka moze varirati ovisno o nagibu vozila...
Da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim  jer Ti si sa mnom....

http://zalauru.blog.hr/

Offline SrdjanBL

• Starosjedioc
    • Banja Luka
« Odgovori #1189 u: 24-07-2013, 17:38:51 »
156 FL SW 1.9 JTD sa 85kw sam vozio proteklu sedmicu svaki dan i nema boga auto natijerati preko 8l u gradu ma sta joj radio isto tako nisam uspio moje normalne voznje otvorene ceste Banja Luka - Zadara natijerati auto preko 5l, osim auto put gdje je bilo 6l. Nesto tu nije ok po meni, pa nije moj TS iz 147 pa da je 10l normalna stvar. A definitivno i kvalitet goriva igra ulogu, ako sipas (vidim da si iz Bijeljine) kod Neskovica savjetovao bi ti da promjenis pumpu pa da onda vidis, i definitivno naspi pun predji 100km i znaces na cemu si. :ok:

Offline Bender

• Na probi
  • *
  • Alfa 156 SW 1.9 JTD 16V MJET
    • Karlovac
« Odgovori #1190 u: 24-07-2013, 18:56:32 »
156 FL SW 1.9 JTD sa 85kw sam vozio proteklu sedmicu svaki dan i nema boga auto natijerati preko 8l u gradu ma sta joj radio isto tako nisam uspio moje normalne voznje otvorene ceste Banja Luka - Zadara natijerati auto preko 5l, osim auto put gdje je bilo 6l. Nesto tu nije ok po meni, pa nije moj TS iz 147 pa da je 10l normalna stvar. A definitivno i kvalitet goriva igra ulogu, ako sipas (vidim da si iz Bijeljine) kod Neskovica savjetovao bi ti da promjenis pumpu pa da onda vidis, i definitivno naspi pun predji 100km i znaces na cemu si. :ok:

Moja 156 SW FL 1.9 M-JET 150ks guta od 6,5 do 10l i to mjereno metodom tankanja svaki put do čepa, al na BC-u uredno prijavljuje od 5.8-6.5l/100km (govorim za prosjek) nikad  ne pokazuje više. Mogu priložiti i excel tablicu sa svim tankanjima u zadnjih 30 000km odnosno zadnjih godinu i 2 mjeseca otkad je auto kod mene.

Offline Surovi

• Starosjedioc
  • Alfa Romeo Croma 1.9 JTD 16V
    • Zagreb
« Odgovori #1191 u: 24-07-2013, 20:21:15 »
Pa u gradu ako su gužve i ako klima radi punom parom sigurno troši preko 10 L.
Ne treba uspoređivat gradove koji nemaju sličnu dinamiku prometa.
Meni se zna dogodit da više od pola vremena "vožnje" stojim na semaforu.

Offline savara

• Pripravnik
  • **
    • zagreb
« Odgovori #1192 u: 24-07-2013, 20:46:23 »
Imate tešku nogu nije to autobus pa stalno u pod, osluškuj motor kako diše laganini :sado:

Offline SrdjanBL

• Starosjedioc
    • Banja Luka
« Odgovori #1193 u: 24-07-2013, 21:18:01 »
Moja 156 SW FL 1.9 M-JET 150ks guta od 6,5 do 10l i to mjereno metodom tankanja svaki put do čepa, al na BC-u uredno prijavljuje od 5.8-6.5l/100km (govorim za prosjek) nikad  ne pokazuje više. Mogu priložiti i excel tablicu sa svim tankanjima u zadnjih 30 000km odnosno zadnjih godinu i 2 mjeseca otkad je auto kod mene.

Vijerujem jer ipak je kod tebe 150ks a nije to mala razlika od 30ks vise i 8 ventila vise  :ok: Ali 1.9 8V nema boga da u gradu tipa Bijeljine trosi vise od 8l pa da ne znam kakva je guzva. :ok:

Offline Felini81

• Pripravnik
  • **
  • AR 156 1,9 jtd SW
    • Bijeljina (BiH)
« Odgovori #1194 u: 24-07-2013, 22:11:55 »
Vozim ja alfu vise od dve godine i znam dobro koliko je kazaljka precizna, i na kom polozaju je zavisno od kolicine goriva koje natocim,pokusat cu promenit benz.pumpu pa cu dalje vidjet.Gledajuci na sve siguran sam da je potrosnja blizu 10l,tu nema greske

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #1195 u: 24-07-2013, 22:27:58 »
 :hehe: :hehe:

bas na kazaljki mozes odredit tocnu potrosnju  :care

o preciznosti kazaljke necemo govorit, ipak ju je luigi sastavljao
kolega Marcus ti je lijepo objasnio kako se tocno mjeri potrosnja,  sve ostalo su nagadanja.

imas 2 vrste gledanja potrosnje
koliko potrosi na 100 km       dijelis litre sa prijedenim km
i koliko mozes proc sa jednom litrom.  dijelis km sa potrosenim litrama ( nama ovako racunaju potrosnju na kamionima jer je jednostavnije sa usporedbu sa ostalim kamionima )
« Zadnja izmjena: 24-07-2013, 22:32:23 od Marin krk »

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1196 u: 24-07-2013, 23:29:10 »
felini, ja svoju (ajmo reći da je 85kw tvornička) još načipanu ne mogu preko 8 litara bacit, prosječna koju stalno mjerim sa 200kn goriva mi je od 5,5 do 6 litara normalne vožnje sa autoputom i gradom... ako tvoja 10 litara troši onda ti negdje curi gorivo ili ti nešta gadno ne valja s mašinom... i ti sad tu pljuješ po autu koji je čini mi se kupljen već pomalo rasturen i po jtdu i šta ja znam...malo se osvrni na povijset svog auta i na ostale dizlaše pa vidi šta je šta...

Offline SrdjanBL

• Starosjedioc
    • Banja Luka
« Odgovori #1197 u: 24-07-2013, 23:50:07 »
Nije on nista slagao JTD je skup za odrzavanje, kada te krene, to je cinjenica. :da:

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #1198 u: 24-07-2013, 23:59:57 »
Nije on nista slagao JTD je skup za odrzavanje, kada te krene, to je cinjenica. :da:
ja koji sam imao...tj josi mam tdi-ja ne bi nikad rekao za jtd da je skup...

Anton

• Gost
« Odgovori #1199 u: 25-07-2013, 06:09:40 »

Da pa Alfa je... Nismo sad bas dozivjeli "bogojavljenje" ako znamo da su Alfe skupe za odrzavanje...  :party