17-09-2026, 12:07:21

Autor Tema: TD / JTD / JTDm motori  (Posjeta: 476343 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Anton

• Gost
  • Trade Count: (0)
Odg: TD / JTD / JTDm motori
« Odgovori #870 u: 11-12-2012, 08:21:22 »
ujutro kada upalim baci malo plavkastog dima i ima nemiran rad posebno sada kad je hladnije i to nakon 10-ak sekundi prestane.i čađi mi više nego inače kad ga stisnem malo,mada nije dugo propuhan na autoputu.Mislim da nije ništa strašno al eto da čujem vaše stručno mišljenje.u pitanju je 2.4 jtd

Ma kakva kompresija! Injektori su ti u banani... 100%
nista drugo...

Offline Losx

• Pripravnik
  • **
  • Spol: Muški
  • 159 1.9 JTDm + Giulietta Veloce 2.0 JTDm
    • Okolica Sl.Broda
« Odgovori #871 u: 11-12-2012, 18:00:50 »
A ovo za plavkasti dim bi moglo biti do gumica ventila, ak su losije malo ti ulja preko noci puste u cilindre pa to pri paljenju sagori i baci tako malo plavkastog dima. Tako su meni barem rekli dok sam imao Opela

Offline dugixy1

• Trade Count: (+2)
  • Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #872 u: 11-12-2012, 19:25:13 »
i mene zanima taj liqui moly aditiv keramic ako se nevaram pa ako neko ima sliku i gdje ima za kupiti i po kojoj cijeni bilo bi nam svima od pomoći.Inače čuo sam hvalospjeve o tom proizvodu pa vrijedi probati,ipak su kod nas već stari motori sa 200000 i više kilometara  :craz

evo ja sam nedavno pitao i bilo je u ovoj firmi kraj Zagreba, mislim u Samoboru
cijene se ne siječam ali nije strašno.

http://www.reneko.hr/liquimoly.html

radi se o ovome ceratecu.

ima u Austriji jedna profesionalna Tuning kuća, koja kad diže snagu imaš opciju plačanja i garancije na motor,
znači garantiraju da će sa mašinom biti sve ok ,  da možeš remapirati  iako je auto novi i pod garancijom, ona važi bez obzira što je auto remapiran i ako ti ode neki dio bez obzira na remap biće saniran badava sve dok je vozilo pod garancijom,
nema potrebe za skrivanjem remapa, garancija uredno vrijedi. jedino što je cijena takvog remapa skuplja.

i vidim da odmah pri tuningu preporučuju jedan aditiv na bazi keramike, ne ovaj ali ista stvar.

« Zadnja izmjena: 11-12-2012, 19:27:17 od dugixy1 »

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #873 u: 12-12-2012, 10:17:01 »
Ja sam ovo sipao u gorivo pa ćemo vidjeti imali promjena:
http://www.molydon.hr/proizvodi-info/1008/ADITIV%20ZA%20POBOLJ

Ima li netko iskustva s ovim? :icon_question:

Offline damir 166

• Starosjedioc
  • 166 2.4 JTD 20 V
    • Domaljevac, BIH
« Odgovori #874 u: 12-12-2012, 12:45:39 »
izgleda da je ipak bilo do nafte,sad kad sam bio u hr sipao na omv neki diesel bs maxxmotion i ne dimi više kad ga upalim,i da pali odlično na -16,još propuhivanje kad vremenske prilike bude dozvolile...

Offline silvestar13

• Učim polako
  • Alfa 147 JTD 16V
    • zagreb
« Odgovori #875 u: 12-12-2012, 15:51:55 »
za inox cijev javi se kolegi Viktoru .
ja uzeo prije par dana-->odlično napravljeno..

znam da viktor radi te cijevi ali nemam sad toliko love :( ima jedan alfista ovdje polovnu od viktora ali za 156, nisam siguran da paše na 147. što se tiče liquid molly....platio sam ga cca 50 kn, marka je STP cini mi se. Prvi put cujem da se ne smije motor gasiti 50km?? Ne pise to na kutiji.

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #876 u: 12-12-2012, 18:19:26 »
Ja sam ovo sipao u gorivo pa ćemo vidjeti imali promjena:
http://www.molydon.hr/proizvodi-info/1008/ADITIV%20ZA%20POBOLJ

Ima li netko iskustva s ovim? :icon_question:

ja imam odlična ali to već znaš. možda ga natočim i po zimi, na proljeće ide sigurno opet unutra bočica ili dve.

Offline kolgate

• Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
« Odgovori #877 u: 13-12-2012, 20:55:04 »
i mene zanima taj liqui moly aditiv keramic ako se nevaram pa ako neko ima sliku i gdje ima za kupiti i po kojoj cijeni bilo bi nam svima od pomoći.Inače čuo sam hvalospjeve o tom proizvodu pa vrijedi probati,ipak su kod nas već stari motori sa 200000 i više kilometara  :craz

ja sam nalio LM ceratec u svoj pri zadnjoj promjeni ulja..imaš ga u hr u tokiću, cijena cca 180kn
primjetio sam tiši rad i brže razvrtavanje motora, al to sigurno ima veze i sa friškim uljem
možda oni koji imaju preko 300000km će osjetiti bolji napredak, ja sam nalio na 70+tkm

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #878 u: 13-12-2012, 21:30:06 »
ja sam nalio LM ceratec u svoj pri zadnjoj promjeni ulja..imaš ga u hr u tokiću, cijena cca 180kn
primjetio sam tiši rad i brže razvrtavanje motora, al to sigurno ima veze i sa friškim uljem
možda oni koji imaju preko 300000km će osjetiti bolji napredak, ja sam nalio na 70+tkm

pa sa ispravnim motorom i ne puno kilometara nemaš šta ni osjetiti, ali možda će ti motor zbog toga biti dugovječniji
sa manje kvarova, boljom kompresijom....

da sad već imaš puno kilometara e onda druga priča,
pročitao sam nogo postova gdje su ljudi sa puno kilometara osjetili velika poboljšanja.
nisam proičato da je itko imao problema što je to utočio.

znam osobu koja ih prodaje pa mi je pričala kako ima ljudi koji odmah pri kupovini auta sipaju.
i navodno nije loše za aute povečanim opterečenjem, remapirane, sportske...

ja već dugo razmišljam da li da stavim. sad imam 72000 km.

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
« Odgovori #879 u: 13-12-2012, 21:46:49 »
pa sa ispravnim motorom i ne puno kilometara nemaš šta ni osjetiti, ali možda će ti motor zbog toga biti dugovječniji
sa manje kvarova, boljom kompresijom....

da sad već imaš puno kilometara e onda druga priča,
pročitao sam nogo postova gdje su ljudi sa puno kilometara osjetili velika poboljšanja.
nisam proičato da je itko imao problema što je to utočio.

znam osobu koja ih prodaje pa mi je pričala kako ima ljudi koji odmah pri kupovini auta sipaju.
i navodno nije loše za aute povečanim opterečenjem, remapirane, sportske...

ja već dugo razmišljam da li da stavim. sad imam 72000 km.

evo kod mene je već 10000km, auto još radi, ne troši ulje  :craz
neki su mi rekli da će mi te čestice keramike dovest do toga da ću morati mjenjati karike,
da ću cilindre uništiti i tak  ::)
inače sigurno pomaže pri recimo hladnim startovima i hladnim vremenom kakvo je upravo sada,
pa učestali startovi, kratke relacije i tak...
kad se odlučiš sredim ti to ko i grijače večeras  :ok:

Anton

• Gost
« Odgovori #880 u: 13-12-2012, 22:25:02 »
O kakvim vi kilometrima pricate???
Za JTD sve ispod 300 tkm je zanemarivo...
S tim picajzlanjem po motorima i istrazivanjem kaj i kako, samo cete razj*bat nesto...!
Vozi, servisiraj, stisni...!

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
« Odgovori #881 u: 13-12-2012, 23:02:31 »
O kakvim vi kilometrima pricate???
Za JTD sve ispod 300 tkm je zanemarivo...
S tim picajzlanjem po motorima i istrazivanjem kaj i kako, samo cete razj*bat nesto...!
Vozi, servisiraj, stisni...!

evo, o tome sam pričao maloprije  :hehe:

Offline Pinojoke

• Sa stažom
    • Solin - Split
« Odgovori #882 u: 24-12-2012, 16:59:05 »
Pozdrav!  :mah:

Evo imam jedan neobican (barem meni) i povremen problem koji naravno se ne pojavljuje kada auto odvedem kod majstora pa da vidim da li je tko ima slicnih problema i kako ih je rijesio.

Alfa je dakle 147 iz 2002 sa 1.9 JTD (8v) motorom te je do sada prosla oko 130000. Kod mene je zadnje 3 godine i do sada nije bilo nikakvih problema osim redovitih stvari. Ulje mijenjano redovito...jednom godisnje sto je negdje oko 9000 km. Nastojim ga svako toliko propuhat da "nadoknadim" malu kilometrazu i vecinom gradsku voznju. Sa motorom nije bilo nikakvih problema (osim jednoga dolje opisanog).

Neki manji problemcici s gubitkom snage su poceli tamo u svibnju. Otisao kod majstora, spojio dijagnostiku i vidio da EGR ventil zaglavljen, skinuo ga i ocistio i nakon toga problemi nestali. Medjutim otisao sam na sluzbeni put tako da auto nije vozeno tri mjeseca (paljeno je svako 10-15 dana po 15-20 minuta). Od kada sam se vratio gubitak snage u voznji se dogodio par puta (obicno u prvoj ili drugoj brzini, pritisnem papucicu gasa do kraja i nista se ne desava, djiri sporo rastu dok u jednom trenutku nesto ne "klikne" i auto povuce kao ludo i zaljepi me za sjedalo..nisam pojavu ovoga mogao povezati s nicim odredjenim tj. nekim uvijetima na cesti, vremenu ili voznji).

Medjutim u zadnjih mjesec dana tri puta mi se dogodila slijedeca stvar koja me pocela zabrinjavati. Prilikom paljenja auto rad ok, u leru je mirno, izlaz iz auspuha cist. Medjutim kada pritisnem gas, cijelo auto se trese (kao da trokira), djiri se povecavaju i ali sporo s povremenim malim opadanjem/zastajkivanjem i iz auspuha izlazi gusti bijeli dim neugodnog mirisa. Kada pustim gas, auto se vrati u ler bez dima iz auspuha i normalno radi. Ako idem krenuti auto nema skoro nista snage, a ako sam slucajno na maloj uzbrdici odmah se gasi. Cekam da se malo ugrije (pretpostavljam), dizem djire iznad 3000-3500, malo ga vozim naprid natrag  (sto duza staza to se cini bolje i brze problem nestane) i onda proradi, normalno vozi, normalno hvata gas bez bijelog dima iz auspuha. I tako radi 7-8 dana nakon cega opet isto (dan kada mi se to dogodi kod paljenja, zna mi se situacija ali u blazem obliku ponoviti jednom ili dva puta kada stanem na semafor ali kada krenem i dignem djire uz manji bijeli oblak dima i ubacim u visu brzinu situacija opet se vrati na normalu). Otisao kod majstora spoji na dijagnostiku i nemam nikakve pogreske, EGR ventil radi ok (kada sam bio kod majstora problema naravno nije bilo), nikakvih drugih vidljivih problema. Ono sto sam primjetio je da mi se ta situacija do sada dogodila iskljucivo nedjeljom (?!) a jedino po cemu je ona posebna je po tome sto dan prije napravim nesto duzu turu od solina do trogira i natrag a sve ostale dane samo split-solin (nemam pojma da li je ovo nesto bitno ali hvatam se za slamke).  Majstor kaze da ne moze nista dok ne vidi problem i da vozim dalje.

Da li je netko imao slicnih iskustava ili bi me mogao uputiti sto da provjerim (ja ili majstor): filter goriva, filter zraka, turbo....?! Citao sam po netu svasta o mogucim uzrocima ali nigdje nisam naisao na tocni opis moga problema (sa mogucim rjesenjem). Zadnji put kada mi se dogodilo snimio sam filmic sa fotoaparatom pa ako netko misli da moze biti korisno mogu ga uploadat.

Unaprijed zahvaljujem na svim sugeatijama i misljenjima  :thanks, te svima zelim sretne i ugodne blagdane.

Pozz

Offline tomo 75 24v

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #883 u: 24-12-2012, 17:04:37 »
dizna ti zašteka trebo bi ošistit injektore :ok:

Offline Pinojoke

• Sa stažom
    • Solin - Split
« Odgovori #884 u: 24-12-2012, 19:11:27 »
Hvala na sugestiji. Samo me buni zar ECU ne bi tada registrirao tu pogresku?

Offline sale67

• Starosjedioc
  • Alfa 156 2.4 20v SW
    • Osijek
« Odgovori #885 u: 24-12-2012, 19:45:00 »
To bi morao registrirati i signalizirati na tabli sa onom kampicom injektora,ali istina da simptomi vuku na dizne.Pregledaj i mjerač protoka ,MAP senzor na usisnoj grani iako su dosta zbunjujući simptomi.
Možda je samo do lošeg goriva. To isto zna biti tako a nema nikakvih signala ni grešaka. :?:

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #886 u: 25-12-2012, 00:06:41 »
blokiraj egr mehanicki..
dizna nemora ostavit gresku al bi potrosnja bila enormna
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #887 u: 26-12-2012, 09:25:14 »
blokiraj egr mehanicki..
dizna nemora ostavit gresku al bi potrosnja bila enormna

Potrošnja raste ... kod mene ,gradska vožnja skoro 11-12 litara ....  :song:
I na ladno teže pali ...
.... sempre gilles ....

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #888 u: 26-12-2012, 09:59:50 »
Potrošnja raste ... kod mene ,gradska vožnja skoro 11-12 litara ....  :song:
I na ladno teže pali ...
Da to nije sestak kod tebe  :funny:craz
Varijator sekta

Offline ///Mario

• Pripravnik
  • **
    • okolica VG
« Odgovori #889 u: 26-12-2012, 11:31:00 »
Slabo se kuzim u dizele al ovo mi zvuci kao da zalijeva sa gorivom i kao da jedan cilindar ne radi....nesto slicno bilo na mom bmw-eu koji je tada bio 2000 ccm takoder sestak....probaj vidit kakva je lambda sonda i crijeva od usisa i maf mada mislim da bi onda imao problem cijelo vrijeme...mozda bi ovo moglo bit povezano sa dotokom goriva di ti dizna propusta pa te zeza dok ne sagori visak goriva
Dal imas nepovratni ventil ugraden??
Sent from my HTC Desire HD A9191 using Tapatalk
« Zadnja izmjena: 26-12-2012, 11:31:40 od ///Mario »

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #890 u: 26-12-2012, 19:12:46 »
Da to nije sestak kod tebe  :funny:craz

Uvik sam tija šestaka imat , sam sam kriv, moga sam šutiti  jbga  :craz :hehe: :hehe: :hehe:

A za kvar  ::)
U startu problema seb i moj meštar su odma rekli ''dizne'' ,al jbatga u zadru bija skup servis istih (cca 2000kn jedna) a nisu toliko zajebavale, ma ni dan danas, ide ona još sasvim ok ...
Koliko mi je poznato, servis je nešto pojeftinija , pa ćemo uskoro i to riješit i bit pametniji  :da:
Ali siguran sam da je samo do toga, sve drugo provjereno i sve je ok ,pogotovo sad nedavno kad sam bija u zagrebu na -8 kad je jedva upalila, mislija sam da će motor ispast iz auta koliko se tresa dok nije malo temp diga ... to je to, neću reć 100% dok ne odradim servis , al mislim da su oboje kvar dobro detektirali. :da:

.... sempre gilles ....

Offline Pinojoke

• Sa stažom
    • Solin - Split
« Odgovori #891 u: 27-12-2012, 14:12:39 »
Pozz, hvala na sugestijama i razmisljanjima.
Samo da dam mali updejt. Zadnjih nekoliko dana me cesce zeza  :metak (kada se upali bijeli dim iz auspuha, trese kod povecanja djira - iako mi se cini da nakon 2000 je nesto malo mirniji tj. najnemirniji je izmedju 1000-2000, kada se ugrije i malo razradi sve pet, cak mi se cini da sam cuo nekakvo zujanje, sistanje na pocetku..puknuto crijevo?) pa sam ga ostavio kod mestra s nadom da ce se i njemu to dogoditi pa da vidimo sto je (doduse kakve sam ja srece njemu ce raditi kao urica  :sado:).  Javim rezultat  :icon_neutral:

UPDATE
Naravno kod mestra 5 dana palio bez problema, kaze radi kao sat. Sada je opet kod mene pa cemo vidjeti sto ce biti.
« Zadnja izmjena: 31-12-2012, 16:55:23 od Pinojoke »

nile

• Gost
« Odgovori #892 u: 03-01-2013, 11:47:11 »
Lijepi Pozdrav

Vlasnik sam AR 159 1,9 jtdm 16v iz 2007g. Auto posjedujem 6 mjeseci i imam problem. Naime nakon paljenja auto radi normalno i nakon nekoliko sec. se "strese", zna se i ugasiti. U vožnji se osjeti "blago trzanje" kao da na trenutak izgubi snagu :icon_eek:. Trzanje se javlja neovisno o brzini 2,3,4,5,6 i zagrijanosti motora. Bio na dijagnostici, očita EGR ventil, majstor ga obriše iz memorije i kaže da nije do EGR-a jer ga je obrisao iz memorije. Dalje gledao dizne, treća dizna oscilira od 0 do -3 ostale (1,2,4) ok. Zadnja dva dana stvari postaju još zanimljivije prilikom "zatrzavnja" čujem i zvuk k'o da zastruže nešto  :kosa:
Ima li itko sličnih iskustava ili neki savjet?

Hvala!

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #893 u: 03-01-2013, 14:05:00 »

Offline mikela

• Ovisnik o alfistima
  • - fiat 500 abarth- alfa giulietta 2.0jtdm
    • dugopolje-hvar-split
« Odgovori #894 u: 03-01-2013, 20:11:36 »
Lijepi Pozdrav

Vlasnik sam AR 159 1,9 jtdm 16v iz 2007g. Auto posjedujem 6 mjeseci i imam problem. Naime nakon paljenja auto radi normalno i nakon nekoliko sec. se "strese", zna se i ugasiti. U vožnji se osjeti "blago trzanje" kao da na trenutak izgubi snagu . Trzanje se javlja neovisno o brzini 2,3,4,5,6 i zagrijanosti motora. Bio na dijagnostici, očita EGR ventil, majstor ga obriše iz memorije i kaže da nije do EGR-a jer ga je obrisao iz memorije. Dalje gledao dizne, treća dizna oscilira od 0 do -3 ostale (1,2,4) ok. Zadnja dva dana stvari postaju još zanimljivije prilikom "zatrzavnja" čujem i zvuk k'o da zastruže nešto   
Ima li sličnih iskustava ili neki savjet?

Hvala!
zamajac zna zezat i strugat pogotovo kod gašenja se auto strese mada mi čudno da se auto gasi , ako to radi zamajac onda jeu totalnoj komi !!!
jopet će bit alfa pa di puklo da puklo

Offline alfa166tuner

• Trade Count: (+8)
  • Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #895 u: 03-01-2013, 21:21:42 »
Lijepi Pozdrav

Vlasnik sam AR 159 1,9 jtdm 16v iz 2007g. Auto posjedujem 6 mjeseci i imam problem. Naime nakon paljenja auto radi normalno i nakon nekoliko sec. se "strese", zna se i ugasiti. U vožnji se osjeti "blago trzanje" kao da na trenutak izgubi snagu :icon_eek:. Trzanje se javlja neovisno o brzini 2,3,4,5,6 i zagrijanosti motora. Bio na dijagnostici, očita EGR ventil, majstor ga obriše iz memorije i kaže da nije do EGR-a jer ga je obrisao iz memorije. Dalje gledao dizne, treća dizna oscilira od 0 do -3 ostale (1,2,4) ok. Zadnja dva dana stvari postaju još zanimljivije prilikom "zatrzavnja" čujem i zvuk k'o da zastruže nešto  :kosa:
Ima li itko sličnih iskustava ili neki savjet?

Hvala!

ovo trzanje u vožnji vuče na egr skoro sam siguran, treba ga popravit, zamjenit ili ugasit softverski.
korekcija dizni nikako nebi trebala biti preko 3%, to možda možeš riješiti ćišćenjem
« Zadnja izmjena: 03-01-2013, 21:23:08 od alfa166tuner »

Anton

• Gost
« Odgovori #896 u: 03-01-2013, 21:31:59 »
Fiat Marea 2.4 TD! dakle ne jtd.
Kakvi su to motori? Jel to valja sta? Jel to 5 cilindara?
Frend je zapeo za takav primjerak pa me molio da se raspitam...

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #897 u: 03-01-2013, 21:37:20 »
Moj brat ima Mareu s tim motorom 125ks.I ja sam skoro pitao istu stvar,mislim da bi trebalo da je to extra s tim sto se mom bratu pokvarila el.bos pumpe,tako reko majstor,pa ne ide bas ko sto bi trebalo valjda. :?:
Cuore Sportivo

Fiuman

• Gost
« Odgovori #898 u: 03-01-2013, 21:40:05 »

Offline alfa166tuner

• Trade Count: (+8)
  • Starosjedioc
  • ECU freak
    • Zagreb
« Odgovori #899 u: 03-01-2013, 21:42:26 »
Moj brat ima Mareu s tim motorom 125ks.I ja sam skoro pitao istu stvar,mislim da bi trebalo da je to extra s tim sto se mom bratu pokvarila el.bos pumpe,tako reko majstor,pa ne ide bas ko sto bi trebalo valjda. :?:

ma zaboravi to , gledaj JTDa uzet bilo kakvog bolji je od tog td-a