Pozdrav!

Evo imam jedan neobican (barem meni) i povremen problem koji naravno se ne pojavljuje kada auto odvedem kod majstora pa da vidim da li je tko ima slicnih problema i kako ih je rijesio.
Alfa je dakle 147 iz 2002 sa 1.9 JTD (8v) motorom te je do sada prosla oko 130000. Kod mene je zadnje 3 godine i do sada nije bilo nikakvih problema osim redovitih stvari. Ulje mijenjano redovito...jednom godisnje sto je negdje oko 9000 km. Nastojim ga svako toliko propuhat da "nadoknadim" malu kilometrazu i vecinom gradsku voznju. Sa motorom nije bilo nikakvih problema (osim jednoga dolje opisanog).
Neki manji problemcici s gubitkom snage su poceli tamo u svibnju. Otisao kod majstora, spojio dijagnostiku i vidio da EGR ventil zaglavljen, skinuo ga i ocistio i nakon toga problemi nestali. Medjutim otisao sam na sluzbeni put tako da auto nije vozeno tri mjeseca (paljeno je svako 10-15 dana po 15-20 minuta). Od kada sam se vratio gubitak snage u voznji se dogodio par puta (obicno u prvoj ili drugoj brzini, pritisnem papucicu gasa do kraja i nista se ne desava, djiri sporo rastu dok u jednom trenutku nesto ne "klikne" i auto povuce kao ludo i zaljepi me za sjedalo..nisam pojavu ovoga mogao povezati s nicim odredjenim tj. nekim uvijetima na cesti, vremenu ili voznji).
Medjutim u zadnjih mjesec dana tri puta mi se dogodila slijedeca stvar koja me pocela zabrinjavati. Prilikom paljenja auto rad ok, u leru je mirno, izlaz iz auspuha cist. Medjutim kada pritisnem gas, cijelo auto se trese (kao da trokira), djiri se povecavaju i ali sporo s povremenim malim opadanjem/zastajkivanjem i iz auspuha izlazi gusti bijeli dim neugodnog mirisa. Kada pustim gas, auto se vrati u ler bez dima iz auspuha i normalno radi. Ako idem krenuti auto nema skoro nista snage, a ako sam slucajno na maloj uzbrdici odmah se gasi. Cekam da se malo ugrije (pretpostavljam), dizem djire iznad 3000-3500, malo ga vozim naprid natrag (sto duza staza to se cini bolje i brze problem nestane) i onda proradi, normalno vozi, normalno hvata gas bez bijelog dima iz auspuha. I tako radi 7-8 dana nakon cega opet isto (dan kada mi se to dogodi kod paljenja, zna mi se situacija ali u blazem obliku ponoviti jednom ili dva puta kada stanem na semafor ali kada krenem i dignem djire uz manji bijeli oblak dima i ubacim u visu brzinu situacija opet se vrati na normalu). Otisao kod majstora spoji na dijagnostiku i nemam nikakve pogreske, EGR ventil radi ok (kada sam bio kod majstora problema naravno nije bilo), nikakvih drugih vidljivih problema. Ono sto sam primjetio je da mi se ta situacija do sada dogodila iskljucivo nedjeljom (?!) a jedino po cemu je ona posebna je po tome sto dan prije napravim nesto duzu turu od solina do trogira i natrag a sve ostale dane samo split-solin (nemam pojma da li je ovo nesto bitno ali hvatam se za slamke). Majstor kaze da ne moze nista dok ne vidi problem i da vozim dalje.
Da li je netko imao slicnih iskustava ili bi me mogao uputiti sto da provjerim (ja ili majstor): filter goriva, filter zraka, turbo....?! Citao sam po netu svasta o mogucim uzrocima ali nigdje nisam naisao na tocni opis moga problema (sa mogucim rjesenjem). Zadnji put kada mi se dogodilo snimio sam filmic sa fotoaparatom pa ako netko misli da moze biti korisno mogu ga uploadat.
Unaprijed zahvaljujem na svim sugeatijama i misljenjima

, te svima zelim sretne i ugodne blagdane.
Pozz