13-05-2026, 12:16:01

Autor Tema: TD / JTD / JTDm motori  (Posjeta: 453661 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline silvestar13

• Trade Count: (0)
  • Učim polako
  • Spol: Muški
  • Alfa 147 JTD 16V
    • zagreb
Odg: TD / JTD / JTDm motori
« Odgovori #840 u: 02-12-2012, 22:52:09 »
dogodilo se i to. moj autic koji je dosad savrseno funkcionirao na momente gubi snagu, tj. nekad uopce ne prihvaca gas. Imam osjecaj kao da se guši :icon_frown:. nakon sto stisnem gas, nakon par minuta kao da se sve propuše, i onda sukne crni dim iz auspuha. NAkon toga opet normalno vozi. POsumnjao sam na vodu u dizelu, ali tocio sam na 2 razlicite pumpe pa mozda nije to. Filter goriva je mijenjan prije cca 18000km. Rekao mi je jedan majstor da bi moglo biti punjenje turbine. Sto je to? jel skupo??

Offline daniels1001

• Trade Count: (+57)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16V Multijet
    • PŽ-ZG (HR), München (DE)
« Odgovori #841 u: 02-12-2012, 22:52:38 »
onda ce netko strucniji da odgovori. jer meni je tako izgubio snagu i gotovo se ugasio, poslije radio dobro, i onda prekinuo za skroz.
kod tebe ce kvar biti vjerovatno u nekom senzoru.

kawahrva

• Gost
« Odgovori #842 u: 03-12-2012, 14:25:34 »
1. najvjerojatnije pregorio koji grijač, možda i dva, ako je do ovoga, dalje ne čitati
2. ako su svi grijači u redu onda provjeriti predubrizgavanje (da nije u kasnijemu jer se zna pomaknuti zbog blagog rastezanja zupčastog remena),
3. ako je i predubrizgavanje u redu onda izmjeriti kompresiju

Taj motor ne samo da nema senzor temperature, nego nema nikakav drugi senzor ni elektroniku. Jedina žica koja ide na mehaničku Bosch pumpu služi za gašenje motora.
grijači su u redu,autou pali bez problema samo malo trese dok ne dodam gas nedigne okretaje(stoje na 800).ima dva senzora na kučištu termostat,pa me zanima koji pali automatski čok(nije preko sajle)

Online Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #843 u: 03-12-2012, 16:16:01 »
imas selenoid koji ti nateze sajlu al nemas te sajle na bosch pumpi i selenoida kod termo stata negdi onda nemas uopce to gore jer hrpa ljudi to mice.. probaj ujutro nek ti neko sa rukom da cok pa onda pali auto ak ce fino radit onda ti to fali..
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline clio

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Giulia Q4 ,Alfa Romeo Giulietta TCT
    • Lovran
« Odgovori #844 u: 03-12-2012, 17:40:55 »
crijevi turbine,donje koje ne vidis od zgora i gornje veliko koje ide u usis kod motora i dole zavrsava ispod svijetla od vozaca,prekontrolikraj detaljno ako je negdje napuklo! dobro kontroliraj,jer i mala mala pukotina kod ukljucivanja turba se poveca za dosta puta... :mah:

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #845 u: 03-12-2012, 17:49:00 »
dogodilo se i to. moj autic koji je dosad savrseno funkcionirao na momente gubi snagu, tj. nekad uopce ne prihvaca gas. Imam osjecaj kao da se guši :icon_frown:. nakon sto stisnem gas, nakon par minuta kao da se sve propuše, i onda sukne crni dim iz auspuha. NAkon toga opet normalno vozi. POsumnjao sam na vodu u dizelu, ali tocio sam na 2 razlicite pumpe pa mozda nije to. Filter goriva je mijenjan prije cca 18000km. Rekao mi je jedan majstor da bi moglo biti punjenje turbine. Sto je to? jel skupo??

http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=842.msg342821#msg342821

Offline Viktor

• Global moderator
  • Trade Count: (+21)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #846 u: 03-12-2012, 20:04:17 »
grijači su u redu,autou pali bez problema samo malo trese dok ne dodam gas nedigne okretaje(stoje na 800).ima dva senzora na kučištu termostat,pa me zanima koji pali automatski čok(nije preko sajle)
Ako ima senzor na termostatu onda imaš klimu, taj služi za klimu.
Čok kod dizela nije kao kod benzinca da obogati smjesu nego pomakne predubrizgavanje u 4° ranije. Taj čok ti je nebitan ako je faza u redu i dobra kompresija. Imao sam Prismu TD i Deltu TD sa istim tim motorom. Čok uopće nije bio spojen, a palile su na prvi zub.

kawahrva

• Gost
« Odgovori #847 u: 03-12-2012, 20:46:39 »
Ako ima senzor na termostatu onda imaš klimu, taj služi za klimu.
Čok kod dizela nije kao kod benzinca da obogati smjesu nego pomakne predubrizgavanje u 4° ranije. Taj čok ti je nebitan ako je faza u redu i dobra kompresija. Imao sam Prismu TD i Deltu TD sa istim tim motorom. Čok uopće nije bio spojen, a palile su na prvi zub.
pali ona na zub,samo treba dodat malo gasa kada upali jer nedigne okretaje.ima dva senzora na termostatu,a čemu služe?auto nema klimu

Online Batina

• Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #848 u: 03-12-2012, 23:01:05 »
imas selenoid koji ti nateze sajlu al nemas te sajle na bosch pumpi i selenoida kod termo stata negdi onda nemas uopce to gore jer hrpa ljudi to mice.. probaj ujutro nek ti neko sa rukom da cok pa onda pali auto ak ce fino radit onda ti to fali..
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline damir 166

• Starosjedioc
  • 166 2.4 JTD 20 V
    • Domaljevac, BIH
« Odgovori #849 u: 03-12-2012, 23:06:20 »
ujutro kada upalim baci malo plavkastog dima i ima nemiran rad posebno sada kad je hladnije i to nakon 10-ak sekundi prestane.i čađi mi više nego inače kad ga stisnem malo,mada nije dugo propuhan na autoputu.Mislim da nije ništa strašno al eto da čujem vaše stručno mišljenje.u pitanju je 2.4 jtd

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #850 u: 03-12-2012, 23:19:35 »
ujutro kada upalim baci malo plavkastog dima i ima nemiran rad posebno sada kad je hladnije i to nakon 10-ak sekundi prestane.i čađi mi više nego inače kad ga stisnem malo,mada nije dugo propuhan na autoputu.Mislim da nije ništa strašno al eto da čujem vaše stručno mišljenje.u pitanju je 2.4 jtd

ma joj prodavaj to, spremno za generalku  :smijeh

a probaj ga propuhati i ako nastavi dimiti tako probaj ga upaliti i dali smrdi ulje ili dizel ili neki drugi miris na auspuh! ako je ulje možda karike ako dizel nešto sa injektorima kenja ali znam da nije primjer ali meni je Volvo FH12 uvijek dimio plavkasto kada su mu injektori bili u banani to jest jedan od njih i smrdio u PM  :craz
Nije bolest sve što boli

Offline damir 166

• Starosjedioc
  • 166 2.4 JTD 20 V
    • Domaljevac, BIH
« Odgovori #851 u: 03-12-2012, 23:25:51 »
da probam sa dvotaktolom  :craz pa onda možda bude generalka.ne troši ni kapi ulja vjerovatno dizna neka malo šteka jer je ovdje kod nas gorivo katrastofa tako da čekam propuhivanje da vidim šta je...

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #852 u: 04-12-2012, 17:07:33 »

Taj dim je od neizgorene nafte, a nemiran rad je zato jer ta nafta nije izgorila i pogurala klip. Imaš neujednačenu kompresiju po cilindrima. Jedan ili dva cilindra imaju nižu kompresiju od ostalih. Ovi sa dobrom kompresijom upale, a sa lošom se malo šlepaju dok prorade.
Kada bi ostali cilindri imali kompresiju kao taj najlošiji, motor ne bi upalio uopće.

Primjer : stranica 41. prva slika na toj stranici  http://www.alfisti.hr/upload/Mjerenje%20kompresije%20alfisti.pdf

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #853 u: 04-12-2012, 17:12:41 »
pali ona na zub,samo treba dodat malo gasa kada upali jer nedigne okretaje.ima dva senzora na termostatu,a čemu služe?auto nema klimu

Čok se može i mehanički podesiti. Cjevasti ključ, vijci ključ 10 i podesi se graničnik (tako je kod mene bilo).
Taj senzor je možda od mjerača koji pokazuje temperaturu vode na instrument tabli.

Offline damir 166

• Starosjedioc
  • 166 2.4 JTD 20 V
    • Domaljevac, BIH
« Odgovori #854 u: 04-12-2012, 17:36:17 »
Taj dim je od neizgorene nafte, a nemiran rad je zato jer ta nafta nije izgorila i pogurala klip. Imaš neujednačenu kompresiju po cilindrima. Jedan ili dva cilindra imaju nižu kompresiju od ostalih. Ovi sa dobrom kompresijom upale, a sa lošom se malo šlepaju dok prorade.
Kada bi ostali cilindri imali kompresiju kao taj najlošiji, motor ne bi upalio uopće.

Primjer : stranica 41. prva slika na toj stranici  http://www.alfisti.hr/upload/Mjerenje%20kompresije%20alfisti.pdf
šta mi je činiti onda ako je tako jel to znak da je pri kraju ili šta već.kad budem mjenjao ulje reći ću majstoru da mi provjeri kompresiju pa da vidimo kakvo je stanje.po mojoj slobodnoj procjeni ima negdje oko 300000 na satu  :craz

Offline Viktor

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT
    • Solin
« Odgovori #855 u: 04-12-2012, 17:40:27 »
Neka provjeri i grijače. Kod JTD motora se uključuju samo ako je temperatura ispod nule (tako sam čitao na forumu, meni se nikad nisu upalili, samo kresnem).

Offline damir 166

• Starosjedioc
  • 166 2.4 JTD 20 V
    • Domaljevac, BIH
« Odgovori #856 u: 04-12-2012, 17:55:29 »
provjerit će ga detaljno svakako kad budem išao sada na servis,jutros je upalio bez toga dima a bio je minus i vani je auto,tako da ne vjerujem da su grijači u pitanju jer prošle zime kad su bile temperature do -27 koliko je kod mene pokazalo upalio je od prve samo sa jednim grijanjem i čitavu zimu nisam imao problema sa paljenjem.hvala Viktore u svakom slučaju na odgovorima.
P.S. Možda da stavim one tvoje inox cijevi pa dim sam nestane   :hehe:

Offline zoki156

• Trade Count: (+1)
  • Pripravnik
  • **
  • 1.3 boxerrr
    • Sisak
« Odgovori #857 u: 04-12-2012, 18:06:31 »
Pa da vidimo dali se desilo nekom nešto slično. Naime vozio sam Alfu normalno kad mi je odjednom na sekundu izgubila snagu i upalila se lampica od asr-a. Nakon toga je nastavila raditi normalno. Dodjem doma ugasim i ponovno upalim i lampica se ugasi  :clap: ali nakon par sekundi auto se ugasi.  :o000: Upalim ponovno i opet isto ali primjetim sekundu prije nego što se ugasila upali se lampica od asr-a. Probao sam je i voziti ali nakon par metara samo se ugasi.  :sad: Naravno onda se upalila i lampica od motora. Ako je imao tko takav ili sličan problem neka se javi.
Spojen auto na komp i pokazalo da ne valja senzor radilice. Ali senzor je u zadnjih mjesec dana dva puta promijenjen i opet isto. Za svaki slučaj promijenjen još jednom i stavljen origigi Alfin i opet isto. E sad vjerovatno je centrala otišla. Dali je tko imao takav problem i dali ga je riješio????

Offline silvestar13

• Učim polako
  • Alfa 147 JTD 16V
    • zagreb
« Odgovori #858 u: 04-12-2012, 20:07:16 »
crijevi turbine,donje koje ne vidis od zgora i gornje veliko koje ide u usis kod motora i dole zavrsava ispod svijetla od vozaca,prekontrolikraj detaljno ako je negdje napuklo! dobro kontroliraj,jer i mala mala pukotina kod ukljucivanja turba se poveca za dosta puta... :mah:

hm, znaci ne bi bilo do filtera goriva mozda?? pogledat cu cijevi, mada vec sad znam da cu tesko tu rupicu uociti. evo recimo danas je cukao minimalno, gotovo nista. Liquid Molly stvarno pomaze

kawahrva

• Gost
« Odgovori #859 u: 04-12-2012, 20:15:30 »
Čok se može i mehanički podesiti. Cjevasti ključ, vijci ključ 10 i podesi se graničnik (tako je kod mene bilo).
Taj senzor je možda od mjerača koji pokazuje temperaturu vode na instrument tabli.
ni jedan od ta dva senzora nije od pokazivača temp.,jer kad ih iskopčam,pokazivač radi.nije mi jasno kad auto upali radi na 800okr.,a kad se zagrije na 1000okr.

Offline dario145

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa 166 2.0ts i Alfa 156 1.8ts
    • osijek
« Odgovori #860 u: 09-12-2012, 22:31:13 »
 :mah:
od koliko do koliko obrtaja 1.9 jtd 8v 105 ks treba izbacivati punu snagu :?:
135           
••„    
24R

Offline SALE-82

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Mainz (DE)
« Odgovori #861 u: 09-12-2012, 22:46:15 »
:mah:
od koliko do koliko obrtaja 1.9 jtd 8v 105 ks treba izbacivati punu snagu :?:

negdje od 1900-3000 obrtaja, tako je barem kod mene
Meni kad krene u životu, toliko se zalaufa, da krene bez mene.

Offline dario145

• Ovisnik o alfistima
    • osijek
« Odgovori #862 u: 09-12-2012, 22:52:42 »
 :ok:
135           
••„    
24R

Offline kizo

• Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #863 u: 10-12-2012, 05:58:55 »
hm, znaci ne bi bilo do filtera goriva mozda?? pogledat cu cijevi, mada vec sad znam da cu tesko tu rupicu uociti. evo recimo danas je cukao minimalno, gotovo nista. Liquid Molly stvarno pomaze
koji si sipo Liquid Molly aditiv ako znaš

Offline silvestar13

• Učim polako
  • Alfa 147 JTD 16V
    • zagreb
« Odgovori #864 u: 10-12-2012, 14:53:10 »
pogledat cu, imam jos kutiju negdje, pa ti javim. uglavnom rijesio sam problem. pukla je gumena cijev koja ide od turbine do intercoolera. sad trazim novu gumenu ili metalnu

Offline damir 166

• Starosjedioc
  • 166 2.4 JTD 20 V
    • Domaljevac, BIH
« Odgovori #865 u: 10-12-2012, 19:48:20 »
i mene zanima taj liqui moly aditiv keramic ako se nevaram pa ako neko ima sliku i gdje ima za kupiti i po kojoj cijeni bilo bi nam svima od pomoći.Inače čuo sam hvalospjeve o tom proizvodu pa vrijedi probati,ipak su kod nas već stari motori sa 200000 i više kilometara  :craz

Offline ARenzzo

• Ovisnik o alfistima
  • AR156 1.9 JTD SP
    • Koprivnica
« Odgovori #866 u: 10-12-2012, 20:38:20 »
pogledat cu, imam jos kutiju negdje, pa ti javim. uglavnom rijesio sam problem. pukla je gumena cijev koja ide od turbine do intercoolera. sad trazim novu gumenu ili metalnu
za inox cijev javi se kolegi Viktoru .
ja uzeo prije par dana-->odlično napravljeno..

Offline dario145

• Ovisnik o alfistima
    • osijek
« Odgovori #867 u: 10-12-2012, 20:41:21 »
i mene zanima taj liqui moly aditiv keramic ako se nevaram pa ako neko ima sliku i gdje ima za kupiti i po kojoj cijeni bilo bi nam svima od pomoći.Inače čuo sam hvalospjeve o tom proizvodu pa vrijedi probati,ipak su kod nas već stari motori sa 200000 i više kilometara  :craz
ja sam kupio za jtd 8v- i motor se preporodio bolji odaziv na gas i bolje podmazivanje..cijena je oko 170kn prije dvije godine..tu keramiku stavljas svakih 50000km.
kada ju usipas moras auto voziti 50km bez gasenja motora..sada sliku nemam zato  :ok:
135           
••„    
24R

Offline goran_m

• Učim polako
  • Alfa Romeo 159
    • Orašje
« Odgovori #868 u: 10-12-2012, 20:44:15 »
Kakva imate istusktva sa 2.4 JTDm motorom od 210KS?

Offline damir 166

• Starosjedioc
  • 166 2.4 JTD 20 V
    • Domaljevac, BIH
« Odgovori #869 u: 10-12-2012, 20:52:58 »
jedan od boljih motora danas u ponudi susjed  :da: