28-04-2026, 20:02:58

Autor Tema: TD / JTD / JTDm motori  (Posjeta: 452763 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline sale 75

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
Odg: TD / JTD / JTDm motori
« Odgovori #540 u: 24-11-2011, 23:35:17 »
debela armirana traka pomaže  :da: eno moja tako umotana već 2 tjedna ni da bi A rekla  :hap:

Anton

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #541 u: 25-11-2011, 09:46:57 »
Zasto svi JTD sline na semeringu izmedu motora i mjenjaca.... Kakvog to smisla uopce ima mjenjat ako samo slini onak bez kapanja ili gubitka ulja... Ili mjenjat semering ( 400 kn navodno + ruke ) kad ce za kratko vrijeme biti same shit....

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #542 u: 25-11-2011, 10:07:06 »
Zasto svi JTD sline na semeringu izmedu motora i mjenjaca.... Kakvog to smisla uopce ima mjenjat ako samo slini onak bez kapanja ili gubitka ulja... Ili mjenjat semering ( 400 kn navodno + ruke ) kad ce za kratko vrijeme biti same shit....

Pa nisam to baš primjetio.

Ali semering nije loše preventivno promjeniti kod izmjene kvačila, jer se u suprotnom baš i ne isplati skidati kvačilo samo zbog tih par kapi ulja...

Anton

• Gost
« Odgovori #543 u: 25-11-2011, 10:19:06 »
Pa nisam to baš primjetio.

Ali semering nije loše preventivno promjeniti kod izmjene kvačila, jer se u suprotnom baš i ne isplati skidati kvačilo samo zbog tih par kapi ulja...

od 3 stila 2 su su mi slinila 8v i multijet 140...
jucer skuzim da i bella 156 ima trag  :rolll:

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #544 u: 25-11-2011, 17:34:11 »
od 3 stila 2 su su mi slinila 8v i multijet 140...
jucer skuzim da i bella 156 ima trag  :rolll:
dobro pogledaj da ti nije od povrata ulja sa turbine,pa se cijedi na sve strane!

Anton

• Gost
« Odgovori #545 u: 25-11-2011, 17:42:56 »
dobro pogledaj da ti nije od povrata ulja sa turbine,pa se cijedi na sve strane!

nije  :ne2:
pazljivo pogledao jucer na servisu
stavio rasvjete ispod auta cudo jedno  :da:

Offline alfa16v

• Trade Count: (+3)
  • Sa stažom
    • zaprešić
« Odgovori #546 u: 26-11-2011, 18:46:20 »
pogledaj i cilindar od kuplunga na getribi,meni je on na mjet slinio pa se tak slijevalo ...

Offline sale 75

• Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #547 u: 26-11-2011, 18:47:38 »
dok slini dobro je,znači da ima ulja  :hap:

Offline dumpors

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #548 u: 26-11-2011, 19:13:30 »
U pitanju je JTD 8V.
Na jako hladnom vremenu imam cudan zvuk sa desne prednje strane auta,suvozacke,  nesto kao vibraciju, ne zavisi od brzine kretanja,a vibrira i po ravnom. Mislim da nije ovjes jer sam u dvije godine upoznao vecinu zvukova. Zvuk je glasan relativno i sasvim jasno cujan. Kad je vrijeme imalo toplije, preko 10 stepeni nema zvuka.
E sad zvao sam majstora i on rece da moze natezac mikroremena raditi takav zvuk. Istina nije mjenjan na velikom servisu zasto ne znam, vjerovatno je mestar mislio da je ok. Zanima me koliko je to opasno ako je uopste to problem.
I jos nesto, primjetio sam da je konekor ispod filtera nafte prilicno masan, mozda nafta nekud curi, ne vidi se da kapa kad motor radi, ali je vlazno kad se krpom pobrise.
Savjeti dobrodosli :ok:
...and did you exchange a walk on part in the war for a lead role in a cage...

Offline Damson

• Sa stažom
  • Alfa mužjak
    • Split
    • Gilles Villeneuve - Sempre Gilles - Moja Web Stranica
« Odgovori #549 u: 30-11-2011, 14:12:53 »
Kad se radi izmjena zupčastog remena na JTD? (150ks)
http://www.sempregilles.com - Gilles Villeneuve - Moja Web Stranica

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #550 u: 30-11-2011, 14:15:38 »
U pitanju je JTD 8V.
Na jako hladnom vremenu imam cudan zvuk sa desne prednje strane auta,suvozacke,  nesto kao vibraciju, ne zavisi od brzine kretanja,a vibrira i po ravnom. Mislim da nije ovjes jer sam u dvije godine upoznao vecinu zvukova. Zvuk je glasan relativno i sasvim jasno cujan. Kad je vrijeme imalo toplije, preko 10 stepeni nema zvuka.
E sad zvao sam majstora i on rece da moze natezac mikroremena raditi takav zvuk. Istina nije mjenjan na velikom servisu zasto ne znam, vjerovatno je mestar mislio da je ok. Zanima me koliko je to opasno ako je uopste to problem.
I jos nesto, primjetio sam da je konekor ispod filtera nafte prilicno masan, mozda nafta nekud curi, ne vidi se da kapa kad motor radi, ali je vlazno kad se krpom pobrise.
Savjeti dobrodosli :ok:

Remenica mikroremena na radilici (ako se guma u njoj raspala)
Remenica alternatora (mora se vrtiti samo u jednom smjeru)

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #551 u: 30-11-2011, 14:19:34 »
Kad se radi izmjena zupčastog remena na JTD? (150ks)

5 god , ili cca 100 000 km ...
.... sempre gilles ....

Offline dumpors

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #552 u: 30-11-2011, 15:21:34 »
Remenica mikroremena na radilici (ako se guma u njoj raspala)
Remenica alternatora (mora se vrtiti samo u jednom smjeru)
:ok:
Ako su remenice, koliko je opasno :?:
Jutros se opet culo, jasno sa desne strane, mozda ipak reaguje na dodavanje gasa pomalo. Odlika je da je uvijek priblizno ista frekveca vibracije nevezano za brzinu auta. Dal je moguce ipak da je homokineticni posto mi je na toj strani hajmo reci nacet jer kucka kad smotam puni volan. Najzanimljivije je sto sad kad sam se vracao kuci, 2 sata popodne, zvuku ni traga,i tako uvijek, cim otopli nista. Moze li kineticki ovisiti o vanjskoj temperaturi :?:  Mozda je i neki od nosaca motora, ne znam kako se oni ponacaju kad popuste, nagadjam. A mozda najbolje da ignorisem zvuk i cekam da pocne brundati i po toplom :rolll:
Hvala svakako

Offline LOŠA

• Ovisnik o alfistima
    • BJELOVAR
« Odgovori #553 u: 30-11-2011, 15:28:00 »
Jutros se opet culo, jasno sa desne strane, mozda ipak reaguje na dodavanje gasa pomalo. Odlika je da je uvijek priblizno ista frekveca vibracije nevezano za brzinu auta. Dal je moguce ipak da je homokineticni posto mi je na toj strani hajmo reci nacet jer kucka kad smotam puni volan. Najzanimljivije je sto sad kad sam se vracao kuci, 2 sata popodne, zvuku ni traga,i tako uvijek, cim otopli nista. Moze li kineticki ovisiti o vanjskoj temperaturi :?:  Mozda je i neki od nosaca motora, ne znam kako se oni ponacaju kad popuste, nagadjam. A mozda najbolje da ignorisem zvuk i cekam da pocne brundati i po toplom :rolll:
Hvala svakako

Ako je u pitanju neka od remenica:
- pod opterećenjem je španer i mikro remen (dok nešto od toga ne pukne).
- osjetiš to kada je pod opterećenjem (kada je hladno onda se jače fila akumulator, vjerovatno bi bili slični simptomi kada bi uključio klimu).

Offline dumpors

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #554 u: 30-11-2011, 18:19:44 »
Ako je u pitanju neka od remenica:
- pod opterećenjem je španer i mikro remen (dok nešto od toga ne pukne).
- osjetiš to kada je pod opterećenjem (kada je hladno onda se jače fila akumulator, vjerovatno bi bili slični simptomi kada bi uključio klimu).

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #555 u: 30-11-2011, 18:29:06 »

Hvala svakako

...raspadanje remenice radilice i/ili pucanje mikroremena mogu vrlo lako dovesti do havarije motora....taj mirkoremen se hoce podvuci pod zupcasti kad se raspadne  i napravit probleme...
Da mi je i dolinom smrti proći, zla se ja ne bojim  jer Ti si sa mnom....

http://zalauru.blog.hr/

Offline dumpors

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #556 u: 30-11-2011, 18:39:39 »
...raspadanje remenice radilice i/ili pucanje mikroremena mogu vrlo lako dovesti do havarije motora....taj mirkoremen se hoce podvuci pod zupcasti kad se raspadne  i napravit probleme...
mikroremen je nov skoro, veliki servis je bio prije godinu dana ili 15.000km. Ali isto tako znam da natezac i sta vec ima uz mikro nije mjenjano, valjda je majstoru cinilo ok,a nije bas majstor od juce. Kad auto radi u leru, koliko mogu vidjeti sve izgleda ok,ali pitanje je koliko ja znam prepoznati ikakav problem onako odoka :rolll:
Ma ko zna odakle zvuk dolazi, skoknuo bih ja do majstora da nije 40 km i da ne trebam ganjati termin danima,a nikom drugom ne vjerujem :mad: najgore od svega sto zvuka nema stalno, ev sad se vozao, cca 15km i tisina :gun:

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #557 u: 30-11-2011, 18:45:32 »
neznam dali tvoja 1.9 ima vulkaniziranu dvodjelnu rememenicu kakva je kod mene na 2.4...i moj remen je relativno novi, i isto tako je lagano cvilkalo u pocetku samo minutu dvije, dok jedno jutro nije uopce prestao cvilit remen...digo sam haubu i bilo je grdo za vidit kako je isla remenica radilice....kad sam sve raskopal ispostavilo se i da je i kuplung remenica alternatora zastekala..promjenio oboje i sad je ok...sasviim sam siguran kako je to izgledalo da sam nastavio s voznjom da bi potrgalo remen bez obzira sto je relativno novi (nekakvih 20 tkm)...

Offline dumpors

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #558 u: 30-11-2011, 18:52:43 »
Meni ne cvili uopste, i kad sam ga gledao na leru, izgledao je sasvim ok, lagana vibracija u rasponu mozda par milimetara. Nije mi palo na pamet pa podignem haubu ujutro kad upalim auto i probam malo turirati da vidim hocu li dobiti taj zvuk u mirovanju,bar bi homokineticki iskljucio. Moze li se JTD turirati ispod haube, predpostavljam da ne moze jer je elektronski gas,ali mozda ima negdje naka caka :?:

Offline shadowfax

• Starosjedioc
  • Stelvio 2.2 Q4, 33 1.7 16v, 33 1.7
    • Gornje Međimurje
« Odgovori #559 u: 30-11-2011, 19:34:00 »
Ako se ovako čuje http://shrani.najdi.si/?1D/7o/4dQoQACu/15102009007.mp4 onda je remenica radilice... :da: :ok:
Alfa Romeo - making drivers into mechanics since 1910

Offline dumpors

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #560 u: 30-11-2011, 20:21:24 »
Ako se ovako čuje http://shrani.najdi.si/?1D/7o/4dQoQACu/15102009007.mp4 onda je remenica radilice... :da: :ok:

:ne2:  ni slicno

Offline Suki_san

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTDm 16V SW SP
    • Đakovo
« Odgovori #561 u: 30-11-2011, 21:54:57 »
Ovo zvuči kao kakav blender :hehe:
Every night  I have the same dream
I'm hatching some plot, scheming some scheme!

Offline sale 75

• Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #562 u: 01-12-2011, 20:00:25 »
meni se španer mikroremena čuje već 20ak tkm pa ništa(malo silikon spreja i voila) inaće zbog istog problema dolazi do dobro nam poznatog zvuk remena na golfu 3  :)

Offline sale67

• Starosjedioc
  • Alfa 156 2.4 20v SW
    • Osijek
« Odgovori #563 u: 04-12-2011, 21:12:35 »
Meni se čula brtva ispuha i to samo dok je motor hladan (ujutro). Brtva je metalna i dok plinovi prolaze pored nje stvara se baš takav škripavi zvuk kao da nešto rotirajuće negdje zapinje,a kad se ispušna grana malo ugrije i raširi se zvuk nestane. Meni su dijagnoze za taj kvar bile od raznih remenica pa do turbine u ovlaštenom fiatovom servisu. Na kraju mi je pukao jedan brezon i tu mi je dok je auto hladan puštao i stvarao taj zvuk kao da nešto .ebeno škripi.
Pogledaj si i to.. :mah:

robert.g06

• Gost
« Odgovori #564 u: 04-12-2011, 21:27:56 »
bok
prije dosta godina, u familiji smo vozili 156 2.4jtd 136ks iz 98godine. i nije nam ostala u dobrom sjecanju zbog turbine. na 140 000km je slomila originalnu, nakon 16 000km zamjensku repariranu, i onda smo ugradili novu novcatu za 2000 eura. kaj je tada iznosilo skoro trecinu vrijednosti auta.
s velikim gustom je otisla u zamjenu za volva s kojim sad nemamo takvih problema.

kasnije samo saznali do raznih majstora, da su ti 2.4jtd 136ks motori dosta losi, i da turbine odlaze zbog loseg protoka ulja kad se auto previse ganja. ni tata ni je nemamo naviku "babski" se voziti, pa su nam to opisivali da smo previse divlji :D al ne vejrujem previse u to...

premda mene vuce sad 156 1.9jtd od 2001-2005 godine... oni medumodeli najvise, sa redizajnom nutra...
jesu li takve "velike" greske kasnije otklonjene? i na kaj treba paziti kod toga motora?
da se opet ne zahebem i otidem sa konja na magarca. jer na puga nemam nikakvih vecih primjedaba. a zelja mi je malo "ubrzati" vozni park, i povecati, da se ipak 4 osobe normalno voze

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #565 u: 04-12-2011, 21:37:34 »
bok
prije dosta godina, u familiji smo vozili 156 2.4jtd 136ks iz 98godine. i nije nam ostala u dobrom sjecanju zbog turbine. na 140 000km je slomila originalnu, nakon 16 000km zamjensku repariranu, i onda smo ugradili novu novcatu za 2000 eura. kaj je tada iznosilo skoro trecinu vrijednosti auta.
s velikim gustom je otisla u zamjenu za volva s kojim sad nemamo takvih problema.

kasnije samo saznali do raznih majstora, da su ti 2.4jtd 136ks motori dosta losi, i da turbine odlaze zbog loseg protoka ulja kad se auto previse ganja. ni tata ni je nemamo naviku "babski" se voziti, pa su nam to opisivali da smo previse divlji :D al ne vejrujem previse u to...

premda mene vuce sad 156 1.9jtd od 2001-2005 godine... oni medumodeli najvise, sa redizajnom nutra...
jesu li takve "velike" greske kasnije otklonjene? i na kaj treba paziti kod toga motora?
da se opet ne zahebem i otidem sa konja na magarca. jer na puga nemam nikakvih vecih primjedaba. a zelja mi je malo "ubrzati" vozni park, i povecati, da se ipak 4 osobe normalno voze
si siguran u km auta? druga turbina je otišla jer je mehaničar  loš,nemože turbina trajat 16000km. 2.4 loš? nebi se složija!

Offline dumpors

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 JTD
    • Mostar, BiH
« Odgovori #566 u: 04-12-2011, 21:49:42 »
Meni se čula brtva ispuha i to samo dok je motor hladan (ujutro). Brtva je metalna i dok plinovi prolaze pored nje stvara se baš takav škripavi zvuk kao da nešto rotirajuće negdje zapinje,a kad se ispušna grana malo ugrije i raširi se zvuk nestane. Meni su dijagnoze za taj kvar bile od raznih remenica pa do turbine u ovlaštenom fiatovom servisu. Na kraju mi je pukao jedan brezon i tu mi je dok je auto hladan puštao i stvarao taj zvuk kao da nešto .ebeno škripi.
Pogledaj si i to.. :mah:
Zvuk nije metalan, tesko za opisati kao i svaki zvuk, najvise podsjeca na komad plastike koji vibrira na vjetru i udara usput u nesto :)

meni se španer mikroremena čuje već 20ak tkm pa ništa(malo silikon spreja i voila) inaće zbog istog problema dolazi do dobro nam poznatog zvuk remena na golfu 3  :)
znam kako zvuci remenica golfa 3 i nije ni tako,nije skripa uopste.
Danas presao 100km otvorene ceste,cca 15 stepeni temp i sve bezprijekorno,cak ni vilice nisu skripale :hehe:

Nasao sam ovo usput, ne znam tacno sta je ovo, ali vidim da ima oko 1-2mm lufta i donekle neravne rubove, moze li imati veze sa nepoznatim zvukom :?:

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #567 u: 04-12-2011, 21:52:58 »
ako dobro vidim to je plasticni roler mirkoremena....

Offline Irvine159

• Ovisnik o alfistima
  • Možda Giulia
    • Istra
    • bučino ulje iz istre
« Odgovori #568 u: 04-12-2011, 22:02:06 »
ako dobro vidim to je plasticni roler mirkoremena....
to je natezač mikroremena

Offline Marcus

• Starosjedioc
  • 156 2.4 Ursus
    • Zagreb, Trnsko
« Odgovori #569 u: 04-12-2011, 22:04:59 »
to je natezač mikroremena

onda je valjda na 1.9 drukcije...ja na 2.4 imam jedan natezac (spaner) metalni sa oprugom i dvije plasticne role  :ok: