14-06-2026, 11:06:20

Autor Tema: Kupovina guma u Sloveniji...  (Posjeta: 74281 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline romanus

• Trade Count: (0)
  • Na probi
  • *
  • Spol: Muški
    • Strmec--Samobor
Odg: Kupovina guma u Sloveniji...
« Odgovori #210 u: 08-09-2012, 08:54:34 »
Šta ako je vise računa tj. na vise osoba svi moraju bit na istoj adresi? Zašto?

po osobi možeš uvest robe u vrijednosti do 1000kn (gleda se cijena bez DDV-a npr. možeš kupiti 1200kn gumu)
e sad ak ima više osoba iz iste adrese (muž/žena) onda svaki ima pravo uvesti 1000kn ili jedan račun od 2000kn (koji se onda "dijeli")

druga varijanta je da X izjavi da poklanja robu Y i to onda isto prolazi (al opet može samo 1000kn vrijednu robu pokloniti) al mislim da onda treba imati dva računa dok za istu adresu netreba
13 5
┼┼┤
24 R

Offline Reno

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #211 u: 08-09-2012, 15:55:57 »
pitao me na koji auto idu gume pokazao im prometnu od alfe sa upisanim tim gumama nikako me nije mogao sjebat samo se treba dobro informirat i procitat temu :hap:

ja sam isto tako jeftino prošao, 1450 sve 4 nove, isto mi nisu vjerovali na carini.
Sad češ se smicat, brzo če biti u oglasniku.
Gdje si kupio? Koji DOT?
iz mat sporta ili bivsi a3m u ljubljani pa ih posalju u ducan u ilirsku bistricu i tamo ih pokupim dot je 2012

Offline kiD

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • Alfa Romeo 222 jtdmts
    • Split
« Odgovori #212 u: 08-09-2012, 18:14:37 »
Znaci šta triba doc i s autom kojemu si vlasnik ?
"" Jebiga Alfa Romeo 222  ""

Offline Reno

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #213 u: 08-09-2012, 19:00:16 »
Znaci šta triba doc i s autom kojemu si vlasnik ?
ne treba samo prmetnu uzmes ako su ti upisane te gume koje kupujes

Offline gandi

• Sa stažom
  • Tempra, full+ oprema, bez kože, klime i ABS-a
    • Fiume
« Odgovori #214 u: 09-09-2012, 11:20:01 »
e sad ak ima više osoba iz iste adrese (muž/žena) onda svaki ima pravo uvesti 1000kn ili jedan račun od 2000kn (koji se onda "dijeli")

ALI samo ukoliko pojedine stavke na računu ne prelaze 1000 kn.
recimo, ako imaš 4 stavke, svaka ti je 500 kn, možeđ proći na takav način
A ako imaš 4 stavke, s time da ti je jedna 1000+ kn, ostale 3 manje, plaćaš porez na cjelokupni iznos naveden na računu (ne samo na tu skuplju)
:?: :?: :?: :?: nije valjda da je tolko bila ruzna da si glavu kroz otvor za skije gurnio   :funny: :funny: :funny: :funny:

Offline brijac

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • 159 SW 1.9jtdm
    • Donji Hrašćan
    • Alfa 159 SW
« Odgovori #215 u: 09-09-2012, 13:05:54 »
ja bih kupio 16'' felge i na njih montirao ljetne gume,dakle imam prazne felge.jel mogu njih vozit u bunkeru preko grane i vratit se s montiranim gumama ili moraju bit na kotačima?ako moraju bit gore,onda bih trebao nabaviti neke rabljene za otpad,tek da prijeđem preko granice,dal te stare mogu ostavit kod vulkanizera u sloveniji ili ih oni ne žele,ili naplačuju deponiranje?kako se podiže porez u sloveniji?znam da ga je moguće podići na pošti u hrvatskoj ,al tu isplaćuju manje nego tamo...

Offline Robertino

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #216 u: 09-09-2012, 16:10:22 »
ja bih kupio 16'' felge i na njih montirao ljetne gume,dakle imam prazne felge.jel mogu njih vozit u bunkeru preko grane i vratit se s montiranim gumama ili moraju bit na kotačima?ako moraju bit gore,onda bih trebao nabaviti neke rabljene za otpad,tek da prijeđem preko granice,dal te stare mogu ostavit kod vulkanizera u sloveniji ili ih oni ne žele,ili naplačuju deponiranje?kako se podiže porez u sloveniji?znam da ga je moguće podići na pošti u hrvatskoj ,al tu isplaćuju manje nego tamo...

kad sam ja mjenjao u slo, nisu mi naplatili deponiranje. ako slucajno naplacuju,baci ih u koji kontejner, pizde slovenske nam ionako ljeti bacaju smece sve okolo,pa zasto nebi i mi njima (u kontejner)

Offline Marekk

• Ovisnik o alfistima
  • 200cup & R26
    • Bedekovčina
« Odgovori #217 u: 09-09-2012, 16:48:56 »
na plača se deponiranje.
Ljudi, oko čega tolka halabuka, kupnja guma u sloveniji je ista stvar ko kupnja jogurta u konzumu, nema razlike. I jedno i drugo može samo po PSu i nikako drugčije, a gore je opisano kako i nemate straha, sve je legalno i netreba izmišljat toplu vodu jer naći će negdje grešku da šverate i ond anema kruha, zato se gor epo osobi lijepo kupi 165E, u autu moraju svi biti na istu adresu ili krvno srodstvo, i peglaj. A ak se vozi više guma (4 15 i 4 16) ond atreba i prometna od auta da s evidi d aje za njega a ne za preprodaju.

Offline romanus

• Na probi
  • *
    • Strmec--Samobor
« Odgovori #218 u: 09-09-2012, 17:59:51 »
ALI samo ukoliko pojedine stavke na računu ne prelaze 1000 kn.
recimo, ako imaš 4 stavke, svaka ti je 500 kn, možeđ proći na takav način
A ako imaš 4 stavke, s time da ti je jedna 1000+ kn, ostale 3 manje, plaćaš porez na cjelokupni iznos naveden na računu (ne samo na tu skuplju)

taj dio meni nije baš 100% jasan jer sam skužio da npr. 5 osoba iz istog kućanstva mogu uzet plazmu od 5000kn (bez pdv-a) i uvest ju bez carine

al to je jedna stavka neznam kak je ak neko uzme još nekaj od 500kn recimo...jel se to zbraja il ipak ne

dost su mutni ti propisi i skoro pa svaki carninik može neke svoje ideje imati oko toga

makar najžalosnije je da ista stvar (guma za auto) i s porezom košta puno jeftinije neg to isto kod nas tu...
13 5
┼┼┤
24 R

Offline gandi

• Sa stažom
    • Fiume
« Odgovori #219 u: 09-09-2012, 19:09:26 »
ne mogu.

bez plačanja carine i poreza možeš uvesti (recimo 5 osoba u autu):
1. artikl 1, cijena 1000 kn
2. artikl 2 + artikl 3, cijena 250kn + 750 kn = 100 kn
3. artikl 4 - 1000 kn
4. artikl 5 - 1000 kn
5. artikl 6 + art 7 + art 8 + art 9 + art 10, 100 kn + 350 kn, + 150 kn, + 200 kn + 200 kn = 1000 kn
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TOTAL 5000 kn

Dakle, prevoziš robe ukupne vrijednosti 5000 kn, sve je na istom računu, niti jedna stavka ti nije skuplja od 1000 kn i nemaš nikakvih problema.

Ali, jednu plazmu od 5000 kn na takav način ne možeš podijeliti.
:?: :?: :?: :?: nije valjda da je tolko bila ruzna da si glavu kroz otvor za skije gurnio   :funny: :funny: :funny: :funny:

Offline romanus

• Na probi
  • *
    • Strmec--Samobor
« Odgovori #220 u: 09-09-2012, 20:11:14 »
mislim da ide jer se koristi u istom kućanstvu pa onda prolazi 5/1 djeljenje
al mutav je zakon tak da sve zavisi na kakvog carnika naletiš i kakve je volje taj dan...
13 5
┼┼┤
24 R

niknejm

• Gost
« Odgovori #221 u: 09-09-2012, 20:24:46 »
Samo za informaciju.

U zakonu imate stavku kako je carinikova zadnja, te ako on prosudi da je roba namijenjena preprodaji moze vam stvarati probleme.

Ali zato, u slucaju uvoza auto guma, lijepo isprintate ovo i ako Vam netko trkelja na grani pokazete, pa neka se dalje objasnjava :-)

http://www.pdf-archive.com/2011/04/01/carinjenje-auto-guma/carinjenje-auto-guma.pdf

Naravno u tom slucaju, bolje vam je da sve ostalo na i u vozilu stima jer bi vam mogli iz inata stvarati probleme.

Ukratko, uvoz guma moguc ukoliko posjedujete knjizicu prema kojoj ste vlasnik vozila, navedene gume su dimenzija upisanih u knjizicu, a ostali suputnici u autu su clanovi kucanstva odnosno na istoj adresi. Tada se po osobi moze kupiti guma u vrijednosti 1000kn bez poreza.

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Trade Count: (+13)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #222 u: 09-09-2012, 20:56:29 »
ne mogu.

bez plačanja carine i poreza možeš uvesti (recimo 5 osoba u autu):
1. artikl 1, cijena 1000 kn
2. artikl 2 + artikl 3, cijena 250kn + 750 kn = 100 kn
3. artikl 4 - 1000 kn
4. artikl 5 - 1000 kn
5. artikl 6 + art 7 + art 8 + art 9 + art 10, 100 kn + 350 kn, + 150 kn, + 200 kn + 200 kn = 1000 kn
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TOTAL 5000 kn

Dakle, prevoziš robe ukupne vrijednosti 5000 kn, sve je na istom računu, niti jedna stavka ti nije skuplja od 1000 kn i nemaš nikakvih problema.

Ali, jednu plazmu od 5000 kn na takav način ne možeš podijeliti.

krivo,
1000kuna po osobi, 5osoba=5računa po 1000kuna, nemre bit 5000kn na jednom računu
Spider 115

Offline gandi

• Sa stažom
    • Fiume
« Odgovori #223 u: 10-09-2012, 10:54:58 »
mislim da ide jer se koristi u istom kućanstvu pa onda prolazi 5/1 djeljenje
al mutav je zakon tak da sve zavisi na kakvog carnika naletiš i kakve je volje taj dan...

dijeljenje računa na više osoba ide jedinu u slučaju koji sam opisao.

krivo,
1000kuna po osobi, 5osoba=5računa po 1000kuna, nemre bit 5000kn na jednom računu

nije baš 5000 kn, ali shvatit ćeš poantu:

Dakle, nas dvoje u autu sa prebivalištem na istoj adresi, račun je na 200 €, tj, oko 1500 kn.
Obzirom da imamo 4 artikla navedena na računu (konkretno 2 prednja amortizera + 2 zadnja) svatko je na temeljhu svoje prisutnosti u autu "prevezao" jedan prednji i jedan zadnji, ukupne vrijednosti (po osobi) 100 €.

ALI

Da je na računu naveden samo jedan proizvod iste cijene (200 €) na njega bi platili PDV, bez obzira što smo bili dvojica u autu.

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #224 u: 10-09-2012, 10:58:57 »
dobra volja carinika kaj te pustio, po zakonu je 1000kn po osobi/računu
Spider 115

Offline gandi

• Sa stažom
    • Fiume
« Odgovori #225 u: 10-09-2012, 11:06:57 »
 :wal:
odustajem.

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #226 u: 10-09-2012, 11:11:02 »
ne se ljutiti
Spider 115

Offline gandi

• Sa stažom
    • Fiume
« Odgovori #227 u: 10-09-2012, 11:15:49 »
ni najmanje.

ajmo još jednom:

Ako se u prijevoznom sredstvu nalazi nekoliko članova iste obitelji (to su roditelji, bračni drug i djeca, koji žive u istom kućanstvu, što se provjerava uvidom u putne isprave), a unose se autogume, neovisno što je za odnosnu robu ispostavljen samo jedan račun na iznos veći od 1000 kuna, mogu se primijeniti i oslobođenja pri unosu primjerice zbrajanjem prava na oslobođenje prema broju članova obitelji ...

Također se naglašava da i u ovom slučaju vrijedi pravilo nedjeljivosti jednog predmeta, što znači da ukoliko je jedna guma vrijednosti veće od 1.000,00 kuna, nije moguće podijeliti vrijednost na više članova obitelji, ili obračunati davanja na dio vrijednosti jednog predmeta, već je potrebno obračunati davanja na ukupnu vrijednost pojedinog predmeta.

http://www.carina.hr/Carina/InformacijeFizicke.aspx

Da nebi bilo dodatnih zabuna, gore je naveden primjer za gume, ali ista pravila vrijede za bilo koji predmet koji će se uvoziti u RH, bile to gume, lusteri, gumeni bomboni ili tehnika.

poosabok
 :pivo:

Offline romanus

• Na probi
  • *
    • Strmec--Samobor
« Odgovori #228 u: 10-09-2012, 19:53:35 »
@Gandi --budate te prvo spuste na svoj nivo a onda dotuku -stara narodna

išao sam malo čitat tvoj link i zbilja su se nekim čudom trgnuli na malo doradili taj zakon il pravilnik kaj već to je...

i fakat su malo pukli s tim...

Kumulacija prava na oslobođenja

Ako se zbog više vrsta robe koja se nalazi u prtljazi putnika, ista može rasporediti na više osoba koje se nalaze u prijevoznom sredstvu, a radi se o članovima iste obitelji, dozvoljava se oslobođenje od plaćanja uvoznih davanja zbrajanjem iznosa od 1000 kuna za svakoga putnika, neovisno što je za robu ispostavljen samo jedan račun na svotu višu od 1000 kuna. Npr., može se primijeniti oslobođenje na četiri putnika članova iste obitelji u prijevoznom sredstvu iako samo jedan od njih posjeduje račun i to na maksimalno 4000 kuna, a račun se odnosi na više raznovrsnih predmeta manje vrijednosti, pri čemu svaki od spomenutih putnika unosi predmete ukupne vrijednosti do 1000 kuna.

makar sad tu sami sebe zekaju jer su gume ok a TV il vešmašina kojeg koristi sva obitelj neprolazi
al da je npr. tv u dijelovima od 4x1000kn prošao bi bez problema...
al neko moje iskustvo je da sve to najviše zavisi jel se ide na veliki il mali granični prijelaz (Bregana u mom slučaju) i kakve je volje carinik taj dan   :police:
13 5
┼┼┤
24 R

Offline romanus

• Na probi
  • *
    • Strmec--Samobor
« Odgovori #229 u: 10-09-2012, 19:56:02 »
i ak može info...kak uvest motor od auta?
teoretski mogu imat račun od 1000kn al kak bude carinik znao da je to baš za auto od kojeg imam prometnu?

znaći prometna od alfe, račun za alfin motor a vozim bmw recimo...?
13 5
┼┼┤
24 R

Offline Suki_san

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTDm 16V SW SP
    • Đakovo
« Odgovori #230 u: 10-09-2012, 23:22:00 »
gandi u pravu si i nema potrebe više objašnjavati :ok: (oni koji ne kuže shvatiti će na granici  :craz)

He, he, već vidim kak će uskoro i moje dvije klinke (2 i 4 godine) svaka postati ponosna vlasnica nove Continentalke CSC 5   :hehe: :hehe:
Every night  I have the same dream
I'm hatching some plot, scheming some scheme!

Offline -164-

• Trade Count: (+19)
  • Ovisnik o alfistima
  • ex. 33 1.3V, 164 V6 Turbo, 156 JTD 20V, Gt 3.2 V6
    • Zagreb
« Odgovori #231 u: 10-09-2012, 23:28:02 »
moje iskustvo sa carinom i gumama:

lani sam sa starim išao po 4 gume za Accorda (205/55/16) - komad je bio oko 500kn i sve 4 gume smo stavili na jedan račun i nismo ih montirali nego su bile dvije na sicu i dvije u gepeku

Na našoj granici (mali GP Bregana) smo pokazali račun i carinik je samo pitao za koji auto su gume, usporedio dimenziju na autu i na računu i to je to...

a stari i ja nemamo ni istu adresu u putovnici niti u osobnoj...

Offline gt

• Pripravnik
  • **
  • 147 blacksmoke
    • Zagreb
« Odgovori #232 u: 10-12-2012, 09:05:00 »
Našao sam si u sloveniji polovne felge... e sad me zanima s obzirom da je prodavač fizička osoba koja nemože dat račun da li da gore s njim napravim neku vrstu kupoprodajnog ugovora na 150€ i ovjerim kod bilježnika i pokažem cariniku? jel to prolazi i jel netko radio u sloveniji kupoprodajni ugovor? Da li naši carinici priznaju cijenu s ugovora koja je realna u slo ali nažalost nije i u RH jer gore su po oglasnicima felge duplo ako ne i više jeftinije nego kod nas.

Ako to ne prolazi kolika bi mi mogla bit carina za 4 alu felge 17cola + pdv naravno po procjeni carinika?

Kombinacije tipa vozi se na čelićnim tam pa ih hiti i vrati se sa alu felgama natrag i slično mi ne igraju, znači felge bi u Hrvatsku unesao u bunkeru i naravno prošao što je moguće jeftinije.

:?:
vozim sve i svašta na različite načine

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #233 u: 11-12-2012, 16:09:45 »

ako recimo gume koštaju u Sloveniji 1400 kuna komad i kupiš sa računom,
kad odeš na Slovensku carinu oni ti vrate ddv a na našoj ako te carine platiš samo pdv, u biti te uvoz guma košta
kao da si kupio gume u Slo samo  bez povratka ddv-a?

po tome gubiš povratak ddv-a ali ako je guma u Slo opet dosta jeftinija nego kod nas opet se isplatilo.

znaći idem na soluciju da platim carinu i prijavim uvoz. u Slo ti vrate pdv a naši ti otprilike u toj vrijednosti računaju više.

guma će me koštati tako reći  skoro isto  kao u Sloveniji, samo sam izgubio na  povratku ddv-a?

bitno mi je ako već plačam carinu da vrijednost gume na kraju ne ispadne kao da sam kupovao kod nas.

Offline daniels1001

• Trade Count: (+57)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16V Multijet
    • PŽ-ZG (HR), München (DE)
« Odgovori #234 u: 11-12-2012, 16:12:38 »
ne vrate ti lovu na izlazu iz slovenije, nego lovu dignes kod furlana/lašića iduci put kada ides.
na izlazu ti samo lupaju zig da si to izvezao i sa tim žigom iduci put dizes lovu.

Offline Argor

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Giulietta QV_line + 33 Imola
    • Koprivnica
« Odgovori #235 u: 11-12-2012, 17:39:32 »
ne vrate ti lovu na izlazu iz slovenije, nego lovu dignes kod furlana/lašića iduci put kada ides.
na izlazu ti samo lupaju zig da si to izvezao i sa tim žigom iduci put dizes lovu.

:da: Roba mora napustiti Sloveniju i ne smije se vratiti, zato se gume mogu ostaviti u prvoj birtiji u Hr i vratiti se po ddv.

Offline dugixy1

• Starosjedioc
  • Alfa 159 1.9 jtdm 16v
    • Zagreb
« Odgovori #236 u: 11-12-2012, 18:58:04 »
dobro a jesam bio u pravu da to u biti sa našom carinom ispadne kao da sam kupio
gume u Slo bez povratka ddv-a? koje kuna više manje.

Slovenci mi vrate ddv a naši mi otprilike za takav iznos naplate carinu?
gubim samo u biti taj ddv da sam uspio prenjeti bez carine.

i jel ima gdje blizu granice, na Slovenskoj strani skladištenje guma u biti hotel za gume?
jer pošto trebam i felgu i gumu 18 cola ,kupim u Sloveniji a ovaj set od 17 cola felge i gume stavim negdje u
hotel dok ne uđemo u eu, kad uđemo odem samo po njih.

tim načinom bi unio i felge i gume 18 cola bez carine, bar se nadam da me ne bi skužili,
 u auto ako gledaju nema ničega.
« Zadnja izmjena: 11-12-2012, 19:03:44 od dugixy1 »

Offline TOMMY_BOY

• Ovisnik o alfistima
  • 147 1.9 8v GTB2256v
    • Croatia Križevci
« Odgovori #237 u: 11-12-2012, 19:24:23 »
Kakva je procedura kupovina guma u Sloveniji? što se sve treba obaviti prije nego se vratimo u HRV?

Offline -164-

• Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #238 u: 11-12-2012, 20:24:22 »
dobro a jesam bio u pravu da to u biti sa našom carinom ispadne kao da sam kupio
gume u Slo bez povratka ddv-a? koje kuna više manje.

Slovenci mi vrate ddv a naši mi otprilike za takav iznos naplate carinu?
gubim samo u biti taj ddv da sam uspio prenjeti bez carine.

i jel ima gdje blizu granice, na Slovenskoj strani skladištenje guma u biti hotel za gume?
jer pošto trebam i felgu i gumu 18 cola ,kupim u Sloveniji a ovaj set od 17 cola felge i gume stavim negdje u
hotel dok ne uđemo u eu, kad uđemo odem samo po njih.

tim načinom bi unio i felge i gume 18 cola bez carine, bar se nadam da me ne bi skužili,
 u auto ako gledaju nema ničega.

u Sloveniji, kod Furlana 100% skladište gume preko godine, a za Lašiča nisam siguran

Offline -164-

• Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #239 u: 11-12-2012, 20:26:21 »
Kakva je procedura kupovina guma u Sloveniji? što se sve treba obaviti prije nego se vratimo u HRV?

odeš u sloveniju, kupiš gume, po osobi se može prevesti do 1000kn + slovenski DDV, znači nešto više od 1000kn,
znači ako je guma oko 1000kn komad, treba 4 osobe za prevesti legalno 4 gume, a ako je recimo 500kn komad, dovoljne su 2 osobe