14-06-2026, 01:01:43

Autor Tema: Zagrijavanje auta zimi  (Posjeta: 7065 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zvrnn

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
  • Nema Alfa
    • Rijeka
Zagrijavanje auta zimi
« u: 06-12-2014, 14:44:16 »
Evo jedno pitanje ili zapravo razmjena iskustva sta vi podrazumijevate pod 'lagano dok je hladan motor'.  :craz
Recimo jos je ovako bitnije dok su zimski dani, pa su temperature ispod 10C.

U mom slucaju to znaci.
Upalim auto, najcesce imam uvijek nesto poprckat, skinut jaknu (mrzim voziti u jakni), namjestit sic, zavezat pojas,
namjestit muziko. To je sve recimo 3-4 minute. I krecem nakon toga, dok se voda ne zagrije (par km) vrtim je ne
preko 3000 okretaja. Nakon toga sljedecih par km lagano i preko toga. Ali generalno ne ganjam ako nisam barem
vise od 10km napravio, tako da je voda i ulje zagrijano.

A sad vi  O0

Offline joe957al

• Starosjedioc
    • Našice
Odg: Zagrijavanje auta zimi
« Odgovori #1 u: 06-12-2014, 14:46:10 »
Evo jedno pitanje ili zapravo razmjena iskustva sta vi podrazumijevate pod 'lagano dok je hladan motor'.  :craz
Recimo jos je ovako bitnije dok su zimski dani, pa su temperature ispod 10C.

U mom slucaju to znaci.
Upalim auto, najcesce imam uvijek nesto poprckat, skinut jaknu (mrzim voziti u jakni), namjestit sic, zavezat pojas,
namjestit muziko. To je sve recimo 3-4 minute. I krecem nakon toga, dok se voda ne zagrije (par km) vrtim je ne
preko 3000 okretaja. Nakon toga sljedecih par km lagano i preko toga. Ali generalno ne ganjam ako nisam barem
vise od 10km napravio, tako da je voda i ulje zagrijano.

A sad vi  O0
ovo 3-4 minute ti je nepotrebno ...to ti ne pomaže
Those who dares, wins

Offline GUMS

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • AR 156 sw 1.9 16v Q2
    • Virovitica
« Odgovori #2 u: 06-12-2014, 14:50:25 »
Imam auto start, čim temp motora bude -18 auto se sam pali i radi 20 minuta. To je obično par puta tijekom noći. Ujutro ga na isti taj uređaj upalim 20 min prije nego krenem da se odledi i zagrije malo......
;);)
Da i to je u sibiru:D

Sent from my D6503 using Tapatalk

Offline zvrnn

• Starosjedioc
  • Nema Alfa
    • Rijeka
« Odgovori #3 u: 06-12-2014, 14:52:29 »
ovo 3-4 minute ti je nepotrebno ...to ti ne pomaže

Samo spominjem ... toliko mi treba inace za taj ritual sta sam rekao, jakna, pojas muzika itd...

Offline Antonio

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 159 2.4 JTDm TI
    • Crikvenica
« Odgovori #4 u: 06-12-2014, 14:56:42 »
Ja isto imam običaj prvo upalit motor, pa onda se vezat, upalit raio i ventilaciju, namjestit, upalit svetla pa onda krećem. Dakle, 15-20 sekundi. I vozim prvih 5-10km do 2000-2200 okretaja (teško manje jer odmah izlazim na magistralu pa moram pratit tempo).

I kog gašenja slično, prvo stanem, pa gasim radio, ventilaciju, pokupim ključev, novčanik, mobitel i šta još imam, i onda gasim auto. Uvijek mu zadnjih par km prije cilja dam da se ohladi pa nemam potrebee puno čekat u garaži, osim kada sam negje u gradu ili sl, onda čekam na pakingu jedno minutu.

Offline Alfamen

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • FIAT GTV turbo
    • Zagreb - Sesvete
« Odgovori #5 u: 06-12-2014, 16:29:38 »
164 2.0 v6 tb, palim i ostavim da radi 2-3 minute (dok otvorim ogradu na dvorištu, obučem jaknu, cipele...), u totalu krećem na cestu nakon 5 minuta rada. Okretaji od 1500-2200 pošto se 99% vozim u gradu i motor ima dovoljno momenta na tako niskim okretajima da normalno prati promet od semafora do semafora, jedini mi je problem što prosjećna vožnja nije doža od 5 kilometara tako da motor najviše vremena provede u radu na čoku nezagrijan.

Offline zvrnn

• Starosjedioc
  • Nema Alfa
    • Rijeka
« Odgovori #6 u: 06-12-2014, 16:48:42 »
164 2.0 v6 tb, palim i ostavim da radi 2-3 minute (dok otvorim ogradu na dvorištu, obučem jaknu, cipele...), u totalu krećem na cestu nakon 5 minuta rada. Okretaji od 1500-2200 pošto se 99% vozim u gradu i motor ima dovoljno momenta na tako niskim okretajima da normalno prati promet od semafora do semafora, jedini mi je problem što prosjećna vožnja nije doža od 5 kilometara tako da motor najviše vremena provede u radu na čoku nezagrijan.

Jel ti radi onda majonezu na cepu od ulja?

Offline Alfamen

• Ovisnik o alfistima
  • FIAT GTV turbo
    • Zagreb - Sesvete
« Odgovori #7 u: 06-12-2014, 17:05:00 »
Jel ti radi onda majonezu na cepu od ulja?

:ne2: motor je u dobrom stanju ne miješa ulje i vodu, ali ja nju ni nevozim svaki dan, do posla imam 2 km tako da zna proć po 5 dana da ju ni jednom neupalim

Offline Big D

• Ovisnik o alfistima
  • GTV 2.0 TS Grigio Chiaro
    • Čakovec
« Odgovori #8 u: 06-12-2014, 17:42:33 »
Ja ne čekam nikakvo grijanje u leru, sjednem, kresnem auto i krenem. Najčešće se i vežem usput, a ne prije paljenja auta. Imam dizela, vozim ga ispod 2000 okretaja. Pošto imam mjerače temperature vode i ulja, vidim kad je ulje dovoljno zagrijano za tiskanja u više obrtaje, ali za to treba minimalno 10 km. Voda se digne prije, ali ulju treba nešto dulje.

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #9 u: 06-12-2014, 18:01:01 »
meni barem 10min radi u leru, posto kada se obucem odem upalit auto i onda sve ostalo.

a preko 2000okr prelazim tek kada temp bude na 90, a pazim da pritisak turbine neprelazi 0.8bara dok se nezagrije do kraja
:Horse: :mehanic

Offline sale 75

• Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #10 u: 06-12-2014, 18:06:08 »
čim upalim,odmah gas preko 2500 da prebaci na plin,nema zagrijavanja,prva i vozim,grijanje mi je i tako stalno na grijanju stakala i ventilator na 2,jedino ponekad radio namjestim....prvih par km pazim da ne idem previše u okretaje i da ne dajem previše gasa(nekako mislim da mu pun gas na niskim okretajima više šteti nego manje gasa na visokim)

Offline ar_jurki

• Starosjedioc
  • Giulietta Veloce 1.8 tbi tct
    • Dubrovnik
« Odgovori #11 u: 06-12-2014, 18:07:22 »
Čini mi se da je puno 3000, ja sam čitao i ne preko 2000, iako ga šaltam na 2500 kad je hladan ujutro, ne preko toga. A kad temp vode prijeđe 70 onda rastežem do max 3500.
« Zadnja izmjena: 06-12-2014, 18:10:31 od alfa147jtdm »
Sport i elegancija

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #12 u: 06-12-2014, 18:12:50 »
Voda se digne prije, ali ulju treba nešto dulje.

A zašto? Pitam jer mi nije logično na prvo razmišljanje.
Voda ima puno veći toplinski kapacitet od ulja, a i ulje je u užem kontaktu s metalnim dijelovima koji se zagrijavaju.
Tako da ne vidim žašto bi se voda brže zagrijala.
Propuštam nešto?

Offline zvrnn

• Starosjedioc
  • Nema Alfa
    • Rijeka
« Odgovori #13 u: 06-12-2014, 18:12:55 »
Čini mi se da je puno 3000, ja sam čitao i ne preko 2000, iako ga šaltam na 2500 kad je hladan ujutro, ne preko toga. A kad temp vode prijeđe 70 onda rastežem do max 3500.

Mislim da je kolega pricao o benzincu jer spominje plin, vidim da ima 156JTD,145 1.6box.
Benzinac se vrti do 7000. Tako da mu je 3000 niti pola od radnog podrucja.

Offline zvrnn

• Starosjedioc
  • Nema Alfa
    • Rijeka
« Odgovori #14 u: 06-12-2014, 18:16:03 »
A zašto? Pitam jer mi nije logično na prvo razmišljanje.
Voda ima puno veći toplinski kapacitet od ulja, a i ulje je u užem kontaktu s metalnim dijelovima koji se zagrijavaju.
Tako da ne vidim žašto bi se voda brže zagrijala.
Propuštam nešto?

Gdje je najtopliji dio na motoru, tamo gdje se izgaranje dogadja zar ne i ispuh. Znaci na glavi i bloku motora.
Koji se hladi uvijek vodom.
Ulje je za podmazivanje (i hladjenje) ali na hladan motor ulje se pocetno grije samo vecinom na trenje, dok kasnije
i dolazi do izmjene temperture sa metalnim dijelovima i sa uljem.
Tako ja razmisljam, pa mi ima logike (kada govorimo o hladnom motoru) da se voda uvijek zagrije prije ulja.
« Zadnja izmjena: 06-12-2014, 18:16:48 od zvrnn »

Offline sale 75

• Ovisnik o alfistima
  • 156 JTDm Q2
    • aljmaš
« Odgovori #15 u: 06-12-2014, 18:19:24 »
Mislim da je kolega pricao o benzincu jer spominje plin, vidim da ima 156JTD,145 1.6box.

i boxer i jtd do 3000-3500,ako situacija zahtjeva oba dva idu i preko na hladno ali rijetko....

Offline ar_jurki

• Starosjedioc
    • Dubrovnik
« Odgovori #16 u: 06-12-2014, 18:20:49 »

Da, ja sam za dizela rekao  :ok: Al autoput sam i do 4000, max (4500) još nisam...
Sport i elegancija

Offline sasa.baska

• Ovisnik o alfistima
  • Giulia 🍀
    • Baška ' Krk
« Odgovori #17 u: 06-12-2014, 19:10:06 »
zimi 2 minute najmanje ostavim da radi u leru...posle vozim oko 2000 prvih 5-6 km, posle pojacam na 2500 da prodjem brdo na izlazu iz mog mejsta I onda ( 10tak km od moje kuce) cigla na gas  :craz

kod gasenja, uvijek zadnjih par km vozim oko 1500-2000 okretaja....a na auto putu, jos ga I u leru ostavim 2 minute najmanje da ohladi turbinu  :da:

Offline Mi$ki

• Sa stažom
  • 156 1.9 JTD, 155 1.8 TS wide body, P-205 cabrio RG
    • Rijeka
« Odgovori #18 u: 06-12-2014, 19:22:13 »
zimi 2 minute najmanje ostavim da radi u leru...posle vozim oko 2000 prvih 5-6 km, posle pojacam na 2500 da prodjem brdo na izlazu iz mog mejsta I onda ( 10tak km od moje kuce) cigla na gas  :craz

kod gasenja, uvijek zadnjih par km vozim oko 1500-2000 okretaja....a na auto putu, jos ga I u leru ostavim 2 minute najmanje da ohladi turbinu  :da:
:ok:

Offline Alfamen

• Ovisnik o alfistima
  • FIAT GTV turbo
    • Zagreb - Sesvete
« Odgovori #19 u: 06-12-2014, 19:28:44 »

moj pretežno uvijek vozi u turbo rupi tako da ga odmah gasim, ne hladim ništa

Offline zvrnn

• Starosjedioc
  • Nema Alfa
    • Rijeka
« Odgovori #20 u: 06-12-2014, 19:36:00 »
moj pretežno uvijek vozi u turbo rupi tako da ga odmah gasim, ne hladim ništa

A da , kad kazes da je samo gradska voznja i ako ti ura pokazuje da turbo nista ne puni, nije se ni bas uzario da
ga treba hladit  :craz

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #21 u: 06-12-2014, 20:36:29 »
Gdje je najtopliji dio na motoru, tamo gdje se izgaranje dogadja zar ne i ispuh. Znaci na glavi i bloku motora.
Koji se hladi uvijek vodom.
Ulje je za podmazivanje (i hladjenje) ali na hladan motor ulje se pocetno grije samo vecinom na trenje, dok kasnije
i dolazi do izmjene temperture sa metalnim dijelovima i sa uljem.
Tako ja razmisljam, pa mi ima logike (kada govorimo o hladnom motoru) da se voda uvijek zagrije prije ulja.

Uz to i gustoca svakako nije ista ulja i vode, stoga vec tu je pola odgovora..

I nevezano uz to, na leru dugo dok auto radi isto nije savrena stvar.. zbog vise stvari..

Jedna od toga bitnija je da na hladno na leru je manji pritisak nego na malim okretajima, stoga i habanje mehanickih dijelova vece posto manje ulja procirkulira u gornjem dijelu motora i duze treba..

Po meni najootimalnije nakon par sec krenuti i voziti na nizim okretajima.. ja tako radim vec godinama i nikakvih problema po pitanju toga.. kada temp vode dodje na 90 jos 2-3km vozim lagano dok i ulje ne dodje na radnu (ovaj nacin koristim dok ne ubacim uricu da vidim i temp ulja, to je najbolja stvar), tek onda idem u okretaje.. pogotovo u zimsko vrijeme kada su temp manje!
« Zadnja izmjena: 06-12-2014, 20:38:03 od Alfa_gtv »
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline Pol ZF1

• Sa stažom
    • Međimurje
« Odgovori #22 u: 06-12-2014, 21:04:18 »

Kolega, gustoća medija nema nikakve veze s brzinom zagrijavanja. Bitan je samo toplinski kapacitet. A voda ima največi toplinski kapacitet. Tj. treba najviše energije da bi se zagrijao kilogram vode u usporedbi s bilo kojim drugim kilogramom materijala. (osim nekih egzotičnih ekstrema) Zato se voda i koristi u grijanju/hlađenju. Jer može na sebe primiti najviše topline. A i mislim da malo brkaš viskoznost i gustoću. Voda je gušča od ulja. Zato ulje pliva na vodi

Ali, ok. Odgovor da rashladna voda prolazi kroz najtoplije dijelove motora ( što je i najlogičnije, jer od tud i treba odvesti najviše topline) pa se zato prije zagrije, je sasvim logičan. Nisam tako razmišljao na prvu, ali eto na drugu, svakako ima smisla.  :craz
« Zadnja izmjena: 06-12-2014, 21:13:53 od Pol ZF1 »

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #23 u: 06-12-2014, 21:14:10 »

I nevezano uz to, na leru dugo dok auto radi isto nije savrena stvar.. zbog vise stvari..

Jedna od toga bitnija je da na hladno na leru je manji pritisak nego na malim okretajima, stoga i habanje mehanickih dijelova vece posto manje ulja procirkulira u gornjem dijelu motora i duze treba..

Po meni najootimalnije nakon par sec krenuti i voziti na nizim okretajima.. ja tako radim vec godinama i nikakvih problema po pitanju toga.. kada temp vode dodje na 90 jos 2-3km vozim lagano dok i ulje ne dodje na radnu (ovaj nacin koristim dok ne ubacim uricu da vidim i temp ulja, to je najbolja stvar), tek onda idem u okretaje.. pogotovo u zimsko vrijeme kada su temp manje!
Bas tako odmah se krece i ne preko 3 rpm  :ok: Imam uricu za temperaturu ulja tvornicki koja kaze da kad antifriz dode na radnu ulju treba jos oko 15 min da bude za ganjanje  :da:
Varijator sekta

Offline clio

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Giulia Q4 ,Alfa Romeo Giulietta TCT
    • Lovran
« Odgovori #24 u: 06-12-2014, 21:34:38 »
do sada svaka alfa koju sam imao:,zimi:paljenje,pustanje da radi minutu,u tom periodu palim radio, svijetla,ostavljam jos minutu i krecem po ulici bez gasa,i onda lagano dalje prema poslu u normalnom režimu,pazim da se bar digne iznad 50 voda da mogu normalnije voziti. sveukupno 3,4 minute radi auto ujutro dok se ne krene,ne kuzim ljude koji upale auto na 0 stupnjeva i gas.   :wal:

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #25 u: 06-12-2014, 22:32:52 »
Kolega, gustoća medija nema nikakve veze s brzinom zagrijavanja. Bitan je samo toplinski kapacitet. A voda ima največi toplinski kapacitet. Tj. treba najviše energije da bi se zagrijao kilogram vode u usporedbi s bilo kojim drugim kilogramom materijala. (osim nekih egzotičnih ekstrema) Zato se voda i koristi u grijanju/hlađenju. Jer može na sebe primiti najviše topline. A i mislim da malo brkaš viskoznost i gustoću. Voda je gušča od ulja. Zato ulje pliva na vodi

Ali, ok. Odgovor da rashladna voda prolazi kroz najtoplije dijelove motora ( što je i najlogičnije, jer od tud i treba odvesti najviše topline) pa se zato prije zagrije, je sasvim logičan. Nisam tako razmišljao na prvu, ali eto na drugu, svakako ima smisla.  :craz

Istina, viskoznost..

Ostalo napisano u postu mom i dalje stoji..
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline fiatuno

• Trade Count: (+13)
  • Starosjedioc
  • Audi za svaki dan Fiat za vikend...
    • Velika Britanija - Zlobin
« Odgovori #26 u: 07-12-2014, 00:07:44 »
firmin kombi sjednes ujutro vbani -10 nista upalis krenes i gulis drugom pun gas u 4000 da cim pocne grijat eto nikad nikakvih problema
gasenje isto tako dodjes parkiras i bok

na jtd eto malo laganije dok temperatura dodje na 90 i poslje gas iako ulje jos nije ni na 50
kad je topal nastoijim laganije vozit zadnjih 5 km i gasim odma kad stanem
mislim ulja su nam naporednija nego prije i sve je to puno drugacije nego sta je bilo tako da nema vise poptrebe za tim grijanjima i hladjenjima

ok kod auta sa alu blokom malo ipak treba pripaziti ili kod v6 ili rednih 6 motora

.....................

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #27 u: 07-12-2014, 00:18:28 »
Ma tooo!!!  :craz

Samo gasčinu nabiješ pa neka propjeva što treba  :hehe:

To ja zovem brzinska defektaža  :ok:

Istina ja svog na hladno vozim prvih par km laganini do 2-2500 rpm al kasnije do 3000-3500 bez većih briga...
Mislim da su danas ulja na takovoj razini da nema tu puno razmišljanja, samo bez brige i peglaj!
Samo treba ulje kvalitetno stvaiti i svakih 10t km mjenjat...no brainer!
Nakon prve ide druga...

Offline Alfista145

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS 2001 - Volvo V60 RD4 2018
    • Istra
« Odgovori #28 u: 07-12-2014, 00:43:53 »
Zanimljiva tema, ja svog upalim, cekam jedno 2 min i idemo dalje, ne ganjam nista jedno prvih 10km kad se sve ne zagrije kako treba. A kad ganjam i moram zagasit auto, pustim ga u leru da radi jedno 5 min, da upali 3 puta ventilator onda ga ugasim  :hehe:
Alfa u srcu, Volvo u garazi.

Offline ar_jurki

• Starosjedioc
    • Dubrovnik
« Odgovori #29 u: 07-12-2014, 00:54:30 »

Zanimljiva tema, ja svog upalim, cekam jedno 2 min i idemo dalje, ne ganjam nista jedno prvih 10km kad se sve ne zagrije kako treba. A kad ganjam i moram zagasit auto, pustim ga u leru da radi jedno 5 min, da upali 3 puta ventilator onda ga ugasim  :hehe:

:ok: :ok:
Sport i elegancija