13-06-2026, 23:27:56

Autor Tema: Zagrijavanje auta zimi  (Posjeta: 7063 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline allroad

• Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
    • Travnik, BiH
Odg: Zagrijavanje auta zimi
« Odgovori #30 u: 07-12-2014, 02:36:01 »
Bilo toplo ili hladno nikad ne kernem odma, nego upalim i pustim barem 15-20 sekundi nek se malo ulje razleti  :hehe:
kad je hladnije onda pustim oko minuticu da malo dodje sebi auto i onda lagano dok se dobro dobro ne ugrijie. a isto i ljeti idem lagano dok se skroz auto ne ugrije. poslije ganjanja ili duze voznje, par km prije gasenja vozim laganije i pustim 2-3 minute u leru nek se malo ohladi  :craz

i da, grijanje ne palim dok se temp vode barem malo ne digne.. jer bezveze puse hladno, i duze autu treba da se ugrije... bolje voziti par minuta sa ugasenim grijanjem i onda kad upalim da odma puse toplo a ne hladno
« Zadnja izmjena: 07-12-2014, 02:37:23 od allroad »

Offline fiatuno

• Trade Count: (+13)
  • Starosjedioc
  • Audi za svaki dan Fiat za vikend...
    • Velika Britanija - Zlobin
« Odgovori #31 u: 07-12-2014, 02:45:24 »
Ma tooo!!!  :craz

Samo gasčinu nabiješ pa neka propjeva što treba  :hehe:

To ja zovem brzinska defektaža  :ok:

Istina ja svog na hladno vozim prvih par km laganini do 2-2500 rpm al kasnije do 3000-3500 bez većih briga...
Mislim da su danas ulja na takovoj razini da nema tu puno razmišljanja, samo bez brige i peglaj!
Samo treba ulje kvalitetno stvaiti i svakih 10t km mjenjat...no brainer!
spomenik mu mogu dignut napravio sam 250tkm s njim ne gazenje nego klanje na toplo na hladno ma svakako i nikad nista
2 godine nakon sta sam otisao iz firme na kombiju se raspala turbina razlog je bio sta konjine nisu mjenjale ulje i nije se imao vise ko brinut o njemu
.....................

Offline SS

• Trade Count: (+14)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2.4 JTDm 20V
    • Zagreb
« Odgovori #32 u: 07-12-2014, 09:48:49 »
spomenik mu mogu dignut napravio sam 250tkm s njim ne gazenje nego klanje na toplo na hladno ma svakako i nikad nista
2 godine nakon sta sam otisao iz firme na kombiju se raspala turbina razlog je bio sta konjine nisu mjenjale ulje i nije se imao vise ko brinut o njemu

Dobro... vjerujem ti, zato i velim ne treba baš toliko strahovati oko toga, samo mjenjaj ulje malo prije nego što treba i bez brigite si :ok:

A koji kombić je u pitanju?
Nakon prve ide druga...

Offline TurboStar

• Sa stažom
    • Brest
« Odgovori #33 u: 07-12-2014, 11:12:40 »
Meni je to sve nejasno više.
Prije se pričalo kako treba auto zagrijati prije nego kreneš voziti, a sad piše u uputstvima da kreneš čim upališ.
Prije se pričalo kako ne valja stalno paliti gasiti motor, a sad je uveden debililni sustav koji gasi pali auto na svakom semaforu, mic po mic u koloni,....

Koja je smisao držati auto upaljen kad ne diže temepraturu? Može raditi i pola sata kad je vani ispod nule, neće preći 55 stupnjeva, ako dođe i do toga.

Meni je navika upalit, obrisat šajbe i vozi, cca minutu. Neko jutro idem prema Zgu, lagana vožnja do 70 kroz naselje, 100 izvan i gle, temepraturu od 90 postigao ravno nakon 16 km vožnje, cca 15ak minuta, s tim da je na leru odradio skoro dvije minute jer je trebalo šajbe u krug obrisati.

Moj zaključak je da nitko ne zna, samo buba bezveze, mislim i na proizvođače.

Sve ovisi o međusobnim odnosima vozač-auto i obratno.

E jesam ga izfilozofirao sad...  :funny:

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #34 u: 07-12-2014, 11:15:47 »
Meni je to sve nejasno više.
Prije se pričalo kako treba auto zagrijati prije nego kreneš voziti, a sad piše u uputstvima da kreneš čim upališ.
Prije se pričalo kako ne valja stalno paliti gasiti motor, a sad je uveden debililni sustav koji gasi pali auto na svakom semaforu, mic po mic u koloni,....

Koja je smisao držati auto upaljen kad ne diže temepraturu? Može raditi i pola sata kad je vani ispod nule, neće preći 55 stupnjeva, ako dođe i do toga.

Meni je navika upalit, obrisat šajbe i vozi, cca minutu. Neko jutro idem prema Zgu, lagana vožnja do 70 kroz naselje, 100 izvan i gle, temepraturu od 90 postigao ravno nakon 16 km vožnje, cca 15ak minuta, s tim da je na leru odradio skoro dvije minute jer je trebalo šajbe u krug obrisati.

Moj zaključak je da nitko ne zna, samo buba bezveze, mislim i na proizvođače.

Sve ovisi o međusobnim odnosima vozač-auto i obratno.

E jesam ga izfilozofirao sad...  :funny:
:da: Autu na mjestu treba 4 puta duze da se ugrije nego u voznji a sto duze radi podhladen vise se motor haba.To je jedino ispravno a neka ga ostavlja i dva sata tko zeli  :ok:
Varijator sekta

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #35 u: 07-12-2014, 16:07:12 »
Kakve drame :D
Najbolje ga pokriti dekicom po noci.
Sjednes, upalis, zavezes se, upalis radio, svjetla i krenes. Lagano dok se ne ugrije pa onda gas. Ne kuzim cemu ta grijanja na leru koje je ustvari unistavanje motora.
Aliis si licet, tibi non licet.

Offline zvrnn

• Starosjedioc
  • Nema Alfa
    • Rijeka
« Odgovori #36 u: 07-12-2014, 16:13:37 »
A tko je ovdje rekao da zagrijava auto do radne temperature ?  :?:
Vidim vecinom se razlikuje samo nijanse, od kretanja u roku odmah pa do nakon par minuta.

Online Big D

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • GTV 2.0 TS Grigio Chiaro
    • Čakovec
« Odgovori #37 u: 07-12-2014, 16:27:09 »
Ima li koja Alfa serijski ugrađeni webasto?

Offline Luka_ri

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #38 u: 07-12-2014, 16:59:57 »
Vidim vecinom se razlikuje samo nijanse, od kretanja u roku odmah pa do nakon par minuta.
5 minuta, 5 dana u tjednu, 20 tjedana u kojima je stvarno hladno, 10 godina je...? Preko 80 sati da motor radi na leru, hladan, losije podmazujuci nego sto bi to radio na 2000rpm u voznji.
Zna se sta je opterecenje motoru, pun gas uzbrdo, i to valjda nitko normalan nece raditi na hladno ali nema smisla makar dvije minute "grijati" auto na leru. Nije produktivno, nema smisla... Bar je to moje misljenje.
Aliis si licet, tibi non licet.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GTV V6 TB, GIULIETTA, Z750, SF1098S
    • ZG
« Odgovori #39 u: 07-12-2014, 17:04:05 »
Zanimljiva tema, ja svog upalim, cekam jedno 2 min i idemo dalje, ne ganjam nista jedno prvih 10km kad se sve ne zagrije kako treba. A kad ganjam i moram zagasit auto, pustim ga u leru da radi jedno 5 min, da upali 3 puta ventilator onda ga ugasim  :hehe:

Bolje je vozit laganini zadnjih kilometar-dva nakon ganjanja, nego u leru ga 5 minuta hladit...
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline Ivic145

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 156 2.4 JTD
    • Zagreb
« Odgovori #40 u: 07-12-2014, 19:11:17 »

Baš tako. Ako imaš za čistit snijeg onda duže, a u protivnom krace.
Ako čekam nekoga i zima mi je, upalit ću auto i grijanje i nek radi u leru :)
« Zadnja izmjena: 07-12-2014, 19:15:15 od Ivic145 »

Offline marek1

• Sa stažom
    • Sesvete

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #42 u: 07-12-2014, 20:43:32 »
...ja ga upalim (prije nego krenem) samo da mi se za minutu dve zgrije sic, da guzica uleti u toplo  :hap:...ostalo se zagrijava putem...

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline fiatuno

• Trade Count: (+13)
  • Starosjedioc
  • Audi za svaki dan Fiat za vikend...
    • Velika Britanija - Zlobin
« Odgovori #43 u: 07-12-2014, 21:38:58 »
Dobro... vjerujem ti, zato i velim ne treba baš toliko strahovati oko toga, samo mjenjaj ulje malo prije nego što treba i bez brigite si :ok:

A koji kombić je u pitanju?
mb sprinter neznam tocno koji dupli kotaci iza 140ks
.....................

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #44 u: 07-12-2014, 22:36:04 »
neznam tko je spomenuo da na hladno u leru ima los tlak ulja jedino cu rec da je to totalno krivo.
ulje je "gusto" na hladno i tlak u leru je nerjetko po 3-4 bara na hladno i to pricam na magistrali i na glavi ima oko 2-3 bara, a ne prije uljnog filtera koji pobere na hladno ulje i preko 1.5bar na hladno.

ovo sto ostavis da auto odradi koju minutu je dobro bolje nego odma krenut. ovoj minuti se klipovi malo zagriju i blok i glava to malo u leru bez opterecenja je puno bolje nego kad na hladan klip, cilindar, glvu pustis 80 konja i 200nm na 1500rpm ili punu snagu na 2000rpm (figurativno govorim)
isto tako to ulje se malo procirkulira i dobije koji stupanj cistim trenjem i bude rjedje i rasporedi se po motoru, stoga da ostavi motor koju minutu na leru ne 15-20 minuta jer dok auto radi hladan ima losije izgaranje pogotovo na leru i bogatija smjesa ispire ulje sa stjenki cilindra. iznimka su vozila koja su dugo na debelom minusu ispod -15/20 tamo treba duze ostavit auto bas radi sirenja materijala.  a ovo do 10° to nit nije hladno skoro sjednes ostavis minutu dvije dok zavess pojas i sve uredis i vozi.

mislim uzmi klip u ruke stavi ga na -10 izvadi uzmi brener i grij mu celo pa vidi kolko mu treba da se cijeli zagrije i kolike su razlike u mjerama.. a stim racunaj da ga malo siba 800-900° a malo 0 kod usisa. isto tako si uzmi glavu u ruke koja je puna kanala i jos je vise optercena temperaturnim razlikama jer jedna strana je ispusna druga usisna i na hladan motor kad spicis gas i kad 20-30 bara roka u komorama i malo te sora 800° malo 0..

al i tvornica je na to mislila pa su napravili vitalne djelove da to izdrze, sad ak ces ga hladnog cim upalis opest po gasu na -10 neces to dugo radit vjerojatno pogotovo u ovim mali motorima vece snage 1.4 turbo sa 120-40 ks i slicno..
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #45 u: 08-12-2014, 09:09:02 »
Krivo si skuzio, ili se ja izrazio al nebitno.. Nitko nije rekao da je los pritisak i da treba odmah krenuti, mudro zboris i to je sve tako, ali pritisak (odnosno tlak jer ulja imaju tlak a cvrsta tijela pritisak) i protok nije ista stvar, na to treba isto misliti, a i sam si napisao radi izgaranja i ventila itd nije ni pozeljno da se grije auto unedogled na leru, u svakom slucaju je i pozeljno dobit ulje na radnu temp..

Isto tako niti jedan auto od ovih klasicnih nema 200nm i 150ks na 2000 okretaja, tako da nema nekog straha nakon min pocet vozit do 2000 okretaja.. dapace misljenja sam da je bolje nego ga grijat 5 min na leru.. Tako radim vec godinama i nikakvih problema, a vozim na 10w60 cijelu godinu..
« Zadnja izmjena: 08-12-2014, 09:10:25 od Alfa_gtv »
moja AR GTV 2.0 V6 TB

"Many of the technical solutions you'll find in a Ferrari, are also often used in an Alfa Romeo"

Offline SALE-82

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Mainz (DE)
« Odgovori #46 u: 08-12-2014, 12:40:20 »
Ja opet kad je temp ispod nule ostavim auto barem pet min da mi radi u leru i tek tada krenem sa laganom vožnjom.
nikakvih problema do sada nisam imao sa tim.
Imao sam prilike upoznati jednog od vodećih Mercedesovih inžinjera i on mi je to savjetovao. Kaže:zašpali cigaru i kad je ispušiš auto je spreman za vožnju.
Meni kad krene u životu, toliko se zalaufa, da krene bez mene.

Offline draak

• Ovisnik o alfistima
  • LD 12
    • Bruxelles
« Odgovori #47 u: 15-12-2014, 10:57:42 »
Upalim auto, vezem se i lagano krecem, pogotovo s toga sto mi stoji preko noci u garazi. Jedino kad mi auto radi na leru je dok cistim snijeg s njega :craz
:ar:

Offline Mikula

• Ovisnik o alfistima
  • Ubit će me žena
    • Split
« Odgovori #48 u: 15-12-2014, 11:47:19 »
izadjem ispred zgrade i pokušam se sjetit di sam noc prije parkira, u medjuvremenu sretnem zgodnu susjedu koja isto ne zna gdje je parkirala. napokon nadjem auto, sjednem, upalim i vozim. na semaforu skidam jaknu, palim omiljeni cd te stavljam ocale za sunce. na putu do firme sretnem par kupaca pa im onako za dobro jutro uletim u škare, parkiram ispred firme i još malo čekam da mi završi pisma.
I muskarci placu, ali i žene prde

Offline Alfa166DA

• Starosjedioc
    • Daruvar
« Odgovori #49 u: 22-01-2017, 17:59:40 »
Ovih hladnih dana nitko ne pise o grijanju izgleda da su termostati ispravni,, hehe u 166 imam onaj tvornicki webasto sto dogrijava motor i hmm nisam nesto prezadovoljan mozda zato sto je EGR blok. a imam i nekog Megana dci 1,9 2005.g.5 vr. (prcasti) i cini mi se da brze grije kabinu eh sad zato sto je manja ili ....
098 871 798

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #50 u: 22-01-2017, 18:37:54 »
Ovih hladnih dana nitko ne pise o grijanju izgleda da su termostati ispravni,, hehe u 166 imam onaj tvornicki webasto sto dogrijava motor i hmm nisam nesto prezadovoljan mozda zato sto je EGR blok. a imam i nekog Megana dci 1,9 2005.g.5 vr. (prcasti) i cini mi se da brze grije kabinu eh sad zato sto je manja ili ....

ako je egr blokiran ništa čudno da treba malo više ali npr meni se prije zagrije 2,0jtdm sa ugašenim egr nego 1,6tdi sve serijala tako da ima i do konstrukcije nešto
Nije bolest sve što boli

Offline noiser

• Ovisnik o alfistima
  • Bezalfist
    • Kaštela i di posal odvede
« Odgovori #51 u: 22-01-2017, 18:44:04 »
Nikad ne ostavljan auto da se grije u praznom hodu. Motor se najbolje ugrije laganom vožnjom!
"Alfa males buys BMW, Alfa's are for nice people"

Offline ..miha..

• Sa stažom
    • N. Marof
« Odgovori #52 u: 22-01-2017, 18:55:52 »
Ipak se najbolje ugrije žeščom vožnjom  :hap:  Svakakvih teorija ima i mišljenja sam da nijedna nije loša, al nema ni potrebe da auto ugrijava 5min jer se ionako nemože zagrijat..ako vam je do čuvanja motora i turbine stavite rijeđe ulje.
« Zadnja izmjena: 22-01-2017, 19:02:01 od ..miha.. »

Offline Alfamen

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • FIAT GTV turbo
    • Zagreb - Sesvete
« Odgovori #53 u: 22-01-2017, 20:01:18 »
Čak i po minusu turbaka grijem u vožnji. Upalim, ostavim ga u leru do pola minute da ulje procirkulira po motoru i krećem, doduše sa laganim gasom do 2000 okretaja

Sljedeći korisnici su zahvalili na ovom postu: tomislavkn

Offline sime22

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #54 u: 22-01-2017, 22:08:00 »
Imale su neke 166 webasto. Ima sam ga priliku kupiti za 50 eura i nisam... to ne mogu nikako prezaliti...

Offline abatenoj

• Ovisnik o alfistima
  • 156 light busso
    • Old Castle
« Odgovori #55 u: 23-01-2017, 11:22:36 »
Ja lagano krenen. Motor ne valja grijat u leru. Bolje laganini vozit u malim okretajima.

Offline Antonijo

• Sa stažom
  • 166
    • Zagreb
« Odgovori #56 u: 24-01-2017, 06:46:40 »
Kad upalim auto pustim da radi u leru cca 30 sec pa onda krenem.

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #57 u: 24-01-2017, 11:37:51 »
Bas me zanima sta je to bolje za auto krenuti nego ga zagrijati malo na mjestu ako mi moze netko objasniti

Poslano sa mog SM-N9100 koristeći Tapatalk

Nije bolest sve što boli

Offline Alfa_gtv

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • ZG
« Odgovori #58 u: 24-01-2017, 11:46:37 »
Pa sve je napisano vec, najidealnije je pustit malo da procirkulira ulje i krenut na laganim okretajima.. a ne ga zagrijavat 5 min

Cim ulje procirkulira kroz motor i podmaze sve te pokretne dijelove svakako bolje lagano krenuti jer je opet na gasu i veci tlak, i radi izgaranja na leru, pogotovo na hladno dok je na coku tj smjesa jaca
« Zadnja izmjena: 24-01-2017, 11:47:12 od Alfa_gtv »
moja AR GTV 2.0 V6 TB

Offline xindi

• Pripravnik
  • **
  • 159 1.9 Ti
    • Osijek
« Odgovori #59 u: 24-01-2017, 11:50:08 »
Citat: danko0013
link=topic=75677.msg1750602#msg1750602 date=1485254271
Bas me zanima sta je to bolje za auto krenuti nego ga zagrijati malo na mjestu ako mi moze netko objasniti

Poslano sa mog SM-N9100 koristeći Tapatalk

Postavi to pitanje na BMW forumu  :D