27-07-2026, 10:08:51

Autor Tema: Autoakustika  (Posjeta: 23429 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Greba-ST

• Koordinator
  • Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • *
  • Spol: Muški
  • 147 1.6 TS ▪️ Mito 1.3 jtdm ▪️ Giulietta 2.0 jtdm
    • Split, Dubrovnik
Odg: Autoakustika
« Odgovori #30 u: 23-08-2014, 18:24:57 »
Ja iman u Citroen Xsara Coupe naprid Magnat Dark Power 16 cm koaksijalce i nazad na polici Magnat Classic 694 elipse. Sve novo kupljeno u Solin Građe, i stvarno mogu reć da san zadovoljan zvukom. Dosta su glasne ove elipse, imaju bassa, čak ti i netriba sw ako spojiš na neki bolji HU. Meni je spojen na LG LCF-600UR, ima dosta opcija namištanja zvuka i skroz ok je HU.  :mah: :mah:

Offline Greba-ST

• Koordinator
  • Starosjedioc
  • *
  • 147 1.6 TS ▪️ Mito 1.3 jtdm ▪️ Giulietta 2.0 jtdm
    • Split, Dubrovnik
« Odgovori #31 u: 23-08-2014, 19:00:30 »
Ja ću sad za Alfu za početak prominit prednje zvučnike, iman u planu uzet Alpine SPG-17CS, a onda iza toga i dampirat vrata, tako će bit i sa stražnjim zvučnicima u oplati  :song: :song: :song: sve od Alpine

Offline Dejan

• Na probi
  • *
    • Klostar Ivanic
« Odgovori #32 u: 25-08-2014, 11:04:50 »
Trenutno me zadovoljavaju zvučnici. Radio mi šteta dirati, kad se nijedan mi ne uklapa u interijer. Sve mi ružno.

Travolta da :D, bez njega svijet automobilizma ne postoji u našem kraju.

Offline mote kariola

• Ovisnik o alfistima
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
« Odgovori #33 u: 16-11-2014, 11:53:36 »
Montirao samo dva nova basa i 2 tvitera. Desni tviter mi malo zuji/vibrira pri većoj glasnoći. Jel on mora biti baš čvrsto fiksiran/montiran ili je stvar u nečem drugome ?
功夫大师.

Offline kilo529

• Član Alfa Kluba 2
  • Sa stažom
  • *
  • Giulia 2.2 JTDm AT8
    • Zagreb
« Odgovori #34 u: 18-11-2014, 13:15:01 »
Montirao samo dva nova basa i 2 tvitera. Desni tviter mi malo zuji/vibrira pri većoj glasnoći. Jel on mora biti baš čvrsto fiksiran/montiran ili je stvar u nečem drugome ?

ne bi trebao, fixiraj ga jer možda trešti u kučištu, a možda je oštećen?
Ex: 33 QV, 33 1.7 iE, 156 2.0 TS, 156 2.0 JTS, 159 2.4 JTDm, Giulietta 2.0 JTDm2, Giulia 2.2 JTDm AT8

Offline lord_eduard

• Trade Count: (+1)
  • Sa stažom
  • Jaguar XKR 4.2 v8 supercharger
    • Rijeka
« Odgovori #35 u: 07-12-2014, 18:47:43 »
 :mah:

Planiram srediti muziku u gtv a pošto sam amater na tom području trebati će mi par savjeta. Dakle gtv ima 6 zvučnika, 2 visokotonca, par 5x7 elipsi u prednjim vratima i par 16.5 na zadnjoj polici. Planiram nabaviti sve te zvučnike nove, zvučnu izolaciju auta čisto jer je u gtv katastrofa i damping vratiju radi zvuka, sub (kojeg ne znam gdje staviti, ili između stražnjih siceva ili umjesto 3.svjetla) i neko pojačalo naravno i možda bi HU mjenjao iako i ovaj šta imam je super samo je star već (kenwood kdc-psw9531). Gledao sam te dijelove na ronisu, ne znam gdje još mogu, svaki savjet je dobrodošao. Ovo sam izdvojio pa mi recite je li ok:

par 5x7 elipsi + visokotonci
http://www.ronis.hr/zvucnici-custom-fit/92/zvucnici-hertz-energy-esk-570-4/ESK-570.4/

16ice
http://www.ronis.hr/zvucnici-16-5-cm/89/zvucnici-hertz-hcx-hi-energy-165-4/HCX165/

Sub
Za sub am mislio nešto ovako staviti na zadnju policu imjesto 3. svjetla, drugdje niti nemam, bunker nema smisla, iako mi se čini da je netko tu na forumu spominjao da je stavio tubu između stražnjih siceva

http://www.ronis.hr/alpine/76/subwoofer-s-pojacalom-alpine-pwe-v80/PWE-V80
http://www.ronis.hr/alpine/76/subwoofer-alpine-swe-1200/SWE-1200

pojačalo
...pretpostavljam da mi treba neko 4-kanalno? u ovo se stvarno ne kužim, trebao bi mi neki savjet ili preporuka
npr.? (RMS snaga 4 x 110 W / 2 x 220 W (4 Ohm))
http://www.njuskalo.hr/auto-zvucnici-pojacala/magnat-rave-560-autopojacalo-560w-oglas-11888425
ili ovo: RMS: 4 x 125 W (4 Ohm) http://www.njuskalo.hr/auto-zvucnici-pojacala/magnat-rx-44-oglas-9376526
Gledam u odnosu na ove zvučnike za koje sam stavio link

i za HU da li ovi šta valjaju:
http://www.ronis.hr/pioneer/52/autoradio-pioneer-mvh-x560bt/MVH_X560BT
http://www.ronis.hr/pioneer/52/autoradio-pioneer-deh-x7500sd/DEH-X7500SD

ili neki od Alpine, ali ne znam koji           
« Zadnja izmjena: 07-12-2014, 19:25:09 od lord_eduard »

Offline Robertino

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #36 u: 07-12-2014, 19:25:28 »
puno pitanja..

Sta se tice izbora zvucnika, ciljaj na sto kvalitetnije prednje zvucnike. Zadnji nek ti sluze cisto za popunu zvuka, pogotovo kad ides na opciju sa subwooferom. Dakle po meni ti je dosta kojih 500ak kn izdvojit za neke solidne koaxijalce za iza.

Znam da ti je zbog dimenzija izbor za prednje zvucnike jako mrsav,ja bi tu razmisljao dali se kako tako mogu ugurati 16ice okrugle ispred, potrazi malo na netu...,vjerujem da bi uz malo kemijanja islo. Ili se slozi neki panelcic.

Pojacalo...uzmes 4 kanalno, prednje sisteme i sub spojis na pojacalo,a zadnje na radio.

Damping vratiju naravno pod obavezno.

Offline lord_eduard

• Sa stažom
    • Rijeka
« Odgovori #37 u: 07-12-2014, 19:36:46 »
Hm...a ovi šta sam stavio linkove? jesu ok ? jer ne želim ništa piliti i kemijati, neka bude original, elipse naprijed i kickovi iza, visokotonci kod retrovizora

i za pojačalo treba imati snagu kao ili malo jaču nego zvučnici?
« Zadnja izmjena: 07-12-2014, 19:37:48 od lord_eduard »

Offline lord_eduard

• Sa stažom
    • Rijeka
« Odgovori #38 u: 07-12-2014, 19:47:07 »
i još nešto...ima li koji forum u hr isključivo na tu tematiku?

Ivan0047

• Gost
« Odgovori #39 u: 07-12-2014, 19:49:02 »
CICE ? :?:

Ali ne znam postupak registriranja tamo,ne bih rekao da je jednostavan i brz :D

Offline lord_eduard

• Sa stažom
    • Rijeka
« Odgovori #40 u: 07-12-2014, 19:59:13 »
CICE ? :?:

Ali ne znam postupak registriranja tamo,ne bih rekao da je jednostavan i brz :D

Probao sam tamo, odbija mi obje email adrese koje redovito koristim....pa sam popizdio i odustao

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #41 u: 07-12-2014, 20:12:36 »
jedino cice,ali je relativno mrtav u zadnje vrijeme.

Ma nije losa ta energy serija. Sta se snage pojacala tice, tu se ne trebas zamarati previse, ajde za prednji sistem je idealno da ima pojacalo bar kojih 80RMSa. A sub...to ovisi o samom subu,ima subova koji su dosta zahtjevni,pa im je recimo sve ispod 500 rms-a malo.

Pojacalo ciljaj koje dobro polovno, proci ces 3 puta jeftinije u odnosu na novo

Offline lord_eduard

• Sa stažom
    • Rijeka
« Odgovori #42 u: 07-12-2014, 20:44:57 »
jedino cice,ali je relativno mrtav u zadnje vrijeme.

Ma nije losa ta energy serija. Sta se snage pojacala tice, tu se ne trebas zamarati previse, ajde za prednji sistem je idealno da ima pojacalo bar kojih 80RMSa. A sub...to ovisi o samom subu,ima subova koji su dosta zahtjevni,pa im je recimo sve ispod 500 rms-a malo.

Pojacalo ciljaj koje dobro polovno, proci ces 3 puta jeftinije u odnosu na novo

Da i ja sam primjetio da nisu baš up to date. Znači ti predlažeš samo prednje i sub u pojačalo? Zašto ne i kickove straga? Što se tiče pojačala, mislim da je ovo magnat rx 44 koje sam stavio super a i cijena je super, troduplo povoljnije nego novo...a ovaj sub koji bi uzeo ionako ima već pojačalo u sebi....ja sam mislio onda ove hertzove spojit u 4 kanalno a onda sub pošto ima već svoje drito u radio...trebalo bi to bit ok, gtv je ionako ko kutija na kotačima...sve dobro dampirati i to je to

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #43 u: 07-12-2014, 23:27:53 »
o magnatu nemam bas neko dobro misljenje, pogotovo sto se pojacala tice (imali su par dobrih serija davno), a snagu o koju oni navode slobodno podijeli sa 2. da se nac boljih pojacala za tu lovu.

Sta se suba tice, ne znam kako konkretno zvuce ovi alpineovi aktivni, ali obicno ti aktivni subovi i nisu neka sreca. Ja bi osobno uzeo neki solidan 25cm sub, napravio mu kompresijsku kutiju po mjeri (20ak litara u prosjeku to bude,zavisno o subu) i spojio na pojacalo,i to je onda prava stvar i svira brutalno,i precizno.

Mozes ti i zadnje spojit na pojacalo ako imas slobodnih kanala,a ali tendencija je uvjek da zvuk dolazi odnaprijed i ako zelis dobar zvuk onda se koncentriraj dobiti sto bolju zvucnu sliku ispred sebe. Zadnji sluze za popunu zvuka, obicno se i malo stisaju da ne kvare soundstage, i to najcesce uspije i sam radio izgurat.

Offline lord_eduard

• Sa stažom
    • Rijeka
« Odgovori #44 u: 08-12-2014, 00:09:16 »
ok, koju marku onda preporučaš za sub? koju zaw zvučnike? koju za hu?

Offline mote kariola

• Ovisnik o alfistima
  • GT, Piaggio 50
    • Labin
« Odgovori #45 u: 08-12-2014, 05:08:11 »
Stavio sam http://www.njuskalo.hr/auto-zvucnici-pojacala/auto-zvucnici-coral-pininfarina-pfk-132-oglas-7038010 ( one od 16.5 cm)
u zadnja vrata, bez pojacala, i nemaju bas neki efekt basa izrazen.... Jel oni bas moraju biti spojeni na pojacalo da postignu puni  efekt basa ili sam nesto zabrljavio oko instalacija ili oko EQ postavki ? Dampirao sam samo njihov prihvat u kuciste, tj samo izmedju njih i rupe u vratima + sarafi skroz sve to. Pitam samo zato jer sam totalni tudum po toj problematici.

PS

pojacalo i sub mi se bas i neda gurati u gepek, nisam fan da mi muziku slusaju svi u krugu 50m oko auta.

Jel moze neki znalac navesti dobru EQ-postavku, bas - treble - mid - fade, preferirana muzika Rock, Metal, Rap ili to ugadjam "prema uhu"
?
« Zadnja izmjena: 08-12-2014, 05:14:33 od mote kariola »
功夫大师.

Offline Robertino

• Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #46 u: 08-12-2014, 09:44:20 »
Dampiranje ce to donjeti bass, odnosno dublji kick i puno bolju kontrolu. Obicno je tako...u nepripremljenim vratima najbolji bass imaju uglavnom tvornicki zvucnici, zbog lagane papirnate membrane i vece osjetljivosti.

Offline yoke

• Sa stažom
  • 147 jtdm 8V
    • Split
« Odgovori #47 u: 08-12-2014, 14:40:18 »
Kao prica ide...
dubinu basa, definira volumen kutije...
svaki zvucnik je posebna prica...
neki sviraju bolje u malom volumenu, neki u vecem...

Mislim da se dampiranje prvenstveno radi da se sprijeci rezoniranje vrata i plastike uokolo njih.

Dubinu basa mislim da neces dobiti samim dampiranjem...mozda ti se poklopi pa ces smanjenjem volumena dobiti bolju karakteristiku onog sto izlazi iz zvucnika...

ali ako bas zelis imagi dubok bas onda bi trebao nagurati sub.

to sto imas sub, ne znaci da ce te se cuti 5 ulica dalje, vec da ces imati kvalitetnije odradjen cijeli frekvencijski spektar

Ali opet, nekome je dovoljno i bitno da zvucnici odrade kvalitetno 100Hz, sto im je dovoljno nisko za poimanje dubine basa...ne znam...
ja sam sebi nagurao sub u portapak :)
« Zadnja izmjena: 08-12-2014, 14:43:27 od yoke »

Offline yoke

• Sa stažom
  • 147 jtdm 8V
    • Split
« Odgovori #48 u: 08-12-2014, 15:02:02 »

Jel moze neki znalac navesti dobru EQ-postavku, bas - treble - mid - fade, preferirana muzika Rock, Metal, Rap ili to ugadjam "prema uhu"
?

generalno...
najbolje je bez ikakve EQilizacije...

ove rock,metal,rep i slicno djeluju, naglasavnjem odredjenog frekventnog spektra i mogu ''poboljsati'' percepciju zvuka u odredjenim slucajevima.

i to sam radis i odabires po vlastitom osjecaju.

ne postoji ispravan ili krivi odgovor.

osobno izbjegavam te preddefinirane opcije...
racunam, i obicno je dovoljno, samo lagano dizanje/spustaje visokih ili basa...
ali sve ovisi sto covjek voli,te kvaliteti zvucnika i pojacala/HU

Offline Pike

• Učim polako
    • Jastrebarsko
« Odgovori #49 u: 09-12-2014, 12:16:23 »
o magnatu nemam bas neko dobro misljenje, pogotovo sto se pojacala tice (imali su par dobrih serija davno), a snagu o koju oni navode slobodno podijeli sa 2. da se nac boljih pojacala za tu lovu.

Sta se suba tice, ne znam kako konkretno zvuce ovi alpineovi aktivni, ali obicno ti aktivni subovi i nisu neka sreca. Ja bi osobno uzeo neki solidan 25cm sub, napravio mu kompresijsku kutiju po mjeri (20ak litara u prosjeku to bude,zavisno o subu) i spojio na pojacalo,i to je onda prava stvar i svira brutalno,i precizno.

Mozes ti i zadnje spojit na pojacalo ako imas slobodnih kanala,a ali tendencija je uvjek da zvuk dolazi odnaprijed i ako zelis dobar zvuk onda se koncentriraj dobiti sto bolju zvucnu sliku ispred sebe. Zadnji sluze za popunu zvuka, obicno se i malo stisaju da ne kvare soundstage, i to najcesce uspije i sam radio izgurat.

:good post

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #50 u: 31-01-2015, 14:36:49 »
Trazi se audiofil  ::)

Dakle, sto napraviti u 147ici s postojecim originalnim audio setup-om da se dobije klasa zvuka malo iznad postojece, nesto pravo... Zanima me procjena, sto ave treba napraviti, promijeniti, zamijeniti.... Znaci, zanima me ugrubo sto treba napraviti sve da bi dobio kvalitetu recimo 7-8 /10, ako je trenutno 3-4 /10.
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #51 u: 31-01-2015, 14:43:16 »
Trazi se audiofil  ::)

Dakle, sto napraviti u 147ici s postojecim originalnim audio setup-om da se dobije klasa zvuka malo iznad postojece, nesto pravo... Zanima me procjena, sto ave treba napraviti, promijeniti, zamijeniti.... Znaci, zanima me ugrubo sto treba napraviti sve da bi dobio kvalitetu recimo 7-8 /10, ako je trenutno 3-4 /10.
Za početak dampirati auto kako treba
Nije bolest sve što boli

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #52 u: 31-01-2015, 14:44:29 »
Za početak dampirati auto kako treba

Treba sve "raskopati" ?

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #53 u: 31-01-2015, 14:47:14 »
Treba sve "raskopati" ?
Da vrata pod krov bunker sve gdje imaš rezonancu jer nema svrhe da uzmeš najbolje zvucnike ako gubis ili imaš izoblicenje zvuka
Nije bolest sve što boli

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #54 u: 31-01-2015, 14:49:04 »
Da vrata pod krov bunker sve gdje imaš rezonancu jer nema svrhe da uzmeš najbolje zvucnike ako gubis ili imaš izoblicenje zvuka

Koliko bi takav posao dampiranja mogao kostati? 4-5000 kn?

Online danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #55 u: 31-01-2015, 14:49:55 »
Ako sam radiš ovisi koliko košta materijal prije je to bilo skupo
Nije bolest sve što boli

Constantine

• Gost
« Odgovori #56 u: 31-01-2015, 15:38:26 »
Promjeni sve zvučnike i radio.
Napred neki sistemi, ima ih od 400 kuna pa nadalje, recimo 700-800kuna ako kupuješ novo, a ima i odličnih rabljenih stvari pa za 700 kuna dobiješ čudo.
Iza promjeniš zvučnike koji su koaksijalni za isto 400-500 kuna i radio neki alpine 9886r recimo ili 9887r ako ne želiš pojačalo (oko 1000 kuna), 9887r je je 4x60w što je oko 22w kontinuirane snage pa sa zvučnicima veće osjetljivosti za normalno slušanje ti neće trebat pojačalo.
Ako imaš Bose pojačalo iskoristi to i zvuk će ti bit prva liga a ako nemaš za 250 kuna kupiš 4x50w alpine pojačalo.

Za okvirno 2500 kuna imaš muziku koja svira ko Becker u Mercedesu.

Još će ti netko pametniji od mene reći da li da si prebaciš te koaksijalne otraga na zadnju policu radi malo boljeg basa pa ti wufer i ne treba (naravno ukoliko nemaš Bose u gepeku)

Offline kovar

• Ovisnik o alfistima
  • AR 156 SW 2,4 JTD
    • Raša-Istra
« Odgovori #57 u: 31-01-2015, 16:18:04 »
Sve ovisi koliko zelis potrosi i kakav zvuk,jacinu zelis. Par ideja:
1. Zamjena radija
2. Zamjena radia i zvucnika sa dvosistamcima
3. Zamjna radija,ispred dvo komponentni zvucnici,iza dvosistemci
4. Zamjena radija sa dovođenjem deblijih kablova za napajanje,ispred 2-komponentni pogonjeni pojacalom,iza dvokomponentni spojeni na radio i u gepeku sub u kompresionoj kutiji sa pojacalom
5. Vidi br. 4 + dampiranje

Ja koristim opciju 4 , i par auta sam tako montiro i i ljudi su zadovoljni
« Zadnja izmjena: 31-01-2015, 16:23:22 od kovar »

Offline yoke

• Sa stažom
  • 147 jtdm 8V
    • Split
« Odgovori #58 u: 31-01-2015, 16:32:18 »

ako znas rastaviti oplatu vrata onda mozes sam to odraditi...
ako ne, i ako se ne varam imas u splitu na dva mjesta gdje ugradjuju muziku u auto...

materijal za dampiranje je oko 400-600kn za dvoje vrata mislim da ti ostane i za vrata gepeka...

ja nisam bio na ti s auto instalacijom pa sam platio ekipi da mi razvedu kabel od akumulatora do gepeka te zvucnicke kablove od straga do naprijed...

ako imas bose, sub u portpakau, onda mislim da bi najvise mogao dobiti dampiranjem vrata i izmjenom prednjih zvucnika.

Po meni se ne isplati uzimati novu opremu, sa polovnom se prodje dosta jeftinije i ovisno sto i u kojem rangu cijena se gleda.

ne znam, mozda ako zelis da se ja dovucem negdje s autom (alfa147) pa da to poslusas i usporedis dali se isplati s tim zafrkavati...
s tim sto sam ja sad ubacio neku multimediju s kojom zvukovno nisam zadovoljan...ali bar da steknes nekakav dojam ;)

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #59 u: 31-01-2015, 16:38:32 »
Sve ovisi koliko zuelis potrosi i kakav zvuk,jacinu zelis. Par ideja:
1. Zamjena radija
2. Zamjena radia i zvucnika sa dvosistamcima
3. Zamjna radija,ispred dvo komponentni zvucnici,iza dvosistemci
4. Zamjena radija sa dovođenjem deblijih kablova za napajanje,ispred 2-komponentni pogonjeni pojacalom,iza dvokomponentni spojeni na radio i u gepeku sub u kompresionoj kutiji sa pojacalom
5. Vidi br. 4 + dampiranje

Ja koristim opciju 4 , i par auta sam tako montiro i i ljudi su zadovoljni

Ne trazim skroz 10/10 tako da mi dampiranje nije nuzno, nekako.mi se neda raskopati sve. U obzir dolazi eventualno skidanje oplate vrata.... Trenutno imam obican setup, znaci nisu cak ni visokotonci u gornjem dijelu vrata, trebali bi biti po natpisu BOSE. Pojacalo nemam. Jedino mi je HU 2-dyn Kenwood.
Znaci, taj 2dyn bi ostavio najradije.....