04-11-2025, 23:17:49

Autor Tema: GT instrument ploča - izmjena LED-ica  (Posjeta: 5125 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alenb

• Trade Count: (0)
  • Na probi
  • *
  • Spol: Muški
  • GT 1.9
    • Zagreb - Rijeka
GT instrument ploča - izmjena LED-ica
« u: 17-04-2014, 11:08:11 »
Nastavno na temu http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=72501.0
Kao što sam obećao evo „uradi sam“ popraćen slikama kako zamijeniti LED-ice na instrument ploči na ALFI GT. Ako se ne varam ista je ploča i na 147-ici pa je stvar ista. Na 156-ici to ne ide jer ona ima klasične žarulje, a za ostale modele ne znam.
Pokušati ću biti detaljan i napomenuti na što treba paziti, onako za laike, pa ako je netko elektroničar neka mi ne zamjeri.
Neka me nitko krivo ne shvati, ali ako netko ne zna lemiti i nema bar neke osnove elektrotehnike možda bolje da se niti ne upušta u ovo. Treba dosta iskustva sa lemilicom i dobra lemilica sa tankim vrhom te dosta mirna ruka, strpljenja i živaca za cijeli proces. U suprotnom si možete napraviti finu štetu na samoj instrument ploči.
Prvo malo o samim LED-icama koje su ugrađene i na što treba paziti kod LED-ica koje ćete kupiti.
Tvornički su unutra zalemljene LED SMD 3528 crvene boje. Najbolje je zamijeniti ih za istim takvima LED SMD 3528 neke druge željene boje. No postoji i alternativa koju sam ja koristio a to LED SMD 1206, one su manje i sitnije i teže je raditi sa njima ali ih se može uredno zalemiti na mjesto starih 3528. Nemojte kupovati neke extra jake LED, ako idete u neki elektronik shop tražite točno kako sam napisao oznake. Ne trebate posebne 12V diode!

Slika LED SMD 3528

Slika LED SMD 1206

Ja sam mijenjao samo diode za osvjetljenje pozadina instrumenata, moguće je promijeniti i LCD-ove, ali ne preporučam, niti osobno mislim da ima potrebe, svakome na volju 
Kod LED-ica i kod njihove zamjene je važno paziti na polaritet dioda. Dioda ima anodu i katodu ili recimo pojednostavljeno plus i minus. Provjerite polaritet svake diode univerzalnim instrumentom prije skidanja i nakon lemljenja nove ako treba 5 puta, lakše je nego poslije kada sve vratite opet vaditi i popravljati greške.

1.   Vađenje instrument ploče iz auta

Volan povucite skroz prema sebi i skroz dolje, kako bi imali što više mjesta za pristupiti instrument ploči. Kod vađenja treba paziti da se ne ogrebe ništa, kako instrument ploča i njeno „staklo“ tako i okolne plastike, tako da možda nije loše oblijepiti okolne plastike sa pik trakom ili nečim ako mislite da bi mogli nešto oštetiti. Znam da volite svoje Alfe pa ih pazite i čuvate :D
Instrument ploča se sastoji od recimo 3 dijela, prvo ćemo cijeli sklop odvojiti od konzole.
Da bi ploču odvojili od same konzole treba odvrnuti 4 imbus vijka, vidi na slici gdje se nalaze.

Cijelu instrument ploču sada ovako ne možete izvući van, tako da treba odvojiti ovaj prednji dio sa „staklom“ i prvo njega izvući van. Da bi to napravili morate ju odvojiti sa ove 4 kvačice, dvije sa lijeve i dvije sa desne strane. Kada odvojite tu prednju masku izvucite ju van te dobro izglancajte „staklo“ prije nego ćete ga vratiti natrag na kraju cijele ove priče. Ne vraćajte to natrag na instrument ploču sve dok je nećete modificirati i vratiti u auto po završetku svih ostalih radnji.

Sada trebate izvući ovaj drugi dio koji je ostao, polako ga izvucite, najbolje na desnu stranu između volana i konzole, i kada vidite kabel i konektor treba ga odspojiti.

Instrument ploča je sada vani i slobodna, prvi dio gotov.

2.   Raskapanje instrument ploče i zamjena LED-ica

Instrument ploča se sada opet mora odvojiti na još dva dijela, kao što sam rekao sastoji od tri dijela/sloja, a jedan smo tek skinuli. Drugi sloj se isto skida tako da odvojimo kvačice, vidi sliku…

Kada smo to razdvojili imamo na stolu ovo…

Sljedeće što moramo je skinuti kazaljke i ove pozadine instrumenata.
Kazaljke treba oprezno, najlakše je metodom poluge, izvući prema gore ali treba ipak paziti da ne oštetimo pozadinu instrumenta. Ovdje ću prikazati cijeli postupak samo za instrumente goriva i temperature. Potpuno je isto za ostale instrumente.

Crvene su označene crvenim krugom a zelena zelenim, ali to se univerzalnim instrumentom lako provjeri.

E sada…dalje ovisi koliko ste spretni i da li mislite da možete samo ovako odlemiti LED-ice i staviti nove ili ne…možete skinuti i LCD i ovu bijelu plastiku ako vam je lakše, ali pazite da ne oštetite LCD. LCD se odspoji ispod na konektoru, flat kabel, a onda se LCD lagano pritisne u smjeru crvene strelice kako bi se podigao iznad plastike označene zelenim strelicama i podigao van. Tri torx vijka drže bijelu plastiku oko samih LED-ica. Jedan je ispod pozadine instrumenta goriva i donjega će te doći kada skinete kazaljke i pozadinu.

Sada ste došli do tiskane ploče sa LED-icama.

Postojeću LED-icu oprezno odlemite i na njeno mjesto jednostavno zalemite novu prema želji  i tako sve po redu koje želite zamijeniti.
Što se samog lemljenja tiče već sam na početku napisao…
LED-ica se može uloviti pincetom pa polako lemilicom odvajati jednu pa drugu stranu.
Isto se može malim odvijačem ispod LED-ice polako dizati dok lemilicom krijemo jednu pa drugu stranu, to je stvar vještine sa lemilicom…
Kada ste skinuli staru, na njeno mjesto zalemite novu, i to je to.
PAZITI NA POLARITET LED-ica KOD ZAMJENE!
Kada zamijenite sve LED-ice sklopite natrag ploču redoslijedom kako ste je rastavili i isto tako vratite u konzolu auta. Kod sklapanja pazite na prašinu i nečistoće da ne bi bilo ćevapa na instrumentima ili „staklu“ :D
Preporučam da kazaljke i pozadine očistite od taloga prašine lagano vlažnom krpicom, isto tako i ove bijele plastike.

I na kraju kada se sve sklopi i vrati u auto to izgleda ovako.

Nadam se da sam pomogao onima koji bi ovo željeli napraviti. Tu sam ako imate pitanja ili trebate kakvu pomoć.
Pozdrav,

Offline Vasko

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
Odg: GT instrument ploča - izmjena LED-ica
« Odgovori #1 u: 17-04-2014, 17:59:27 »
Odličan tutorial!   :ok:  imaš +

Ja bih samo nadodao da je kazaljke lakže skidati ovim specijalnim alatom:

Čakštoviše sa dva takva specijalna alata, tako da se kazaljka paralelno izvlači van.

Reci kako djeluje bijelo osvjetljenje onako po danu, budući su bijele pozadine?  Ne dogodi se da se nijanse poklope u nekom smiraju dana?

Offline alenb

• Na probi
  • *
  • GT 1.9
    • Zagreb - Rijeka
« Odgovori #2 u: 17-04-2014, 18:38:51 »
Znam da se to inače vilicom radi, ali ovdje nije išlo, treba vilica sa jako širokim razmakom među zubima ;)
Sa obzirom da je trenutno oblačno dobro je vidljivo, ne znam još na suncu, iako na suncu se nije niti crveno vidjelo...možda ne bi bilo loše da je tamnija pozadina pa da je veći kontrast, ali vrijeme će pokazati :)

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #3 u: 17-04-2014, 19:57:04 »
ovo za gorivo mozes sa unutarnje strane podloga prefarbat sa lakom za nokte ili nekom crvenom bojom
:Horse: :mehanic

Offline alenb

• Na probi
  • *
  • GT 1.9
    • Zagreb - Rijeka
« Odgovori #4 u: 17-04-2014, 20:02:39 »
za gorivo su dvije LED-ice...jedna za osvjetljenje a jedna za rezervu...ja sam namjerno stavio bijelu za osvjetljenje a crvenu za rezervu...

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #5 u: 17-04-2014, 20:07:58 »
mislio sam za onu slikicu od rezervara
:Horse: :mehanic

Offline Vasko

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 147 FL 1.9 JTDm 8V
    • Pula
« Odgovori #6 u: 17-04-2014, 21:38:04 »
Znam da se to inače vilicom radi, ali ovdje nije išlo, treba vilica sa jako širokim razmakom među zubima ;)
Sa obzirom da je trenutno oblačno dobro je vidljivo, ne znam još na suncu, iako na suncu se nije niti crveno vidjelo...možda ne bi bilo loše da je tamnija pozadina pa da je veći kontrast, ali vrijeme će pokazati :)

E zato sam ja radio sa dvije, i to baš ove male, desertne.. I svaki put me kazaljka skoro u glavu pogodila kada bi pustila (tvrdo su ulovljene za poludit)

Znači ok je i bijelo na bijeloj podlozi. Super, svaka čast na detaljnom tutorijalu i volji te naravno rezultatu.

Offline alenb

• Na probi
  • *
  • GT 1.9
    • Zagreb - Rijeka
« Odgovori #7 u: 18-04-2014, 07:01:28 »
Svatko nađe svoju metodu na kraju...hehe...ali, da...tvrde su i ne idu baš lako van

Offline Greba-ST

• Koordinator
  • Starosjedioc
  • *
  • 147 1.6 TS ▪️ Mito 1.3 jtdm ▪️ Giulietta 2.0 jtdm
    • Split, Dubrovnik
« Odgovori #8 u: 18-04-2014, 14:25:13 »
svak ima svoje metode, inače svaka čast za detaljan tutorial, možda se i upustim u slični ugradnju ledica

Offline Sanny

• Na probi
  • *
    • Voćin
« Odgovori #9 u: 17-11-2014, 23:28:30 »
Pozdrav
Prvo da pohvalim kolegu na njegovom radu... super!

Na svojoj 156-ici sam mijenao osvijetljenje i takoder izgleda super, jer s jednom malom modifikacijom na diodama "raspršio" sam svijetlost na sve strane, tako da su mi svi brojevi osvjetljeni jednako... Sada su se već pojavile i diode s zakretnim grlom koje bacaju svjetlost za 180 pa nemaju problem da su osvijetljeni samo neki brojevi na tabli.
pozz

Offline mali

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • AR 155 2.0 T.spark, AR 145 1.6 T.spark
    • Rab
« Odgovori #10 u: 18-11-2014, 16:40:22 »
 :ok: odličan posao
uživam u vožnji

Offline kilo529

• Član Alfa Kluba 1
  • Sa stažom
  • *
  • Giulia 2.2 JTDm AT8
    • Zagreb
« Odgovori #11 u: 19-11-2014, 11:27:03 »
Odličan DIY, nema što... :clap:
Ex: 33 QV, 33 1.7 iE, 156 2.0 TS, 156 2.0 JTS, 159 2.4 JTDm, Giulietta 2.0 JTDm2, Giulia 2.2 JTDm AT8

Offline alenb

• Na probi
  • *
  • GT 1.9
    • Zagreb - Rijeka
« Odgovori #12 u: 20-11-2014, 07:19:25 »
Hvala...samo šteta što više ne vozim tog GT-a...ali jedna Alfa 156 je ipak ostala u obitelji...hehe...