09-06-2026, 00:07:47

Autor Tema: BOSE  (Posjeta: 85449 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tom147

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
  • 147 JTD
    • Strmec Samoborski
BOSE
« u: 13-12-2007, 00:25:51 »
Jučer raskopao stražnja vrata zbog sajle od kvake i ugodno se iznenadio
u autu je audio ozvučenje Bose, znam da imam pojačalo i wooferčić u koferu al sam isto tako mislio da imam i 8 zvučnika kao što imam 8 mrežica (po dva mala za visokotonce i dva velika za zvučnike kako sprijeda tako i straga)
na malim (za visokotonce) lijepo i stoji oznaka da se radi o Bose sustavu
Skinem ja oplatu vrata i vidim visi kabal s konektorom :?: :?:  a kad ono od visokotonca ni v, samo plastika iza mrežice

Uzmem ja uputstva za upotrebu, čitam i nije mi jasno zašto se čudim kad lijepo piše sve, a ja sam mislio... :redf:
piše ovako:
Alfa 147 tehničke informacije
-4 visokotonska zvučnika (2 sprijeda i 2 straga) sa snagom od 30W
-4 zvučnika (2 sprijeda i 2 straga) sa snagom od 40W

a za izvedbe sa Bose sistemom
-4 visoko učinkovitih woofera sa promjerom od 165 mm (2 sprijeda i 2 straga)

jel mi može tko objasnit u čemu je kvaka, zar nije potrebno uz ove "visoko učinkovite" woofere staviti i visokotonce il se štedilo :?:

I jedno pitanje, smijem li ja staviti te visokotonce, dal će bit razlike u zvuku? i ako može preporuka što uzeti

evo i slikica

« Zadnja izmjena: 13-12-2007, 00:49:30 od tom147 »

Offline piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
Odg: BOSE
« Odgovori #1 u: 13-12-2007, 08:21:07 »
visokotonci su ti zajedno sa zvučnikom.
MiTo

Offline Narayan

• Ovisnik o alfistima
  • The One and Only
    • Zagreb
« Odgovori #2 u: 13-12-2007, 08:25:03 »
visokotonci su ti zajedno sa zvučnikom.

Koaksijalna izvedba. Bas/Mid i tweeter u istom kućištu :da:
Dok pametniji popuštaju, budale vladaju svijetom...

Zagorar

• Gost
« Odgovori #3 u: 13-12-2007, 20:49:02 »
Ako nisi neki veliki stručnjak za elektroniku i posebno akustiku možda je bolje da ne mijenjaš ništa, da ne bi poremetio izbalansiranost cijelog sustava. Ipak je to, mada neki imaju svakojake primjedbe, BOSE.  :ok:

A ovo da se je štedilo, na neki način čak i stoji. Iako, naravno, koaksijalni zvučnici mogu biti isto jako kvalitetni još bolji učinak postigli bi da su visokotonce ipak odvojili u ona kućišta koja ionako već postoje. Osim toga, iako im nije ni ondje idealan, tamo visokotonci imaju bolji fizički položaj. Jer visoke frekvencije imaju mali prostorni kut emitiranja, pa u konkretnom slučaju u najboljem zvuku uživaju tek - koljena.  :craz

Ako sustav i nije sasvim savršen to ionako ne ide na dušu BOSE-a već ponajprije Alfa Romea, jer oni su ti koji naručuju i zahtijevaju sasvim određene specifikacije i, naravno, krajnju cijenu pojedine izvedbe.
« Zadnja izmjena: 13-12-2007, 20:50:55 od Zagorar »

Offline tom147

• Starosjedioc
  • 147 JTD
    • Strmec Samoborski
« Odgovori #4 u: 13-12-2007, 21:20:08 »
Hvala na pojašnjenju
Jedino opet neznam dal da stavim te visokotonce il ne, sa zvukom sam zadovoljan al postoji priprema za njih pa reko :rol:

Zagorar

• Gost
« Odgovori #5 u: 13-12-2007, 22:00:58 »
... Jedino opet neznam dal da stavim te visokotonce il ne, sa zvukom sam zadovoljan al postoji priprema za njih pa reko :rol:

Ne znam, to bi trebao pitati nekog inženjera u BOSE korporaciji, najbolje Dr. Amara osobno.  :hap:

Nemam u 147-ici BOSE, niti sam ga u tom autu ikad čuo, pa nemam orijentaciju koliko je zvuk dobar i da li bi se uopće trebalo nešto još poboljšavati.

Ipak, logika mi govori da možda ne bi bilo previše uputno ići u takve zahvate.

1. Najprije, nove (dodatne) zvučnike trebaš uklopiti u sustav na nekoj elementarnoj električnoj razini.

2. Ako to uspiješ, dolaziš do činjenice da se BOSE sustav ne sastoji samo od drugačijih zvučnika i pojačala nego mu je važan, zapravo i središnji dio, "mozak",  :hap: procesor signala (DSP) koji koristeći složene izračune kašnjenjem signala, odnosno faznim razlikama i drugim preinakama originalnog signala prilagođava optimalno zvuk konkretnom zadanom prostoru i zadanom položaju zvučnika. (Teško je za vjerovati da ti onda možeš, koristeći taj isti signal, dobiti ispravan efekt sa zvučnikom smještenim na nekom drugom mjestu od predviđenog.) 

3. A, usput, u tom slučaju visokotonskih zvučnika bi i fizički bilo veći broj nego prije, pa bi se poremetila frekventna karakteristika.

Ovo ožičenje za visokotonce koje postoji i kod tebe dio je standardnog ožičenja koje imaju sve verzije, a u tvojoj se onda, slijedom već navedenog, ne koristi. (Zato je moguće i da to ožičenje kod tebe čak niti s druge strane nije nigdje spojeno. Znam, zvuči malo blesavo, ali ipak nije baš sasvim.)  :)

« Zadnja izmjena: 13-12-2007, 22:04:54 od Zagorar »

Offline tom147

• Starosjedioc
  • 147 JTD
    • Strmec Samoborski
« Odgovori #6 u: 13-12-2007, 22:08:40 »
 :clap2: ne diram ništa, vozim dalje i slušam :song:

Sasa

• Gost
« Odgovori #7 u: 15-12-2007, 09:52:28 »
Još jedna napomena što se tiče BOSE muzike  u alfi. Pojačalo u gepeku tjera sve zvučnike ne samo woofer. Imao sam dosta problema s tim jer sam mijenjao originalni radio. Naime nije dovoljno samo spojiti euro konektor (radio tada normalno radi ali nema zvuka) već treba na onom drugom konektoru, koji se može spojiti samo na originalni radio, izdvojiti žicu s oznakom "booster" (ostale su za komande na volanu) i spojiti je na novi radio na žicu za napajanje električne antene (mislim da je to plavo-bijela žica) i tek tada sve radi. Iako je stvar jednostavna tjedan dana sam tražio tko mi može ugraditi radio a na forumu nigdje nisam našao uputstva za to.
Pozdrav.

XariX

• Gost
« Odgovori #8 u: 17-01-2008, 22:26:01 »
...kad se vec spominje BOSE, jel postoji nekakav kvalitetan CD changer koji bi se "idealno" uklopil u zvucni sustav postavljen u 159-ku? Preporuke "iz prve ruke"?

Offline GTA 147

• Starosjedioc
  • 147 JTDm16v
    • Highway Tuhelj
« Odgovori #9 u: 17-01-2008, 22:42:15 »
XariX, hvala na linku :ok:

Link: Bose
« Zadnja izmjena: 17-01-2008, 22:47:54 od GTA 147 »
Piše se, v Tuhlju!  :craz

XariX

• Gost
« Odgovori #10 u: 17-01-2008, 22:44:08 »
XariX, hvala na linku :ok:

No frx  :pivo: :drive:

Offline GTA 147

• Starosjedioc
  • 147 JTDm16v
    • Highway Tuhelj
« Odgovori #11 u: 22-01-2008, 22:07:13 »
Izgleda da je ipak HU kod svake serijske 147ice Blaupunkt, radilo se o serijskom ozvučenju sa 4+4 zvučnika ili Bose sa 2+2+ sub..
Po ovome gore, Bose-ov digitalni 5-kanalni procesor zvuka nalazi se u kompletu sa subwooferom; hm, moram priznati da me to iznenadilo :o000:

Offline kinggo

• Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • 147 2.0 TS
    • ZG Dumovec
« Odgovori #12 u: 22-01-2008, 22:18:41 »
Istina, u svakoj je Blaupunkt.  :mad: A da li netko zna kako su spojeni ti zvucnici? Kao 2 kanala po 4 ili 4 kanala po 2?
... a htio sam crnu...

Offline nixa

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTD
    • Nasice/Osijek/Zagreb
    • Nema zime za pingvine
« Odgovori #13 u: 13-07-2008, 12:30:07 »
Radi se o onom Bose paketu, cd player i ozvucenje u 156ici (2004). Jel samo ja imam feeling da bas i nije nesto posebno? Cak i losije od prosjeka...

Za pocetak se jako jako slabo cuje. U usporedbi s svim ostalim standardnim ozvucenjima koja sam imao prilike cuti u autima (peugeot 206, 307, mazda 6).
« Zadnja izmjena: 13-07-2008, 12:32:17 od nixa »

dslavisa

• Gost
« Odgovori #14 u: 14-07-2008, 08:57:26 »
Ja sam imao Bose u alfi 156 i bas je bio jako dobar. Daleko iznad prosjeka.
Mozda ti je bas smanjen na EQ ili ti woofer ne radi iz nekog razloga.

Milan

• Gost
« Odgovori #15 u: 14-07-2008, 09:03:18 »

Offline nixa

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTD
    • Nasice/Osijek/Zagreb
    • Nema zime za pingvine
« Odgovori #16 u: 14-07-2008, 12:52:57 »
Ma znam da bi trebalo biti ok, samo iskreno meni em je tiho, malo zadnji lijevi prducka ... Moram pojacati ono na 40 da se cuje normalno.

Offline Shoei

• Ovisnik o alfistima
  • 156 GTA
    • Velika Gorica
« Odgovori #17 u: 14-07-2008, 15:06:45 »
ima ti već na forumu o tom boseu, taj bose nema ni b od bose, woofer i procesor zvuka su od bosea, sve ostalo krama, visokotonaca ni nema, samo zaštitna mrežica :ok:
With my attitude, I could be by myself and still enjoy company...

Offline GTA 147

• Starosjedioc
  • 147 JTDm16v
    • Highway Tuhelj
« Odgovori #18 u: 14-07-2008, 15:43:20 »
Dobro ti piše Shoei, no unatoč 'manjku' zvučnika, procesor to višestruko nadoknađuje  :da:

Evo i male rasprave Bose

ol_dirty

• Gost
« Odgovori #19 u: 14-07-2008, 16:06:34 »
nesto ti je ocito krivo podeseno ili krivo spojeno.

ja imam isti sistem u svojoj 156 i zvuk je jako, jako dobar. kad sam isao na zamjenu originalne (NAV) jedinice decko koji se
dugo bavi ugradnjom auto akustike (slaze sisteme za EMMA natjecanja)  je jako nahvalio ugradeni zvucnicki sistem. bio sam
jako zadovoljan prije, a jos je bolji zvuk od kad je glava sistema alpine 985R.

kod 156 su visokotonci sigurno na mjestu jer eto meni je prosli tjedan jedan "proprdio" pa je narucen novi. tak da price da iza
zastitne mrezice nema nicega sigurno ne stoje (mozda kod 147 stoje). odi kod nekog da ti to pregleda jer zvuk iz toga nemoze biti los.

Offline nixa

• Starosjedioc
  • 156 1.9 JTD
    • Nasice/Osijek/Zagreb
    • Nema zime za pingvine
« Odgovori #20 u: 14-07-2008, 16:44:06 »
ajde bas cu pogledati jel ima visokotonaca unutra i sto je uopce iza tih i ostalih mrezica.

Offline Shoei

• Ovisnik o alfistima
  • 156 GTA
    • Velika Gorica
« Odgovori #21 u: 15-07-2008, 03:00:16 »
nesto ti je ocito krivo podeseno ili krivo spojeno.

ja imam isti sistem u svojoj 156 i zvuk je jako, jako dobar. kad sam isao na zamjenu originalne (NAV) jedinice decko koji se
dugo bavi ugradnjom auto akustike (slaze sisteme za EMMA natjecanja)  je jako nahvalio ugradeni zvucnicki sistem. bio sam
jako zadovoljan prije, a jos je bolji zvuk od kad je glava sistema alpine 985R.

kod 156 su visokotonci sigurno na mjestu jer eto meni je prosli tjedan jedan "proprdio" pa je narucen novi. tak da price da iza
zastitne mrezice nema nicega sigurno ne stoje (mozda kod 147 stoje). odi kod nekog da ti to pregleda jer zvuk iz toga nemoze biti los.

visokotonaca nema ni u 147GTA ni u 156GTA, pa mi nije jasno kak bi bili u slabijim izvedbama s obzirom da su GTA bile vrh ponude, jesi ti ziher da to kod tebe netko nije već prije zamjenio
With my attitude, I could be by myself and still enjoy company...

Offline Lepi

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • BMW F30, MINI COOPER
    • Zagreb, Šestine
« Odgovori #22 u: 28-09-2010, 13:42:39 »
zna li netko koliko RMSa ima original woofer i pojacalo u 147  :?:

Offline Damir

• Član Alfa kluba 18
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GIULIA super 2.2 180 Q2
    • Lučko, Zagreb
« Odgovori #23 u: 28-09-2010, 22:22:02 »
zna li netko koliko RMSa ima original woofer i pojacalo u 147  :?:

Ako je isto kao u 156 (BOSE) zvrcni Mislava on je baš svoj izvadio jer nešto kemija sa večim woferom  :ok:
Alfa 145 QV - rally car

Offline Lepi

• Ovisnik o alfistima
  • BMW F30, MINI COOPER
    • Zagreb, Šestine
« Odgovori #24 u: 29-09-2010, 08:38:31 »
Ako je isto kao u 156 (BOSE) zvrcni Mislava on je baš svoj izvadio jer nešto kemija sa večim woferom  :ok:

vec je skemijao  :craz

Offline SZ

• Moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 2.4 JTD 133KW
    • Teslić, BiH
« Odgovori #25 u: 29-09-2010, 22:36:00 »
I mene su zanimali tehnički podaci za Bose u mojoj 156.
Otišao sam na Boseovu stranicu i pod faq našao sljedeće pitanje (i odgovor):

13. I have an interest in technology – can you give me an insight into the technical documentation of BOSE® sound-systems?

No. Our custom engineered, complete system solutions largely supersede conventional audio measurements. For example, with a BOSE® automotive system, speaker design and location can be much more important in determining output than the wattage power rating. The best tests of a BOSE® system's sound quality aren't a list of specifications, but your ears.  :kosa:
clausula intabulandi

marko018x

• Gost
« Odgovori #26 u: 01-12-2010, 16:17:40 »
može li se Bose muzika iz 147-ice ubacit u 156, tj. dal je to isto i sve odgovara ili ima nekih razlika? zna netko  :?:

Offline Stiv

• Trade Count: (+20)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 Busso SW & 147 1.9jtdM
    • Samobor
« Odgovori #27 u: 01-12-2010, 16:22:02 »
može li se Bose muzika iz 147-ice ubacit u 156, tj. dal je to isto i sve odgovara ili ima nekih razlika? zna netko  :?:

ako se dobro sječam, nisu identični zvučnici u vratima - bass, twitteri vjerovatno jesu, a upitno je i za wuffer sa pojačalom dali je jednako smješten u bok, vjerovatno nije  :ok: :alfisti:
:mahm QVMember of  U B OQV

Offline yoke

• Sa stažom
  • 147 jtdm 8V
    • Split
Odg: Bose za 147
« Odgovori #28 u: 24-02-2011, 21:11:20 »
hmmm...
nisam bas previse razmisljao o tome...
imao sam 147 selespeed s bose-om
iskreno ne mogu reci da je zvuk bio savrsen...
imalo je basa...imalo je visokih ali je bio malo ''isprazan'' zvuk
tako da vjerujem da bi se to dalo bolje posloziti u alfici...

koliko sam skuzio, ona crna skatula na dnu je pojacalo/procesor ?

tako da bi volio nabaviti tu skatulu, pojacalo/procesor + sub ali umjesto prednjih i straznjih ''bose'' zvucnika ugraditi nesto po mom sudu kvalitetnije.

Koliko je komplicirano ugraditi/prilagoditi bose procesor/pojacalo na obican HU nisam razmislajo ali mislim da nebi trebalo biti neki veliki problem...mozda se varam...
ali ako je to prelemiti par zica...dovesti nekakav signal...onda mislim da to nebi trebao biti problem...

ono sto mi je najzanimljivije je ustvari sub...
u cijelom ''bose'' sustavu,u bivsoj alfici, mi je on najvise odgovarao...
nije bio neki ''nabijacki'', vec umjeren i s njim se dalo zivjeti...a najvise od svega mi je odgovarala njegova velicina. Odnosno nisi ni znao da ga imas u portapaku...
zato bi radije uzeo samo taj sub...a sve ostalo zamjenio...

ima jedan mali drajver od T&B,model 1139, koji ide u jako malu kompresiju...ali mi se ne da uvaljivati dodatnu kutiju od MDF...pa sam razmislao i o varijanti da umjesto original drajvera od ''bose'' suba ubacim njega...
vjerojatno bi to jako dobro sviralo  :craz

pa eto trazim ili samo kuciste od bose suba...ili set sub + pojacalo/procesor ili cijeli set  :hap:

koliko sam skuzio...cijeli bose set, nebi trebao biti problem spojiti na original HU od alfe 147?

« Zadnja izmjena: 24-02-2011, 21:15:16 od yoke »

Offline yoke

• Sa stažom
  • 147 jtdm 8V
    • Split
Odg: Bose za 147
« Odgovori #29 u: 24-02-2011, 21:15:46 »
nego, dali netko slucajno zna...kolko je glasna 147 jtd 8V ? ...mislim, koliko se cuje buka motora u kabini...dali smeta slusanju glazbe...2.0 je bio dosta tih  :hehe:
(ako sve bude po planu, u jtdm sjedam u ponedjeljak  :hap: ... pa se evo raspitujem)
« Zadnja izmjena: 24-02-2011, 21:16:45 od yoke »