20-06-2026, 22:38:15

Autor Tema: JTD teže pali kad je hladan  (Posjeta: 8563 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

rav

• Gost
  • Trade Count: (0)
JTD teže pali kad je hladan
« u: 16-06-2013, 15:00:16 »
Pozdrav, molio bi za pomoć. Naime 147-ca JTDM teže zapali nakon dužeg stajanja cca 24 h. Zamjenio sam filtere, grijače i opet isto. Nakon toga kada teže upali, sve ok. Imali tko kakav prijedlog? Hvala

Offline Stiv

• Trade Count: (+20)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • 156 Busso SW & 147 1.9jtdM
    • Samobor
Odg: JTD teže pali kad je hladan
« Odgovori #1 u: 16-06-2013, 17:34:26 »
Moze bit do akumulatora,ako nije dugo mjenjan vjerovatno je oslabio i nema dovoljno snage.
Imao takvu situaciju na svojoj 156 2.4 jtd Mjet,stavio Banner akumulator i problem se rjesio.
:mahm QVMember of  U B OQV

rav

• Gost
« Odgovori #2 u: 16-06-2013, 18:47:25 »
Posumnjao sam i u to, pa sam nadopunio  punjačem ovaj postojeći  i opet isto. Akumulator dobro sad vrti, ili da ipak probam s novim....
Uglavnom, hvala na savjetu Stiv. :thanks

rav

• Gost
« Odgovori #3 u: 16-06-2013, 19:25:47 »
Isprobano s drugim akumulatorom. Nije to.... :confusedbig:

genca

• Gost
« Odgovori #4 u: 18-06-2013, 20:48:29 »
Kompresija :confusedbig:

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #5 u: 19-06-2013, 10:07:22 »
Pozdrav, molio bi za pomoć. Naime 147-ca JTDM teže zapali nakon dužeg stajanja cca 24 h. Zamjenio sam filtere, grijače i opet isto. Nakon toga kada teže upali, sve ok. Imali tko kakav prijedlog? Hvala

Hm
Provjeri da li negdje (kod dizni, kod pumpe, kod filtera) pušta naftu, ili možda povuče zrak, pa mu nakon duljeg stajanja treba više verglanja da nabije pritisak u CommonRail.

Offline plavi156

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 TB
    • Zagreb
« Odgovori #6 u: 19-06-2013, 10:12:41 »
Meni ovo zvuči kao problem sa diznama. Lako se desi ako neka dizna curi da se auto teže upali nakon dužeg
stajanja. Koliko ima km auto? Po meni odi i neka ti provjere dizne.
EX: 156 1.8TS|156 1.9 JTD|164 TS|156 1.6TS|159 1.9 JTS|166 2.0TS LPG|156 2.0 JTS|147 1.6 TS

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #7 u: 19-06-2013, 10:19:26 »
Meni ovo zvuči kao problem sa diznama. Lako se desi ako neka dizna curi da se auto teže upali nakon dužeg
stajanja. Koliko ima km auto? Po meni odi i neka ti provjere dizne.

Moguće i da curi dizna (pa padne pritisak u CommonRail-u dok auto dulje stoji).
Ali onda bi vjerovatno bilo i drugih simptoma (nemirniji rad motora zbog loše dizne, smrad iz auspuha, u ekstremnim slučajevima i dizanje nivoa ulja).

genca

• Gost
« Odgovori #8 u: 19-06-2013, 19:25:23 »
Tako je  :good post

rav

• Gost
« Odgovori #9 u: 20-06-2013, 11:03:46 »
Odvezo sam auto jučer kod majstora da pogleda dizne, pa se javim. Hvala svima na savjetu.  :thanks

mkati46

• Gost
« Odgovori #10 u: 16-02-2015, 09:21:35 »
Pozdrav ekipa.

Imam problem sa svojom Alfom ovih zimskih dana. Naime hladna jako teško pali. Auto je preko noći u garaži, toploj, znači nije na velikoj zimi nikada.
Kada je zagrijana upali normalno (imao sam dosada TDI-a, pa mi je i to kad je zagrijana bilo čudno dok mi nisu rekli da tako ti commom rail motori pale, kao malo duže nego TDI.)

Međutim ujutro, tj mrzla dosta teško upali, treba joj par sekundi i to se muči.
Reparirao sam alnaser, stavio nove četkice, pikse, i on je dobar, lijepo vrti ali ona se i dalje hlanda muči, i kad upali malo koda slupa. Nikakva lampica se ne pali, od grijača ili nečeg, ako je uopće ima, 98. godina.

Grijače mi je majstor gledao pred zimu i tada su svi bili dobri, imali su struju na žici.

E sada, čuo sam dosta verzija priče, da je loša kompresija, da je u međuvremenu prošao koji grijač (sada ih nisam gledao), da možda ne dobiva neki grijač struju, da mi je možda automatski ćok pokvaren (jer kada se upali tako hlada odma normalno radi, nisu obrtaji veći nego kad je zagrijana) itd.

Može li mi netko pomoći u tome?
Hvala unaprijed.
LP

Offline VTEC

• Sa stažom
  • Giulietta 1.4 MAIR
    • Zagreb
« Odgovori #11 u: 16-02-2015, 23:16:33 »
Ako si siguran da su grijaći ispravni ( ubiti oni mogu bit super,a zeza relej),ako je ispravan senzor temperature onda ti jedino ostaje da izmjeris kompresiju,ako je slabija onda na hladno može losije palit.
Kasnije kada je sve zagrijano materijal se "širi" pa i karike bolje drhtaju i bolje pali,čim se ohladi onda mu opet treba duže dok ne nabije kompresiju.
Dal ti baci kakav dim prilikom prvog paljenja!

mkati46

• Gost
« Odgovori #12 u: 17-02-2015, 08:43:49 »
Koliko mi se čini malo da, ali ništa strašno, neznam je li to uopće releventno s obzirom da je dizel.
Jedino šta slupa kad upali tako, u motoru naravno.

Na šta se odnosi senzor temperature, kako znam da nije on?

Ima kakve pomoći ako je kompresija slaba?

Offline VTEC

• Sa stažom
  • Giulietta 1.4 MAIR
    • Zagreb
« Odgovori #13 u: 17-02-2015, 09:59:00 »
Kolko su meni objasnili senzor temp. odredjuje o kolicini ubrizganog goriva,duljini paljenja grijaca itd. pa ako je on u banani dolazi do poremećaja.
Kod slabe kompresije jedino izmjena kompresijskih karika ili neki aditiv ( al onda ga moras cim prije prodat :) :) )
Sad dolazi toplije vrijeme pa prati kako ce bit sa paljenjem al svakako otidji do nekog provjerenog majstora da ti pogleda sve te stvari u vezi paljenja.

Anton

• Gost
« Odgovori #14 u: 17-02-2015, 12:43:45 »
Ocisti injektore.... Nista drugo

Offline VTEC

• Sa stažom
  • Giulietta 1.4 MAIR
    • Zagreb
« Odgovori #15 u: 17-02-2015, 15:20:54 »
Moji injektori ne su reparirani,svi su od 0 do 0,3 pa imam slicne simptome,ok sad kad je zatoplilo nije toliko izrazeno.
Ak pokaze kod majstora da su grijaci,relej i sve oko toga isparavni nema kaj drugo bit nego slabija kompresija.

Kompresiju nemora nuzno gubit na karikama,može gubit na ventilima,zato kazem dobar majstor nek mu pregleda motor.
« Zadnja izmjena: 17-02-2015, 15:24:11 od VTEC »

Offline Broj1

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #16 u: 20-02-2015, 14:01:50 »
Si riješio to odnosno saznao u čemu je problem? Zanima me jerimam mušteriju sa sličnim problemima pa čisto da vidim jel to do kilometara ili nečeg drugog(njegova ima 440tkm)  :song:

Offline VTEC

• Sa stažom
  • Giulietta 1.4 MAIR
    • Zagreb
« Odgovori #17 u: 20-02-2015, 21:21:46 »
Nisam,nikako da se dogovorim jer trebo bi ostavit auto pa da ga probaju palit kad odstoji preeko noci,a nezgodno mi zbog posla!
Al svakako budem uskoro!

Ak ova ima 440 tisuca tu je svasta moguce,ja sam tek na 180 tisuca.

Offline Broj1

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #18 u: 20-02-2015, 22:08:31 »
Nisam,nikako da se dogovorim jer trebo bi ostavit auto pa da ga probaju palit kad odstoji preeko noci,a nezgodno mi zbog posla!
Al svakako budem uskoro!

Ak ova ima 440 tisuca tu je svasta moguce,ja sam tek na 180 tisuca.
Ja ne razumijem zašto voziš taj auto na servis pa to je novo nije se ni razradil kak spada  :tooth: Od mog starog prva 156-ica(88kw,98. godište) je imala 402tkm kad ju je prodal i stvarno osim tekućih gluposti+turbina,dizne i na 370tkm letva volana ali to je zanemarivo. Zanima me još iz razloga jer bih ja uzimao nešto takvo uskoro pa ono znatiželje.

Offline VTEC

• Sa stažom
  • Giulietta 1.4 MAIR
    • Zagreb
« Odgovori #19 u: 20-02-2015, 23:05:38 »
Haha ispada da je tako al jbg kad jebucka ocito nesto pa nek ga malo preslusaju!

Offline Batina

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • 156 2.4 20v
    • Zagorje, Luka
« Odgovori #20 u: 21-02-2015, 15:45:01 »
77kw je manje opterecen motor puno i ispada da te prve srije idu groo  evo moja je na 340000km turbo je bio jos oke (ja sam ga malo naceo sa 1.4 bara) dizna je jedna bila slabija sad nakon remapa i kemijskog je odapela do kraja pa cu ovih dana uzet druge dizne i promjenit.

daj mu ulja i vode pazi da ga na hladno nestiskas i vruceg negasis odmah i nemas beda.
Can a car ever be art? Most experts say no, but they obviously haven't seen the Alfa Romeo.

Offline Broj1

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #21 u: 21-02-2015, 19:34:20 »
77kw je manje opterecen motor puno i ispada da te prve srije idu groo  evo moja je na 340000km turbo je bio jos oke (ja sam ga malo naceo sa 1.4 bara) dizna je jedna bila slabija sad nakon remapa i kemijskog je odapela do kraja pa cu ovih dana uzet druge dizne i promjenit.

daj mu ulja i vode pazi da ga na hladno nestiskas i vruceg negasis odmah i nemas beda.
To kaj veliš apsolutno stoji pogotovo ne gasit odma kad je vruć.

mkati46

• Gost
« Odgovori #22 u: 22-02-2015, 12:03:35 »
Šta se ja onda bojim kad toliko vrte, a moja je "tek" na 317000. :)
Taj auto je kod mene od 7. mjeseca prošle godine, i sada sam napravio ravno 10 000 km. Otkako je pri meni mažena je i pažena (čak neki put mislim da i previše). Neznam kada je veliki servis rađen, navodno na 280 000.
Taj problem mi se poceo javljat samo kada je hladno vani, bez obzira sta je u garazi di je 10 tak stupnjeva.

Nisam jos nista provjeravao od vasih savjeta jer imam guzvu na faksu sa ispitima, pa budem vjerojatno tokom drugog tjedna, provjeril grijace, injektore, senzore temperature, releje itd. Pa kad vidimo sve to javim.

Sta se tice kompresije, cuo sam da uz nju losu ide i trosenje ulja i dim, a kod moje to nije slucaj, na 10 000 km nije ni deci ulja potrosio.

Offline Broj1

• Učim polako
    • Zagreb
« Odgovori #23 u: 22-02-2015, 16:54:34 »
Šta se ja onda bojim kad toliko vrte, a moja je "tek" na 317000. :)
Taj auto je kod mene od 7. mjeseca prošle godine, i sada sam napravio ravno 10 000 km. Otkako je pri meni mažena je i pažena (čak neki put mislim da i previše). Neznam kada je veliki servis rađen, navodno na 280 000.
Taj problem mi se poceo javljat samo kada je hladno vani, bez obzira sta je u garazi di je 10 tak stupnjeva.

Nisam jos nista provjeravao od vasih savjeta jer imam guzvu na faksu sa ispitima, pa budem vjerojatno tokom drugog tjedna, provjeril grijace, injektore, senzore temperature, releje itd. Pa kad vidimo sve to javim.

Sta se tice kompresije, cuo sam da uz nju losu ide i trosenje ulja i dim, a kod moje to nije slucaj, na 10 000 km nije ni deci ulja potrosio.
Ako kreneš alfu šarafit nebu ti 5 fakulteta pomoglo kao ni meni(student takodjer) moraš bit malo potrgan u tikvi i znat nekog još luđeg ko bu to sve sklopil da radi  :hehe: