30-08-2026, 07:06:06

Autor Tema: MOTOCIKLI I SCOOTERI - opcenito  (Posjeta: 304842 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Božen

• Koordinator
  • Trade Count: (0)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spol: Muški
  • St_Q4 2021. Giulietta 1.6 1982. Giulietta 1.6 2014
    • Split
Odg: MOTOCIKLI I SCOOTERI
« Odgovori #5580 u: 05-07-2016, 08:11:26 »
Nesto se razmisljam da za iduce ljeto uzmem neki motorcic/skuter.Sada je dileme izmedju Beverly-a 300 i X max-a 250.Najradije bih uzeo neku Vespu GTS 250 (polovnu),zbog svog retro stila,ali me svi odbijaju zbog malog tocka.

Kakva su vasa iskustva sa Beverliem i X maxom?

Od navedenih sam vozio sve. Posjedovao sam Bv300 dvije godine, zadnje dvije vozim Bv350abs.

Po kvaliteti svih bi mogao reći: Beverly je kao Golf, Xmax kao Toyota Auris. Znači, oba dobri i pouzdani. Potrošnja slična.

Osobni dojam: najveća razlika = Xmax je ugodniji za duge vožnje, Bv300 daje više motorističkog ugođaja u vožnji. Ovaj drugi je i nešto brži.

Ja sam nakon svih iskustava uzeo Bv350abs. Ovaj NEMA VEZE s prethodnom dvojicom. Agregat od 33 ks je apsolutno nadmoćan, ubrzanja fenomenalna, vožnja po magistralnim cestama ne predstavlja opterećenje.
Kočnice s abs sustavom = odlično obavlja posao i značajno diže razinu sigurnosti
Uz to, duži je nekoliko cm što pridonosi boljem ležanju, svjetlo mu je značajno bolje (razlika modela 2013. - 2015.), sjedalo udobnije, ...

Ukratko, Bv 350 nemaš s čim usporediti i preporuka ide za njega.

Od Bv300 i Xmax250 - svejedno, stvar osobnih preferencija.

Sva tri su u svijetu skutera kraljevi.

GTS 250 sam premalo vozio da bi dao neko mišljenje. Ostavio mi je dojam gradske zujalice ...

:mah:

"Some cars take your breath away"

Offline GTMNE

• Sa stažom
  • AR 146TD, AR GT JTD Q2, BMW F30, RENAULT CLIO 4
    • CRNA GORA-BAR
« Odgovori #5581 u: 05-07-2016, 08:38:21 »
Hvala na opisu  :ok: To je ono sto me je zanimalo.Kakvi su sa odrzavanjima,servisni intervali,cijena I potrosnja.

Sto se tice beverlya imao bih dobru kompinaciju da ga kupim u IT,Bari.Stavim ga na brod I eto ga ujutro kod mene.Trenutno je u IT 3600,kada mu maknem IVU I ovamo zavrsim sve do registracije ispadne me 3600.

Sto se tice X maxa u startu mi se nije mnogo dopadao.Ona rupa izvise prednjeg tocka ispod farova mi nekako izgledala jadno.Ali sto ga vise gledam,vise mi se dopada,narocito u mat boji.Ovamo kod nas u salonu je 4880 eura.Velika je razlika izmedju Italije I Japana u cijeni :lol

Vespa GTS/GTV  :love:

@lakigt - Instagram
Laki Mirkovic - Facebook
https://www.youtube.com/user/MotorolaMNE -Youtube

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #5582 u: 05-07-2016, 09:04:08 »
sve super ali kako maknes ivu? ako mislis na neku gospodićnu onda kuzim ali ako mislis kao i ja na porez onda mi nije jasno, a zanima me.

Offline GTMNE

• Sa stažom
    • CRNA GORA-BAR
« Odgovori #5583 u: 05-07-2016, 09:20:54 »
Na porez.Brat je tako makao IVU,kada je kupovao novu Vespu u IT.Kupljena nova u salonu I prodavac je skinuo,platio preko racuna.Cak je dobio I 5% popusta na cijenu.Tako da se I ja tome nadan,kada budem kupovao. :roll: :lol
@lakigt - Instagram
Laki Mirkovic - Facebook

Offline GTMNE

• Sa stažom
    • CRNA GORA-BAR
« Odgovori #5584 u: 05-07-2016, 09:22:30 »
Zato sto motor napusta IT i EU.A posto CG jos nije clanica EU ide lagano.Ali to samo kada se kupuje od pravnog lica.
@lakigt - Instagram
Laki Mirkovic - Facebook

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #5585 u: 05-07-2016, 09:29:05 »
Aha nijesam skuzio da si iz cg. Sve 5

Offline GTMNE

• Sa stažom
    • CRNA GORA-BAR
« Odgovori #5586 u: 05-07-2016, 09:36:29 »
 :ok:
Jedna povoljnost sto nijesamo jos u EU
@lakigt - Instagram
Laki Mirkovic - Facebook

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #5587 u: 05-07-2016, 09:45:37 »
:ok:
Jedna povoljnost sto nijesamo jos u EU
a carina? u nas je bila dosta visoka, iako se to sada zove eko porez ali opet je manje nego prije.

Offline GTMNE

• Sa stažom
    • CRNA GORA-BAR
« Odgovori #5588 u: 05-07-2016, 11:05:00 »
Ako je evropski proizvod onda se ne placa carina.Vadi se samo neki dokument koji to potvrdjuje.Inace bez tog dokumenta,carina je oko 5% na motore preko 50ccm,a za motore do 50ccm mislim oko 9%.Motor do 50ccm ima trajnu registraciju kod nas I placa se samo osiguranje godisnje.Zato je I carina veca za njega.       
@lakigt - Instagram
Laki Mirkovic - Facebook

Offline Darjan

• Sa stažom
    • Tučepi
« Odgovori #5589 u: 05-07-2016, 11:18:34 »
Nesto se razmisljam da za iduce ljeto uzmem neki motorcic/skuter.Sada je dileme izmedju Beverly-a 300 i X max-a 250.Najradije bih uzeo neku Vespu GTS 250 (polovnu),zbog svog retro stila,ali me svi odbijaju zbog malog tocka.

Kakva su vasa iskustva sa Beverliem i X maxom?

Vozio sve, kakve su ti preferencije i način korištenja skutera?

Ako kupuješ novo, ja bih ti preporučio Beverlya 350, nije velika razlika u cijeni, a imaš veliku rezervu snage u odnosu na navedene, vrhunske kočnice, ciklistika je na nivou, ali isto tako su ogromne vibracije u odnosu na X Maxa i Vespu,  nije udoban kao X-Max, trza na malom gasu i dosta je težak i nije baš okretan ako se puno provlačiš po gradskim ulicama. U odnosu na ostatak 250/300 klase imaš dosta više snage prilikom pretjecanja i ne muči se toliko s dvije osobe i prtljagom.

X Max je Maxi u pravom smislu riječi, odlična zaštita od vjetra, udobnost na nivou i dosta bolja od Beverlya i Vespe, ležanje na otvorenoj cesti isto jako dobro, suvozačica se ne žali, meni osobno takav položaj na skuteru ne odgovara iz razloga što je velik i neokretan za brzo provlačenje po gradu.

Ne znam je li gledaš polovnu ili novu Vespu, tu sam malo pristan jer mi od skutera jedino Vespa dolazi u obzir, prekrasna, okretna, nezahtjevna. Stariji modeli imaju problema s treskanjem volana, velika većina ih pati od toga, na 2015+ modelima je rješeno. Također su stariji modeli dosta mekani naprijed, ja sam to rješio ugradnjom štelujućeg YSS amortizera i dosta je bolja za vožnju. Mane malih kotača dolaze do izražaja isključivo na udarnim rupama i makadamu. Ako se puno voziš u dvoje, suvozačeve štafne smetaju prilikom stajanja na semaforu.
Ne odgovara svima, meni je ta okretnost zakon jer se doslovno igram s njom, dok dosta ljudi strahuje od iste, isprobaj GT 125/200/GTS250 i vidi je li ti odgovara stil vožnje i položaj, u principu su to jednaki skuteri.

Za mene nema tu velike dileme.. :)

« Zadnja izmjena: 05-07-2016, 11:22:37 od Darjan »

Offline GTMNE

• Sa stažom
    • CRNA GORA-BAR
« Odgovori #5590 u: 05-07-2016, 11:52:17 »
Vespa mi je ono sto mi se bas dopada.Ipak je iza nje tradicija od 70 godina,a model GTS najvise vuce ka tom retro stilu.Ako se odlucim za Vespu,uzeo bih je polovnu,mada mi je ona sada na trecem mjestu.Jaka im je cijena kao nova.Kosta preko 5500 eura kod nas u salonu.A to mi je mnogo da dam za mali tocak I za malo prostora za suvozaca.

Za Beverliya mi svi kazu da zna dobro da vibrira I da trza.Beverliya bih uzeo samo 300.Jer mi je sasvim dovoljno za kroz grad I za manju voznju van grada.A vec sam rekao da bih ga imao za dobru cijenu sto mi I najvise odgovara.

X max se vidi odma na oko da je preudoban,sto I mora da bude,s obzirom da je tezak 180kg.

Za beverliya I x max idem na opciju kupovine novog.Za beverliya bih izgubio garanciju,jer bih morao da ga servisiram u IT,a to mi je vec trosak (brod).Za x max dobijam garanciju 3 godine sto je bas dobro,a I servis mi je na 50km od kuce.

Sada su mi najbitnija misljanja ljudi koji imaju iskustva sa ova tri motocikla.Na kraju probati u voznji sva tri I donijeti odluku koji od navedenih kupiti.Imam vremena,jer namjeravan za sledecu sezonu nesto uzeti.
@lakigt - Instagram
Laki Mirkovic - Facebook

Offline Darjan

• Sa stažom
    • Tučepi
« Odgovori #5591 u: 05-07-2016, 12:52:40 »
Samo 350 vibrira i trza na malom gasu, 300 je puno uglađeniji. Osobno 300 ne bih ni pogledao pored 350, to su dva kompletno različita motora, višak snage ne može odmoći, a vibracije u gradskoj vožnji ćeš izdržati.

Što se Vespe tiče, nemoj da te brinu mali kotači, doslovno se vozi kao igračka. probaj sva tri motora, vidi uvjete u kojima se najviše voziš i najlakše ćeš sam donijeti odluku, jer s nijednim od toga ne možeš napraviti grešku.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Face_Off

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS + Honda CBR600RR
    • Vrgorac
« Odgovori #5592 u: 05-07-2016, 13:17:06 »
Al ste tu bili?
Bili bi ako se najavis, zato i govorin  :tooth
Mika Hakkinen, Spa 2000: "...and it was great, great overtaking...
I loved it! I'm not sure if the Michael did.."

Offline Face_Off

• Ovisnik o alfistima
    • Vrgorac
« Odgovori #5593 u: 05-07-2016, 13:19:15 »

Malo upgreadea za bajk, SC smjesa  :ok:

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #5594 u: 05-07-2016, 14:07:17 »
Vespa mi je ono sto mi se bas dopada.Ipak je iza nje tradicija od 70 godina,a model GTS najvise vuce ka tom retro stilu.Ako se odlucim za Vespu,uzeo bih je polovnu,mada mi je ona sada na trecem mjestu.Jaka im je cijena kao nova.Kosta preko 5500 eura kod nas u salonu.A to mi je mnogo da dam za mali tocak I za malo prostora za suvozaca.

Za Beverliya mi svi kazu da zna dobro da vibrira I da trza.Beverliya bih uzeo samo 300.Jer mi je sasvim dovoljno za kroz grad I za manju voznju van grada.A vec sam rekao da bih ga imao za dobru cijenu sto mi I najvise odgovara.

X max se vidi odma na oko da je preudoban,sto I mora da bude,s obzirom da je tezak 180kg.

Za beverliya I x max idem na opciju kupovine novog.Za beverliya bih izgubio garanciju,jer bih morao da ga servisiram u IT,a to mi je vec trosak (brod).Za x max dobijam garanciju 3 godine sto je bas dobro,a I servis mi je na 50km od kuce.

Sada su mi najbitnija misljanja ljudi koji imaju iskustva sa ova tri motocikla.Na kraju probati u voznji sva tri I donijeti odluku koji od navedenih kupiti.Imam vremena,jer namjeravan za sledecu sezonu nesto uzeti.

Troškovi održavanja su ti isti za 300 i 350. Čak je na 350 duži servisni interval.
Na 300 nemaš abs!
I ovo što ti je Darjan rekao vezano za snagu potpisujem!

Offline Božen

• Koordinator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Split
« Odgovori #5595 u: 05-07-2016, 14:11:55 »
Općenito, vezano za trzanje na malom gasu 350:
Model 350 ima kvačilo koje odvaja na 5 km/h, a 300 na +15 km/h. Zato imaš osjećaj da 350 nekako naglo prima tj. trzne. Na to se navikneš nakon 200 km i ne primjećuješ. Dobra je strana kod duže vožnje na nzibrdicama i serpentinama što koči motorom "do samog zaustavljanja".

Općenito, vezano za trzanje volana oba modela 300 i 350:
Na oba sam problem riješio stavljanjem težih utega (trošak 13 eura i 5 minuta posla).

Ako traži skuter za prijevoz na kratkim relacijama i povremeno vikend điravanje, model 350 abs je bez premca!

EDIT: bez premca u tom cjenovnom razredu. Tmax530 je puno bolji, ali ne toliko koliko je skuplji!
« Zadnja izmjena: 05-07-2016, 14:13:57 od Božen »

Offline GTMNE

• Sa stažom
    • CRNA GORA-BAR
« Odgovori #5596 u: 06-07-2016, 07:28:57 »
Jak mi je u startu 350.Za pocetak ce mi biti dovoljno 300 kubika.Za kroz grad i koji izlazak van grada mi ne treba nista jace.Ako mi udje pod kozu,gledacemo nesto jace kasnije,ali o tome,otom potom.
Sada mi je najbitnjije da vidim neke dojmove prije neko sto probam u voznji.Moram vam reci da ste mi dali bas dosta korisnih informacija  :ok:
Da sam malo vjestiji u voznji i da imam vise iskustva,naravno i para uzeo bih T max.Prijatelj ga ima,motor je nedoder.Ali zato cijena za novog je  :o000:
@lakigt - Instagram
Laki Mirkovic - Facebook

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline Stripi ri

• Učim polako
  • Život je prekratak da ga trošimo na svađu sa bu...
    • Rijeka
« Odgovori #5598 u: 07-07-2016, 00:07:52 »
Vozio sve, kakve su ti preferencije i način korištenja skutera?

Ako kupuješ novo, ja bih ti preporučio Beverlya 350, nije velika razlika u cijeni, a imaš veliku rezervu snage u odnosu na navedene, vrhunske kočnice, ciklistika je na nivou, ali isto tako su ogromne vibracije u odnosu na X Maxa i Vespu,  nije udoban kao X-Max, trza na malom gasu i dosta je težak i nije baš okretan ako se puno provlačiš po gradskim ulicama. U odnosu na ostatak 250/300 klase imaš dosta više snage prilikom pretjecanja i ne muči se toliko s dvije osobe i prtljagom.

X Max je Maxi u pravom smislu riječi, odlična zaštita od vjetra, udobnost na nivou i dosta bolja od Beverlya i Vespe, ležanje na otvorenoj cesti isto jako dobro, suvozačica se ne žali, meni osobno takav položaj na skuteru ne odgovara iz razloga što je velik i neokretan za brzo provlačenje po gradu.

Ne znam je li gledaš polovnu ili novu Vespu, tu sam malo pristan jer mi od skutera jedino Vespa dolazi u obzir, prekrasna, okretna, nezahtjevna. Stariji modeli imaju problema s treskanjem volana, velika većina ih pati od toga, na 2015+ modelima je rješeno. Također su stariji modeli dosta mekani naprijed, ja sam to rješio ugradnjom štelujućeg YSS amortizera i dosta je bolja za vožnju. Mane malih kotača dolaze do izražaja isključivo na udarnim rupama i makadamu. Ako se puno voziš u dvoje, suvozačeve štafne smetaju prilikom stajanja na semaforu.
Ne odgovara svima, meni je ta okretnost zakon jer se doslovno igram s njom, dok dosta ljudi strahuje od iste, isprobaj GT 125/200/GTS250 i vidi je li ti odgovara stil vožnje i položaj, u principu su to jednaki skuteri.

Za mene nema tu velike dileme.. :)

Sve  to stoji ali moja preporuka bi ti bila Honda SH 300 .
Dobra za grad jer je uska i lagana kako skuter  i treba bit.
Odlična po zavojima a može preko 150 tako da je ozbiljna i na magistrali a ne samo po gradu  :ok:

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #5599 u: 07-07-2016, 10:50:59 »
Brutala...

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #5600 u: 09-07-2016, 20:56:38 »

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #5601 u: 09-07-2016, 21:04:04 »
Naletio na ovaj site:
www.kacige.hr

Evo jedne za koju kazu da je najbolja... Cijena jest, pa ako je suditi po cijeni....
http://www.kacige.hr/proizvod/rx-7-gp/

Offline Darjan

• Sa stažom
    • Tučepi
« Odgovori #5602 u: 09-07-2016, 22:20:26 »

(Image removed from quote.)

Ducati i E36, vidi se da mala ima ukusa.

@Stripi: Honda mi je, da se pristojno izrazim, nelijepa, a i problem je servisne podrške na ovom području, iako ne sumnjam u japansku kvalitetu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Face_Off

• Ovisnik o alfistima
    • Vrgorac
« Odgovori #5603 u: 10-07-2016, 06:04:55 »
(Image removed from quote.)

Oboje za 5!

Naletio na ovaj site:
www.kacige.hr

Evo jedne za koju kazu da je najbolja... Cijena jest, pa ako je suditi po cijeni....
http://www.kacige.hr/proizvod/rx-7-gp/

Ovo je site od IvanZG s motori.hr - covik se cini fer i korektan  :ok:

Ja si mislin za iducu uzet Premiere Angel carbon ako bog da!
« Zadnja izmjena: 10-07-2016, 06:06:20 od Face_Off »

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #5604 u: 10-07-2016, 08:36:14 »
Oboje za 5!

Ovo je site od IvanZG s motori.hr - covik se cini fer i korektan  :ok:

Ja si mislin za iducu uzet Premiere Angel carbon ako bog da!

To je njegovo? Javljao se u temi, al nisam znao da je on

Offline Face_Off

• Ovisnik o alfistima
    • Vrgorac
« Odgovori #5605 u: 10-07-2016, 09:31:56 »
Je je njegovo je  :ok:

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #5606 u: 11-07-2016, 00:45:07 »
Odradio sa boljom polovicom malo Austrije točnije route 69 pa po pol Slovenije nazad. Vidio gdje se radi Laško pivo, gdje se radi Hrvatska struja, vidio puno Slovenki, točio austrijsko gorivo po 1€/l i izbjegavao autoceste po SLO, vise manje uspješno.

Balkanac uvijek nosi kobasu, sira i povrća na put. Nista nas nesmije iznenadit.

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #5607 u: 11-07-2016, 01:26:23 »
Koji "minimum" preporucujes nositi kad se ide na put?

Offline hrc

• Sa stažom
  • Mi ne pijemo
    • ZG
« Odgovori #5608 u: 11-07-2016, 08:21:56 »
Minimum pola kile kobasice.  A sto se opreme tice, bar jakna i Kaciga. Ako mislis riskirati po putu onda full oprema.

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #5609 u: 11-07-2016, 08:53:38 »
Minimum pola kile kobasice.  A sto se opreme tice, bar jakna i Kaciga. Ako mislis riskirati po putu onda full oprema.

Rizik.
Znaci, oprema sva plus jos nesto sitno odjece, pola kila kobasice, voda... I pipirnata mapa ako ameri iskljuce gps :))