25-04-2026, 09:52:43

Autor Tema: Pitajte Seba  (Posjeta: 2244945 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
Odg: Pitajte Seba
« Odgovori #4650 u: 05-09-2009, 13:49:16 »
koja je razlika u 156 1.9 JTD 16v od 140 i 150 ks :?: koji je model bolji i koje su im mane najcesce i na sta se treba obratit paznja kod kupovine :?: uglavnom od 80-100 tkm najvise bih uzeo  :mah:
Varijator sekta

Enver

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #4651 u: 05-09-2009, 14:00:12 »
Bok, puklo mi crijevo sto ide od filtera za zrak do MAF-a, tj, ono jos prije, neko malo, ima to zasebno za kupit?

Ono sto me zanima jest, na koliko mjesta je pricvrscen filter za zrak an karoseriju, jer je meni na samo jednom, pa mi cudno to, jel meni negdje nije pricvrscen, ili je to normalno?

Auto: 156

sorry zbog veeelike slike, jurim, nemam s cim na brzinu resajz napravit...

156jtdm

• Gost
« Odgovori #4652 u: 06-09-2009, 01:50:51 »
pozdrav Seb

Imam jedan problem a to je da mi je pukla crijeva interkulera,e sad ja sam u makedoniji jel studiram a tu je jako malo alfi,pa bi te pito od kojeg dizelasa se moze ispasirat ako se ikako moze ili dali ti imas takvo crijevo novo staro nije bitno i koliko kosta,radi se o AR 156 1.9 jtd '99

Hvala unaprijed

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #4653 u: 06-09-2009, 10:26:21 »
Mislim da sam našao uzrok problema..Kaj  misliš da li je moguće?
Vozim dva dana samo na benzin,i sad mi se čini da ujutro puno bolje radi.
još nije to to ali ne gasi se..
http://www.net.hr/novac/page/2009/09/05/0015006.html?pos=n1
najčešće bude loše podešen plin koji onda raštela parametre u ECU motora pa nastaju problemi...zastarjeli benzin u rezervaru zbog manje količine trošenja zna isto zezat
SEBastijan Bertol 091 62 22 223
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #4654 u: 06-09-2009, 10:29:14 »
koja je razlika u 156 1.9 JTD 16v od 140 i 150 ks :?: koji je model bolji i koje su im mane najcesce i na sta se treba obratit paznja kod kupovine :?: uglavnom od 80-100 tkm najvise bih uzeo  :mah:
euro3 140-150 je samo software-ska...140 nema u euro4 dok 150 se razlikuje od prijašnje euro3 sa Swirl susatvom,lambdom,software-om i još možda nekim sitnicama
BERTOL Seb servis - Specijalizirani servis za Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth vozila

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #4655 u: 06-09-2009, 10:33:12 »
Bok, puklo mi crijevo sto ide od filtera za zrak do MAF-a, tj, ono jos prije, neko malo, ima to zasebno za kupit?

Ono sto me zanima jest, na koliko mjesta je pricvrscen filter za zrak an karoseriju, jer je meni na samo jednom, pa mi cudno to, jel meni negdje nije pricvrscen, ili je to normalno?

Auto: 156

(Image removed from quote.)

sorry zbog veeelike slike, jurim, nemam s cim na brzinu resajz napravit...
iskreno nemogu zaključit koje je crevo puklo
mora bit dolje utaknut u vezni lim i gore ispod akumulatora
imaš na Imageshack "klik" za resize pa ti onda on sam smanji

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #4656 u: 06-09-2009, 10:34:50 »
pozdrav Seb

Imam jedan problem a to je da mi je pukla crijeva interkulera,e sad ja sam u makedoniji jel studiram a tu je jako malo alfi,pa bi te pito od kojeg dizelasa se moze ispasirat ako se ikako moze ili dali ti imas takvo crijevo novo staro nije bitno i koliko kosta,radi se o AR 156 1.9 jtd '99

Hvala unaprijed

tamo di je pukla presjeci ju po pola i ubaci neki metalni komad cijevi kao premosnicu i stegni sa šelnama (za prvu ruku)

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #4657 u: 06-09-2009, 16:36:11 »
 :mah: Seb. Pitanjce  :?:
Desna poluosovina ima lufta i Stiv mi je dao savjet da odem kod tebe ili nekog drugog mehe i da se ta polovina na toj unutrašnjem zglobu rastavi i napuni s nekom posebnom mašću i da onda više ne lupka i nema lufta  :da:
Jel to moguće kod tebe napravit, koliko dođe i koliko bi došla jedna komp. provjera i dijagnostika (kilometraža i tako to)
 :mah: Thanks

Offline bestija

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • karavan
    • Vrgorac
« Odgovori #4658 u: 06-09-2009, 21:02:24 »
pozdrav majstore...
problem - već sam pitao za klimu - kad god okrenem kotačić sa skalom temperature klima se sama uključi bez da pritisnem tipku za uključivanje, bez obzira što je ventilator na srednjem kotačiću postavljen na 0. isto tako pali se sama i kad bi naletio na kakvu rupu na cesti. e sad mislija san da je kvar na tipci za uključivanje klime, pa mi majstor ili ''majstor'' prominija kontrole (sva tri kotačića) od druge klime.
Sada se ne pali kad naletim na kakvu rupu na cesti, ali opet se pali kad god okrenem skalu temp, a pojavija se i problem da bez obzira jeli bila isključena ili uključena kad sam ostavlja auto, kad dan kontakt, uvik je uključena. tada je rukom izgasim, ali kad upalim auto, opet se uključi pa je opet moram rukom isključit.

ŽIVCIRA ME
ako se šta da učinit pliz pomozi
...veliko hvala unaprid
''Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere''.

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #4659 u: 06-09-2009, 21:34:11 »
Varijator sekta

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #4660 u: 07-09-2009, 06:42:51 »
:mah: Seb. Pitanjce  :?:
Desna poluosovina ima lufta i Stiv mi je dao savjet da odem kod tebe ili nekog drugog mehe i da se ta polovina na toj unutrašnjem zglobu rastavi i napuni s nekom posebnom mašću i da onda više ne lupka i nema lufta  :da:
Jel to moguće kod tebe napravit, koliko dođe i koliko bi došla jedna komp. provjera i dijagnostika (kilometraža i tako to)
 :mah: Thanks
moguče je...jedna poluosovina cca 250-300 kn

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #4661 u: 07-09-2009, 06:44:50 »
pozdrav majstore...
problem - već sam pitao za klimu - kad god okrenem kotačić sa skalom temperature klima se sama uključi bez da pritisnem tipku za uključivanje, bez obzira što je ventilator na srednjem kotačiću postavljen na 0. isto tako pali se sama i kad bi naletio na kakvu rupu na cesti. e sad mislija san da je kvar na tipci za uključivanje klime, pa mi majstor ili ''majstor'' prominija kontrole (sva tri kotačića) od druge klime.
Sada se ne pali kad naletim na kakvu rupu na cesti, ali opet se pali kad god okrenem skalu temp, a pojavija se i problem da bez obzira jeli bila isključena ili uključena kad sam ostavlja auto, kad dan kontakt, uvik je uključena. tada je rukom izgasim, ali kad upalim auto, opet se uključi pa je opet moram rukom isključit.

ŽIVCIRA ME
ako se šta da učinit pliz pomozi
...veliko hvala unaprid

moro bi to pogledat...nisam imao takav slučaj

dugo godina nisam znao ali postojo neki način programiranja paljenja kompresora...negdje se pisalo o tom na forumum

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #4662 u: 07-09-2009, 06:46:49 »

Offline Dooks

• Ovisnik o alfistima
  • Astra J 1.7CDTI
    • Samobor
« Odgovori #4663 u: 07-09-2009, 10:44:59 »
et me opet sa pitanjem... kad je alfica odlučila da mi svako toliko neko "iznenađenje" priredi...  :wal:

Danas mi je neš u vožnji počelo lupkat.. negdje oko prednjeg kraja, prema desnoj gumi... zvuk je rondanja, kad je na nižim okretajima, cca 1500-2000. Čim dam gas prestane.
Eventualno tu i tamo kad naglo pustim gas neš lupne naprijed. Nema veze dal su rupe na cesti.

Zvuk je kao da je homokitinetički al dosta blaže.  :?:
Jel može koji nosač motora prizvodit takav zvuk? šta bi moglo bit?

hvala  :ok:
Video: Odabrao Đelo Hadžiselimović. Preveo Saša Kolka. Tekst čitao Miljenko Kokot

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #4664 u: 07-09-2009, 11:49:32 »
et me opet sa pitanjem... kad je alfica odlučila da mi svako toliko neko "iznenađenje" priredi...  :wal:

Danas mi je neš u vožnji počelo lupkat.. negdje oko prednjeg kraja, prema desnoj gumi... zvuk je rondanja, kad je na nižim okretajima, cca 1500-2000. Čim dam gas prestane.
Eventualno tu i tamo kad naglo pustim gas neš lupne naprijed. Nema veze dal su rupe na cesti.

Zvuk je kao da je homokitinetički al dosta blaže.  :?:
Jel može koji nosač motora prizvodit takav zvuk? šta bi moglo bit?

hvala  :ok:

dali se čuje kad stojiš a auto držiš na tim okr?
treba vidjet dali reagra na broj okr ili samo rotaciju kotača...možda se nešto odpustilo ili puklo pa sad vibrira s obzirom na broj okr

Offline Dooks

• Ovisnik o alfistima
  • Astra J 1.7CDTI
    • Samobor
« Odgovori #4665 u: 07-09-2009, 11:52:30 »
Vidiš nisam probao to.
Probat ću danas pa javim  :ok:
Video: Odabrao Đelo Hadžiselimović. Preveo Saša Kolka. Tekst čitao Miljenko Kokot

Enver

• Gost
« Odgovori #4666 u: 07-09-2009, 11:53:10 »
iskreno nemogu zaključit koje je crevo puklo
mora bit dolje utaknut u vezni lim i gore ispod akumulatora
imaš na Imageshack "klik" za resize pa ti onda on sam smanji

ok, tnx, ovo mi bilo bitno, znaci kod mene nije dobro bio pricvrscen filter (kutija od filtera), valjda zato puklo, bio sam kod lokalnog ovlastenog i odmah su locirali i narucili novo.

Koliko mi sigurno se vozit tako? znaci, sad crijevo malo vuce kroz filter, malo sastrane, riskiram ista, ili se mogu nastavit tako vozit? (do petka, nemaju na lageru u zg)

Edit: 156 1.6 TS
jedno zagonetno, ponekad, i iskljucivo kad je motor zagrijan, zna se dogodit da auto slabo vuce na nizim okretajima (ispod 3 000), toliko slabo da u prvoj mu treba da sa 1 500 dodje na 3 000 okretaja cak par sekundi, ali cim dodjem do 3 000 okretaja pocne normalno vuc, i onda u drugu, pa opet slabo vuce, ali to se samo katkad dogodi, MAF smo vec testirali prije, al, tko bi znao.

Sto bi jos osim MAF-a moglo utjecat toliko na performanse? (lambda je nova, kat je novi, nigdje nije zacepljen ispuh jer su i svi lonci manje vise novi - god dana) Mogu svijecice toliko? Trebale bi imat nekih 50tkm...  Napomena, auto je stajao godinu dana.

Svi senzori su ok djelovali, sve je manje vise novo, osim svijecica, al, i one na oko izgledaju ok, sto ti mislis sto bi moglo biti? Pumpa goriva daje dobar pritisak, jedino mi ECU jos ostaje?!? ili imas ti neku ideju? Znam da ne mozes ovako bez da vidis auto, al ono, sto mislis sto bi sve oglo utjecat, jer auto ne zapise nikakvu gresku, svi senzori sve ispravno... I to nije zezalo odmah, vec nakon nekih 1 000km nakon sto smo ga upalili nakon sto je stajao 1 god.

Eh da, kad je hladan, jednom u 10 paljenja zna isto tako gubit snagu, i malo zastaje tu i tamo kad dodam gas. Al to je drukcije nego kad je topao motor, onda samo nema snagu, a kad je hladan, i to rijetko, ko da na trenutke izgubi snagu, pa onda odjednom povuce jako.

:)
« Zadnja izmjena: 07-09-2009, 12:34:59 od Enver »

Offline Mihailo89

• Sa stažom
  • Alfa Romeo 156 1.9 JTD
    • Herceg-Novi
« Odgovori #4667 u: 07-09-2009, 13:30:53 »
e to je to...probaj sa ovom forom

Meni je uspjelo a isti sam broblem imao kao i ti i od tada nikad vise. :mah:
Ali kao sto pise ovo je za Alfe do 2000 godista.
« Zadnja izmjena: 07-09-2009, 13:33:18 od Mihailo89 »

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #4668 u: 07-09-2009, 14:06:53 »
ok, tnx, ovo mi bilo bitno, znaci kod mene nije dobro bio pricvrscen filter (kutija od filtera), valjda zato puklo, bio sam kod lokalnog ovlastenog i odmah su locirali i narucili novo.

Koliko mi sigurno se vozit tako? znaci, sad crijevo malo vuce kroz filter, malo sastrane, riskiram ista, ili se mogu nastavit tako vozit? (do petka, nemaju na lageru u zg)

Edit: 156 1.6 TS
jedno zagonetno, ponekad, i iskljucivo kad je motor zagrijan, zna se dogodit da auto slabo vuce na nizim okretajima (ispod 3 000), toliko slabo da u prvoj mu treba da sa 1 500 dodje na 3 000 okretaja cak par sekundi, ali cim dodjem do 3 000 okretaja pocne normalno vuc, i onda u drugu, pa opet slabo vuce, ali to se samo katkad dogodi, MAF smo vec testirali prije, al, tko bi znao.

Sto bi jos osim MAF-a moglo utjecat toliko na performanse? (lambda je nova, kat je novi, nigdje nije zacepljen ispuh jer su i svi lonci manje vise novi - god dana) Mogu svijecice toliko? Trebale bi imat nekih 50tkm...  Napomena, auto je stajao godinu dana.

Svi senzori su ok djelovali, sve je manje vise novo, osim svijecica, al, i one na oko izgledaju ok, sto ti mislis sto bi moglo biti? Pumpa goriva daje dobar pritisak, jedino mi ECU jos ostaje?!? ili imas ti neku ideju? Znam da ne mozes ovako bez da vidis auto, al ono, sto mislis sto bi sve oglo utjecat, jer auto ne zapise nikakvu gresku, svi senzori sve ispravno... I to nije zezalo odmah, vec nakon nekih 1 000km nakon sto smo ga upalili nakon sto je stajao 1 god.

Eh da, kad je hladan, jednom u 10 paljenja zna isto tako gubit snagu, i malo zastaje tu i tamo kad dodam gas. Al to je drukcije nego kad je topao motor, onda samo nema snagu, a kad je hladan, i to rijetko, ko da na trenutke izgubi snagu, pa onda odjednom povuce jako.

:)
možeš se vozit dok ne ndođe novi dio...može te zezat ler gas i cukat malo u vožnji ako če vuč falš zrak između debimetra i usine grane

falš zra kad je puknuto crevo između debiemtra i grane može tako zezat...svječica,lulica i bobina može radit takve probleme...x još drugih stvari

Alfa-Dodo

• Gost
« Odgovori #4669 u: 07-09-2009, 18:00:10 »
moguče je...jedna poluosovina cca 250-300 kn
misliš da jedno punjenje tom masti po poluosovini košta cc 250-300 kn :?:
Jer ako je tako onda je to puno jeftinije nego mjenjati cijelu poluosovinu koja dođe između 2850kn -od konkurencije do 3500kn original.  :o000:
Ako je to to onda ćemo se dogovoriti da ja to riješim kod tebe. A čeking na kompu  ide koliko  :?:

Offline Igi

• Pripravnik
  • **
  • AR156 1.9 JTD
    • Orahovica
« Odgovori #4670 u: 07-09-2009, 18:06:24 »
 :mah: Pozdrav Seb, imam pitanje za tebe. auto je 156 1.9 JTD 105. Dali injektor na jtd-u može kuckat kad je hladno.....čuje mi se neki zvuk kuckanja u ili oko motora kad ujutro upalim auto i to samo kad je hladan i samo u leru......kad je topal motor onda ništa ili čim malo dam gasa onda ne kucka. I nekad se čuje kod naglog ubrzavanja slično kao kliktanje...isto kad je hladan motor.
-pregledanii podešeni ventili.... ne lupaju
-pregledano remenje,španeri rolice,sve pet
-pregledane sve plastike oko motora i slično da se nije nešto odpustilo,sve ok
Dali si imao koji ovakav slučaj....BTW auto ima oko 230 000 kilometara...... koliko kilometara izdrže injektori na 1.9 jtd 105 i koliko koštaju u slučaju da ih budem morao mijenjati ?
Hvala

Offline Dooks

• Ovisnik o alfistima
  • Astra J 1.7CDTI
    • Samobor
« Odgovori #4671 u: 07-09-2009, 19:15:32 »
dali se čuje kad stojiš a auto držiš na tim okr?
treba vidjet dali reagra na broj okr ili samo rotaciju kotača...možda se nešto odpustilo ili puklo pa sad vibrira s obzirom na broj okr
Probao sam ovo što si mi rekao. U leru je sve ok.
Ono što sam primjetio je recimo kad usporavam, tako se i to sporije čuje, recimo ako pomalo kocim tako i to usporavam sa lupanjem-struganjem, a ako malo naglije zakocim onda se ne cuje  :?:

Cudno mi je sto se to samo cuje na tim okretajima, cim predje cca 2300 onda nis ne lupka  :rolll:

Ne vjerujem da je neki homokineticki zglob, nema mi te simptome, on bi trebao stalno lupkat u voznji  :?:

Poludit cu ukratko  :mad:

Offline sale67

• Starosjedioc
  • Alfa 156 2.4 20v SW
    • Osijek
« Odgovori #4672 u: 07-09-2009, 21:38:52 »
Pozdrav iz Osijeka, zanima me da li imaš polovnu ispušnu granu za 2.4M-jet i koliko košta i da li se može brezon u glavi proširiti sa M8 na M10. :clap: :clap2:

Offline kralj

• Sa stažom
  • Alfa 156 2.4 JTD
    • Osijek
« Odgovori #4673 u: 07-09-2009, 21:57:49 »
sta ce ti,da jos bolje cadji? Vidio sam te neki dan i lijepo dimi! Sorry  :off

otrakan

• Gost
« Odgovori #4674 u: 07-09-2009, 22:04:04 »
poz seb interesue me kod vama koliko e variator faze vo evrima za 147 1.6 ts 120ks 2002 i koliko vida postojat variatore

Offline sale67

• Starosjedioc
  • Alfa 156 2.4 20v SW
    • Osijek
« Odgovori #4675 u: 07-09-2009, 22:06:39 »
Dimi zato što mi je mjerač protoka riknuo pa sam ga otpojio.Čekam sad svaki dan da mi stigne drugi.

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Trade Count: (+13)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #4676 u: 07-09-2009, 22:11:37 »
 :mah:
jel paše getriba sa 1.6  iz 2000 na 2.0 iz 96god.,radi se o 146

Pozdrav
Spider 115

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #4677 u: 08-09-2009, 06:46:26 »
misliš da jedno punjenje tom masti po poluosovini košta cc 250-300 kn :?:
Jer ako je tako onda je to puno jeftinije nego mjenjati cijelu poluosovinu koja dođe između 2850kn -od konkurencije do 3500kn original.  :o000:
Ako je to to onda ćemo se dogovoriti da ja to riješim kod tebe. A čeking na kompu  ide koliko  :?:
da...jeftinije je ali je pitanje dali če riješit problem do kraja...naime ako su šalice jako oštečene podmazivanje smanji vibracije ali ih ne anulira u potpunosti

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #4678 u: 08-09-2009, 06:49:37 »
:mah: Pozdrav Seb, imam pitanje za tebe. auto je 156 1.9 JTD 105. Dali injektor na jtd-u može kuckat kad je hladno.....čuje mi se neki zvuk kuckanja u ili oko motora kad ujutro upalim auto i to samo kad je hladan i samo u leru......kad je topal motor onda ništa ili čim malo dam gasa onda ne kucka. I nekad se čuje kod naglog ubrzavanja slično kao kliktanje...isto kad je hladan motor.
-pregledanii podešeni ventili.... ne lupaju
-pregledano remenje,španeri rolice,sve pet
-pregledane sve plastike oko motora i slično da se nije nešto odpustilo,sve ok
Dali si imao koji ovakav slučaj....BTW auto ima oko 230 000 kilometara...... koliko kilometara izdrže injektori na 1.9 jtd 105 i koliko koštaju u slučaju da ih budem morao mijenjati ?
Hvala
moguče je pogoovo na tako večoj kilometraži...
skupi su...mislim da je oko 2000 kn 1 kom

Offline Seb

• Član Alfa Kluba 5
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Velika Mlaka
« Odgovori #4679 u: 08-09-2009, 06:50:57 »
Probao sam ovo što si mi rekao. U leru je sve ok.
Ono što sam primjetio je recimo kad usporavam, tako se i to sporije čuje, recimo ako pomalo kocim tako i to usporavam sa lupanjem-struganjem, a ako malo naglije zakocim onda se ne cuje  :?:

Cudno mi je sto se to samo cuje na tim okretajima, cim predje cca 2300 onda nis ne lupka  :rolll:

Ne vjerujem da je neki homokineticki zglob, nema mi te simptome, on bi trebao stalno lupkat u voznji  :?:

Poludit cu ukratko  :mad:
da...nažalost ovako nemogu ocjenit,...morao bi to probat i čut...odokativno nebi rekao du zglobovi u pitanju