12-06-2026, 00:07:50

Autor Tema: Alfa 159 1.9 JTDM Q2  (Posjeta: 92407 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kolgate

• Trade Count: (+1)
  • Starosjedioc
  • Spol: Muški
  • Bmw 5
    • long village
Odg: Alfa 159 1.9 JTDM-Osijek
« Odgovori #210 u: 24-03-2013, 11:27:02 »
moje skromno misljenje je da si malo prećero sa remapom bez obzira sto se tu prica o pitanju srece...ipak je preko 190 ks previse za taj motor i turbinu

naravno da imaš pravo na svoje skromno mišljenje i izražavanje ali neznaš šta pričaš jer nisi upućen u detalje...
najlakše je napisati da remap izravno ima s time veze i stavit prst u uho al zato si mi smješan..

Offline alfos

• Trade Count: (0)
  • Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #211 u: 24-03-2013, 13:57:13 »
naravno da imaš pravo na svoje skromno mišljenje i izražavanje ali neznaš šta pričaš jer nisi upućen u detalje...
najlakše je napisati da remap izravno ima s time veze i stavit prst u uho al zato si mi smješan..
nisam rekao uopce da ima izravne veze, ali da je vjerojatno bio dodatni okidač - imam i ja remap, ali slabiji i svjestan sam da ce u nekoj konacnici skratiti vijek turbine i izlagati dijelove motora povecanim naporima-inzenjeri su pri konstrukciji motora uzeli u obzir razlicite uvjete eksploatacije i profile ljudi koji ce voziti auto a i zbog garancije, pa su ostavili neku toleranciju koju pomices sa remapom..hocu reci da svako zna zasto mu sluzi auto...konkretno ja osobno ne bi radio neki veci remap ako bi planirao praviti velike kilometraze-i zasto sam smijesan zbog toga??...moze bit i pitanje srece, ali svakim remapom povecavas sansu, uz sve ostale okolnosti koje mogu dovesti do havarije turbine, da ti se to desi

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
« Odgovori #212 u: 24-03-2013, 14:05:08 »
nisam rekao uopce da ima izravne veze, ali da je vjerojatno bio dodatni okidač - imam i ja remap, ali slabiji i svjestan sam da ce u nekoj konacnici skratiti vijek turbine i izlagati dijelove motora povecanim naporima-inzenjeri su pri konstrukciji motora uzeli u obzir razlicite uvjete eksploatacije i profile ljudi koji ce voziti auto a i zbog garancije, pa su ostavili neku toleranciju koju pomices sa remapom..hocu reci da svako zna zasto mu sluzi auto...konkretno ja osobno ne bi radio neki veci remap ako bi planirao praviti velike kilometraze-i zasto sam smijesan zbog toga??...moze bit i pitanje srece, ali svakim remapom povecavas sansu, uz sve ostale okolnosti koje mogu dovesti do havarije turbine, da ti se to desi

Pa između ostalog što kažeš da je previše tih 190ks za taj motor...ja neznam na koliko je tvoja dignuta ks al se dam kladiti da tvoja turbina nije nista manje opterećena nego njegova, pa na njegovoj je dignuti pritisak za kojih 7% što je mizerno i to samo kod full gasa

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #213 u: 24-03-2013, 14:32:41 »
na onih Sebovih klasicnih 170-tak ks..i ne bi ni to radio da pravim puno km ali posto ja godisnje mozda okrenem 10000 km dozvolio sam si taj luksuz..imao sam aute prije po kojima sam cackao od ovjesa do motora i ne bi vise nikad jer postane rupa bez dna

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #214 u: 24-03-2013, 14:37:18 »
sve utjece na potrosnju dijelova , od rempa pa do odrzavanja auta  :mah:
:Horse: :mehanic

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
« Odgovori #215 u: 24-03-2013, 14:39:16 »
na onih Sebovih klasicnih 170-tak ks..i ne bi ni to radio da pravim puno km ali posto ja godisnje mozda okrenem 10000 km dozvolio sam si taj luksuz..imao sam aute prije po kojima sam cackao od ovjesa do motora i ne bi vise nikad jer postane rupa bez dna

evo, možda i tebi rikne turbina...pa tomo je prešao sa njegovom mapom 30 000km, možda je i ta mapa ostavila traga na toj turbini, ko će ga znati...ja samo znam po priči tunera koji je radio zadnju mapu da turbina nije ništa više dizana nego šta je bila na prijašnjoj mapi, sebovoj..razlika u konjima je dobivena na drugim cakama

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #216 u: 24-03-2013, 15:10:30 »
na cemu je dobivena dodatna snaga?

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #217 u: 24-03-2013, 16:09:20 »
na cemu je dobivena dodatna snaga?

Na vecoj kolicini ubrizgavanja goriva. Turbina je u ovoj jacoj mapi bila cak malo manje oprerecena

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #218 u: 24-03-2013, 16:15:03 »
veca kolicina goriva treba i vise zraka za paljenje pa ne vjerujem da je jos i smanjivan tlak al dobro...a sta kaze majstor da bi mogao biti uzrok raspada turbine?sta ti kazu u turbo servisu na remap?jesi im spomenio to?

Offline kolgate

• Starosjedioc
  • Bmw 5
    • long village
« Odgovori #219 u: 24-03-2013, 17:47:39 »
veca kolicina goriva treba i vise zraka za paljenje pa ne vjerujem da je jos i smanjivan tlak al dobro...a sta kaze majstor da bi mogao biti uzrok raspada turbine?sta ti kazu u turbo servisu na remap?jesi im spomenio to?

nije samo na na večoj količini goriva, ima i drugih stvari..al stvarno nisam potpuno kompetentan da o tome pišem,
pa se ti raspitaj direkt kod alfa tunera

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #220 u: 24-03-2013, 19:23:56 »

Svi kazu: nisi imao srece. Ali ako ti vjerujes da je remap glavu uzrok to je tboje pravo. Mislim da smo sve vec rekli i tome pa nema potrebe dalje se uvjeravati i pretjerivati. 

Ja mislim da zena koja je vozila auto prvih 50.000 km nije mozda pazila  na hladjenje turbine nakon autoputa i tu je moglo vec doci do ostecenja.

Offline suspenzija

• Trade Count: (+4)
  • Starosjedioc
    • Makarska
« Odgovori #221 u: 24-03-2013, 19:39:50 »

Na vecoj kolicini ubrizgavanja goriva. Turbina je u ovoj jacoj mapi bila cak malo manje oprerecena
nije mi jasno ako se tlak turbine tako malo poveca zasto se atmosferci nemogu tako dobro "načipat" ko dizeli  :?:

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #222 u: 24-03-2013, 19:56:14 »
nije mi jasno ako se tlak turbine tako malo poveca zasto se atmosferci nemogu tako dobro "načipat" ko dizeli  :?:

Mogu ali moraju imati turbo
Nije bolest sve što boli

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #223 u: 24-03-2013, 21:58:35 »
po meni je stvar jasna...turbinu i kolicinu goriva mozes povecavati koliko ti dopuste ostale komponente motora i moras biti nacisto za sta koristis auto...ako ti treba za street race i za tih 400 m nasviraces gorivo, turbinu itd do krajnjih granica i auto ce letit ali neces napraviti puno km tako..patiti ce prijenos, klipovi itd..ali za par startova ce gurati..za ostale ces polako vremenom stavljati te elemente od jacih materijala pa ce stvar sljakati ako si sve dobro preradio ali to vec ide u domenu strojarstva i dobrog uskladivanja svih parametara masine...naravno da zavisi i kako ces koristiti remapirani motor ..ako ces ga lagano voziti smanjujes sanse da se sta desi i obratno...i meni se moze desiti da mi sutra rikne turbina i da to nije posljedica mog remapa ali ovo sam opcenito govorio jer remap svakako povecava sansu za to...odnosno i ako je turbina bila "načeta" duze bi trajala bez remapa svakako, ali svakako ovisno i o uvjetima eksploatacije

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #224 u: 24-03-2013, 22:09:07 »
svaki auto dolazi sa prigusenom mapom tj. mapa koja ce radit na svim kontinentima i vremenskim uvijetima ( znaci univerzalna ) posto nije isto vozit auto tu kod nas ili u finskoj ili vec kojoj zemlji, ako i razlicite nadmorske visine ..
sa cipom samo dolazis do normalne snage auta ( kod nekih proizvodaca placas 1000-2000e za to i oni kao vode to pod pojacanim motorom, ubiti dobijes isti motor i turbo i sve dijelove samo je mapa druga) , a to je ono sto seb govori oko 15% povecanja snage ...

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #225 u: 24-03-2013, 22:11:01 »
po meni je stvar jasna...turbinu i kolicinu goriva mozes povecavati koliko ti dopuste ostale komponente motora i moras biti nacisto za sta koristis auto...ako ti treba za street race i za tih 400 m nasviraces gorivo, turbinu itd do krajnjih granica i auto ce letit ali neces napraviti puno km tako..patiti ce prijenos, klipovi itd..ali za par startova ce gurati..za ostale ces polako vremenom stavljati te elemente od jacih materijala pa ce stvar sljakati ako si sve dobro preradio ali to vec ide u domenu strojarstva i dobrog uskladivanja svih parametara masine...naravno da zavisi i kako ces koristiti remapirani motor ..ako ces ga lagano voziti smanjujes sanse da se sta desi i obratno...i meni se moze desiti da mi sutra rikne turbina i da to nije posljedica mog remapa ali ovo sam opcenito govorio jer remap svakako povecava sansu za to...odnosno i ako je turbina bila "načeta" duze bi trajala bez remapa svakako, ali svakako ovisno i o uvjetima eksploatacije

ne slažem se da remap povećava išta ako se normalno koristi, po meni je veći problem ako nije remapiran, jer ga moraš jače gaziti da dobiješ ista međuubrzanja putnu brzinu i sl, sa remapom dobivaš manju potrošnju, iskoristiviji auto, potentniji auto koji treba manje da bi dobio isto, problem je ako remapirani auto gaziš ali to je problem i serijali tako da ne vidim tu neku razliku,

tvornica ostavlja prostora minimum 10-20% jer ne može sve napraviti na maksimumu, dakle samo treba znati povući granicu, kako je 1,9jtd motor koji je idealna baza za hrpu auta u opelu je cdti u saabu tdid itd mora imati puno prostora i prilagodljivosti i ima puno različitih snaga ovisno o proizvođaču koji ga koristi turbo sam po sebi je jebena stvarčica smeta mu i picina dlaka ako nije kako treba, ja se ne opterećujem, ne želim da mi crkne turbo ali ako crkne uzeti ću drugi polovni ili moj i reparirati ga i opet mir neko vrijemene treba puno razbijati glavu time jer auto koji se vozi se troši i neke stvari zahtjevaju zamjenu, a opet ne valja ni da stoji jer opet može nešto, evo meni ženi na cliu crkla pumpa jer je auto stajao godinu dana, a palili smo ga svako malo, jebiga dogodi se
Nije bolest sve što boli

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #226 u: 24-03-2013, 23:08:09 »
svaki auto dolazi sa prigusenom mapom tj. mapa koja ce radit na svim kontinentima i vremenskim uvijetima ( znaci univerzalna ) posto nije isto vozit auto tu kod nas ili u finskoj ili vec kojoj zemlji, ako i razlicite nadmorske visine ..
sa cipom samo dolazis do normalne snage auta ( kod nekih proizvodaca placas 1000-2000e za to i oni kao vode to pod pojacanim motorom, ubiti dobijes isti motor i turbo i sve dijelove samo je mapa druga) , a to je ono sto seb govori oko 15% povecanja snage ...
nesto sam slicno i rekao u jednom postu maloprije..a sta je normalna snaga auta je relativan pojam ( dio je sputan eko normama i tu se slazem da ima prostora povecanju)..sve zavisi od uvjeta kostistenja kao sto sam i rekao..ja sam svjesno napravio blagi remap (kao i vecina ovdje- i na preporuku Tomislava) jer smatram da mojim nacinom koristenja nece imati neke dalekosezne posljedice..a opet vidi ovo: uzmi 2 ista motora, na jednom napravi remap za 30% i zadaj si napraviti jednaku kilometrazu teoretski pod jednakim nacinom koristenja sa oba motora..kojem bi dao vece sanse da ce ju napraviti bez nekih kvarova?

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #227 u: 24-03-2013, 23:21:33 »
ne slažem se da remap povećava išta ako se normalno koristi, po meni je veći problem ako nije remapiran, jer ga moraš jače gaziti da dobiješ ista međuubrzanja putnu brzinu i sl, sa remapom dobivaš manju potrošnju, iskoristiviji auto, potentniji auto koji treba manje da bi dobio isto, problem je ako remapirani auto gaziš ali to je problem i serijali tako da ne vidim tu neku razliku,

tvornica ostavlja prostora minimum 10-20% jer ne može sve napraviti na maksimumu, dakle samo treba znati povući granicu, kako je 1,9jtd motor koji je idealna baza za hrpu auta u opelu je cdti u saabu tdid itd mora imati puno prostora i prilagodljivosti i ima puno različitih snaga ovisno o proizvođaču koji ga koristi turbo sam po sebi je jebena stvarčica smeta mu i picina dlaka ako nije kako treba, ja se ne opterećujem, ne želim da mi crkne turbo ali ako crkne uzeti ću drugi polovni ili moj i reparirati ga i opet mir neko vrijemene treba puno razbijati glavu time jer auto koji se vozi se troši i neke stvari zahtjevaju zamjenu, a opet ne valja ni da stoji jer opet može nešto, evo meni ženi na cliu crkla pumpa jer je auto stajao godinu dana, a palili smo ga svako malo, jebiga dogodi se
dobro kazes..treba znati povuci granii cu..u vecini se slazem s tobom, ali ti u biti tvrdis da su tvornicki inzenjeri isli na stetu motora, nisu znali da se moze izvuci jos bolja iskoristivost motora sa manjom potrosnjom i sa jednakim vijekom motora pa su to ostavili nama na volju...moze biti da u shemi sa tunerima imaju neku "pinku" :volim..ne iskljucujem :cool-smiley-027:

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #228 u: 24-03-2013, 23:31:28 »
ovo sto kazes da placas kod nekih za pojacani motor je ok ,ali to su tvornicki remapi sa garancijom..kao npr. kod AMG uz neki powerkit mozes umjesto 550 ks dobiti 570-580 ks uz blago povecani moment...ali koliko je to posto? oko 5%, a koliko je na 150 ks dobiti 190 i vise? :pivo:

Offline luka05

• Trade Count: (+4)
  • Starosjedioc
    • Split
« Odgovori #229 u: 24-03-2013, 23:45:50 »
Budimo realni, da je chip tuning neznam kako napravljen opterećuje više razno razne dijelove, prvo je kvačilo na udaru, zamajac, prednji ovjes, gume, cijev od IC-a do usisne grane itd itd... Drugo je to šta o tome nerazmišljaš jer ta snaga i moment toliko veseli, ali naravno da to skraćuje vijek pojedinih dijelova, a ko će to chipat auto pa nekoristit tu snagu, to je ovisnost, konja nikada dosta, ja sam svoga jtd kod seba sa 150 na 170ak ks digao a mislia san kod 166tunera na 190, ali sam bio svjesan da ako to napravim da mi nisu baš šanse da će mi neki dijelovi potrajat, jer i 150ks je dovoljno za sve sta ti treba, znači chip je isključivo zabava koju ćeš koristit da te uveseli i ja bi sebi svaki jtd pojačao ali nije se realno tješit kako poveče chipiranje nema posljedica...

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #230 u: 24-03-2013, 23:56:38 »
 :good post...a da je prvo kvacilo na udaru to smo se mnogi ovdje osvjedocili..i to kod blagog remapa..ali eto to na neki nacin reguliramo tako da ne stiscemo gas do poda u visim brzinama na niskim okretajima..toliko o tvornickim tolerancijama na povecanje snage bez posljedica

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
  • AR 166 2,4/159ti 2,4/Spider 3.0 24V/ 159ti 1750tbi
    • Njemacka, Stuttgart
AW: Odg: Alfa 159 1.9 JTDM-Osijek
« Odgovori #231 u: 25-03-2013, 00:04:12 »
ovo sto kazes da placas kod nekih za pojacani motor je ok ,ali to su tvornicki remapi sa garancijom..kao npr. kod AMG uz neki powerkit mozes umjesto 550 ks dobiti 570-580 ks uz blago povecani moment...ali koliko je to posto? oko 5%, a koliko je na 150 ks dobiti 190 i vise? :pivo:

AMG je AMG, BRABUS je BRABUS, i to jesu u osnovi Motori Mecana ali u biti nemaju veze sa Mecanom.

Meni je bila 166 od g-techa sa dodatnim chipon koji samo optimira kolicinu i momenat ubrizgavanja i koliko znam da na pritisku turba nista nije bilo radjeno i ako onda samo mini mini. Je da je malo dimila na gornjim okretajima ali nista strasno, al je zato islaaaa :).

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
Odg: AW: Odg: Alfa 159 1.9 JTDM-Osijek
« Odgovori #232 u: 25-03-2013, 00:07:23 »
AMG je AMG, BRABUS je BRABUS, i to jesu u osnovi Motori Mecana ali u biti nemaju veze sa Mecanom.

Meni je bila 166 od g-techa sa dodatnim chipon koji samo optimira kolicinu i momenat ubrizgavanja i koliko znam da na pritisku turba nista nije bilo radjeno i ako onda samo mini mini. Je da je malo dimila na gornjim okretajima ali nista strasno, al je zato islaaaa :).
ja sam se samo osvrnuo na postotak sigurnog povecanja snage sa garancijom nebitno ciji je motor

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
    • Njemacka, Stuttgart
AW: Odg: AW: Odg: Alfa 159 1.9 JTDM-Osijek
« Odgovori #233 u: 25-03-2013, 00:48:38 »
ja sam se samo osvrnuo na postotak sigurnog povecanja snage sa garancijom nebitno ciji je motor

Sto se manje radi sa turbom je sigurno, a sad neki motor ide 30%, neki 10, sve zavisi o kompl. Tol.djelova u motoru. 36% je bila 166 dignuta po papirima G-Techa, i isla do prodaje dobro u crveno cak i u 6., da bi jos na zadnjoj voznji sa 286xxx km bila na 3/4 gasa na 230 ;), prosle godine na putu u HR kad sam iso na Grobnik.
Taka je bila da nije bilo wooow efekta kad sam 1. put vozio 159 ti 210 Serija konja. Bilo mi je ono osim drzanja ceste iako ni to toliko jer sam imo na 166 gewinde nista posebno. Posto je bio motor noviji je ravnomjernije vukla na 230 i nista vise.
Trebalo bi bas ocitati mapu kaka je njihova i onda probati staviti na neku nasu Alficu ;). Trebalo bi pitati novog vlasnika ;).

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #234 u: 25-03-2013, 07:57:41 »
dobro kazes..treba znati povuci granii cu..u vecini se slazem s tobom, ali ti u biti tvrdis da su tvornicki inzenjeri isli na stetu motora, nisu znali da se moze izvuci jos bolja iskoristivost motora sa manjom potrosnjom i sa jednakim vijekom motora pa su to ostavili nama na volju...moze biti da u shemi sa tunerima imaju neku "pinku" :volim..ne iskljucujem :cool-smiley-027:

ma jebena ekoloigija štopa motore zbog toga kažem da ima prostora i oni idu na štetu svega samo da dobiju normu koja im treba, tunere za to boli pipi

manja potrošnja i iskoristivost je moguća ako nisi sivonja koji remapirani auto gazi jače nego serijski, znači samo ako se isto vozi kao serijala je moguće ušparati u suprotnom više troši mislim da tomislav prosječnom potrošnjom je to dokazao da nije neki kreten koji samo gazi nego optimalno vozi auto i ja mislim da takav auto mora ići isto kao i serijala,

uhvatio si se za remap a 190ks je cca 21% što u biti nije puno šta se obično radi kad se radi previše jer se samim micanjem dpf-a i gašenjem regeneracija dobiva na startnosti i živosti dakle i neki konj dolazi kao plus
Nije bolest sve što boli

Offline alfos

• Sa stažom
  • Red Stelvio Q4 210 ks
    • Osijek
« Odgovori #235 u: 25-03-2013, 08:36:14 »
ja se iskljucujem jer sam pretjero na Tomislavovoj temi,a i nemam sta vise pametno za reci (pitanje koliko je i ovo dosada bilo pametno) :mahm :pivo: :craz

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #236 u: 25-03-2013, 09:19:19 »
ja se iskljucujem jer sam pretjero na Tomislavovoj temi,a i nemam sta vise pametno za reci (pitanje koliko je i ovo dosada bilo pametno) :mahm :pivo: :craz

:good post  konačno si skužio  :thanks

Offline AriVatanen

• Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 tbi
    • Osijek
« Odgovori #237 u: 25-03-2013, 14:23:57 »
Auto popravljen. Nova turbina i novo kvačilo i  servis (ulje, filteri) : ukupno 10.000 kn.

Nove informacije: serviser kaže da turbina ne smije zviždati, a moje je zviždala otkada sam kupio auto. Nisam htio uzimati staro kvačilo niti turbinu.

Evo i slika raspadnute turbine:
« Zadnja izmjena: 25-03-2013, 14:27:40 od AriVatanen »

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #238 u: 25-03-2013, 14:27:41 »
Evo i slika raspadnute turbine:

:o000: :o000: :o000:
bome gadno ti se raspala .. jace nego onu sta sam ja dobio sa granom

Offline Dama 166

• Ovisnik o alfistima
    • Njemacka, Stuttgart
« Odgovori #239 u: 25-03-2013, 15:47:20 »
Turbo nesmije zvizdati ??
nema mi logike, jer VW vec na 2000 zvizdi kod frenda na Touranu ko blesava, a ne samo na njegovom nego i na dosta VW-ova koji su i noviji. Kolko se sjecam da mi je tip reko di sam svoju narucivao da zavisi od turbine dali ce fuckati ili ne.
mislim da sve zavisi na kolko se vrti, i mislim da ako predje neku granicu okretaja da pocne fuckati ko i lager kad mu stavis pistolj sa zrakom i zavrtis ga.
Neznam samo sneko moje razmisljanje i misljenje ko laik.
Al kako vec neka si ti samo svoje sredio a ti Dama i dalje kupuj nove djelove mozda stignes obnoviti kompl. Alfu :)), bogme losa ovo zajebancija  :da: :da: :mad: :mad:

a da si napravio malo ostrije slike bilo bi ljepse i bolje gledati jesu ti muuuuutne :)