22-06-2026, 12:08:03

Autor Tema: Kako prijaviti i registrirati vozilo kupljeno u EU ??  (Posjeta: 58939 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline z3kan

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Caponord 1200, SR GT 200, hibridna Toyota
    • Zagreb
Odg: Kako prijaviti i registrirati vozilo kupljeno u EU ??
« Odgovori #180 u: 11-08-2013, 16:51:44 »
Mislim da je za tebe bolje kupiti taj sa njuskala. Jer samo prevoz i homologacija ti je oko 600€. Di su davanja jos....

hvala na odgovoru  :ok:
By Demons Be Driven

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Trade Count: (+7)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT 1600 Junior X2 Berlina 1750
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #181 u: 11-08-2013, 16:58:22 »
Mislim da je za tebe bolje kupiti taj sa njuskala. Jer samo prevoz i homologacija ti je oko 600€. Di su davanja jos....

slažem se, ni sam se ne bih upustio u to da mogu barem  kupiti 3 god stariji u donekle stanju za iste novce u HR
Nije bolest sve što boli

DrAnte

• Gost
  • Trade Count: (0)
« Odgovori #182 u: 11-08-2013, 17:55:28 »
ako ja idem po auto, koji je vec kupljen, recimo u stuttgart uzmem ti 350-400€za uslugu, komplet  sa prevozom do zagreba do carine. dalje ti radi spediter. za manje novaca ga ni sam ne mozes dotjerati samo zoll su ti gotovo 200€. di je put gore, nazad itd...

naravno, ja ako odem po njega, sigurno cu ti donijeti pravovaljan racun sa svim potrebnim elementima, dodatcima itd. a ljudi kada odu samostalno, dodu sa svakakvim raznoraznim papirima koji manje vise ne vrijede.

s druge strane, ti ako bas zelis ici gore, i voziti ga na zollke, a hoces imati nekoga tko to razumije i sve rijesi, onda 150-200€, naravno, sav trosak puta gore i nazad je tvoj

Pa nije vrag da ima ljudi koji vide auto na Mobilu i onda pošalju tebe po auto bez da ga vide u živo. Vidio sam na mobilu razne aute koji na slikama izgledaju perfektno, a u živo su otrcani do krajnjih granica. Naravno da treba osobno otići gore vidjeti auto.

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #183 u: 11-08-2013, 18:42:53 »
počastite čovjeka

...čašćenje je zakon... :hap:

...bez čašćenja, nema računice... ::)

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline marijo84

• Pripravnik
  • **
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V
    • Opuzen
« Odgovori #184 u: 11-08-2013, 19:21:15 »
Evo ja san nedavno pisao HAK-u pa evo dobio sam odgovor pa da vam ga prilipin tu ;)

Poštovani,

Sve vezano za unos/uvoz možete pronaći na našoj web stranici : http://www.hak.hr/vijesti/izdvajamo/obavijest-gradjanima-i-pravnim-osobama-o-postupku-placanja

Prije svega morate se javiti nekoj od stanica za tehnički pregled koja obavlja poseban postupak: http://www.hak.hr/vozila/homologacija/popis-ispitnih-mjesta/ , Potvrdu o sukladnosti dobiti ćete nakon obavljenog postupka u stanici i to će Vas koštati 625kn + trošak biljega. Potrebni su Vam COC dokument ili potvrda proizvođača. Potvrdu proizvođača (ukoliko je nema trenutni vlasnik vozila) morate zatražiti od ovlaštenog uvoznika/distributera za RH (http://www.hak.hr/vozila/homologacija/popis-ovlastenih-dobavljaca/ ) koja košta 400kn.

Izračun cijene posebnog poreza (trošarine) Vam se računa da se zbroje dvije vrijednosti: - postotak emisije CO2 + porezna osnovica (tj. tržišna vrijednost vozila). Kod prijave posebnog poreza u Obrascu 1 (kojeg možete pogledati na: http://www.carina.hr/dokumenti/propisi.aspx?i=15) , točka 15. odnosi se na ovaj dio koji Vas konkretno zanima. Na drugoj strani Obrasca 1 Vam je objašnjeno što se podrazumijeva ako obilježite Da ili Ne.

Copy/paste sa http://www.hak.hr/vijesti/izdvajamo/obavijest-gradjanima-i-pravnim-osobama-o-postupku-placanja o određivanju tržišne vrijednosti:

Tržišna vrijednost rabljenog vozila se može utvrditi na dva načina:
a) Ako želite da se vrijednost utvrdi na temelju niže navedene fiksne deprecijacijske tablice iz članka 6. Pravilnika trebate to naznačiti u rubrici 15. Obrasca 1. U tom slučaju, carinski ured će utvrditi tržišnu cijenu prema postotku deprecijacije navedenom u tablici, a ovisno o razdoblju od prve registracije rabljenog motornog vozila kao novog, do dana podnošenja porezne prijave. Pri tom će se kao osnova uzeti preporučena cijena tog vozila u Republici Hrvatskoj važeća na dan njegove prve registracije ako je poznata Carinskoj upravi.

Drugim riječima, ako je preporučena cijena vašeg vozila u Republici Hrvatskoj na dan kad je vozilo prvi put registrirano u inozemstvu bila 100.000,00 kuna, a na dan podnošenja porezne prijave proteklo je 22 mjeseca od prve registracije, tržišna vrijednost vašeg rabljenog vozila bit će utvrđena u iznosu od 69.000,00 kuna.

Ako preporučena cijena nije poznata ili se ne može utvrditi, tržišna vrijednost rabljenog vozila se neće utvrditi na temelju Tablice 1, već na temelju procjene.

Pri primjeni fiksne deprecijacijske tablice neće se uzimati u obzir stanje vozila, već će se porezna osnovica utvrditi samo na temelju propisanih postotaka u tablici i rješenje će se izdati u tzv. skraćenom postupku bez provedbe ikakvih dodatnih formalnosti.
Razdoblje od prve registracije rabljenog motornog vozila do podnošenja porezne prijave    %

0 dana  do        1 mjesec          97
1 mjesec          do        2 mjeseca         94
2 mjeseca         do        3 mjeseca         91
3 mjeseca         do        4 mjeseca         89
4 mjeseca         do        5 mjeseci          87
5 mjeseci          do        6 mjeseci          85
6 mjeseci          do        7 mjeseci          84
7 mjeseci          do        8 mjeseci          83
8 mjeseci          do        9 mjeseci          82
9 mjeseci          do        10 mjeseci        81
10 mjeseci        do        12 mjeseci        80
12 mjeseci        do        15 mjeseci        77
15 mjeseci        do        18 mjeseci        74
18 mjeseci        do        21 mjesec         71
21 mjesec         do        24 mjeseca       69
24 mjeseca       do        30 mjeseci        64,5
30 mjeseci        do        36 mjeseci        60
36 mjeseci        do        42 mjeseca       56
42 mjeseca       do        48 mjeseci        52
48 mjeseci        do        60 mjeseci        45
60 mjeseci        do        72 mjeseca       39
72 mjeseca       do        84 mjeseci        34
84 mjeseci        do        96 mjeseci        30
96 mjeseci        do        108 mjeseci      27
108 mjeseci      do        120 mjeseci      26

b) Ako ne želite da se vrijednost utvrdi na temelju fiksne deprecijacijske tablice, već na temelju procjene, carinski ured će pri utvrđivanju vrijednosti vašeg rabljenog motornog vozila koristiti raspoložive podatke o cijenama rabljenih motornih vozila na tržištu Republike Hrvatske (katalozi, cjenici trgovaca i slično) te evidencije Carinske uprave o utvrđenim cijenama novih i rabljenih motornih vozila. Nakon utvrđivanja vrijednosti vozila, carinski ured će o tome sastaviti zapisnik, na koji možete u roku od 15 dana od dana primitka uložiti prigovor i osporavati procjenu. Također, ako se ne slažete s poreznom osnovicom utvrđenom u zapisniku možete o vlastitom trošku od stalnog sudskog vještaka ili stalnog sudskog procjenitelja zatražiti procjenu tržišne cijene vašeg rabljenog vozila, o čemu ste dužni obavijestiti carinski ured prigovorom na zapisnik u roku od 15 dana od njegova primitka.

Carinski ured može nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka ili stalnog sudskog procjenitelja u cijelosti ili djelomično prihvatiti ili odbiti, o čemu se odlučuje rješenjem o utvrđivanju porezne obveze protiv kojeg možete uložiti žalbu ako s njim niste suglasni.
U oba slučaja, Carinska uprava može u postupku utvrđivanja porezne osnovice, ako to smatra važnim, tražiti obavijesti od proizvođača, predstavničkih ureda i trgovaca radi utvrđivanja vrijednosti dodatne opreme ugrađene u rabljeno motorno vozilo.

Nakon što vam je na temelju porezne prijave izdano rješenje na temelju kojeg ste platili posebni porez, carinski ured će na rješenje staviti naznaku da je posebni porez plaćen i s rješenjem i Potvrdom o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila možete pristupiti postupku prve registracije vozila kod MUP-a RH.

O tržišnim vrijednostima vozila na hrvatskom tržištu se možete informirati putem dostupnih kataloga, ali morate znati da se radi o orijentacijskim vrijednostima koje ne moraju biti potpuno istovjetne procjeni koju će utvrditi carinski ured.
Katalozi vrijednosti motornih vozila na bilo kojem inozemnom tržištu nisu mjerodavni i ne mogu se koristiti u postupku, osim u slučajevima jedinstvenih motornih vozila (na primjer: starodobna/kolekcionarska vozila, limuzine, rekonstruirana i slična motorna vozila) koja zbog njihovih jedinstvenih karakteristika nije moguće procjenjivati u odnosu na druga motorna vozila koja se prodaju u Republici Hrvatskoj.

Pretpostavljam da Vi kupujete kao fizička osoba to vozilo. Ako je tako, onda plaćate 5% ako kupujete vozilo od fizičke osobe ili ako kupujete od pravne osobe ali na računu nije iskazan PDV.
Homologaciju možete obaviti neovisno o tome gdje je Vaše prebivalište, dok Poreznu prijavu morate isključivo po mjestu prebivališta (popis carinskih ureda nalazi se na: http://www.hak.hr/vijesti/izdvajamo/obavijest-gradjanima-i-pravnim-osobama-o-postupku-placanja )

Kod prijave tehničkog pregleda i registracije vozila (nakon obavljenog posebnog postupka – homologacije i plaćenog posebnog poreza te 5% u Poreznoj upravi) dužni ste donijeti:
-       dokaz o vlasništvu

-       potvrdu o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila

-       rješenje carinskog ureda s naznakom da je posebni porez plaćen

-       dokaz o plaćenom porezu na stjecanje vozila (5%)

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #185 u: 11-08-2013, 19:32:53 »
znaci saobracajni fakultet ti treba za ovo tumacenje koje je na foru: sto komplikovanije tumacenje, vise se moze izmuljati+ ala drzava pljacka to je cudo jedno  :sado:

sve je to sviranje k. prvo zasto se od svih ispusnih plinova uzima samo CO2 a ne recimo i NO i CO koji su za razliku od CO2 dokazano otrovni i kancerogeni  :confusedbig:

drugo ta homologacija je jedna velika pljacka i prevara, svi proizvodjaci auta imaju sertifikovane pogone i cemu onda dokazivanje da topla voda postoji...

trece, ulaskom HR u EU bi trebalo da se liberalizuje razmjena sa clanicama Unije..mislim kakva carina...

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #186 u: 11-08-2013, 19:36:28 »
mene samo ovo zanima kako će proći

da li je to onih famoznih 5% ako kupuješ od fizičke osobe ili je to drugih 5%  :?:
Nije bolest sve što boli

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #187 u: 11-08-2013, 20:30:56 »
mene samo ovo zanima kako će proći

da li je to onih famoznih 5% ako kupuješ od fizičke osobe ili je to drugih 5%  :?:

to ima u bosni i primjenjuje se onako kako se kome cefne, porez racunaju na osnovu starosti auta i kubikaze, znaci propast totalna

Offline Reno

• Trade Count: (+6)
  • Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #188 u: 12-08-2013, 07:57:24 »
koji su levati ovdje u rijeci na carini,dosla zena,moja stranka prijavit grande punta i sad na papiru onom sta treba ispunit imaju one 2 stavke za zaokruzit dali ces procjenu carinika ili po tablici i ona je to pustila prazno jer joj nije bilo bas sve jasno pa da se informira ali carinik je bez pitanja zaokruzio to prvo i oderao je za grande punta 4500kn na to je jos platila homologaciju i carinik ju je poslao da ide na poreznu platit 5% poreza na cijenu sa ugovora i sta ce zena otisla i platila jos 1200kn i onda na to sve jos ide rega. :rolll: :sado:
ne kuzim ovih 5% sta se i to mora platit kod uvoza iltiga unosa ::)

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #189 u: 12-08-2013, 08:03:25 »
koji su levati ovdje u rijeci na carini,dosla zena,moja stranka prijavit grande punta i sad na papiru onom sta treba ispunit imaju one 2 stavke za zaokruzit dali ces procjenu carinika ili po tablici i ona je to pustila prazno jer joj nije bilo bas sve jasno pa da se informira ali carinik je bez pitanja zaokruzio to prvo i oderao je za grande punta 4500kn na to je jos platila homologaciju i carinik ju je poslao da ide na poreznu platit 5% poreza na cijenu sa ugovora i sta ce zena otisla i platila jos 1200kn i onda na to sve jos ide rega. :rolll: :sado:

da to je sada navodno neovisno da li je auto od firme ili ne jer je stečen  :wal: u biti ovisi sve kako se postaviš  :da:

ženu su izmasakrirali zato jer nije znala nešto to oni uvijek rade kao i murja i hrpa drugih koji imaju neke propise i ako ih ne znaš naje... si  :wal:
Nije bolest sve što boli

Offline Reno

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #190 u: 12-08-2013, 08:04:50 »
da,jer ova se bas ne kuzi u nista vezano za aute pa su je izradili zesce :hehe:

DrAnte

• Gost
« Odgovori #191 u: 12-08-2013, 08:28:41 »

Misliš li da bi platila manje da je išlo prema tablici? Koji je bio gradne punto (koji motor) i koje godište?

Koliko imam prilike čuti, više te oderu ako staviš procjenu prema tablici.

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #192 u: 12-08-2013, 08:30:24 »
Misliš li da bi platila manje da je išlo prema tablici? Koji je bio gradne punto (koji motor) i koje godište?

a ni sam ne znaš šta je najbolje  :da:

ajde baš kad obaviš i dobiješ cifru napiši  :da:

ako sve bude ok ja večeras odoh po makinu  :craz
Nije bolest sve što boli

Offline Reno

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #193 u: 12-08-2013, 08:39:54 »

benzinac 2007,evo nasao ja i jednu alficu vani pa mozda odem po nju samo prije moram potrazit vezu neku :craz
jel mi moze neko izracunat otprilike koliko bi imao troskova po toj tablici za 147 jtd 2004 nije redizajn i taj auto je u katalogu oko 40000kn co2 je 155g/km.
budem li ja racunao necu niti priblizno pogodit cifru uz sve moguce kalkulatore jednostavno neznam matematiku al bas ono nista osim pare zbrojit :hehe:
« Zadnja izmjena: 12-08-2013, 08:49:24 od Reno »

Zagy

• Gost

Offline Reno

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #195 u: 12-08-2013, 10:28:09 »
evo reno možeš sam izračunati
:ok: e to,to.
6800kn + 5% poreza kod nas cca 1000kn + homologacija 600 + rega 3000 = cca 1500€ bi me doslo da je na cesti i nije bas isplativo ustvari je za nekoga tko bi se vozio sa tim autom al za prodaju i nema bas neke srece znaci 147 jtd 16v 2004 stara linija bi me dosla 4000€

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #196 u: 12-08-2013, 10:40:02 »
6800kn + 5% poreza kod nas cca 1000kn + homologacija 600 + rega 3000 = cca 1500€ bi me doslo da je na cesti i nije bas isplativo ustvari je za nekoga tko bi se vozio sa tim autom al za prodaju i nema bas neke srece znaci 147 jtd 16v 2004 stara linija bi me dosla 4000€

Neisplativo je za šverc ako nemaš sve uhodano ali za sebe za voziti je super
Nije bolest sve što boli

Offline Reno

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #197 u: 12-08-2013, 10:53:31 »
to je da ako bi uzimao za sebe stvarno se nade dobrih autiju za ok cifru npr bmw 330xd 2003 sa 160tkm auto po slikama izgleda kao iz ducana bi me ispao cca 50005500e sve skupa a takav auto ovdje dode minimalno 6500,7000€.

DrAnte

• Gost
« Odgovori #198 u: 12-08-2013, 11:28:32 »

Onaj priloženi kalkulator je odokativan. Jesi li zvao Centar za vozila Hrvatske da ih pitaš? Oni ti kažu katalošku vrijednost vozila i iznos posebnog poreza.

DrAnte

• Gost
« Odgovori #199 u: 12-08-2013, 12:05:49 »
Bio sam na Carini. Rekli su mi da ću platiti samo posebni porez, bez onih 5%. Nadam se da će tako i ostati, tj. da neće promijeniti mišljenje sutra kad me karina pozove da dovezem auto na pregled.

CVH kaže da je vrijednost te Alfe 147 2005 1.9 85 kW, 3 vrata, progression oprema 31680 kn, a posebni porez da je oko 4600 kn. Kažu da je to orjentacijski iznos, ali da ne bi trebalo puno odstupati. Ako platim samo 4600 kn onda sam na konju. To nije skupo. Sutra očekujem presudu.

Offline Marin krk

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #200 u: 12-08-2013, 13:13:29 »
to je da ako bi uzimao za sebe stvarno se nade dobrih autiju za ok cifru npr bmw 330xd 2003 sa 160tkm auto po slikama izgleda kao iz ducana bi me ispao cca 50005500e sve skupa a takav auto ovdje dode minimalno 6500,7000€.

ako je iz italije onda ima 360 tkm

Offline Reno

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #201 u: 12-08-2013, 15:13:41 »
ako je iz italije onda ima 360 tkm
ma moze bit i iz bangladesa al na bmw-u se kilometraza preko tipki unutra provjeri za 10 sekundi :craz

Onaj priloženi kalkulator je odokativan. Jesi li zvao Centar za vozila Hrvatske da ih pitaš? Oni ti kažu katalošku vrijednost vozila i iznos posebnog poreza.
radim u osiguranju na tehnickom pregledu tako da mi je katalog uvijek dostupan :hap:

Offline kizo

• Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #202 u: 12-08-2013, 15:46:44 »
o pa šta nisi rekao mene zanima za 2.4 jtdm 20v iz 2004 naravno TI paket opreme kolika je kataloška, ako je ikako moguće da odgovoriš :n065:

DrAnte

• Gost
« Odgovori #203 u: 12-08-2013, 16:46:22 »
o pa šta nisi rekao mene zanima za 2.4 jtdm 20v iz 2004 naravno TI paket opreme kolika je kataloška, ako je ikako moguće da odgovoriš :n065:

Pitaj ove ovdje: 060 662 662

Offline Reno

• Ovisnik o alfistima
    • Rijeka
« Odgovori #204 u: 12-08-2013, 18:47:08 »
sutra cu samo za alfiste kopirat stranice iz kataloga disu sve alfe i stavit tu :craz

Offline danko0013

• Član Alfa Kluba 12
  • Ovisnik o alfistima
  • *
    • Bjelovar
    • AutoServisJunior
« Odgovori #205 u: 12-08-2013, 18:56:03 »
sutra cu samo za alfiste kopirat stranice iz kataloga disu sve alfe i stavit tu :craz

:thanks
Nije bolest sve što boli

Online a.m.alfa

• Administrator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • MG HS
    • Fiume (RI)
« Odgovori #206 u: 12-08-2013, 19:15:37 »

Aj ako ti se da i za Fiat i Lanciu iskopiraj a i možeš za Maserati & Ferrari možda se nađe koji kupac  :craz

:pivo:

Offline kizo

• Ovisnik o alfistima
    • Zagreb
« Odgovori #207 u: 12-08-2013, 19:23:50 »
to maistore savka čast :care

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #208 u: 12-08-2013, 19:32:11 »
karmica  :craz  :ok:
Varijator sekta

Offline sfreak

• Ovisnik o alfistima
    • Jadranovo
« Odgovori #209 u: 12-08-2013, 19:35:34 »
daj ti cijelu knjigu skeniraj  :craz