14-06-2026, 22:00:18

Autor Tema: Rasprava o kvaliteti Alfi  (Posjeta: 104646 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline buzz11

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site
Odg: Rasprava o kvaliteti Alfi
« Odgovori #690 u: 12-05-2013, 22:14:35 »
Još jedan dokaz da se proizvode nekvalitetni dijelovi i od njih sastavljaju automobili koji koštaju kao suho zlato.
I svi se kvare, bez obzira na marku proizvođača. Naravno, specifični problemi postoje...
Nego, baš me zanima koji debil je odlučio da se u Bravi stavi natezač od plastike?!  :wal:

Svi se kvare. Nema pravila. Na našu žalost jer to sve ide iz našeg džepa  :mad:

Nemam pojma koji je debil, al je stvarno debil. Da stvar bude bolja u Fiatu su to skužili i upozoravali su vlasnike auta da to treba promijeniti (naravno o vlastitom trošku. nisu se ponudili ispravit svoj vlastiti propust), al ta informacija nikad nije došla do nas ovdje. Barem ne službenim kanalima. Onda kad su mi složili motor, stavili su novi natezač koji je bio zamjena za taj crni koji je opet bio od plastike, al ovaj puta neke bijele i taj je navodno bio ok. Nisam imao prilike provjerit. Prodao sam kantu  ::)
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline dogo

• Trade Count: (0)
  • Pripravnik
  • **
    • rijeka
« Odgovori #691 u: 13-05-2013, 12:26:36 »
pa sto nisi mazdu kupio?
ti teže shvaćaš očito i nemam više namjeru se opravdavat,ko neki mulac ufurani kažeš šta nisi kupio onda mazdu? nisam jer sam htio alfu i nepljujem ju nego govorim stanje kakvo je samo je tvoj problem što nevidiš ništa osim alfe očito....uživaj kompa

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #692 u: 13-05-2013, 12:59:37 »
ti teže shvaćaš očito i nemam više namjeru se opravdavat,ko neki mulac ufurani kažeš šta nisi kupio onda mazdu? nisam jer sam htio alfu i nepljujem ju nego govorim stanje kakvo je samo je tvoj problem što nevidiš ništa osim alfe očito....uživaj kompa

izvini..koliko si platio 166 i kad je to bilo, daj pa da uporedimo sa cijenama ostalih auta te klase

Offline plavi156

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Giulietta 1.4 TB
    • Zagreb
« Odgovori #693 u: 13-05-2013, 13:37:25 »
po meni se ipak kvari češće nego drugi tipovi barem one koje sam ja vozio....redovito ju održavam(166) i svako malo neke gluposti,npr cilindar kvačila ,kiler klime,centralno,termostat,sajla ručne ....jbt za popizdit a pazim ju kao da je od zlata......pun k... nekih sitnica koje ti dižu živce za poludit....krenem na put i kvačilo ostane iz cistog mira dole....neznam ali sa drugim autima nisam imao toliko gluposti....fiat brava ulaganja vanrednih ništa,mazada isto tako,ranije golf 2 isto i sad me ovo šokirava redovito

gle nitko ovdje ne tvrdi da je alfa zlatna, ali većina nas se slaže da nudi najviše kad uzmeš uloženo dobiveno. I nije niti približno kvarljiva kako neki vole tvrdit, dapače, pouzdanija je i čak jeftinija za održavanje od nekih njemačkih 'bezgrešnih' auta.

Uostalom ovo što si napisao je redom potrošni materijal, tako da ti izjava ne drži vodu. Čak mogu i razumijet da si naletio na loš primjerak kakvih ima kod svih proizvođača, mogu shvatit da si revoltiran, ali ne možeš ljudima koji nemaju probleme kao ti trubit da se alfa kvari više od ostalih.
EX: 156 1.8TS|156 1.9 JTD|164 TS|156 1.6TS|159 1.9 JTS|166 2.0TS LPG|156 2.0 JTS|147 1.6 TS

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #694 u: 13-05-2013, 14:27:23 »
gle nitko ovdje ne tvrdi da je alfa zlatna, ali većina nas se slaže da nudi najviše kad uzmeš uloženo dobiveno. I nije niti približno kvarljiva kako neki vole tvrdit, dapače, pouzdanija je i čak jeftinija za održavanje od nekih njemačkih 'bezgrešnih' auta.

Uostalom ovo što si napisao je redom potrošni materijal, tako da ti izjava ne drži vodu. Čak mogu i razumijet da si naletio na loš primjerak kakvih ima kod svih proizvođača, mogu shvatit da si revoltiran, ali ne možeš ljudima koji nemaju probleme kao ti trubit da se alfa kvari više od ostalih.
:good post

bas tako te stvari odu na autu koji je i 3god. star i nebitno koje je marke ..
:Horse: :mehanic

Offline Alfista145

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS 2001 - Volvo V60 RD4 2018
    • Istra
« Odgovori #695 u: 13-05-2013, 14:52:27 »
 :good post :good post
Alfa u srcu, Volvo u garazi.

Offline kovac.01

• Na probi
  • *
  • AR MiTo
    • Zagreb
« Odgovori #696 u: 13-05-2013, 15:31:16 »
Rasplamsala se rasprava, vidim da je to svima zanimljiva tema i da se svi prilično žeste...
Ali mislim da stoji izjava da Alfa nije niti pouzdanija. a niti lošija od večine drugih auti.. a tu je uvijek prisutan i faktor sreće, u koji osim tvorničkih dijelova ugrađenih (pa stoga i mogućnost pojave skrivenih grešaka u proizvodnji) možemo svrstati i razno razne majstore koji nam održavaju aute (tu ne mislim samo na mehaničare koji servisiraju talijane) nego i druge marke. iz iskustva, najviše problema sam vidio sa Fordovim i Volvo servisima..

:hello:

Offline stes

• Pripravnik
  • **
  • Bicikl
    • Jastrebarsko
« Odgovori #697 u: 13-05-2013, 15:46:32 »
Rek'o je meni moj mehaničar: "Alfa je super auto ako ga održavaš i uložiš u njega"
I dobro je rekao...  :hello:

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #698 u: 13-05-2013, 16:47:47 »
A,ja prezadovoljan a vozim 145. :grinning-smiley-043:
Cuore Sportivo

Offline mislav

• Sa stažom
  • 159 1.9 JTDM SW
    • ZG
« Odgovori #699 u: 13-05-2013, 17:03:18 »
na percepciju pouzdanosti Alfe u Hrvata utječe i prosječna starost Alfi u Hrvatskoj. Mjesečno se proda nekoliko novih Alfi a po gradu mi se čini, subjektivno da ima jaku puno 156, 147 i 159, znači da su polovne jeftino uvezene.
Tako jeftino uvezeni relativno stariji modeli loše se i održavaju, većinom kod nekih kvartovskih meštara ili u režiji "sam svoj majistor".
Da su svi drugi auti toliko kvalitetni, već bi odavno svi servisi propali.

Offline Role 156

• Trade Count: (+9)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa 159 2.2JTS SS Ti Beverly tourer 300 ie
    • Požega
« Odgovori #700 u: 13-05-2013, 19:01:40 »
na percepciju pouzdanosti Alfe u Hrvata utječe i prosječna starost Alfi u Hrvatskoj. Mjesečno se proda nekoliko novih Alfi a po gradu mi se čini, subjektivno da ima jaku puno 156, 147 i 159, znači da su polovne jeftino uvezene.
Tako jeftino uvezeni relativno stariji modeli loše se i održavaju, većinom kod nekih kvartovskih meštara ili u režiji "sam svoj majistor".
Da su svi drugi auti toliko kvalitetni, već bi odavno svi servisi propali.
:da:  :ok:
Varijator sekta

Offline kristyanhr

• Starosjedioc
  • EX: Fiat Punto mk2 1.9DS Trenutačno: AR156 1.8TS
    • Slavonski Brod
    • NANO Autodetailing Centar
« Odgovori #701 u: 13-05-2013, 21:26:26 »
Ja cu se sloziti sa onima i nadovezati na one koji kažu da svi mi koji kupimo polovne aute u vecini slucajeva budemo zrtva kvarova jer prijasnji vlasnici to ili nisu odrzavali ili nisu odrzavali kak bi trebali.....

sad cu ja svoju kratku povijest tu sa svojom ljubimicom....
prije godinu dana sam je kupio u zagrebu... vlasnik se napričao, mijenjane svjecice, mijenjan ovijes.. gornja ramena su ti skroz nova.. zupcasti je mijenjan prije 2tkm.. ok.. varijator se nije cuo.. podizaci se nisu culi.. zagledao ispod nje nigdje masna.. na hladnjaku nema nikakvih znakova curenja antifriza.. kotace mrdao.. vozio po makadamu.. itd. itd. prije nego sam odlucio da je to ta.. cinilo se sve sjajno.. velesjajno.. u dosta dobrom je stanju reko sam sebi.. treba je samo doooobrano oprati i ocistiti... sad ja krenuo doma... i pred brodom cujem neko kvrckanje... skoro pa jedva primjetno... reko nije nista.. mozda se samo trebala malo razvoziti posto je stajala 2 mjeseca.. i to kvrckanje je trajalo do unazad 3 mjeseca kad je pocelo lupati i skripati na sve strane.. odvezao ju na dizalicu kad ono sve prolupalo.. nema veze.. iduci tjedan ce ic cijeli novi prednji trap.. poceo se varijator lagano cut.. podizaci se ne cuju.. leteci su u super stanju mada mislim da je on to otvarao i dirao jer je silikon na karteru... nebitno... hladnjak mi je procurio.. ok, potrosni materijal koliko toliko.. mada mislim da je on u antifriz mijesao obicnu vodu jer da samo tak istrune...  :violent-smiley-043:
kad sam ju vozio kuci zahladilo je pa sam po autoputu vidio da mi spusta temperaturu...odma sam znao sto je... termostat riknuo... svijecice nije ni pipnuo..a kamoli zamijenio... nema veze.. to je odma zamijenjeno... distribucija odma isti tjedan zamjenjena..

da ja dodem na pocetak ovog posta.. i da ne bude previse off topic..
danas radio godisnji servis.. filteri i ulje...mijenjao sam ulje u mjenjacu.. kad ono u mjenjacu OBICNI HIPENOL!!!!!!!!
zato je meni i bilo cudno kako je tak krut mjenjac kad je hladnije..
tak da kod nas mnogih te nase kante ponovno dobiju svoje srce i dušu..dospiju u prave ruke...

P.S. samo za one koji cekaju i koji pitaju kod mene u temi o alu felgama.. nema ih jos jer ne mogu sve bacit u auto, a ima precih troskova i na autu i u zivotu od alu felgi, ali doci ce i one na svoj red.  :ok:
Darijan Kosić: "Alfizam je religija."
Certified Gtechniq Detailer - http://nano-kj.hr/nano.php

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #702 u: 14-05-2013, 08:22:00 »
Cinjenica je da polovne alfe znaju vise kvariti od drugih vozila.

Djelomicno zbog softiciranije mehanike ( ovjes 147/156/166/GT) ili osjetljivijeg motora koji je uparen s nerealnim servisnim intervalom od strane proizvodjaca ( 16v TS).

Djelomicno zbog slamperaja talijana kod sklapanja pa se vremenom rasklima i jasno djleomicno zbog ne pazne i neodrzavanja prijasnjih vlasnika.

Jasno da je auto koji ima jednostavniji ovjes manje osjetljiv na isti.

Getribe su standardna boljka svih talijanskih autiju, kao i oprema na struju,gdje sitnice znaju pojest zivce ( lampcie koje signaliziraju fantomske kvarove pa ih nitko ne shvaca vise ozbiljno).

Pod getribe mislim na zapinjanje druga i rikverc  :craz
Punto 55 sam kupio novog iz salona, pa od prvog dana zapinje druga i rikverc, vrisne diferencijal nakon nekih 130 000km i na drugoj getribi ista prica rikverc steka.

145 QV ista prica rikverc uz kocijaski rijecnik, druga li-la

75 vidi gore  :craz

164 brzine od 1-5 divne, rikverc jasno zapinje  :craz

navozao sam se raznih 145, 156 i svuda ista prica rikverc zna zapinjat ko i druga.

Kockasti auto, najbolji auto.

Offline amar147

• Starosjedioc
  • Ex 145 boxer & 147 jtd
    • Sarajevo, BiH
« Odgovori #703 u: 14-05-2013, 08:42:11 »

Djelomicno zbog softiciranije mehanike ( ovjes 147/156/166/GT) ili osjetljivijeg motora koji je uparen s nerealnim servisnim intervalom od strane proizvodjaca ( 16v TS).

Djelomicno zbog slamperaja talijana kod sklapanja pa se vremenom rasklima i jasno djleomicno zbog ne pazne i neodrzavanja prijasnjih vlasnika.

Getribe su standardna boljka svih talijanskih autiju, kao i oprema na struju,gdje sitnice znaju pojest zivce ( lampcie koje signaliziraju fantomske kvarove pa ih nitko ne shvaca vise ozbiljno).

Punto 55 sam kupio novog iz salona, pa od prvog dana zapinje druga i rikverc, vrisne diferencijal nakon nekih 130 000km i na drugoj getribi ista prica rikverc steka.

navozao sam se raznih 145, 156 i svuda ista prica rikverc zna zapinjat ko i druga.

Meni je na 145 zapinjao rikverc, rijetko kad ga iz prve ubacim... na 147 nema tih problema

Offline Alfista145

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
  • 147 1.6 TS 2001 - Volvo V60 RD4 2018
    • Istra
« Odgovori #704 u: 14-05-2013, 09:06:45 »
Meni je na 145 zapinjao rikverc, rijetko kad ga iz prve ubacim... na 147 nema tih problema
Meni isto zna zapinjat rikverc, al prvo pustis kvacilo, pa stavis u prvu i onda u rikverc, uvjek pali iz prve  :hap: tako na 145 i na 147icu radim.
Alfa u srcu, Volvo u garazi.

Offline kristyanhr

• Starosjedioc
    • Slavonski Brod
« Odgovori #705 u: 14-05-2013, 10:22:06 »

Slazem se ja s tobom u potpunosti..hocu samo rec da sam tek sad vidio kak ju je ovaj servisirao...hipenol u mjenjacu..ja sam sad stavio tutelu zc75.. 75w80..mjenjac je potpuno druga prica..samo u rikverc malo zapinje...

Offline Isus

• Ovisnik o alfistima
  • 156
    • ZG Pešča
« Odgovori #706 u: 14-05-2013, 10:45:36 »
nije hipenol los, samo mu treba dok se zagrije i za to vrijeme je mjenjac neupotrebljiv.
Kockasti auto, najbolji auto.

Offline kristyanhr

• Starosjedioc
    • Slavonski Brod
« Odgovori #707 u: 14-05-2013, 11:30:44 »
nije hipenol los, samo mu treba dok se zagrije i za to vrijeme je mjenjac neupotrebljiv.
znam...tak je i bilo... kad se ugrijao bilo je u redu.. nije ko sada, ali dalo se fino mjenjati...
a kad se sada ovo ulje ugrije uzitak je za voziti.. doslovno igranje s mjenjacem...

Offline kovac.01

• Na probi
  • *
  • AR MiTo
    • Zagreb
« Odgovori #708 u: 14-05-2013, 12:01:58 »

znači da je to normalno da rikverc povremeno zapinje  :?:
na 147-ici nisam imao tih problema, sve brzine su se glatko mijenjale, a i rikverc je imao onaj prsten na mjenjaču koji je trebalo dignuti prije šaltanja...pa možda je i zato bolje radio takav mjenjač.

dok sada na MiTu, 5 brzina, 1.4 TB 120 KS, rikverc povremeno zapne.. atuo je još 10 mjeseci pod garancijom, pa sam mislio to ići u AC reklamirati..misliš da nema smisla se sa njima natezati, pogotovo ako je to standardna boljka?

:000:
« Zadnja izmjena: 14-05-2013, 13:58:30 od kovac.01 »

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Trade Count: (+13)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #709 u: 14-05-2013, 13:53:21 »
alfe kao i svaki drugi auto, kolko ga održavaš tolko i traje/kvari se, ali redovni servisi i dijelovi uopče nisu skupi,
možda neki pojedini da, ali u konačnici ništa pretjerano

kolega je bio nekidan sa seat ibizom 1.4 na redovnom servisu(ulje,filteri i neka lampica) 2000,00kn

ja za te novce napravim tri servisa na grandeu sa istim motorom
Spider 115

Offline alfa166twinspark

• Starosjedioc
    • Ljubljana
« Odgovori #710 u: 14-05-2013, 13:57:25 »
ako je jedina boljka mjenjaca da mu rikverc zapinje...  :ok:

Offline Pero156TS

• Predsjedništvo
  • Trade Count: (+13)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Spider
    • Zagreb
« Odgovori #711 u: 14-05-2013, 13:58:40 »
...e da, neradi mu rikverc svijetlo, njihov odgovor je, nemožemo vam to popraviti jer neznamo u čemu je kvar,
lampica je nova, instalacija ok, prekidač ok

:metak
Spider 115

Offline kremenko

• Ovisnik o alfistima
    • Sarajevo svih 1425 dana pod opsadom
« Odgovori #712 u: 14-05-2013, 16:44:07 »
Po meni su samo hronicni problemi ustvari jedini pokazatelj koliko se pojedini auto kvari. Ako se to kvari kod sviju,onda je to feler.
Nemojmo uzimati kvarove koji se dogode u 1 slucaju na 1000 auta. To je jednostavno greska vozaca (nije odrzavao kako treba) ili jednostavno nesrece, da te zapao auto takav ili da se uvukao gremlin pa pokvario.
E sada,po meni su na Alfama feleri varijator faze na bregastoj na svim novijim TS motorima i gornje vilice na 147/156/166.
Feler nije ako mjenjac zapinje u rikverc,jer je jednostavno tako konstruisan,kao neki vid zastite ja bih rekao. Rijetko sam vidio da na Alfi rikne mjenjac zato sto ne valja (izuzetak su transaxle modeli gdje jedno pogresno saltanje ga unisti). Dok je dobro ulje u njemu i dok ga saltas kako mjenjac i treba saltati nikada nece riknuti.
JTD motori jednostavno nemaju gresku.
Naslusali smo se prica i prica ljudi kojima su TDI,HDI,TDCI i sta ti ga znam koji motor riknjavali na smijesnim kilometrazama,dizne,pumpe,FAP filteri (pri tom ne mislim samo na Peugeot) ma 100 problema.
Koji to problem ima JTD. NIJEDAN. Znam dosta majstora koji nikada nisu vidjeli klip JTD jer nisu imali prilike da ga otvore ili rade na njemu nesta.
Feler na 159,cini mi se ovdje po pricama i iskustvima vlasnika je vjerovatno letva volana (koja je u novijim modelima rijesena),ostalo manje vise sve radi kao najbolji svicarski sat. Svi pricaju o 2.4 JTD od 200 KS da nije nesto,da ga treba izbjegavati,ali jos nisam vidio da je nekom riknuo onako bezveze. Ili je bilo pucanje remena ili neadekvatno odrzavanje.
« Zadnja izmjena: 14-05-2013, 16:47:13 od kremenko »
Nije to bolest rijetka, nisu posljedice rata,
Al'  ja sam prvo rek'o Alfa, pa sam poslije rek'o tata.

Offline tomo 75 24v

• Sa stažom
    • Zagreb
« Odgovori #713 u: 14-05-2013, 22:05:57 »
samo ne kužim kaj je feler sa vilicama ,mareu sam sa foruma prije 2 godine mjenjo vilice sve 4 vozi na 18 cola ,cca 50000km i sve ok samo kupi kvalitetno i vozi ,nema tu felera nikakvog

Offline chakija

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 SW 2.4 JTDm
    • Bjelovar/Zaprešić
« Odgovori #714 u: 14-05-2013, 22:07:38 »
samo ne kužim kaj je feler sa vilicama ,mareu sam sa foruma prije 2 godine mjenjo vilice sve 4 vozi na 18 cola ,cca 50000km i sve ok samo kupi kvalitetno i vozi ,nema tu felera nikakvog
još uvijek šute (ako su to te još uvijek)  ::) :hehe:
"There is absolutely no reason for anyone to own a Peugeot!"

"Ja po kočnici, kočnica ne radi... Ja po ručnoj, ručna ne radi... Ja u birtiju, birtija radi!!"

Offline mareo

• Administrator
  • Trade Count: (+33)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • GT Blackline Q2
    • Zgb
« Odgovori #715 u: 14-05-2013, 22:19:47 »
još uvijek šute (ako su to te još uvijek)  ::) :hehe:

...i budu još neko vrijeme, jer ginekolog Tomo je to dobro podmazao... :craz

*ebo mene mali pas, kak' si? pa tak'...

Offline buzz11

• Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • This time, next year, will be millionaire
    • Rapperswil, Switzerland
    • Personal web site
« Odgovori #716 u: 15-05-2013, 00:01:09 »
Jedna prigodna

Kad dalmatinci pale stojadina..........na guranje

:funny: :funny: :funny:

Dobro se podsjetit...nije zgorega  ::)
« Zadnja izmjena: 15-05-2013, 00:16:22 od buzz11 »
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 JTD, AR Giulietta 1.4 TB, A3 2.0 TFSI, AR 147 1.9 JTDm Q2
Trenutno: AR 147 1.9 JTD, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport

Offline sale67

• Starosjedioc
  • Alfa 156 2.4 20v SW
    • Osijek
« Odgovori #717 u: 15-05-2013, 08:04:01 »
 :hehe: :hehe: :hehe: :ok:

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #718 u: 15-05-2013, 08:17:58 »
Ovo sa zapinjanjem u rikverc-to nije nikakva boljka. Očito neki šaltaju dok još auto ide naprijed i nije skroz stao.
Meni mjenjač nakon toliko prijeđenih km ne zapinje nimalo u niti jednu brzinu kao  niti rikverc-prvo stanem, pričekam koju sekundu da se zupčanici "smire" i onda šaltam u rikverc i NIKAD nema zapinjanja.

Offline kovac.01

• Na probi
  • *
  • AR MiTo
    • Zagreb
« Odgovori #719 u: 15-05-2013, 08:29:58 »
Ovo sa zapinjanjem u rikverc-to nije nikakva boljka. Očito neki šaltaju dok još auto ide naprijed i nije skroz stao.
Meni mjenjač nakon toliko prijeđenih km ne zapinje nimalo u niti jednu brzinu kao  niti rikverc-prvo stanem, pričekam koju sekundu da se zupčanici "smire" i onda šaltam u rikverc i NIKAD nema zapinjanja.
kažem ti da vozim na isti način mito, kao što sam i vozio 147..probati ću sa tom sekundom više, možda mi je baš toliko trebalo na 147 da dignem onaj prsten na mjenjaču.

:ok: