Po meni su samo hronicni problemi ustvari jedini pokazatelj koliko se pojedini auto kvari. Ako se to kvari kod sviju,onda je to feler.
Nemojmo uzimati kvarove koji se dogode u 1 slucaju na 1000 auta. To je jednostavno greska vozaca (nije odrzavao kako treba) ili jednostavno nesrece, da te zapao auto takav ili da se uvukao gremlin pa pokvario.
E sada,po meni su na Alfama feleri varijator faze na bregastoj na svim novijim TS motorima i gornje vilice na 147/156/166.
Feler nije ako mjenjac zapinje u rikverc,jer je jednostavno tako konstruisan,kao neki vid zastite ja bih rekao. Rijetko sam vidio da na Alfi rikne mjenjac zato sto ne valja (izuzetak su transaxle modeli gdje jedno pogresno saltanje ga unisti). Dok je dobro ulje u njemu i dok ga saltas kako mjenjac i treba saltati nikada nece riknuti.
JTD motori jednostavno nemaju gresku.
Naslusali smo se prica i prica ljudi kojima su TDI,HDI,TDCI i sta ti ga znam koji motor riknjavali na smijesnim kilometrazama,dizne,pumpe,FAP filteri (pri tom ne mislim samo na Peugeot) ma 100 problema.
Koji to problem ima JTD. NIJEDAN. Znam dosta majstora koji nikada nisu vidjeli klip JTD jer nisu imali prilike da ga otvore ili rade na njemu nesta.
Feler na 159,cini mi se ovdje po pricama i iskustvima vlasnika je vjerovatno letva volana (koja je u novijim modelima rijesena),ostalo manje vise sve radi kao najbolji svicarski sat. Svi pricaju o 2.4 JTD od 200 KS da nije nesto,da ga treba izbjegavati,ali jos nisam vidio da je nekom riknuo onako bezveze. Ili je bilo pucanje remena ili neadekvatno odrzavanje.