23-06-2026, 23:02:07

Autor Tema: alfa 155 8v + LPG  (Posjeta: 2052 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

vis

• Gost
  • Trade Count: (0)
alfa 155 8v + LPG
« u: 10-02-2012, 14:16:52 »
Pozdrav, narode! Jedno pitanje...stavio bi plin u alfu 155 2.0 8v. Ima li neko od forumaša takvu kombinaciju, zanima me kako se taj i takav model ponaša s plinom, potrošnja, problemi, itd...moja alfa ima svega 140 000km, i u savršenom je stanju, i do sada apsolutno ni jednog kvara nije bilo pa želim da to tako bude i dalje. A koliko vidim po forumima, s plinom stalno neke pi***arije...nemam ja živaca hodočastiti majstorima, pa ako je to stvarno tako, da odustanem u startu...rađe ću se vozit skuplje nego lovu majstorima ostavljati..eto, zahvaljujem unaprijed ! :) :)

Offline Mike20

• Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
Odg: alfa 155 8v + LPG
« Odgovori #1 u: 10-02-2012, 15:42:05 »
Prvo se raspitaj koji ti je ugrađivač plina blizu (za nedajbože probleme koje možeš blizu rješavati), a da je koliko toliko dobar.

Gledaj injection sustav, recimo ja mogu najviše iz svog iskustva hvaliti Tomasetto kombinaciju koja od elektronike koristi poljski STAG, među najjeftinijima je, odlično je pokriven sa dijelovima, dijagnostikom, jenostavan za održavanje itd

Problemi u najvećem broju potjeću od lošeg majstora koji to ugrađuje

Mislim da u tvom kraju Boyski dobro kotira
« Zadnja izmjena: 10-02-2012, 15:43:58 od Mike20 »

vis

• Gost
« Odgovori #2 u: 10-02-2012, 21:42:45 »
Thnx, Mike..kod Boyskog sam i naručen 20-og, i on je također govorio o STAG-u...e a ima i jedan drugi majstor kojeg isto tako hvale (Volarić), i on isto govori o direkciji sa STAG-om...ok, znači, ne bi trebalo frke bit? U svakom slučaju, javim dojmove ako se plinificiram! :ok:

Alfa Dreams

• Gost
« Odgovori #3 u: 10-02-2012, 22:36:01 »
Ja ti imam taj motor 2.0 TS 8v u svojoj 164. Plina troši 8-8.5 na otvorenoj 9-9.5 na kratke relacije, a čisti grad nikad preko 11.

Imam AG instalaciu i prošao sam 30.000 na plin. Naštela injektor još jednom na 25.000 kad se sve razradilo.

Možda ćeš imati rupu kad krene vuć, to ti je zbog varijatora faze, ali dobar majstor ti treba podesiti plinsku mapu da kompenzira to i izjednačiti tlakove u mapi prema benzinskoj mapi i to je to. Rezultat ti mora biti 50kn 100km jer 155 je lakša. Meni piše da moja 164 ima 1450 kg.

vis

• Gost
« Odgovori #4 u: 10-02-2012, 23:53:13 »
Alfa Dreams..kažeš da si "naštelao injektor"..imaš samo jedan injektor? Mislio sam da idu četiri...ili?Pitam jer nisam baš na "ti" sa plinom, iako sam imao jednom ladu na plin, al to je bilo  na flanđu...hehehe. btw, ta "lađa" mi je bila za radit...neuništiv ruski tenk!   :ok:

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #5 u: 11-02-2012, 08:37:51 »
Da, nekih 10 litara bi bio možda prosjek potrošnje plina.
Naravno bit je dobro podešavanje kak ti je rečeno.

Kod kombinacije Stag i Valtek nema nikakvog podešavanja dizni, Valtek dizne se repariraju svakih 50-60 000km i to te košta oko 300kn, ovisi kako gdje. Isparivač mora izdurati nekih 100-150 000km bez reparacije.

Jedino kad ugradiš plin, uz garanciju te uvjetuju da kod njih mijenjaš filter plinske faze svakih 10-15 000km što ti je nekih 300+ kuna, opet ovisi o servisu.

Jedino je dobro nakon nekih 20-30 000km promijeniti filter tekuće faze ak ga ima najčešće u isparivaču (Tomasetto znam da ima na sebi)

STAG sustav stvarno može imati razne kombinacije dizni i isparivača jer ima puno opcija i podešavanja.
Moja kombinacija koja je dosad odvrtila 130 000km na plin je Tomasetto isparivač, žute Valtek dizne i STAG 300 elektronika.

Dosta ti je i bitan isparivač u sustavu, e sad ti spominješ samo STAG a to je samo elektronika ( centralna jedinica, ožićenje, senzori), nisi spomenuo ostael dijelove koje su marke

Alfa Dreams

• Gost
« Odgovori #6 u: 11-02-2012, 11:31:06 »
Vis sorry, lapsus linquae  :ok:
Naštelaš injektorE. Kad ti je prikopčan plin prvi puta onda ti kompjuter automatski podešava sustav. Prvo ti ga mapira na leru, onda te traži da ga držiš na 2500 okretaja i to je to. Onda si on sam automatski izgradi plinsku mapu. Unutar te mape možeš mjenjati vrijedosti po okretajima i dodavati (obogaćivati) smjesu na raznim režimima.

Sad ti pričam za AG sustav, za druge je vjerojatno slično. Ja sam nabavio kabel za 500kn i skinuo AG-ov program s njihove starnice i mapiram si ga sam. Nije to nuk fizika a i nemaš što zeznuti, ako pogriješiš možeš uvijek stavit da se sam mapira.
Ne znam kako je s drugim programima, al u AG-ovom možeš očitavati tlakove, otvaranje injektora, pritisak u isparivaču, temperaturu i na kojoj tempi želiš da prebacuje na plin, možeš viditi kako ti rade benzinski injektori i da li ti na injektorima radi cut-off...

vis

• Gost
« Odgovori #7 u: 03-03-2012, 19:37:13 »
OK, evo Alfa je plinificirana..elektronika STAG, injektori valtek (crveni), BRC je ventil, toroidna boca umjesto rezervnog kotača...ne znam, možda sam nešto zaboravio..uglavnom, razliku u snagi ne primjetim, imam feeling da je auto puno elastičniji na plinu, slično kao da vozim dizel. O potrošnji ne bi, jer jedva da sam napravio 100km, pa ću o tome kasnije, kada ispraznim bocu. Za sada nemam zamjerki, sve lijepo radi...

Alfa Dreams

• Gost
« Odgovori #8 u: 03-03-2012, 22:36:43 »
Bravo ti  :ok:

Nadam se dati  bu sve ok. Glavno da ti je majstor uštelao mapu kako spada i riješio ti sve.
Najveća opasnost ti je u smjesi plina. Ako je prebogata onda troši više, a drugi ljudi pak šibicare da im puno litara troši onda majstori smanjuju smjesu i osiramašuju je što je jako loše.

Kad nema dosta plina onda ne bukne u cilindru naglo već lagano, i time razvija veću temperaturu. Onda ti prsten na dihtungu glave nagorjeva i kad dođe do onog kartona gotovo je. Tlak u posudi, fali vode itd itd...

Offline Mike20

• Ovisnik o alfistima
  • Lancia Delta t-jet
    • Varaždin-Zagreb
« Odgovori #9 u: 04-03-2012, 10:11:37 »
Odlično  :hello:

Jedino nisi napisao čiji je isparivač koji je jako bitan u cijeloj priči.

Kak ti je rečeno, bit je da smjesa nije presiromašna, posebno ak vrtiš motor u okretaje-najbolje je sjest s laptopom u auto i napraviti nekoliko kilometara mješovite vožnje po gradu, autocesti i podesiti mapu-tak je moj plin poštelavan

Što se tiče elastičnosti, to si u pravu, kad sam mjerio snagu na valjcima plin/benzin mislim da su Nm bili ili malo veći kod istih okretaja, ili isti kod nižih okretaja na plin u odnosu na benzin.

Sad samo gas, imaš odličan motor s odličnim plinskim uređajem, ako je sve dobro podešeno, neće biti problema.
Btw u početku je normalno da malo cukne, prerano prebaci sa plina na benzin, a plina još ima u boci-dok se cijeli sustav malo ne razradi
« Zadnja izmjena: 04-03-2012, 10:13:40 od Mike20 »

Alfa Dreams

• Gost
« Odgovori #10 u: 04-03-2012, 10:38:10 »
Tako je. I za jedno 15-20.000 km će se sve lijepo razraditi i onda će ti malo počet trzat ili nešto i onda samo treba napraviti malu korekciju mape i juriš dalje. Ja imam AG elektroniku, Artic isparivač i VALTEK crne ubrizgivače.
Alfa living a dream