15-06-2026, 19:29:04

Autor Tema: F1 2012  (Posjeta: 89393 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mladen

• Trade Count: (+1)
  • Ovisnik o alfistima
  • Spol: Muški
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
Odg: F1 2012
« Odgovori #1350 u: 11-06-2012, 12:52:03 »
ma sve je bolje od dosadnih utrka di nakon 2 kruga znas raspored i nemjenja se sljedecih 70 ... prijasnje sezone bas i nisu bile za pohvalu ...
previse tu ima ogranicenja i nekih glupih pravila kojima ogranicavaju puni potencijal formule, a time i dobre utrke ..
:Horse: :mehanic

Offline Bandit

• Član Alfa Kluba 19
  • Trade Count: (+5)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • Stelvio 280 Q4 TI
    • Split
« Odgovori #1351 u: 11-06-2012, 12:52:57 »
ma sve je bolje od dosadnih utrka di nakon 2 kruga znas raspored i nemjenja se sljedecih 70 ... prijasnje sezone bas i nisu bile za pohvalu ...
previse tu ima ogranicenja i nekih glupih pravila kojima ogranicavaju puni potencijal formule, a time i dobre utrke ..

Sve si rekao...
Postoji Alfa i (ne) postoje drugi automobili.

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #1352 u: 11-06-2012, 12:54:32 »
KERS - više ga nitko ne spominje, možda ga svi koriste na istim dijelovima staze

DRS - olakšava pretjecanja koja bi se ionako dogodila, ali ne bi rekao da drastično utječe na utrku, ako je bolid ispred brži pobjeći će po zavojima, evo primjer kako je Kimi držao iza sebe Pereza i Webera, ni DRS im nije pomogao.

GUME - Najveći problem je taj CLIF, jer i prijašnjih sezona su se gume raspadale (trake po sredini su otpadale), i mijenjali 2-3 puta u utrci, ali nije bilo tog drastičnog pada i to je nešto što radi zbrku.

Offline kix

• Trade Count: (0)
  • Starosjedioc
    • Križevci
« Odgovori #1353 u: 11-06-2012, 13:05:26 »
Za Jensona su uvijek govorili kako ima 'njezan' stil voznje i da dobro cuva gume,a u zadnje 3 utrke nikako nemoze pogodit setup bolida.I opet su te famozne gume uzrok tome.Pa tko sad tu koga...
Statistika je ko bikini-prikazuje vecinu al sakriva ono bitno.

Bole159

• Gost
« Odgovori #1354 u: 11-06-2012, 13:05:37 »
Prica o gumam je jako kompleksna, a svi kazu da imaju jako uzanu toleranciju. Opet zavisi od bolida kako je valja, temperature staze, vozaca. Zato i imamo ovoliko peripetija tokom sezone.

Na skysport-u su rekli, McL je napravio 50 vezbi pit-stopa tokom vikenda od kojih je 40% bilo ispod 3 sec. Pod kolikim su pritiskom govori i to da su opet zeznuli jedan u trci. Valjda ce posle ove pobede lakse da disu. Mada kako je Ham odvozao, mogu reci sebi, ma moze on sve nadoknaditi ionako voli da jurca  :funny:

Alfa Dreams

• Gost
« Odgovori #1355 u: 11-06-2012, 13:10:36 »
KERS - više ga nitko ne spominje, možda ga svi koriste na istim dijelovima staze

DRS - olakšava pretjecanja koja bi se ionako dogodila, ali ne bi rekao da drastično utječe na utrku, ako je bolid ispred brži pobjeći će po zavojima, evo primjer kako je Kimi držao iza sebe Pereza i Webera, ni DRS im nije pomogao.
GUME - Najveći problem je taj CLIF, jer i prijašnjih sezona su se gume raspadale (trake po sredini su otpadale), i mijenjali 2-3 puta u utrci, ali nije bilo tog drastičnog pada i to je nešto što radi zbrku.

Držao ih je s time da je imao bolid ispred sebe pa je i on uključivao DRS. Na kraju ga je Perez prošao kad više nije imao nikog ispred.

Offline LOŠA

• Trade Count: (+22)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo Brera 2.0 JTDM
    • BJELOVAR
« Odgovori #1356 u: 12-06-2012, 08:59:57 »
Držao ih je s time da je imao bolid ispred sebe pa je i on uključivao DRS. Na kraju ga je Perez prošao kad više nije imao nikog ispred.

Koga je imao ispred sebe :?:

Perez ga je prošao kad je otišao u boks.

BigSaint

• Gost
« Odgovori #1357 u: 12-06-2012, 10:04:11 »
http://mladenjergovic.com/silikon-ili-priroda

Vjerujete li u teorije zavjere? :?:

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #1358 u: 12-06-2012, 10:22:46 »

:da: ... to je i meni palo napamet , upravo ovo što je napisano ... jer stvarno je malo prečudno ono što se događa na stazi.
Nemože se reći da je Perez svemoguć u odnosu na Alonsa , ma to ne drži vodu , obične gluposti ... pa di je nesta maldonado odjednom .... toliko odstupanja od utrke do utrke , malo stvarno previše ....
.... sempre gilles ....

Offline Delta S4

• Sa stažom
    • Rijeka
« Odgovori #1359 u: 12-06-2012, 10:24:06 »

U početku nisam... Ali što sezona dalje odmiče, to mi se više gadi ova, sada je to već posve očito, umjetno stvorena neizvjesnost.

Jedno znam - nikada u životu neću kupit Pirelli gume :da:
I don't suffer from insanity; I enjoy every minute of it.

Offline Face_Off

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS + Honda CBR600RR
    • Vrgorac
« Odgovori #1360 u: 12-06-2012, 10:53:31 »

A NHF al sad ce se Ferrarijevi navijaci slozit s ovim (a i jergovic je tu), recimo navijaci McL, Lotusa, Saubera nece... Mislin da je pretesko muljat s gumama - ako se ne varam 1500 komada se donese na stazu, ko bi oznacio gume za nekoga i da mu dodju bas.... ok sve se moze al ne znam....

Jedno je slagat pravila da se idu nekome na ruku sto je vec bilo par puta drugo je ovo...

Prije ce bit da kombinacija bolid/vozac/stil voznje/temperatura utjecu na to koliko gume traju - tj. ako se poklopi sve kako triba...
Usprkos onoj jednoj utrci ja isto mislin da LH a i FA ne mogu ocuvati gume ko neki drugi vozaci jer imaju preagresivan stil voznje i to je to... Ferrari jos sam od sebe jede gume.

Ja bi volio da je ovako kako sam napisao - ne volim muljanja jos od '99 kad su nas zajebli za motore pa naovamo... al di se vrti velika lova, tu i muljatora ima koliko oces  :wal:

Eh da - najvazniji odgovor - PRIRODNE  :craz
Mika Hakkinen, Spa 2000: "...and it was great, great overtaking...
I loved it! I'm not sure if the Michael did.."

Offline darkoqv

• Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 145 QV
    • Crna Gora,Sutomore
« Odgovori #1361 u: 12-06-2012, 11:01:04 »
Pa,mozda jednostavno par setova guma u tih 1500 su bolje u odnosu na ostale,pa koga zapanu... :?: :?:
Cuore Sportivo

Offline Face_Off

• Trade Count: (+4)
  • Ovisnik o alfistima
  • Alfa Romeo 156 1.8 TS + Honda CBR600RR
    • Vrgorac
« Odgovori #1362 u: 12-06-2012, 11:04:04 »
Pa,mozda jednostavno par setova guma u tih 1500 su bolje u odnosu na ostale,pa koga zapanu... :?: :?:

To je vec moguce.. ma moguce je sve u F1 al...

Uz ovoliko umjetnosti (DRS, mekane gume, KERS) jos da i to rade - tribalo bi ukinut F1... i ovako je previse! Preticu se ko da jedan stoji a drugi ide 200kmh... Nema pravih borbi...

Triba vratit F1 na rucne mjenjace, bez elektronike, bez mapa motora, skresat aerodinamiku na prednje i straznje krilo, stavit neke tvrde gume, dolijevanje goriva pa kom opanci kom obojci...
Mika Hakkinen, Spa 2000: "...and it was great, great overtaking...
I loved it! I'm not sure if the Michael did.."

Bole159

• Gost
« Odgovori #1363 u: 12-06-2012, 11:04:47 »
Naravno da je sve vestacki i proracunato, to svi vide. Ne postoji teorija zavere, vac zavera u praksi.
U takvom svetu zivimo, da li zato sto smo ga tako mi birali ili nam je tako sve nametnuto, pre bih rekao ovo drugo, jer svet vodi saka bogatuna koja kroji sve vrednosti, a tako je i u formul1, zabava za siroke narodne mase, hleba i igara, pa dok ne umremo, a sav med ce oni da pokupe i usput nam se smeju. Tako je sa svim stvarima koje covek izmisli, sve sto je stvorio jedan pametan uspeo je da zloupotrebi onaj koji ima moc i pare.

Nego, da se vratimo na temu formule. Pa na skoro svakoj trci smo imali propadanje nekog od vozaca pred kraj trke zbog guma. E sad tako je zapalo ovaj put Alonsu i Vettelu. Uslovi na samoj stazi se menjaju kako trka odmice, tesko je biti pametan u ovoj situaciji, ali sve ovo vise lici na kockanje nego na trkanje.

Pitanje guma je toliko kompleksno da ni unutar jednog tima nemaju iste rezultate, nije valjda da Hamilton dobije najbolje gume od svih na gridu, pa covek je crnac, a F1 vode arijevci  :funny:. Razlika u podesavanju samog bolida u samom startu cini razliku, Hamilton podesava bolid da vise ide ka oversteer-u a Button obrnuto, sto je naravno u vezi s njihovim stilom voznje. Receno je da su svi podaci koje Ham ima prebaceni Button-u ali to jednostavno ne pali kod njegovog setup-a.

Ima jos jedna stavka koja je interesantna. Ovaj vikend Ham je imao vise zakosena krila od ostalih, za nekih 2-3 stepena, veci downforce, ali je i morao vise u boks i bolje je prolazio kroz krivine, a na pravcu nije toliko gubio, pogotovo u obilazenju kad otvori DRS.

P.S. Prirodne su najbolje, slazem se u potpunosti  :ok:
 I jos jedna stvar, koliko sam cuo nije problem u trosenju smese, vec naterati gumu da radi na odredjenoj temperaturi, a ta tolerancija je vrlo uska. Pitanje je i kako trka odmice, balans auta se menja jer gubi na tezini zbog trosenja goriva, to verovatno poremeti rad guma na nekim kolima.
« Zadnja izmjena: 12-06-2012, 11:08:05 od Bole159 »

Offline Greco

• Trade Count: (+2)
  • Starosjedioc
  • 156 sp 2.4 m-jet
    • Apsyrtides
« Odgovori #1364 u: 12-06-2012, 11:06:06 »
:da: ... to je i meni palo napamet , upravo ovo što je napisano ... jer stvarno je malo prečudno ono što se događa na stazi.
Nemože se reći da je Perez svemoguć u odnosu na Alonsa , ma to ne drži vodu , obične gluposti ... pa di je nesta maldonado odjednom .... toliko odstupanja od utrke do utrke , malo stvarno previše ....

Meni se isto digao živac zadnjih 10 krugova kad sam vidio da se mjesta dobivaju-gube radi guma a ne
samih formula, sposobnosti vozača i drugih mehaničarskih faktora, jer formula za mene nisu samo gume, da
bog da da opet uđe u igru michelin, bridgestone ili neko drugi, ovo mi nema smisla puno, jer je alonso
ipak malo puno bolji šole od pereza i grosjeana.
"There's nothing the world needs less and there's, nothing I want more..."

Offline Delta S4

• Sa stažom
    • Rijeka
« Odgovori #1365 u: 12-06-2012, 11:44:39 »
Možda je Bridgestone zato i izašao iz igre - jer se nije htio ovako blamirati.
I don't suffer from insanity; I enjoy every minute of it.

Bole159

• Gost
« Odgovori #1366 u: 12-06-2012, 11:49:34 »
Možda je Bridgestone zato i izašao iz igre - jer se nije htio ovako blamirati.

Zasto je Bridgestone izasao, ne znam, ali cini mi se da Pirelli pravi gume onako kako se trazi od njih. Vecina stvari je namestena unapred. Proizvodjac je najmanje bitan. Mislim da bilo ko od premium brandova moze da gumu kakvu god treba da napravi. Isto kao i sa reketima u tenis, svaki proizvodjac danas moze da napravi reket identican onome iz drugog tabora, danasnja tehnika i tehnologija su cudo. Imena ne znace ono sto su nekad znacila.

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1367 u: 12-06-2012, 12:13:18 »
ma prije su svi kukali kako su utrke nezanimljive i dosadne pa je odluka pala na gume (jer motori su odavno ograniceni) da one budu sto je moguce osjetljivije i da manje traju , da su neku drugi dio uzeli onda bi opet bilo teorija o zavijeri i takih sranja ..

Offline Marin krk

• Ovisnik o alfistima
    • KRK
« Odgovori #1368 u: 12-06-2012, 12:29:07 »
ferrari je sam sebi napravio  :henker:
da ponovim po ko zna koji put. dok talijan upravlja ferrarijem nista od rezultata  :ne:

Offline Robertino

• Trade Count: (+2)
  • Ovisnik o alfistima
    • Pazin
« Odgovori #1369 u: 12-06-2012, 13:00:25 »
majke mi moje,dosadni ste vec s tim trazenjem izgovora u gumama. Pogledajte kanadu pred dve godine pa da vidite koliko je boxeva bilo i kako su odlazile gume,a nedjelju je pola ekipe koja je isla na opaki rizik (1stop) bez veceg problema odvozila 50ak krugova na jednim gumama,a ostalima su vrisnule nakon "malih" 40krugova,i  onda su gume lose?pa uvjek je bilo bolida koji su vise ili manje trosili gume,posebno je kada startaju prepuni goriva.ali jebga, sad je postala moda vadit se na gumama,pa su krive i kad izdrze previse,i kad izdrze premalo. Uvjek pljujemo po necem u f1,makar smo godinama cekali da se williams trgne,da sauber i lotus naprave dobar bolid,da dobijemo jos jedan top team-red bull

Offline piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #1370 u: 12-06-2012, 13:10:02 »
+146328 robertino...utrke su zanimljive i nepredvidive...nagledao sam se dosadnih utrrka...i dosadnih sezona...

..uvijek su gume bile faktor koji je mogao najviše odlučiti o konkurentnosti bolida...u doba ratova guma mogu injžinjeri potrošiti milijune dolara i milijune sekundi vremena na poboljšavanje bolida i ubrzanje od 0,2 sec po krugu kad hamanoshima dopelja bridgestonke koje su 0,7 brže...

...neko je spomenuo šta bi jedan senna rekao na ove gume...niš...vozio bi...pogledatio jerez 1986. i 1987.
MiTo

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #1371 u: 12-06-2012, 13:19:34 »
7 utrka, 7 pobjednika , 7 različitih bolida =  :?: :?: :?:

Pa ni u drugim sportovima na bazi automobilskih utrka  :craz nikad nisam vidija ovako nešto ... a pratim godinama , ne sve, i ne uvik, ali više-manje ... dosta pratim , eto.

Nešto tu ne štima ... al gledajmo dalje, pa ćemo vidit kako će se razvijat situacija  :hap:

.... sempre gilles ....

Offline gandi

• Sa stažom
  • Tempra, full+ oprema, bez kože, klime i ABS-a
    • Fiume
« Odgovori #1372 u: 12-06-2012, 13:21:10 »
Ma ja si sve mislim da su tu neke vradžbine u pitanju.
:?: :?: :?: :?: nije valjda da je tolko bila ruzna da si glavu kroz otvor za skije gurnio   :funny: :funny: :funny: :funny:

Offline piquet

• Global moderator
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • SYMY
    • Zagreb
« Odgovori #1373 u: 12-06-2012, 13:25:47 »
nije 7 različitih bolida...

1982. 11 vozača iz 7 timova pobjeđivalo...9 utrka zaredom različiti vozač pobjedio...
MiTo

Offline jakov

• Član Alfa kluba 14
  • Trade Count: (+3)
  • Ovisnik o alfistima
  • *
  • 156 2.0 JTS & 75 3.0 12v & 595 Comp. & Abarth 124
    • Losinj
« Odgovori #1374 u: 12-06-2012, 13:27:01 »

1982. 11 vozača iz 7 timova pobjeđivalo...9 utrka zaredom različiti vozač pobjedio...

:ok:

samo sta je jedan pobjednik poginuo a drugi ostao bez nogu tako da nisu ni dobili sansu

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #1375 u: 12-06-2012, 13:37:47 »

Znam ... ono što nisam gleda uživo, sam skoro sve pročita.  :hap:

Ne znam, gledajmo dalje pa ćemo vidit kako će se stvari odvijati.
.... sempre gilles ....

djjd

• Gost
« Odgovori #1376 u: 12-06-2012, 13:39:47 »
A ništa, vrijeme je da HRT jednu dobije  :hap: 

Alfa Dreams

• Gost
« Odgovori #1377 u: 12-06-2012, 14:08:44 »
majke mi moje,dosadni ste vec s tim trazenjem izgovora u gumama. Pogledajte kanadu pred dve godine pa da vidite koliko je boxeva bilo i kako su odlazile gume,a nedjelju je pola ekipe koja je isla na opaki rizik (1stop) bez veceg problema odvozila 50ak krugova na jednim gumama,a ostalima su vrisnule nakon "malih" 40krugova,i  onda su gume lose?pa uvjek je bilo bolida koji su vise ili manje trosili gume,posebno je kada startaju prepuni goriva.ali jebga, sad je postala moda vadit se na gumama,pa su krive i kad izdrze previse,i kad izdrze premalo. Uvjek pljujemo po necem u f1,makar smo godinama cekali da se williams trgne,da sauber i lotus naprave dobar bolid,da dobijemo jos jedan top team-red bull

I ti sad stvarno vjeruješ da  su Williams, Suber i Lotus napravili dobar bolid?
Po toj tvojoj izjavi znači da im gume samo odmažu inače bi i pobjedili koji put.
Nemojte lupati gluposti. U ovoj sezoni neće pobjediti najbolji vozač ni najbolji bolid.

Ovo da je 1500 guma i da se one dijele tek na stazi ko da je kruh za sirotinju je čista glupost.
Svaka momčad dobiva direkt od prirelija predviđen broj setova guma.
Tko je što dobio zna samo Pirelli.
I sad je interesnatno zašto Birdgestone nije ostao dobavljač.
Kaj oni ne bi mogli ovako nekvalitetne gume napraviti?
Ili je došao Pirelli koji je bio otvoren za suradnju po pitanju namještanja?

I dosta mi je svih onih koji plaču za Sennom isto ko i onih koji plaču za Draženom Petrovičem. Ljudi nema ih i prestanite ih uspoređivati s drugim ljudima jer nemate pojma kak bi se oni snašli 2-3 godine poslije i što bi od njih bilo. kud god se okrene Petrovič ovo-Dražen ono, više me stah jebeni jogurt otvoriti.  :wal:

Offline GTzadar

• Ovisnik o alfistima
  • Gt 1.9 jtdm
    • Zadar
« Odgovori #1378 u: 12-06-2012, 14:21:57 »
Po toj tvojoj izjavi znači da im gume samo odmažu inače bi i pobjedili koji put.
Nemojte lupati gluposti. U ovoj sezoni neće pobjediti najbolji vozač ni najbolji bolid.

Ovo da je 1500 guma i da se one dijele tek na stazi ko da je kruh za sirotinju je čista glupost.

I dosta mi je svih onih koji plaču za Sennom isto ko i onih koji plaču za Draženom Petrovičem. Ljudi nema ih i prestanite ih uspoređivati s drugim ljudima jer nemate pojma kak bi se oni snašli 2-3 godine poslije i što bi od njih bilo. kud god se okrene Petrovič ovo-Dražen ono, više me stah jebeni jogurt otvoriti.  :wal:

To se i meni čini .... ko zna kome su što smišali i isporučili.
.... sempre gilles ....

Offline Mladen

• Ovisnik o alfistima
  • AR 159 JTDm 8v
    • Valpovo
« Odgovori #1379 u: 12-06-2012, 14:25:48 »

i ovi svi sto voze nisu sa kauca sisli i sjeli za volan ... i ima ulogu i vozac i bolid i gume i jos 1000 stvari ... cak jedna obicna podnica tj zastit ima ulogu od 1-2sek po krugu i kako ce se bolid ponasat u zavojima i na ravnom, a vamo se dize prasina oko guma  :rolll:
« Zadnja izmjena: 12-06-2012, 14:26:25 od mrcina »